Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z nieprzyjemnym zapachem z instalacji brudnej wody

mafej - 2009-08-26, 15:51
Temat postu: Problem z nieprzyjemnym zapachem z instalacji brudnej wody
Przy pustym jak i zupełnie pełnym zbiorniku na brudną wodę potwornie śmierdzi zgniłym jajem :( . Czy to jest problem syfonu czy może odpowietrzacz zapchany? czy ktoś ma pomysł jak zlikwidować ten odór?
f68 - 2009-08-26, 15:58

wlej do wody szarej płynu nich oczyści i udrożni rury , no i musisz przepłukac z 2-3 razy
w syfonie pewnie jest pełno zanieczyszczeń , jezeli jest rozbieralny przeczyść go ale to raczej problem złogów w zbiorniku , są przyklejone do ścianek i dna

Skorpion - 2009-08-26, 18:43

Ja uzylem juz kilka razy preparatu ktory zakupilem od kolegi f68 i zapach zly juz troszke sie zmienil na inny bardziej swojski
ARCADARKA - 2009-08-26, 19:50
Temat postu: ARCADARKA
nie podwarzam , że są dobre produkty , z autopsji wiem , że najleprzy domestos Panowie :haha: :haha: :haha:
zbychu91 - 2009-08-26, 20:01

Jutro zalewam domestos :mrgreen:
a próbowałem już chyba wszystkiego! :-P

kimtop - 2009-08-26, 20:17

A próbowałeś "Channel no 5"
ARCADARKA - 2009-08-26, 20:29
Temat postu: ARCADARKA
zbychu91 napisał/a:
Jutro zalewam domestos :mrgreen:
a próbowałem już chyba wszystkiego! :-P

witaj Zbyszku :mrgreen:
w każdy odpływ wlej po 2 setki domestosu tylko tego zgęszczonego , zalej naprawdę nie wielką ilośćią wody pozostaw na dzień lub dwa zakręć zbiornik z brudną wodą :shock: szarą jak to piszą :shock: po dwóch dniach zalej cały układ wodą i po dniu lub dwóch spuść wszystko ze zbiornika ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pomorze :haha: :haha: :haha: :haha:

Endi - 2009-08-26, 20:31

mafej napisał/a:
Przy pustym jak i zupełnie pełnym zbiorniku na brudną wodę potwornie śmierdzi zgniłym jajem . Czy to jest problem syfonu czy może odpowietrzacz zapchany...

Mafej musisz jednak dokładnie poszukać bo może to zupełnie z innej dziury tak śmierdzi.

tadek - 2009-08-26, 21:35

Potwierdzam skuteczność domestosa. Pół butelki do pustego zbiornika i kilka litrów wody. Konieczna jest też przejażdżka, najlepiej po polnej drodze.
mafej - 2009-08-26, 22:33

Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.
byby :spoko

MariuszB - 2009-08-27, 08:36

mafej napisał/a:
Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.

Mafej, a może jak wracaliście z Niemiec to Żaba pomylił WC z umywalką :haha: ...?
A tak poważnie- zastosuj domestos a jak to niepomoże to wpadnij na naszego spota a ja przywiozę Ci pewien specyfik.

Powodzenia w walce ze smrodkiem :ok

Mirekaszub - 2009-08-27, 08:56

Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ? Wydaje mi się, iz w moim kamperze rura ze zlewu i z pod prysznica leci prosto do zbiornika.
darek 61 - 2009-08-27, 09:04

Taż tak miałem,do umywalki i zlewu wlałem trochę płynu do kibelka (niebieski) pomogło.
eler1 - 2009-08-27, 09:15

Cytat:
Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ? Wydaje mi się, iz w moim kamperze rura ze zlewu i z pod prysznica leci prosto do zbiornika.
tak może być to wszystko zależy od producenta.
ps. ja mam podobnie

Mirekaszub - 2009-08-27, 09:18

Dzięki. Potraktuje to Domestoso-Kretem + kostka do zmywarki włozona do zbiornika.
TomekW - 2009-08-27, 10:12

Mirekaszub napisał/a:
Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ?

Jeżeli ktoś wcześniej wywalił, to może nie być. Jak nie ma syfonu, nie pomoże zatkanie korkiem zlewu, będzie dalej waliło przez przelew.

mafej - 2009-08-27, 11:56

heheh, jak zmieszam kreta z domestosem, dodam jeszcze płynu z kibelka to pewnie z tego powstanie niezła mieszanka wybuchowa ;) ))
myślę, że syfony są, ale muszę to jeszcze sprawdzić :) )
dzięki za rady

Dziabong - 2009-08-27, 11:57

mafej napisał/a:
heheh, jak zmieszam kreta z domestosem, dodam jeszcze płynu z kibelka to pewnie z tego powstanie niezła mieszanka wybuchowa ;) ))
myślę, że syfony są, ale muszę to jeszcze sprawdzić :) )
dzięki za rady

Dolej jeszcze rozpuszczalnika, zapch zginie a z nim cały plastik!

mafej - 2009-08-27, 11:58

MariuszB napisał/a:
mafej napisał/a:

Mafej, a może jak wracaliście z Niemiec to Żaba pomylił WC z umywalką :haha: ...?
A tak poważnie- zastosuj domestos a jak to niepomoże to wpadnij na naszego spota a ja przywiozę Ci pewien specyfik.

Powodzenia w walce ze smrodkiem :ok

Co do Żaby to mogło się tak zdarzyć - w końcu świętował zakup nowego wozu :) ))
a na spota chciałem wpaść tak czy inaczej to byśmy zrobili wspólną ustawkę na jakiś jesienny zlot :) )

prezesuu - 2009-08-27, 12:56

Z kretem trzeba uważać, bo rozpuszczanie NaOH w wodzie jest reakcją egzotermiczną i wydziela się wtedy dużo ciepła. Może to doprowadzić do uplastycznienie tworzywa i deformację syfonu. Efekt rozszczelnienie instalacji. :helm
TomekW - 2009-08-27, 14:16

prezesuu napisał/a:
Z kretem trzeba uważać, bo rozpuszczanie NaOH w wodzie jest reakcją egzotermiczną i wydziela się wtedy dużo ciepła. Może to doprowadzić do uplastycznienie tworzywa i deformację syfonu. Efekt rozszczelnienie instalacji. :helm

Znam takie przypadki od klientów. Syfon brodzikowy zasypany "kretem" skurczył się o jakieś pół centymetra. Inny przypadek: klient sypnął jakieś pół butelki krecika do metalowego syfonu (mosiądz chromowany). Efekt: pionowa rurka 32mm zaklejona do zera skrystalizowanym syfem, którego nie dało się usunąć żadnym narzędziem! :gwm

tadek - 2009-08-31, 22:20

mafej napisał/a:

I co? Jakie skutki? Zlikwidowałeś fetorek, czy może w miejscu gdzie stał kamper, jest teraz duża dziura w ziemi? :chytry