|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - gdzie można pooglądać
ana i piotr - 2009-08-25, 19:40 Temat postu: gdzie można pooglądać większą ilość kamperów? Chcemu kupić kamperka, ale nigdy nie widzieliśmy żadnego w środku dlatego nawet nie wiemy na co zwrócić uwagę, czego szukać, jaki układ. Wiemy napewno że musi być wygodny dla naszej rodzinki 2+3. Z dobrym silnikiem, jedno wiemy napewni że raczej na fordzie niż fiacie. No chyba że macie inne zdanie. Oglądamy w necie różne modele, ale widomo że jak się wejdzie do środka to przestrzeń czuje się inaczej. Dlatego chcielibyśmy pojechać gdzieś gdzie są różne modele, które można porównać, pomacać, przymierzyc się Liczę że podpowiecie gdzie można pooglądać autka
janusz - 2009-08-25, 19:58
Na targach np w Krakowie lub na zlotach CT np nad jeziorem Miedwie we wrześniu.
ana i piotr - 2009-08-25, 20:05
jedna z zasad dobrego kamperowca jaką wyczytałam na forum to nie wpraszaj się do srodka, więc nawet bym nie śmiala kogś poprosić czy mogę zobaczyć wnętrze , pozatym zeby przyjechaą na zlot trzeba miec gdzie się przekimać a w naszym hiluksie raczej ciężkawo. Choć bardzo bym chciała poznac innych pozytywnie zakręconych. A targi kiedy się odbywają?
janusz - 2009-08-25, 20:24
W Krakowie 10-11 października. Tylko z Łomży dość daleko.
Wojtek(siemens) - 2009-08-25, 20:52
Ania i Piotr,mam ten sam problem,wiec pewnie bedę na targach.
Teoretycznie to wszystko wiem ale musze pogadac z uzytkownikami zwykłych fiatów ducato jak to sie zachowuje bo mnie interesuje silnik 3,0.jak dla mnie mniejsza pojemność nie ma sensu.
pozdrawiam Wojtek i Agnieszka
ana i piotr - 2009-08-25, 21:02
janusz napisał/a: | W Krakowie 10-11 października. Tylko z Łomży dość daleko. |
eee tam, cóż to za odległość?
gino - 2009-08-25, 21:55
jak odlegosc nie gra roli..zlocik bedzie ...juz niedlugo..w okolicy szczecina..
tam kamperkow do ogladania bedzie sporo....
kimtop - 2009-08-25, 22:11
Są też targi w Dusseldorfie
kaimar - 2009-08-25, 22:32
Ale oglądnięcie tysiaca kamperó nie zastąpi nawet krótkiego wyjazdu wypożyczonym kamperem
f68 - 2009-08-25, 23:28
kimtop napisał/a: | Są też targi w Dusseldorfie |
no właśnie czy ktoś jedzie ????
prezesuu - 2009-08-26, 08:15
kaimar napisał/a: | Ale oglądnięcie tysiaca kamperó nie zastąpi nawet krótkiego wyjazdu wypożyczonym kamperem | I to jest właściwa droga do własnego kampera. Znam to z autopsji
I jeszcze jedno. Dopiero trzeci kamper jest tym docelowym!
Świstak - 2009-08-26, 08:21
Cytat: | Dopiero trzeci kamper jest tym docelowym! |
O rany. Ale mnie jeszcze roboty czeka... Milka II i Milka III. To juz chyba w wagonie kolejowym...
ana i piotr - 2009-08-26, 08:37
kaimar napisał/a: | Ale oglądnięcie tysiaca kamperó nie zastąpi nawet krótkiego wyjazdu wypożyczonym kamperem |
pewnie że nie da, ale otworzy oczy, szczególnie jesli ktoś tak jak my nigdy nie widział w realu żadnego od środka
ana i piotr - 2009-08-26, 08:45
jedno jest pewne że jesteśmy skłonni na forda nowy lub max 2latek ( bo nie jednym fordem ciężarówką/ busem jeździliśmy) ale jaka zabudowa hymer czy rimor? jaki układ w środku tutaj jest dylemat. Napewno alkowa bo mamy trójkę dzieci, raczej dwa stoliki żeby można było swobodnie posiedzieć, dobrze by było żeby blat w kuchni był większy bo lubimy gotować . No i co Wam z tego opisu wychodzi ?
darek 61 - 2009-08-26, 08:47
ana i piotr, Proponuje poszukać w waszej okolicy komisu w którym sprzedają campery.Ja tak przekonałem swoją rodzinkę.Przedtem jeździliśmy ogórkiem z przyczepką i nikt nie chciał tego zmieniać.
ana i piotr - 2009-08-26, 08:55
Darku, u nas na zadupiu nie ma komisów kamperowych. Przekonywać się nie musimy bo oboje jesteśmy przekonani, kwestia co wybrać.
A tak na marginesie nie mylą cię z TYM darkiem krupą?
papamila - 2009-08-26, 08:57
ana i piotr napisał/a: | No i co Wam z tego opisu wychodzi ? |
bezwzględnie wizyta na jakimś zlociku,
jest Radom- będzie Miedwie, potem Zielenin,
napisz do organizatorów o możliwość przenocowania w jakimś pobliskim pensjonacie.
