|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Fattore Amico - darmowe parkowanie we Wloszech
ROBRE - 2009-08-27, 16:58 Temat postu: Fattore Amico - darmowe parkowanie we Wloszech naprędce skleciłem takie tlumaczonko, aby wstępnie większość z Was miała jakieś pojecie o co w tym chodzi
Fattore amico jest stowarzyszeniem osób, które kochają naturę i używa kamperow do przemieszczania się i korzystania z uroków regionów, kontaktów z jej mieszkańcami, pragnącymi poznać ich tradycje i smaki.
Powstala na zasadzie France Passion, która wymyśliła sposób spotykania się miedzy plantatorami wiejskimi z Francji i Kamperowcami z calej Europy w1992r.
Fattore Amico w 2004 roku zaproponował Włochy jednocześnie dostosowując propozycje do włoskich realiów.
Jest stowarzyszeniem kamperowcow, organizacją „non-profit” (nie komercyjną ), której celem jest promowanie wykorzystania kamperow zgodnie z głównymi przesłaniem ekologii:
- Turystyka jest silnie związana z naturą;
- Ma ważny element kształcenia: pozwala na ponowne odkrycie dziedzictwa przyrodniczego wsi;
- Wsparcie rozwoju gospodarczego lokalnych realiów;
- Ma minimalny wpływ na środowisko.
Wiec plantatorzy i rolnicy chcący aby ich produkty (oleje, wina, produkty masarskie, sery,itp....) docierały do szerszej rzeszy potencjalnych nabywców umiejących docenić walory ich produktów udostępnia Nam... Kamperowcom możliwość bezpłatnego parkowania i/lub nocowania na ich terenie (nie dłużej niż 24h)
zapisanie kosztuje 32 €, chyba ze ktos jest juz posiadaczem karty np. CLUB PLEIN-AIR, FRANCE PASSION, AC-CLUB, CARAVAN&CAMPER FRIENDS, A.C.T.Italia, MONDO PARCHI (FAMILY CARD) e UNICRALBOX, wtedy kosztuje 26€.
nie żeby to była duża różnica...ale zawsze roznica.
aha... maja do dyspozycji 310 gospodarstw wiejskich i agroturystycznych polozonych w 90 wloskich prowincjach i 5 poza granicami (1 Slovenia i 4 Bawaria)
pozdrawiam
www.fattoreamico.it - stronka wlosko-angielsko-francusko-niemiecko jezyczna
SPIS;
VALLE D'AOSTA: Aosta - 1
PIEMONTE: Torino - 1; Alessandria - 7; Asti - 2; Cuneo - 14; Biella - 1; Verbania - 1
LIGURIA: Imperia - 3; Savona - 2; Genova - 1; La Spezia - 2
LOMBARDIA: Sondrio - 7; Varese - 5; Como – 1; Milano - 4; Pavia - 4; Lodi - 2; Brescia - 4; Cremona - 1; Mantova - 9
EMILIA ROMAGNA: Piacenza - 9; Parma - 3; Modena - 3; Bologna - 3; Ferrara - 4; Ravenna - 1; Forlì Cesena - 7; Rimini - 2
VENETO: Verona - 5; Vicenza - 2; Padova - 5; Venezia - 2; Treviso - 2; Rovigo - 1
TRENTINO ALTO ADIGE: Trento - 6; Bolzano - 1
FRIULI VENEZIA GIULIA: Pordenone - 2; Gorizia - 2; Udine - 1
TOSCANA: Lucca - 2; Pisa - 6; Firenze - 4; Livorno - 2; Siena - 10; Grosseto - 4
UMBRIA: Perugia - 12; Terni - 1
MARCHE: Pesaro - 2; Ancona - 6; Macerata - 11; Ascoli Piceno - 2
LAZIO: Viterbo - 5; Rieti - 3; Roma - 7; Frosinone - 3; Latina - 2
ABRUZZI: Teramo - 4; Pescara - 4; Chieti - 4
MOLISE: Isernia - 1; Campobasso - 3
SARDEGNA: Oristano - 2; Sassari - 2; Cagliari - 2; Nuoro - 1
CAMPANIA: Caserta – 1; Napoli - 1; Benevento - 4; Avellino - 4; Salerno - 2
PUGLIA: Foggia - 5; Bari - 6; Brindisi - 2; Taranto – 3; Lecce - 1
BASILICATA: Potenza - 5; Matera - 1
CALABRIA: Cosenza - 2; Catanzaro - 3; Krotone - 1; Vibo Valentia – 1; Reggio Calabria - 5
SICILIA: Palermo - 5; Trapani - 5; Agrigento - 2; Enna - 2; Messina - 4; Catania – 3; Siracusa - 2; Ragusa - 2
SLOVENIA: 1
BAVIERA: 4
Samen - 2010-12-11, 23:32
Nie chcąc zakładać nowego tematu przyłączę się do tego miejsca, jako że całkiem przypadkowo znalazłem darmowe miejsce do zaparkowania kamperka nad morzem we włoszech w całkiem spokojnej okolicy ktore znajduje się w miejscowości Lignano Sabbiadoro (Udine). ( około 20 km od autostrady A4 )Jest to duży niezagospodarowany plac wzdłuż ulicy - Corso dei Continenti ,na którym można się zatrzymać. Policja ani inne władze miejskie nie interweniują ani nie pobierają żadnych opłat. Do morza jest jakieś 800m do sklepu 600m. Pepik którego tam spotkałem poweidział mi, że przyjeżdza tam od 3 lat i nigdy nie miał żadnych kłopotów, osobiscie parkowałem tam 2 dni.
