| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Spuszczanie wody ze zbiornika czystej wody.........
nowicjusz - 2009-08-13, 17:58 Temat postu: Spuszczanie wody ze zbiornika czystej wody......... Witam wszystkich użytkowników !
Poprzez fakt, że od kilku zaledwie dni jesteśmy posiadaczami kamperka ( Fiat Ducato 2005 - zabudowa Joint ) chcieliśmy opróżnić zbiornik z czystą wodą po poprzednich użytkownikach .
Nie mając do dyspozycji książki obsługi autka rozpocząłem poszukiwania zaworu spustowego - bez rezultatu .
Widzę, że zbiornik czystej wody połączony jest z bojlerem ciepłej wody, która pompowana jest do bojlerka pompą elektryczną.
Bojler posiada zawór spustowy.
Czy jest możliwe , że spuszczanie wody czystej ze zbiornika odbywa się przez bojler ciepłej - przepompowywując ją pompą przy oczywiście otwartym zaworze spustu bojlerka ?
Trochę dziwne, że nie ma zaworu spustowego bezpośrednio w zbiorniku wody czystej.
Może nie potrafię znależć ?
Czy możecie mi podpowiedzieć czy w Waszych autkach jest podobnie ?
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrowienia
Andrzej
Skorpion - 2009-08-13, 18:17
Ja w moim kampiorku ma takowy zawor zamontowany tuz przed bojlerem i nim moge sposcic wode a i jest rowniez i normalny zawor spustowy na tyle samochodu tuz przy ramie z tylu pojazdu.Poszukaj dokladnie a nawet zajzyj pod spod swojego kampiorka.Powinien tam byc zwykly kran do zlewania wody.
kazbar - 2009-08-13, 18:31
Poszukaj pomiędzy zbiornikiem i pompką takiej śmiesznej klapki zamontowanej w podłodze. Kuknij pod kampera- zobaczysz z pewnością w tym miejscu plastikową rurkę. Ta rurka to odprowadzenie wody. Klapka otwiera do niej dostęp od środka.
Tutaj mała uwaga: Tak być powinno. Czasem jednak jest coś poprzerabiane. I tak w moim przypadku (tzn.mojego kampera) ową klapkę "przerobił" ktoś na trójnik do zlewozmywaka . Zanim zwąchałem co i jak...wypompowałem sobie cały zbiornik wody na podłogę.
nowicjusz - 2009-08-13, 18:32 Temat postu: zaworek..........
| Skorpion napisał/a: | | Ja w moim kampiorku ma takowy zawor zamontowany tuz przed bojlerem i nim moge sposcic wode a i jest rowniez i normalny zawor spustowy na tyle samochodu tuz przy ramie z tylu pojazdu.Poszukaj dokladnie a nawet zajzyj pod spod swojego kampiorka.Powinien tam byc zwykly kran do zlewania wody. |
Dzięki za podpowiedź,
no tak też myślę, że musi tam być jakiś zaworek.
Wczołgiwałem się pod niego ze wszystkich stron i nie widzę .
Chyba zaraz jeszcze raz się pod niego walnę i sprawdzę na spokojnie.
Dzięki i pozdrowionka !!!
Andrzej
nowicjusz - 2009-08-13, 18:34
| Kazek Kluska napisał/a: | Poszukaj pomiędzy zbiornikiem i pompką takiej śmiesznej klapki zamontowanej w podłodze. Kuknij pod kampera- zobaczysz z pewnością w tym miejscu plastikową rurkę. Ta rurka to odprowadzenie wody. Klapka otwiera do niej dostęp od środka.
Tutaj mała uwaga: Tak być powinno. Czasem jednak jest coś poprzerabiane. I tak w moim przypadku (tzn.mojego kampera) ową klapkę "przerobił" ktoś na trójnik do zlewozmywaka . Zanim zwąchałem co i jak...wypompowałem sobie cały zbiornik wody na podłogę. |
Zaraz idę szukać.
Dzięki za poradę.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
DI STEFANO - 2009-08-13, 19:07
Witam
Kolego a gdzie Ty masz zbiornik wody?
Jeśli zbiornik jest za siedzeniem pasażera i pod siedziskiem za kierowcą i jego
wlew jest po prawej stronie tuż przy siedzeniu pasażera,(taki duży zakręcany korek)to spust wody czystej znajduje się pod nim.
Jest to takie ustroistwo trójpołożeniowy zawór do spustu,odpowietrzenia,wyrównania ciśnienia.Wodę z bojlera nie musisz spuszczać,jeśli się uparłes to przy nim masz taki zaworek(wciśni,wyciśni)znajduje się on przy bojlerze na płycie jego zamocowania.Rurka spustu wody jest niewidoczna z kampera gdyż jest bezpośrednio pod podłogą.
Pozdrawiam
Stefan (Di Stefano)
Tadeusz - 2009-08-13, 19:19
W wielu kamperach nie ma spustu wody czystej ze zbiornika. Trzeba ją po prostu wypompować.
W moim Hymerze wypompowuję ją do umywalki.
To nie jest problem.
StasioiJola - 2009-08-13, 19:33
U nas w zbiorniku czystej wody , który jest za siedzeniem kierowcy a po podwójnym siedzeniem odwróconym do tyłu jest normalny korek gumowy w spodniej ściance zbiornika- taki jak w wannie i on słuzy do spuszczamia czystej wody jak równiez do opróżniania zbiornika po dezynfekcji!!!
kaimar - 2009-08-13, 20:10
W Knausach wyciąga lub wykręca się rurkę przelewową ze zbiornika wody - wtedy przez przelotkę w podłodze wylewa sie woda. W Joincie jest wężyk który jest zakończony w zabudowie pod stołem (trzeba podnieść pokrywę) zaworem. Za zaworem jest kawałek rurki przeprowadzony przez podłogę.
