|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - parametry ścian kampera
Inzynier - 2009-08-21, 15:39 Temat postu: parametry ścian kampera Witam
Jestem na etapie planowania budowy własnej konstrukcji kampera od podstaw. Do budowy zamierzam wykorzystać auto typu kabina plus rama (czyli tak, jak w fabrycznych kamperach typu alkowa).
Analizując budowę kamperów zauważyłem, że najczęściej (lub się mylę) ich szkielet konstrukcyjny (ściany) wykonywany jest z drewna. Sporadycznie niektóre firmy stosują stal. Mnie coraz bardziej zaczyna się podobać stworzenie konstrukcji z profili aluminiowych. Może niekoniecznie z takich jak te:
http://www.andrzejewski.p...le%20aluminiowe
ale na przykład o przekroju prostokątnym lub takich (profili jak nr 92 tutaj):
http://www.tabal.pl/system_foga_id_336.html
Wygląda na to, że mają szansę być lżejsze od stali i mocniejsze od drewna. I tu moje pytanie: czy fabryki stosują takie rozwiązania, czy też może z jakiś względów alu się nie stosuje?
Drugie pytanie dotyczy parametrów izolacyjnych, tzw. sandwicha. Znalazłem panele piankowe o współczynniku przewodzenia ciepła blisko 2 W/m2K przy grubości 40 mm. To znacznie więcej niż domowe okna (poniżej 1) uchodzące przecież za najbardziej stratne elementy. Czy wiecie może jakie parametry mają ścianki fabryczne? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
P.S. pominąłem etap przedstawiania się w "jestem tu nowy", ale w zasadzie nie byłoby o czym tam pisać. W tej dziedzinie sztuki jestem bardzo nowy, ale ogólnie z robotą manualną jestem za pan brat.
janusz - 2009-08-21, 16:33
Inzynier napisał/a: | I tu moje pytanie: czy fabryki stosują takie rozwiązania, czy też może z jakiś względów alu się nie stosuje? |
Stosuje się w samochodach za setki tysięcy euro.
Ze względów ekonomicznych i konstrukcyjnych zastosowanie drewna jest najmniej problematyczne. Trzeba pamiętać że produkcja kamperów nie jest wielkoseryjna. To raczej manufaktura lub rękodzieło.
W budowie kamperów i przyczep elementy konstrukcyjne, najczęściej drewniane umieszczone są wewnątrz ściany. Zadko jest stosowana konstrukcja nośna obłożona płytą warstwową. Ściany kampera są samonośne w stosunku do mebli i wyposażenia auta.
Pewnie, że jest możliwa budowa samochodu aluminiowego, widzę jednak problem z zapewnieniem izolacji cieplnej takiego auta. Trzeba byłoby zrobić jego konstrukcję tak by nie było mostków termicznych. W amatorskich warunkach chyba dość trudno.
Co do stalowego szkieletu, liczy się waga. Mało który kamper mieści się w 3500kg.
f68 - 2009-08-21, 17:00
w nadpalonym z 2004 roku widziałem że nic sie nie zmieniło z zewnatrz laminat i konstrukcja drewniana ale beleczki wykonane z klejonych warstwowo sklejek
reszta sprasowana z pianka i od srodka okładzina typu płyta hdf lub jakis materiał
ZetKa - 2009-08-21, 19:18
Inzynier,
Ja mam płytę CD, która kilka lat temu była dodatkiem do miesiecznika Pro Mobil,
jest tam pokazany montaż campera Eura mobil. Jesli chcesz to ci prześlę.
Pozdrawiam
f68 - 2009-08-21, 19:21
super
dawaj adres sle na pw bardzo mnie to ciekawi
swego czasu na discovery w którejś serii jak to jest zrobione było o budowie kampera
Świstak - 2009-08-21, 23:35
A i ja chętnie poczytam....
waldi - 2009-08-22, 12:16
Sory kolego ale może to powielić na kilku płytach chętnie oglądne ten film
Inzynier - 2009-08-22, 13:17
No tak, zastosowanie drewna przynajmniej jeden problem rozwiązuje: w miejscu konstrukcyjnego wzmocnienia izolacja cieplna jest na akceptowalnym poziomie, a w chłodny poranek skraplająca się rosa nie "demaskuje" schematu konstrukcji wewnętrznej, co może się zdarzyć przy metalowej strukturze.
