|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Dlaczego nie ma fartuchów b³otnych?
Kazik II - 2007-05-06, 22:45 Temat postu: Dlaczego nie ma fartuchów b³otnych? Postanonowi³em za³o¿yæ chlapacze - fartuchy p.b³otne tylne do mojego kampera. Jak postanowi³em tak zrobi³em . Nie jest to taka prosta sprawa, bo tam nie za bardzo jest jak zamocowaæ wieszaki do fartuchów. Po oglêdzinach i rozwa¿aniach postanowi³em zawiesiæ chlapacze na k±townikach przykrêconych blachowkrêtami do otworów wywierconych w poprzecznej czê¶ci ramy zaraz za ko³ami. Blacha jest tam stosunkowo cienka i gwintowanie otworów nie mia³oby sensu, a o spawaniu w ogóle nie ma mowy(zaraz wda siê korozja). Nastêpnie wymy¶li³em zamkniêcie od góry przestrzeni za ko³em aby nie chlapa³o nad fartuchem (od góry chlapacza do pod³ogi). Znalaz³em trochê cienkiej blachy aluminiowej, przymierzy³em i wyci±³em co¶ na kszta³t trapezów z zagiêtymi brzegami od góry. Przyczepi³em te kawa³ki blachy od do³u do k±townika na którym wisi fartuch a od góry na wkrêty do tylnych brzegów plastykowego nadkola tylnego ko³a. Wygl±da to wszystko nawet do¶æ solidnie. Dodam jeszcze, ¿e chlapacz jest zawieszony do¶æ blisko opony i dlatego, aby zapobiec "podwiniêciu" przez ko³o da³em takie ³añcuszki przytrzymuj±ce fartuch od ty³u.
I sprawa z tematu posta: nie mogê poj±æ dlaczego takich fartuchów nie zak³adano fabrycznie w kamperach Widzia³em jakie spustoszenia robi w pod³odze od spodu wszystko co wali z pod kó³ w czasie jazdy. Przecie¿ tam jest w zasadzie tylko sklejka zabezpieczona do¶æ grub± warstw± czego¶ w rodzaju bitexu - ale to zabezpieczenie d³ugo nie wytrzyma!
kazbar - 2007-05-09, 08:39
Ja te¿ siê zastanawiam nad powieszeniem fartuchów. Mam nawet przykrêcone orginalnie wieszaki (pewnie s± dlatego, ¿e mój kamper by³ kiedy¶ ciê¿arówk±)
Przygl±da³em siê niejednemu kamperowi i ¿aden nie mia³ fartuchów. Ciekawe dlaczego?
Chyba pójdê za rad± Kazika II i te¿ przykrêcê.
janusz - 2007-05-09, 09:14
Poniewa¿ zwis tylny w kamperze jest bardzo d³ugi znaczy odleg³o¶æ tylnego ko³a od koñca pojazdu jest du¿a i przepisy w takim wypadku nie wymagaj± chlapaczy. A jak czego¶ nie ma to i fabryce jest taniej i samochód l¿ejszy. A tak to tu kilogram, tam 2 kilogramy i s± k³opoty z nadwag±.
Bim - 2008-05-19, 20:08
ja te¿ siê zastanawiam nad patentem tylnich fartuchów bo denerwuje zawalony b³otem i piachem wysuwany podest wej¶ciowy czasami mo¿liwo¶æ jego wyci±gniêcia tylko po umyciu pod ci¶nieniem prowadnic
eler1 - 2008-05-19, 20:19
Kazek Kluska napisa³/a: | Przygl±da³em siê niejednemu kamperowi i ¿aden nie mia³ fartuchów. Ciekawe dlaczego? | a ja wiem bo na innych drogach ni¿ w polsce nie ma piachu i b³ota na drodze - tak by³o w przypadku i mojego kampera jak przyjecha³ z niemiec czyste podwozie poje¼dzi³em troszkê pe³no piachu nie mówi±c ¿e boki kampera zachlapane b³otem z pod przednich kó³ oraz kamienie - poprostu masakra . Wiêc ju¿ zmontowa³em mo¿e mniej obfite ni¿ w moim poprzednim kamperze - jak zrobiê zdjêcia to dam na forum
kimtop - 2008-05-19, 20:20
Ja fartuchy za³o¿y³em zaraz po kupieniu kampera ( gdy zobaczy³em stan pod³ogi za ko³ami)
Tolo-Digli - 2008-05-20, 19:00
Po zapoznaniu sie z waszymi wypowiedziami chyba za³o¿ê te fartuchy a na nich pe³no odblasków tak gdzie¶ od t±d ......................................................................no do t±d
martes - 2008-05-20, 22:32
Louis ma jeden i siê nie chwali .... (drugi mu ukradli )
OMEGA - 2008-05-20, 23:45
martes napisa³/a: | drugi mu ukradli |
oj, ja ma mam jeszcze wszystkie nie wiedzia³em ¿e to towar chodliwy ,
myszê kupiæ d³ugi ³añcuch i k³ódkê i je zabezpieczyæ.