ARCADARKA - 2009-08-13, 20:33 Temat postu: ARCADARKA w mojej Arce mam dwa zbiorniki na czystą wodę 50 l i 80 l , kran do spuszczania wody z tych zbiorników mam w środku zabudowy
janusz - 2009-08-13, 20:59
U mnie jest w środku zbiornika. Trzeba odkręcić dekiel rewizyjny i na dnie jest korek z wajchą do wyciągania.
Rockers - 2009-08-13, 21:02
Ja chyba nie mam żadnych spóstów do czystej wody, przed ostatnią zimą poprostu odkeciłem kran z umywalki i poczekałem aż cała wyleci potem odkręciłem zawór przy bojlerze ciepłej wody, wtedy reszta wyleciała. Nie trwało do długo więc również uważam że to raczej nie jest problem
nowicjusz - 2009-08-13, 22:03 Temat postu: Spust wody............. Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi.
W dniu dzisiejszym nie dałem rady powrócić do tego tematu, chociaż sprawa pilna - po jutrze ma być nasz "dziewiczy rejs" więc wszystko musimy dopiąć przed wyjazdem.
Jutro na pewno będę parał się w dalszym ciągu tym tematem i pewnie skorzystam z Waszych rad.
Pozwolę sobie na przekazanie informacji jak to u mnie działa.
Na razie dzięki za sugestie i przesłane informacje.
Pozdrawiamy wszystkich
Andrzej.
papamila - 2009-08-13, 22:22
| janusz napisał/a: | | na dnie jest korek z wajchą do wyciągania. |
a dokładniej to są dwa
jeden wyżej drugi zupełnie nisko
janusz - 2009-08-14, 08:03
| papamila napisał/a: | a dokładniej to są dwa
jeden wyżej drugi zupełnie nisko |
No właśnie i w jakim celu ten drugi wyżej.
nowicjusz - 2009-08-14, 15:11 Temat postu: woda spuszczona............... Witam Was wszystkich,
tak więc udało się zlokalizować mały wężyk spustowy i należący do niego zawór usytuowany u nas pod siedzeniami pasażerów .
Mechanik, który dokonywał przeglądu przed naszym wyjazdem sam wspomniał dzisiaj, że wężyk drapał go w główkę więc schował go gdzieś tam aby mu nie przeszkadzał - i cała sprawa jasna .
Dzięki Wam wszystkim, którzy chcieliście nam podpowiedzieć.
Teraz ostatnia sprawa - już pakujemy do środka manatki - mamy zamiar wyjechać jurto z samego rana , ale lodówka nie pokazuje świecenia kontrolki po przełączeniu jej na 12 V - oczywiście przy załączonym prądzie na zabudowę tyłu kampera.
Lodówka działa na 220 V (pokazuje to kontrolka przy podanym voltarzu 220V ) - pewnie na gaz też ale tak jak wspomniałem nie chce się chyba uruchomić na 12V - brak świecenia kontrolki na lodówce z opisem 12V.
Możecie mi wspomnieć czy podtrzymywanie jej na gazie jest sensowne - bo przecież butla ma swoją pojemność i pewnie tylko patrzeć jak będzie pusta
Pozdrawiam Andrzej
eler1 - 2009-08-14, 15:21
12V będzie działać tylko podczas pracy silnika, butla 11kg wystarczy na 18dni działania lodówki tak jak pamiętam
wbobowski - 2009-08-14, 15:36
| eler1 napisał/a: | | 12V będzie działać tylko podczas pracy silnika... |
Robert ma rację. Jak odpalisz silnik to i lodówka zacznie pracować na 12 V. A wielu naszych kolegów jeździ z lodówką włączoną na stałe na zasilanie gazem i nie narzeka na brak gazu. Ja natomiast podczas jazdy zawsze włączam lodówkę na 12 V.
Rockers - 2009-08-14, 16:36
Tak jak wyżej piszą koledzy lodóweczkę załącza przekaźnik w momencie kiedy jest ładowanie akumulatorków przez silnik.
Jednakże jest też możliwość że lodóweczka ma dodatkowe załączanie np na panelu kontrolnym, tak jest u mnie > ma dodatkowo bezpiecznik i załącznik.
Ja też w czasie jazdy włączam 12V
nowicjusz - 2009-08-14, 20:36 Temat postu: lodóweczka............ Właśnie zakończyliśmy ładowanie naszych rzeczy i powróciłem do sprawdzenia informacji od Was.
W rzeczy samej tak jest rzeczywiście o czym nie wiedziałem ponieważ nie otrzymałem od poprzedniego właściciela, żadnej książki z instrukcją działania urządzeń.
Przed 2 godzinami wpadłem również na to, że należy spróbować przy uruchomionym silniku - no i eureka !!!
Niemniej jednak naprawdę dzięki za przesłane podpowiedzi co nas "zielonych" jeszcze w tematach camperków wzmacnia i pomaga w początkowych naszych krokach.
Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia !!!
Andrzej z rodzinką
dominik - 2009-08-17, 12:48
U mnie po odkręceniu dużej zakrętki w dnie zbiornika są dwa białe korki podobne do tych w umywalce, natomiast przy bojlerze są dwa zawody z klapkami na rurze z ciepłą i zimną wodą
|
|