Z drugiej jednak strony, jakoś opieranie czegoś, co pomyka nawet ponad 100 km/h na drewnie nie za bardzo mi się podoba. Zastanawiam się czy aby stosowanie profilowanych sklejek w takiej jednostkowej produkcji nie wyjdzie drożej niż pospawanie z profili. Obchodzenie się z TIG-iem mam jakoś tam opanowane, więc nie powinno być problemów.
Muszę tylko podpatrzyć te sposoby izolowania. I tu mam pytanie: czy w typowej, profesjonalnej strukturze typu "sandwich" (powiedzmy 50 mm) poszycie zewnętrzne pcv jest przyklejane bezpośrednio do drewnianych wzmocnień oraz pianki izolującej? Od wewnątrz na to sklejka 5 mm i tak wygląda cała ściana? Pewnie jakieś folie jeszcze się pojawiają?
Chciałem jeszcze bardzo podziękować za wszystkie porady. Miło znależć w internecie takie miejsce, w którym spotykają się ludzie z pasją tworzenia, a nie odwrotnie.
Co do filmu, to jestem bardzo zainteresowany. W jaki sposób mógłbym wejść w posiadanie kopii? Może rzeczywiście jeżeli to technicznie możliwe, to znalazłoby się na to miejsce gdzieś na serwerze?
ZetKa - 2009-08-22, 13:51
Niestety nie mam możliwości umieszczenia filmu na serwerze, ale jeśli ktos może to zrobić to mu prześlę płytkę. Postaram się zrobić też kilka kopii i wysłać zainteresowanym.
Pozdrawiam
kaimar - 2009-08-22, 13:54
Nie ma żadnych folii - razem jest wszystko sklejane na prasie. Sklejka od wewnątrz ma 3 mm, a typowa ściana ma 28-30 mm.
janusz - 2009-08-22, 14:56
Inzynier napisał/a: | poszycie zewnętrzne pcv jest przyklejane bezpośrednio do drewnianych wzmocnień |
Przeważnie to nie jest PCV tylko jakieś takie tworzywo jak akryl. taki jak na wannach i brodzikach. Pod tym plastikiem jest sklejka i ona wraz ze szkieletem drewnianym, ociepleniem (pianka lub styropian) i poszyciem wewnętrznym stanowi konstrukcję ścian.
Plastykowa okładzina zewnętrzna przymocowana jest tylko w miejscach montażu okien, listew i dachu. Różna rozszerzalność cieplna powodowałaby powstawanie bąbli lub pękania okładziny.
Przy poszyciu zewnętrznym z blachy aluminiowej, blacha najczęściej jest sklejona z ociepleniem, choć nie zawsze.
Inzynier napisał/a: | Z drugiej jednak strony, jakoś opieranie czegoś, co pomyka nawet ponad 100 km/h na drewnie nie za bardzo mi się podoba. |
Nie znaczy to że nie sprawdza się w praktyce. Autka mają po 30 lat i nie wszystkie rozsypały się. W kamperze (przyczepie) wszystkie elementy, a więc ściany, podłoga, dach ,meble, okna, drzwi w futryną współpracują ze sobą. To, że taka konstrukcja w ogóle jeździ i nie rozpada się to właśnie dzięki temu, że meble też tworzą szkielet pojazdu i usztywniają go.
Jeszcze jedna sprawa dla której rzadko stosuje się konstrukcje spawane. Nadwozie kempingowe wcale nie jest sztywne, poddaje się podczas jazdy po nierównościach. Świadczy o tym skrzypienie szafek podczas jazdy po wertepach. Spawana konstrukcja nie ma możliwości zmiany kształtów bez uszkodzenia spawów. Z tego powodu np ramy samochodów nie są spawane tylko nitowane lub skręcane. Spawana może być tylko sztywna konstrukcja nie odkształcająca się w czasie jazdy. Aby zbudować sztywne nadwozie do kampera musiałoby być bardzo solidne a więc i ciężkie.
SlawekEwa - 2009-08-22, 15:53
janusz napisał/a: | Z tego powodu np ramy samochodów nie są spawane tylko nitowane lub skręcane. |
Żuk i Nysa miały ramy spawane
janusz - 2009-08-22, 20:03
Slawek Dehler napisał/a: | Żuk i Nysa miały ramy spawane |
I nie jeden Żuk i Nysa złamał się.
