Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - jaki klej do poszycia blaszanego

arrtur - 2009-07-24, 22:35
Temat postu: jaki klej do poszycia blaszanego
witam
jwt

czytalem o remontach i kazdy ma inny patent, a glownie ich przydatnosc zalezy od rozleglosci remontu

chodzi mi o podejscie kompleksowe
czyli zakladamy poszycie jako ostatni element kanapki sciennej i... czy m to przykleic???
po pierwesze zeby rzeczywiscie sie przykleilo, po drugie zeby sie nie pofaldowalo, po trzecie zeby trzymalo caloscia

trzeba pamietac ze na stojaka kawalek blachy dlugosci 5,5 m na wysokosci 2,5 m ciezko jest "docisnac" jak to na kazdym kleju pisza

poliuretany w wiekszosci ( a wlasciwie wszystkie mi znane) bardziej lub mniej pienia sie wiec odepchna blache, tu trzeba by czegos co sie raczej kurczy

moze ktos cos polecic?

dziekuje

f68 - 2009-07-25, 08:06

przy takiej powierzchni to albo poliuretanowy firmy boll wrzycałem fotke na forum przy okzazji naprawy brodzika lub jakiś silikon konstrukcyjny bezoctanowy
np lakma no-11 bedzie trzymał i sie kurczy ale z doświadczenia no-11 jest bardziej gesty więc bedziesz miał więcej dociskania i wałkowania wiec radze wziąć no-9 jest bardziej płynny i nie powinno byc problemu , pamietaj zeby wszstko odtłuscić np benzyna ekestrakcyjna
ale i tak nie obejdzie się bez nitów

Świstak - 2009-07-25, 16:45

Ja polecę żywicę poliestrową z utwardzaczem 0,5%. Czas żelowania 10 -15 minut - czas utwardzania kilkadziesiąt minut. Trzeba się spieszyć ale przy okazji doskonale wnika w drewno i uodparnia je na wilgoć kondensującą w nocy się między blachą a sklejką. Jako nośnik najpierw do konstrukcji można przybyć włókninę szklaną na zszywki tapicerskie a następnie pistoletem do ropowania nasączyć żywicą. Nie stosowałem w kamperze, ale w innych sytuacjach i doskonale się sprawdziło. Obawiam się tylko że przy takiej powierzchni możesz nie zdążyć.... Możesz też rozważyć zaipregnowanie powłoki drewnianej tą żywicą przed właściwym klejeniem. Da mocną powłokę do której możesz przykleić blachę na silikon czy klej akrylowy do wykładzin nakładany pacą budowlaną z ząbkami 2 - 3 mm
maszakow - 2009-07-25, 23:17

Żywica nie musi się żelować w 15 minut - W jachtklubie stosowaliśmy bodajże 0,2% i czas żelowania był rzędu 1 do 1,5h. Są też gotowe kleje - tyle że drogie - firmy Loctite oraz 3M - typy można dobrać do potrzeb. wada - do aplikacji trzeba kupić pistolet za 100 PLN i dysze mieszające w sporym zestawie - PAtent bardzo wygodny
Na sam klej to ja bym jednak nie ważył robić - za duże ryzyko. Epoxy jest sztywny, drgania mogą go skruszyć.
bardziej odpowiednie chyba byłyby kleje na bazie silikonu lub butylu. np Allcon 10 firmy Beko lub SILIKON ALKOXY firmy JKK. są też silikony-kleje innych firm.

Świstak - 2009-09-27, 00:15

Odkryłem fantastyczny klej. Nawet dwa. Jeden z nich dość drogi - Pattex serii 700, a drugi znacznie tańszy - casto, syntetyczny kauczuk. Ten ostatni jest o połowę tańszy, a określić go można jako następcę butaprenu. Do przyklejenia aluminum do drewna można polecić oba, tyle że ten drugi jest bardziej komfortowy w użyciu. Szczególnie przy metodzie transferowej. I co ważne - daje się skutecznie zmywać denaturatem.