(dworek Zielenin ma takie możliwości)
Gdzieś już napisałem że temat zakupu kampera jest jak rzeka, tym szersza im większe możliwości finansowe. Koszt przyjazdu na spotkanie bądż nawet ewentualne wypożyczenie na króciutki termin to ułamek wartości auta które zamierzacie kupić.
A że ma wam służyć i być wygodne tym bardziej trzeba układ zabudowy wybrać i dopasować do siebie.
ana i piotr - 2009-08-26, 09:09
no widzisz... nie udaje znawcy bo nim nie jestem, pisałam wyraźnie że wszystkie kampery widzielismy od środka tylko w necie, żadnego w realu więc nie mogę póki co mieć odniesienia do jakości czy użytych materiałów.
gino - 2009-08-26, 09:39
wracajac do wyboru ...mam nadzieje Timocik ze trafisz na dobry egzemplarz... zanim odbierzesz auteczko..wszystko dokladnie obejrzyj... bo moze to co opisze ponizej..to ''wypadek przy pracy RIMORA'' albo..jakis samochod ''po gwarancyjny'' mimo ze...NOWY ..
na mnie..NOWY rimor zrobil ... zle wrazenie..
mialem okazje chwile pojezdzic NOWYM TRANSITEM RIMOR na imprezie OJCIEC I SYN nad ZALEWEM ZEGRZYNSKIM..
..kierowca sie upil ..i z Mariuszem.b odwozilismy autka do bazy..
i..to moje spostrzezenia z kilkunastu km ktore nim zrobilem..
1)NAJNOWSZY TRANSIT MA STRASZNIE NIEWYGODNA POZYCJE DO SIEDZENIA/w modelu ktorym jechalem, nie bylo regulacji kierownicy!! ktora..''lezala'' na samym dole, na kolanach..
i jechalo sie z calkowicie wyciagnietymi rekami....regulowanie fotelem..niewiele dawalo..
2)mimo ze autko mialo ok 3tys km co chwila/kazdy zakret i hamowanie/ otwieraly sie drzwiczki od lazienki i szafy..i nie bylo mozilwisci ich domknac../przy probie ''mocniejszego'' domykania..wyginala sie sciana lazienki..balem sie, ze sie zlamie..
3)mimo malego przebiegu..mebelki trzeszczaly..stukaly..myslalem ze cos jest w szafkach..bylo pusto..
4)rewelacyjny silnik, 160KM robi swoje..przyspiesza SUPER 120-130km/h blyskawicznie osiagane..
5)bardzo dobre hamulce..,prowadzenie sie auteczka.. i komfort jazdy pasazera../kierowca j.w /tzn to bylo moje odczucie..
6)przepiekny DESIGN zarowno wnetrza jak i ogolnej bryly samochodu..
7)cena NOWEGO samochodu....to jest najwiekszy plus RIMORA ...
to tyle..jesli chodzi o moje odczucia po przejazdzce RIMOREM ..
nie ukrywam..byl to jedyny moj przejazd NOWYM kamperkiem..wiec..nie mam skali porownawczej do modeli innych marek..
wczesniej go ogladalem kilkakrotnie..STRASZNIE MI SIE PODOBAL..
a po przejazdzce...czulem sie rozczarowany...
w moim staruchu...drzwi same sie nie otwieraja..
Pawcio - 2009-08-26, 09:48
Gino, może mebelki się otwierały, bo w tym rimorze straszyło?
papamila - 2009-08-26, 09:54
w naszych dwóch kamperach Rimor Katamarano 8
nic się samo nie otwiera
może dlatego że mamy 130KM silniki
Janusz, a jak u Ciebie?
janusz - 2009-08-26, 18:36
gino napisał/a: | NAJNOWSZY TRANSIT MA STRASZNIE NIEWYGODNA POZYCJE DO SIEDZENIA/w modelu ktorym jechalem, nie bylo regulacji kierownicy!! ktora..''lezala'' na samym dole, na kolanach..
i jechalo sie z calkowicie wyciagnietymi rekami....regulowanie fotelem..niewiele dawalo..
|
Wynika to prawdopodobnie z podniesienia fabrycznego siedzenia o obrotnicę. Choć to nie tłumaczy producenta, że tak skonstruował siedzenie.
Bardzo miłym rozwiązaniem jest wymiana siedzeń na wygodniejsze. Amerykańskie są super. Gino wiesz jakie
Zrobili nowy silnik do transita 200KM około 470 kN moment obrotowy 5 cylindrów. Miodzio.
Tylko patrzeć jak pokażą się kamperki z tym silnikiem.
http://www.flota.v10.pl/F...200KM,4157.html
gino - 2009-08-26, 19:33
janusz napisał/a: |
Bardzo miłym rozwiązaniem jest wymiana siedzeń na wygodniejsze. Amerykańskie są super. Gino wiesz jakie
|
hehe...wiem wiem...w koncu sam je odbieralem..
Jarosław69 - 2009-09-06, 21:07
ana i piotr - już wszystko pooglądane? Jest już jakaś decyzja czy punkt wyjścia?
ana i piotr - 2009-09-07, 20:53
Jarosław69 napisał/a: | ana i piotr - już wszystko pooglądane? Jest już jakaś decyzja czy punkt wyjścia? |
jeszcze nie, czekamy do targów.dzisiaj dostaliśmy katalogi od Bońkowskiego ale wszystkie po niemiecku
|
|