Edmund - 2009-08-22, 20:46
Witam,
ponieważ nie posiadam fotek z tamtego okresu, zmajstrowałem model poglądowy, żeby unaocznić sz. Kolegom sposób w jaki ja wysmerfowałem zabudowe kampera.
Jest to płyta warstwowa 60 mm połączona na rogach kątownikami na klej i nity zrywane.
Szparkę zapryskałem pianką montażowa
radek_z_południ - 2009-08-22, 22:59
Jestem pod wrażeniem! Przymierzam się właśnie do budowy wnętrza kampera na busie, chętnie pooglądam postęp prac.
Może wykonanie budy to lepszy pomysł. Tak czy inaczej podaje pod rozwagę takie "coś":
http://moto.allegro.pl/it...tener_raty.html
wystarczy ocieplić i podziurawić
Pozdrawiam i życzę powodzenia i zadowolenia z realizacji
Edmund - 2009-08-23, 19:20
Radek,
powracając do konstrukcji ścian..
Jak Sprintera dobrze ocieplisz to będziesz miał pociechę!
Była rozmowa o wadze i stratach ciepła. Płyta warstwowa z rdzeniem poliuretanowym o grubości 60 mm waży 10 kg/m^2, a straty ciepła wynoszą 0,38 W/m^2*K.
Konstrukcja, którą zaprezentowałem, sprawia wrażenie b. solidnej i sztywnej. Jak będzie naprawdę to się okaże... w praniu.
lepciak - 2009-08-23, 20:12
Podczas pobytu na zlocie fanów niewiadówek - Borki - czerwiec 2009, wyskoczyliśmy do Niewiadowa i obejrzeliśmy produkcję tych przyczep. Namawiam do zwiedzenia zakładu - warto.
Inzynier - 2009-08-26, 15:05
Rozumiem, że płyta warstwowa z rdzeniem poliuretanowym nadaje się na wypełnienie ścian? Wszystkie tego typu płyty mają okładziny wewnętrzną i zewnętrzną z blachy. zastanawiam się czy do ścian nie powinien iść sam rdzeń poliuretanowy (bez blach), żeby nie było miejsc, w których może się skraplać woda. No i lżej by było.
maszakow - 2009-08-27, 03:00
buda śliczna tylko silnik fatalny... najlepsze w 2giej generacji Sprintera/LT są silniki 2.5TDI o mocy do 109 KM. Mocniejsze i większe właściciele przeklinali seryjnie za szybko lecące wtryski. Trzeba uważać wybierając nosiciela by sobie więcej problemów nie sprawić...
StasioiJola - 2009-08-27, 09:36
A ja uważam ,że silniki 2.9td w Sprinterze są lepsze . bo nie wymagają takiego zachodu jak 2.5 TDi z LT. Ich moc 122KM jest również wystarczjąca w zupełności , są na łańcuch rozrządu a nie na pasek, co jest ich dodatkowym plusem. Sam miałem LT 35 z silnikiem 2.5 TDi, a obecnie mam sprintera z 2.9 Td i głosuję na sprintera!!!
radek_z_południ - 2009-08-27, 18:02
w sprawie budy za stosunkowo małe pieniądze można kupić izotermę Mitsubishi,
można tuningować, można zamontować do każdego...
zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcą: najlepszy wybór to Sprinter td
wmaker - 2009-08-29, 09:35
Płyta watrstwowa sama w sobie jest samonośna dzięki przetłoczeniom widocznym na zdjęciach 1 i 3 i jeżeli by zastosowac taką płytę w powłoką aluminiową to mamy niski ciężar a jej sztywnośc można łatwo "regulowac" dobierając odpowiednią szerokośc panelu (więcej przetłoczeń na mb. wiekrza sztywnśc) mostków brak bo przetłoczenie nie obejmuje całej grubości sandwicza, tylko ja bym dał te panele chyba pionowo.
Edmund - 2009-08-29, 14:01
wmaker napisał:
tylko ja bym dał te panele chyba pionowo.
Wiem, że hale tak są budowane. Ja bardzo bałem się wody, zdjęcie nr 4, poza tym poziome paski lepiej chyba wyglądają. Tak się bałem wody, że zewnętrzną blachę górnej (sufitowej) płyty wywinąłem jak na zdjęciu nr 5.
Aluminium b. dobre.
Jest 3x lżejsze od stali, a pojemność cieplną ma 2x większą.