TomekW - 2008-05-21, 00:52
Louis, mo¿e spróbuj zrobiæ klubowe chlapacze - z logo CT; pójd± jak ciep³e bu³eczki (albo koszulki Tolo-Digli)
eler1 - 2008-05-24, 13:08
oto kilka zdjêæ jak to mo¿na zrobiæ - dodam ¿e z przodu za³o¿y³em nadkola
martes - 2008-05-24, 13:17
Elerku czy tê rurkê w poprzek samochodu ju¿ mia³e¶ , zastanawiam siê nad jej potrzeb± ,my¶la³em o chlapaczu takim przymocowanym tylko od góry
eler1 - 2008-05-24, 13:29
martes napisa³/a: | Elerku czy tê rurkê w poprzek samochodu ju¿ mia³e¶ , zastanawiam siê nad jej potrzeb± ,my¶la³em o chlapaczu takim przymocowanym tylko od góry | mam j± tylko z jednej strony a jest ona do zaworu brudnej wody wiêc z drugiej strony jest zamontowany tylko u góry
janusz - 2008-05-24, 13:40
martes napisa³/a: | Elerku czy tê rurkê w poprzek samochodu ju¿ mia³e¶ , zastanawiam siê nad jej potrzeb± ,my¶la³em o chlapaczu takim przymocowanym tylko od góry |
To jest zakamuflowana metoda kropelkowa.
Widzê tu niedoskona³o¶æ kropelki powinny spadaæ przed ko³o i byæ rozje¿d¿ane, a nie za ko³em po oczach rowerzystów.
eler1 - 2008-05-24, 13:45
te tylne s± od stara przód troszkê zwê¿one
eler1 - 2008-05-24, 13:46
janusz napisa³/a: | Widzê tu niedoskona³o¶æ kropelki powinny spadaæ przed ko³o i byæ rozje¿d¿ane, a nie za ko³em po oczach rowerzystów. | taki by³ zamys³ po oczach
Bim - 2008-06-24, 21:23
zabiera³em siê do tych fartuchów jak do je¿a pech a,mo¿e nie pech chcia³, ¿e kolega potrzebowa³ formy do swojego go³ego niedaweno kupionego kamperka rozkrêci³ mi domek i mia³ wszystko posk³adaæ z dodatkowym malowaniem i renowacj± plastików nieszczê¶liwie pomalowanych przez pierwszego w³a¶ciciela po demonta¿u zapar³o mi dech zgnite listwy boczne pod³oga za nakloami w op³akanym stanie.
rezulatat wymiana listew dolnych bocznych i renowacja i sztukowanie pod³ogi newralgiczne miejsca po³±czenia na dole przykryte ³adnie plastikiem
i mam problem chcja³bym zabezpieczyæ pozosta³± pod³±gê od spody i nie bardzo wiem czym to pomalowaæ ¿eby by³ efekt na lata i tu poproszêo radê majsterkowiczów .Sezon wyjazdów a ja z rozkopanym kamperem :-x
S³awek HORA - 2008-06-29, 19:42
W moim ma³ym o¶miotonowym amerykañskim kamperku wszystkie wolne przestrzenie przed i za ko³ami w naro¿ach wype³nione s± piank± poliuretanow±. T± te¿ piank± w wielu miejscach zamkniête s± otwory przez które wyprowadzone s± przewody instalacji elektrycznej. Zbiorniki wodne od spodu te¿ zabezpiecza pianka.
Sprawdzi³em, ¿e takie zabezpieczenie jest naprawde skuteczne, a dodatkowo wyt³umia i wzmacnia po³±czenia
|
|