|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Schodek składany automatycznie
janusz - 2007-04-28, 16:29 Temat postu: Schodek składany automatycznie
hubert napisał/a: | sasquatch napisał/a: | Bardzo, bardzo się Cieszymy - a jak zrobiłem stopień elektryczny - w sensie automagiczny i cieszyłem się nim dwa dni - i.... zębatka poszła - po drodze będę musiał na jakimś szrocie kupić silniczek od malucha. |
Trochę off topic, ale opisałbyś patent z tym składaniem schodka. Też o tym myślę, tylko jakoś wymyślić nie mogę |
Jacek M - 2007-04-30, 16:22
Ja wiem, kto zrobił taki schodek i podobno działa ...
slaw - 2007-05-21, 22:48
Jacek M napisał/a: | Ja wiem, kto zrobił taki schodek i podobno działa ... |
Jacek M jak wiesz to powiedz. Pozdrawiam sławek
slaw - 2007-05-21, 22:48
Janusz ???????????????????????????????????
Paweł P. - 2007-05-21, 22:51
Powinno być w dziale "Tu się chwalimy" ale to ja chodziłem po schodach Janusza
janusz - 2007-05-21, 22:52
A o co chodzi z tym schodkiem?
Paweł P. - 2007-05-21, 22:54
Dowiesz się od komornika
sasquatch - 2007-05-22, 09:40
Obecnie kamper pojechał na remoncik tych amotryzatorów co to wyszło u Janusza że jednego to wcale nie mam. Al ejak wróci to obfotografuję i opiszę - pomysł realizacji jest całkowici mój a opiera się mechanicznie o rozwiązanie Omnistep.
Jednak już sam widziałem, że u Pabla jest lepszy patent - tylko nie bardzo do zastosowania w mojej konstruikcji schodka. Schodek wysuwany (podobnie jak Omnistep). U Pablaa jest taki "otwierany" - od pionu do poziomu (podobny jest u JaWy).
EwaMarek - 2007-06-16, 12:31
panowie a ja nie mam schodka tylko stołek do wchodzenia
marzy mi się taki składany i automat.
dajcie fotki i opis jak to można zrobić. pod wejściem nie ma nic więc trzeba będzie robiś wszystko od podstaw
Marek
Flag - 2017-04-23, 15:58
Podpinam sie po stary temat
Planuje montaż schodka tylko nie do konca jestem pewny sterowania. Moj pomysł jest taki :
- włacznik ręczny 2-pozyzyjny OFF/Auto
OFF - schodek odciety od pradu
Auto - schodek sie automatycznie otwiera przy otwaricu drzwi ( wykorzystany nie używany czujnik otwarcia drzwi zapalający swiatło), ale tylko przy wylaczonym zapłonie (zapłon powoduje zamknięcie schodka)
Czy mój tok myślenia jest dobry?
nie będzie opcji wysunięcia przy zapalonym silniku
Mazur - 2017-04-23, 17:06
Dobrze kombinujesz. W naszym kamperze dokładnie tak jest. Otwierasz drzwi, schodek wychodzi. Można zablokować przełącznikiem (oryginalnym , ręcznym 2-pozyzyjnym OFF/Auto ) żeby się nie składał przy każdym zamykaniu-otwieraniu drzwi. Nawet przy blokadzie tym wyłącznikiem, jak włączysz zapłon, schodek zawsze się chowa i nie ma możliwości wysunięcia, gdy silnik pracuje. Co prawda zrezygnowałem z ostatniej opcji wyciągając bezpiecznik bo zauważyłem, że prąd gdzieś ucieka , może za dużo przekaźników ? Nie wiem. Kamper w naszych rękach dopiero od sierpnia 2016, więc w sumie dopiero się poznajemy Muszę teraz pamiętać, aby wyłączyć blokadę przed odjazdem Kiedyś do tego wrócę i zrobię jak trzeba
Przy okazji mam inne pytanie. Co zrobić żeby schodki nie składały mi się po kilkunastu wejściach. Nie chowają się oczywiście całkowicie, można wejść, ale znacznie się odkształcają od pierwotnego stanu, trochę chowają. Może ktoś miał podobnie i naprawił ? Podkładałem coś pod niższy stopień, ale wolałbym nie podkładać
Comsio - 2017-04-23, 21:24
Zamontowalem.tak.
Prad od lodówki
Wloncznik wysuwanie, chowanie. Przy wejściu.
Dwa przekaźniki.
Bezpiecznik.
Otwieram i chowam,o każdej porze dnia i nocy.
|
|