Ja zbytnio nie przejmowałem się wagą, bo stara buda ważyła na złomie prawie tonę. 25 m kwadratowych płyty waży 250 kg, a nowa szoferka też coś koło tego. Odchudziłem auto o ok. pół tony. 100 kg wewnętrznego żelastwa stanowi niezły akumulator ciepła.
W zimie jeszcze nie sprawdzałem, ale w czasie największych upałów, kiedy zewnętrzne blachy rogrzane były do "czerwoności"- w środku panował przyjemny chłodzik.
wmaker - 2009-08-29, 17:58
myślę że jak łączenie wypełnisz butylem to masz spokój.
IAAN - 2010-10-10, 10:55
jak to jest z tą scianą w kamperze
Janusz w jednym z postów pisze że
"Większość fabrycznych kamperów i przyczep ma trójwarstwowe ściany.
Od wnętrzu cienka sklejka drewniana, w środku rama drewniana, i styropian a zewnątrz blacha aluminiowa lub laminat epoksydowo szklany. Wszystko to jest sklejone klejem. Poszycie zewnętrzne, aluminiowe lub z żywicy przyklejone jest na całej powierzchni do styropianu, zapobiega to trzeszczeniu i usztywnia cienką aluminiową blachę. Wewnętrzna wykładzina (sklejka) przyklejona jest tylko do drewnianej ramy zabezpiecza to styropian przed kruszeniem przy zmianie temperatury.
i niby wszystko jasne ale
w tym temacie pisze że
"Przeważnie to nie jest PCV tylko jakieś takie tworzywo jak akryl. taki jak na wannach i brodzikach. Pod tym plastikiem jest sklejka i ona wraz ze szkieletem drewnianym, ociepleniem (pianka lub styropian) i poszyciem wewnętrznym stanowi konstrukcję ścian.
Plastykowa okładzina zewnętrzna przymocowana jest tylko w miejscach montażu okien, listew i dachu. Różna rozszerzalność cieplna powodowałaby powstawanie bąbli lub pękania okładziny.
Przy poszyciu zewnętrznym z blachy aluminiowej, blacha najczęściej jest sklejona z ociepleniem, choć nie zawsze.
więc jak mocowac zewnętrzne poszycie z żywicy poliestrowej i włókna szklanego do szkieletu drewnianego i styropianu czy jako nakładkę na płytę np.sklejkę i mocowac tylko przy oknach dachu i podłodze ew jakas listwa na srodku
jak będzie się zachowywac taki laminat przy wysokiej temperaturze zewnętrznej czy nie pofaluje się od słońca
czy ktoś ma jakieś doświedczenia z takim laminatem ?
f68 - 2010-10-10, 11:49
jest to tak
ściana moze mieć stelaż z drewna
od środka sklejka
od zewnątrz blacha lub laminat
tendencja jest żeby odchodzić od stelażowych konstrukji
robi się sandwich
od zewnatrz laminat, twardy stypropian i sklejka lub laminat
w miescach do przykręcania mebelków podkładają paki blachy po wewnetrzną warstwą laminatu
IAAN - 2010-10-10, 15:42
no własnie z zewnątrz czy włókno szklane z żywicą poliestrową czyli laminat kleic ze styropianem i szkieletem drewnianym na stałe czy zewnętrzną częźśc sciany czyli styropian i szkielet drewniany kleic do sklejki na stałe a na to zewnętrznie położyc laminat mocowany tylko jak wyżej przy oknach dachu i podłodze
jury - 2010-10-10, 19:27
ZetKa napisał/a: | Inzynier,
Ja mam płytę CD, która kilka lat temu była dodatkiem do miesiecznika Pro Mobil,
jest tam pokazany montaż campera Eura mobil. Jesli chcesz to ci prześlę.
Pozdrawiam |
Ja też jestem chętny na kopię tego CD-ROM-u.
arrtur - 2010-10-10, 19:39
Witam
Kolego Inzynierze, generalnie jesli chodzi o budowe to jak wygooglujesz motaczy kamperow 4x4 to wszystko tam znajdziesz w praktyce przetestowane. Z tym ,ze te ichnie konstukcje musza wytrzymywac jakies tam przeciazenia i moze Tobie nie bedzie to potrzebne.
