Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Spuszczanie wody ze zbiornika czystej wody.........

nowicjusz - 2009-08-13, 17:58
Temat postu: Spuszczanie wody ze zbiornika czystej wody.........
Witam wszystkich użytkowników !
Poprzez fakt, że od kilku zaledwie dni jesteśmy posiadaczami kamperka ( Fiat Ducato 2005 - zabudowa Joint ) chcieliśmy opróżnić zbiornik z czystą wodą po poprzednich użytkownikach .
Nie mając do dyspozycji książki obsługi autka rozpocząłem poszukiwania zaworu spustowego - bez rezultatu :shock: .
Widzę, że zbiornik czystej wody połączony jest z bojlerem ciepłej wody, która pompowana jest do bojlerka pompą elektryczną.
Bojler posiada zawór spustowy.
Czy jest możliwe , że spuszczanie wody czystej ze zbiornika odbywa się przez bojler ciepłej - przepompowywując ją pompą przy oczywiście otwartym zaworze spustu bojlerka ?
Trochę dziwne, że nie ma zaworu spustowego bezpośrednio w zbiorniku wody czystej.
Może nie potrafię znależć ? :?:
Czy możecie mi podpowiedzieć czy w Waszych autkach jest podobnie ?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrowienia
Andrzej

Skorpion - 2009-08-13, 18:17

Ja w moim kampiorku ma takowy zawor zamontowany tuz przed bojlerem i nim moge sposcic wode a i jest rowniez i normalny zawor spustowy na tyle samochodu tuz przy ramie z tylu pojazdu.Poszukaj dokladnie a nawet zajzyj pod spod swojego kampiorka.Powinien tam byc zwykly kran do zlewania wody.
kazbar - 2009-08-13, 18:31

Poszukaj pomiędzy zbiornikiem i pompką takiej śmiesznej klapki zamontowanej w podłodze. Kuknij pod kampera- zobaczysz z pewnością w tym miejscu plastikową rurkę. Ta rurka to odprowadzenie wody. Klapka otwiera do niej dostęp od środka.

Tutaj mała uwaga: Tak być powinno. Czasem jednak jest coś poprzerabiane. I tak w moim przypadku (tzn.mojego kampera) ową klapkę "przerobił" ktoś na trójnik do zlewozmywaka :gwm . Zanim zwąchałem co i jak...wypompowałem sobie cały zbiornik wody na podłogę. :hide:

nowicjusz - 2009-08-13, 18:32
Temat postu: zaworek..........
Skorpion napisał/a:
Ja w moim kampiorku ma takowy zawor zamontowany tuz przed bojlerem i nim moge sposcic wode a i jest rowniez i normalny zawor spustowy na tyle samochodu tuz przy ramie z tylu pojazdu.Poszukaj dokladnie a nawet zajzyj pod spod swojego kampiorka.Powinien tam byc zwykly kran do zlewania wody.

Dzięki za podpowiedź,
no tak też myślę, że musi tam być jakiś zaworek.
Wczołgiwałem się pod niego ze wszystkich stron i nie widzę .
Chyba zaraz jeszcze raz się pod niego walnę i sprawdzę na spokojnie.
Dzięki i pozdrowionka !!!
Andrzej

nowicjusz - 2009-08-13, 18:34

Kazek Kluska napisał/a:
Poszukaj pomiędzy zbiornikiem i pompką takiej śmiesznej klapki zamontowanej w podłodze. Kuknij pod kampera- zobaczysz z pewnością w tym miejscu plastikową rurkę. Ta rurka to odprowadzenie wody. Klapka otwiera do niej dostęp od środka.

Tutaj mała uwaga: Tak być powinno. Czasem jednak jest coś poprzerabiane. I tak w moim przypadku (tzn.mojego kampera) ową klapkę "przerobił" ktoś na trójnik do zlewozmywaka :gwm . Zanim zwąchałem co i jak...wypompowałem sobie cały zbiornik wody na podłogę. :hide:

Zaraz idę szukać.
Dzięki za poradę.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

DI STEFANO - 2009-08-13, 19:07

Witam
Kolego a gdzie Ty masz zbiornik wody?
Jeśli zbiornik jest za siedzeniem pasażera i pod siedziskiem za kierowcą i jego
wlew jest po prawej stronie tuż przy siedzeniu pasażera,(taki duży zakręcany korek)to spust wody czystej znajduje się pod nim.
Jest to takie ustroistwo trójpołożeniowy zawór do spustu,odpowietrzenia,wyrównania ciśnienia.Wodę z bojlera nie musisz spuszczać,jeśli się uparłes to przy nim masz taki zaworek(wciśni,wyciśni)znajduje się on przy bojlerze na płycie jego zamocowania.Rurka spustu wody jest niewidoczna z kampera gdyż jest bezpośrednio pod podłogą.
Pozdrawiam
Stefan (Di Stefano)

Tadeusz - 2009-08-13, 19:19

W wielu kamperach nie ma spustu wody czystej ze zbiornika. Trzeba ją po prostu wypompować.
W moim Hymerze wypompowuję ją do umywalki.
To nie jest problem. :)

StasioiJola - 2009-08-13, 19:33

U nas w zbiorniku czystej wody , który jest za siedzeniem kierowcy a po podwójnym siedzeniem odwróconym do tyłu jest normalny korek gumowy w spodniej ściance zbiornika- taki jak w wannie i on słuzy do spuszczamia czystej wody jak równiez do opróżniania zbiornika po dezynfekcji!!! :spoko
kaimar - 2009-08-13, 20:10

