| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z nieprzyjemnym zapachem z instalacji brudnej wody
mafej - 2009-08-26, 15:51 Temat postu: Problem z nieprzyjemnym zapachem z instalacji brudnej wody Przy pustym jak i zupełnie pełnym zbiorniku na brudną wodę potwornie śmierdzi zgniłym jajem . Czy to jest problem syfonu czy może odpowietrzacz zapchany? czy ktoś ma pomysł jak zlikwidować ten odór?
f68 - 2009-08-26, 15:58
wlej do wody szarej płynu nich oczyści i udrożni rury , no i musisz przepłukac z 2-3 razy
w syfonie pewnie jest pełno zanieczyszczeń , jezeli jest rozbieralny przeczyść go ale to raczej problem złogów w zbiorniku , są przyklejone do ścianek i dna
Skorpion - 2009-08-26, 18:43
Ja uzylem juz kilka razy preparatu ktory zakupilem od kolegi f68 i zapach zly juz troszke sie zmienil na inny bardziej swojski
ARCADARKA - 2009-08-26, 19:50 Temat postu: ARCADARKA nie podwarzam , że są dobre produkty , z autopsji wiem , że najleprzy domestos Panowie
zbychu91 - 2009-08-26, 20:01
Jutro zalewam domestos
a próbowałem już chyba wszystkiego!
kimtop - 2009-08-26, 20:17
A próbowałeś "Channel no 5"
ARCADARKA - 2009-08-26, 20:29 Temat postu: ARCADARKA
| zbychu91 napisał/a: | Jutro zalewam domestos
a próbowałem już chyba wszystkiego! |
witaj Zbyszku
w każdy odpływ wlej po 2 setki domestosu tylko tego zgęszczonego , zalej naprawdę nie wielką ilośćią wody pozostaw na dzień lub dwa zakręć zbiornik z brudną wodą szarą jak to piszą po dwóch dniach zalej cały układ wodą i po dniu lub dwóch spuść wszystko ze zbiornika ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pomorze
Endi - 2009-08-26, 20:31
| mafej napisał/a: | | Przy pustym jak i zupełnie pełnym zbiorniku na brudną wodę potwornie śmierdzi zgniłym jajem . Czy to jest problem syfonu czy może odpowietrzacz zapchany... |
Mafej musisz jednak dokładnie poszukać bo może to zupełnie z innej dziury tak śmierdzi.
tadek - 2009-08-26, 21:35
Potwierdzam skuteczność domestosa. Pół butelki do pustego zbiornika i kilka litrów wody. Konieczna jest też przejażdżka, najlepiej po polnej drodze.
mafej - 2009-08-26, 22:33
Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.
byby
MariuszB - 2009-08-27, 08:36
| mafej napisał/a: | Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.
byby |
Mafej, a może jak wracaliście z Niemiec to Żaba pomylił WC z umywalką ...?
A tak poważnie- zastosuj domestos a jak to niepomoże to wpadnij na naszego spota a ja przywiozę Ci pewien specyfik.
Powodzenia w walce ze smrodkiem
Mirekaszub - 2009-08-27, 08:56
Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ? Wydaje mi się, iz w moim kamperze rura ze zlewu i z pod prysznica leci prosto do zbiornika.
darek 61 - 2009-08-27, 09:04
Taż tak miałem,do umywalki i zlewu wlałem trochę płynu do kibelka (niebieski) pomogło.
eler1 - 2009-08-27, 09:15
| Cytat: | | Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ? Wydaje mi się, iz w moim kamperze rura ze zlewu i z pod prysznica leci prosto do zbiornika. | tak może być to wszystko zależy od producenta.
ps. ja mam podobnie
Mirekaszub - 2009-08-27, 09:18
Dzięki. Potraktuje to Domestoso-Kretem + kostka do zmywarki włozona do zbiornika.
TomekW - 2009-08-27, 10:12
| Mirekaszub napisał/a: | | Czy jest mozliwe że nie ma syfonu ? |
Jeżeli ktoś wcześniej wywalił, to może nie być. Jak nie ma syfonu, nie pomoże zatkanie korkiem zlewu, będzie dalej waliło przez przelew.
mafej - 2009-08-27, 11:56
heheh, jak zmieszam kreta z domestosem, dodam jeszcze płynu z kibelka to pewnie z tego powstanie niezła mieszanka wybuchowa ))
myślę, że syfony są, ale muszę to jeszcze sprawdzić )
dzięki za rady
Dziabong - 2009-08-27, 11:57
| mafej napisał/a: | heheh, jak zmieszam kreta z domestosem, dodam jeszcze płynu z kibelka to pewnie z tego powstanie niezła mieszanka wybuchowa ))
myślę, że syfony są, ale muszę to jeszcze sprawdzić )
dzięki za rady |
Dolej jeszcze rozpuszczalnika, zapch zginie a z nim cały plastik!
mafej - 2009-08-27, 11:58
| MariuszB napisał/a: | | mafej napisał/a: | Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.
byby |
Mafej, a może jak wracaliście z Niemiec to Żaba pomylił WC z umywalką ...?
A tak poważnie- zastosuj domestos a jak to niepomoże to wpadnij na naszego spota a ja przywiozę Ci pewien specyfik.
Powodzenia w walce ze smrodkiem |
Co do Żaby to mogło się tak zdarzyć - w końcu świętował zakup nowego wozu ))
a na spota chciałem wpaść tak czy inaczej to byśmy zrobili wspólną ustawkę na jakiś jesienny zlot )
prezesuu - 2009-08-27, 12:56
Z kretem trzeba uważać, bo rozpuszczanie NaOH w wodzie jest reakcją egzotermiczną i wydziela się wtedy dużo ciepła. Może to doprowadzić do uplastycznienie tworzywa i deformację syfonu. Efekt rozszczelnienie instalacji.
TomekW - 2009-08-27, 14:16
| prezesuu napisał/a: | Z kretem trzeba uważać, bo rozpuszczanie NaOH w wodzie jest reakcją egzotermiczną i wydziela się wtedy dużo ciepła. Może to doprowadzić do uplastycznienie tworzywa i deformację syfonu. Efekt rozszczelnienie instalacji. |
Znam takie przypadki od klientów. Syfon brodzikowy zasypany "kretem" skurczył się o jakieś pół centymetra. Inny przypadek: klient sypnął jakieś pół butelki krecika do metalowego syfonu (mosiądz chromowany). Efekt: pionowa rurka 32mm zaklejona do zera skrystalizowanym syfem, którego nie dało się usunąć żadnym narzędziem!
tadek - 2009-08-31, 22:20
| mafej napisał/a: | Dzięki za info. Sprawdzałem dokładnie wiucha smrodem z umywalki i zlewu... Zastosuję opcję z domestosem i dam znać jaki efekt.
byby |
I co? Jakie skutki? Zlikwidowałeś fetorek, czy może w miejscu gdzie stał kamper, jest teraz duża dziura w ziemi?
|
|