W moich poszukiwaniach rozwiazane byly opcje od budowy z plyty warstwowej jak emek, z tym, ze jak ktos pisal w pionie. Ta plyta jest konstrukcyjna dla pewnych rozpietosci (wlasciwie 10 centymetrowa ale moze i 5 tez zwlaszcza ze nie chodzi nawet o garaz 3x3x6 lecz kampera no 2x2x4), a zbudowanie takiego kontenera jest wyjatkowo proste i wdzieczne, zas cieplo takze wyjatkowe bo zadko ktory samochod ma 5 cm ocieplenia. Wzmocnien naroznikow mozna dokonac przez przemyslane mocowania mebli ( jak w niektorych samochodach gdzie sa one elementami konstrukcyjnymi). To jest dobra opcja jesli chodzi o normalne uzytkowanie na drogach.
Ew jesli jest potrzeba mocniejszej konstrukcji to wlasnei najtansza opcja jest uzywany kontener.
Zreszta w autach 4x4 tez stosowane rozwiazanie. Po kupnie rozebrany przerobiony na wlasne potrzeny czyli traktowany jako podstawa ikonstrukcja
Sciany z drewna listwowe - to prosta opcja i wdzieczna w obrobce (mam to za soba), jednak z wadami scian drewnianych w przyszlosci...
Ja wybralbym opcje 1 lub 2 w zaleznosci od zapotrzebowania na solidnosc.
W obu przypadkach przytulmnie wykonczyc sciany po wewnetrznej stronie i bedzie rarytas.
Czyli odradzalbym budowanie od podstaw nowej konstrukcji - wyjdzie drozej , bardziej pracochlonne - aluminiowej i odradzalbym opcje drewniana.
Plyta warstowa to mistrzostwo swiata. Stawiajac mamy dobre poszycie, od razu konstrukcje, doskonale ocieplenie, solinosc elementu (2xblacha i klejenie fabryczne na prasie), latwosc obrobki, mozliwosc kazdego rodzaju wykonczenia wewnatrz.
Kwesstia przemyslanego projektu dla opanowania estetyki.
pozdr
IAAN - 2010-10-11, 06:42
arrtur napisał
Plyta warstowa to mistrzostwo swiata. Stawiajac mamy dobre poszycie, od razu konstrukcje, doskonale ocieplenie, solinosc elementu (2xblacha i klejenie fabryczne na prasie), latwosc obrobki, mozliwosc kazdego rodzaju wykonczenia wewnatrz
zapomniał dodac i większą wagę gotowego elementu i grubsze sciany gdzie dochodzi kombinacja z oknami które nie zawsze sa przeznaczone do takiej grubosci sciany
mnie głównie chodzi o zaoszczędzeniu na wadze zabudowy dlatego chciałbym klejic laminat szklany do styropianu i stelaża ale co z rozszeżalnością na słońcu blacha aluminiowa też się zozszeża i to znacznie a jest klejona na stałe do całej powierzchni
f68 - 2010-10-11, 07:49
ja jestem zwolennikiem konstrukcji w środku
oczywiście jezeli dysponujesz prasą to ok mo zna zrobić sandwich
ale zawsze buda pracuje podczas jazdy a meble musza się czegos trzymac do mnie nie przemawiają wskleone pod spodem blaszki i kikadziesiat nitów lub śrubek
oczywiście ma to sens na dużej powierzchni łączenia ale i tak mi się to nie podoba
miklo75 - 2014-11-09, 18:30
Witam, odświeżam kotleta, ma ktoś jakieś doświadczenia z płytami warstwowymi (sandwich), gdzie kupić te lżejsze co ważą 5 kg/mkw, w jakich są arkuszach?
Pozdrawiam Mikołaj
Istvan - 2014-12-06, 23:13
miklo75 napisał/a: | Witam, odświeżam kotleta, ma ktoś jakieś doświadczenia z płytami warstwowymi (sandwich), gdzie kupić te lżejsze co ważą 5 kg/mkw, w jakich są arkuszach?
Pozdrawiam Mikołaj |
Witam
Wytwórcy izoterm mają arkusze 2800x9000.
Nie wiem ile waży metr kw.
Właśnie takie coś sklejam
pozdrawiam
koko - 2014-12-07, 07:47
Gotowe płyty do campera robi firma Belina a do spółki z Duni całe campery
frólik - 2014-12-07, 09:59
Kiedyś szukałem płyty sandwich do wykonania mojego "Frólikowozu" i dzwoniłem do Byliny, cena 100 euro za m2
Duni radzi sobie już sam
|
|