W Knausach wyciąga lub wykręca się rurkę przelewową ze zbiornika wody - wtedy przez przelotkę w podłodze wylewa sie woda. W Joincie jest wężyk który jest zakończony w zabudowie pod stołem (trzeba podnieść pokrywę) zaworem. Za zaworem jest kawałek rurki przeprowadzony przez podłogę.
ARCADARKA - 2009-08-13, 20:33
Temat postu: ARCADARKA
w mojej Arce mam dwa zbiorniki na czystą wodę 50 l i 80 l , kran do spuszczania wody z tych zbiorników mam w środku zabudowy
janusz - 2009-08-13, 20:59

U mnie jest w środku zbiornika. Trzeba odkręcić dekiel rewizyjny i na dnie jest korek z wajchą do wyciągania.
Rockers - 2009-08-13, 21:02

Ja chyba nie mam żadnych spóstów do czystej wody, przed ostatnią zimą poprostu odkeciłem kran z umywalki i poczekałem aż cała wyleci potem odkręciłem zawór przy bojlerze ciepłej wody, wtedy reszta wyleciała. Nie trwało do długo więc również uważam że to raczej nie jest problem :ok
nowicjusz - 2009-08-13, 22:03
Temat postu: Spust wody.............
Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi.
W dniu dzisiejszym nie dałem rady powrócić do tego tematu, chociaż sprawa pilna - po jutrze ma być nasz "dziewiczy rejs" więc wszystko musimy dopiąć przed wyjazdem.
Jutro na pewno będę parał się w dalszym ciągu tym tematem i pewnie skorzystam z Waszych rad.
Pozwolę sobie na przekazanie informacji jak to u mnie działa.
Na razie dzięki za sugestie i przesłane informacje.
Pozdrawiamy wszystkich
Andrzej.

papamila - 2009-08-13, 22:22

janusz napisał/a:
na dnie jest korek z wajchą do wyciągania.

a dokładniej to są dwa
jeden wyżej drugi zupełnie nisko

janusz - 2009-08-14, 08:03

papamila napisał/a:
a dokładniej to są dwa
jeden wyżej drugi zupełnie nisko

No właśnie i w jakim celu ten drugi wyżej. :niewiem:

nowicjusz - 2009-08-14, 15:11
Temat postu: woda spuszczona...............
Witam Was wszystkich,
tak więc udało się zlokalizować mały wężyk spustowy i należący do niego zawór usytuowany u nas pod siedzeniami pasażerów .
Mechanik, który dokonywał przeglądu przed naszym wyjazdem sam wspomniał dzisiaj, że wężyk drapał go w główkę więc schował go gdzieś tam aby mu nie przeszkadzał - i cała sprawa jasna .
Dzięki Wam wszystkim, którzy chcieliście nam podpowiedzieć.
Teraz ostatnia sprawa - już pakujemy do środka manatki - mamy zamiar wyjechać jurto z samego rana , ale lodówka nie pokazuje świecenia kontrolki po przełączeniu jej na 12 V - oczywiście przy załączonym prądzie na zabudowę tyłu kampera.
Lodówka działa na 220 V (pokazuje to kontrolka przy podanym voltarzu 220V ) - pewnie na gaz też ale tak jak wspomniałem nie chce się chyba uruchomić na 12V - brak świecenia kontrolki na lodówce z opisem 12V.
Możecie mi wspomnieć czy podtrzymywanie jej na gazie jest sensowne - bo przecież butla ma swoją pojemność i pewnie tylko patrzeć jak będzie pusta :gwm

Pozdrawiam Andrzej

eler1 - 2009-08-14, 15:21

12V będzie działać tylko podczas pracy silnika, butla 11kg wystarczy na 18dni działania lodówki tak jak pamiętam
wbobowski - 2009-08-14, 15:36

eler1 napisał/a:
12V będzie działać tylko podczas pracy silnika...

Robert ma rację. Jak odpalisz silnik to i lodówka zacznie pracować na 12 V. A wielu naszych kolegów jeździ z lodówką włączoną na stałe na zasilanie gazem i nie narzeka na brak gazu. Ja natomiast podczas jazdy zawsze włączam lodówkę na 12 V.

Rockers - 2009-08-14, 16:36

Tak jak wyżej piszą koledzy lodóweczkę załącza przekaźnik w momencie kiedy jest ładowanie akumulatorków przez silnik.
Jednakże jest też możliwość że lodóweczka ma dodatkowe załączanie np na panelu kontrolnym, tak jest u mnie > ma dodatkowo bezpiecznik i załącznik.
Ja też w czasie jazdy włączam 12V :ok

nowicjusz - 2009-08-14, 20:36
Temat postu: lodóweczka............
Właśnie zakończyliśmy ładowanie naszych rzeczy i powróciłem do sprawdzenia informacji od Was.
W rzeczy samej tak jest rzeczywiście o czym nie wiedziałem ponieważ nie otrzymałem od poprzedniego właściciela, żadnej książki z instrukcją działania urządzeń.
Przed 2 godzinami wpadłem również na to, że należy spróbować przy uruchomionym silniku - no i eureka !!!
Niemniej jednak naprawdę dzięki za przesłane podpowiedzi co nas "zielonych" jeszcze w tematach camperków wzmacnia i pomaga w początkowych naszych krokach.
Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia !!! :spoko
Andrzej z rodzinką

dominik - 2009-08-17, 12:48

U mnie po odkręceniu dużej zakrętki w dnie zbiornika są dwa białe korki podobne do tych w umywalce, natomiast przy bojlerze są dwa zawody z klapkami na rurze z ciepłą i zimną wodą