Pozdrawiam Wszystkich Kamperowiczów.
W najbliższym czasie postaram się podac namiary gps, gdyż powinieniem miec je jeszcze w nawigacji.
Kudłata - 2012-08-07, 18:07 Temat postu: Ciekawe Ciekawe
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-07, 20:06
jutro podlaczam sie do tematu jak to sie zalatwia bo my chyba pojedziemy do Wloch na conajmniej 6 tygodni,Barbara Muzyk
cirrustravel - 2012-08-07, 20:22
Basiu, napisz potem całą procedurę może się przydać... Pozdrawiam
Kudłata - 2012-08-07, 20:49
Trzeba zajrzeć na stronę fattore amico
cirrustravel - 2012-08-07, 21:23
Dzięki Kudłata, proste
Zadam jeszcze pytanie w imieniu przyczepkowców: czy to dotyczy tylko posiadaczy kamperów, czy przyczep też?
Kudłata - 2012-08-07, 21:37
W regulaminu piszą http://www.fattoreamico.i...emid=15&lang=en
cirrustravel - 2012-08-07, 22:51
Kudłata, piwko dla Ciebie ode mnie za rozjaśnienie tematu i filmiki
Dzięki
Kudłata - 2012-08-07, 23:27
pozdrawiamy
cirrustravel - 2012-08-08, 07:49
Kudłata, mam jeszcze takie pytanko: czy te miejsca postojowe to tylko parking, czy istnieje tam możliwość np. podpięcia pod prąd? Bo pewnie serwis (woda, ścieki, wc) można załatwić po drodze na stacjach, ale jeśli jest gorąco a ktoś ma klimę to 230V by się przydało...
Z filmików wydaje mi się, że jest to jednak tylko forma bezpiecznego parkingu. Ale darmo dobre i to, zwłaszcza, że sporo jest tych miejsc
Kudłata - 2012-08-08, 10:19 Temat postu: Fattore Amico Fattore amico
Camper Diem - 2012-08-08, 11:15
na stronie FA jest wyraźnie napisane, że gospodarstwo to nie camperpark i że nie można od właściciela oczekiwać usług/udogodnień dla kamperów (przyjeżdżając mamy być samowystarczalni). jeśli sami zaoferują prąd, tak jak Kudłata napisała, to ok, ale nie można tego wymagać
Kudłata - 2012-08-08, 11:19
Fattore Amico
cirrustravel - 2012-08-08, 13:57
Rozumiem, tak właśnie myślałem. Ciekawe doświadczenie. Na razie nie wybieram się do Włoch, ale jak będę planował tam trasę to chętnie z tej możliwości skorzystam.
rysiol - 2012-08-08, 18:33
W regulaminie jest zapis iż jesteś gościem nie klientem. Nie powinieneś wysuwać żadnych żądań, lecz korzystać z gościnności.
aflinta - 2012-08-09, 22:29
Dodam tylko, że pomimo informacji o zamknięciu biura można bez problemu się zarejestrować przez internet (formularz wypełniany na stronie + płatność poprzez PayPal), lub tradycyjnie (ale trwa to dłużej). Właśnie dzisiaj coś takiego zrobiłem i dostałem informację, że jutro rano wysyłają przewodnik wraz z identyfikatorem - mam nadzieję, że przed trzecim września dotrze, bo trzeba ruszać w trasę
papamila - 2012-08-09, 22:38
a jak jest z waznością karty?
12 mies od zgłoszenia
czy na rok I-XII
WODNIK - 2012-08-09, 23:36
Pisze że od 1 marca do 28 lutego.
papamila - 2012-08-10, 06:18
dzieki Jurek, nie doczytałem,
łatwiej zapytać niż czytać przepraszam
aflinta - 2012-08-23, 17:46
aflinta napisał/a: | Dodam tylko, że pomimo informacji o zamknięciu biura można bez problemu się zarejestrować przez internet (formularz wypełniany na stronie + płatność poprzez PayPal), lub tradycyjnie (ale trwa to dłużej). Właśnie dzisiaj coś takiego zrobiłem i dostałem informację, że jutro rano wysyłają przewodnik wraz z identyfikatorem - mam nadzieję, że przed trzecim września dotrze, bo trzeba ruszać w trasę |
No i chyba mam problem... bo minęły prawie dwa tygodnie a ja ciągle nic nie dostałem
Ile czekaliście na przesyłkę z Fattore Amico? Zostało mi dziesięć dni do wyjazdu i zaczynam się powoli zastanawiać nad jakimś planem B Póki co nie odpisują na e-maile, strona internetowa też padła (może faktycznie gdzieś wyjechali)?
Fux - 2012-08-23, 17:53
To Ty nie wiesz, że Włosi maja w sierpniu urlopy i zamykają wszystko, no może prawie, na głucho?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-23, 20:47
A my sie zastanawiamy,bo i tak ktos by to musial nam zrobic,bedziemy jak dobrze pojdzie we Wloszch w pazdzierniku,to juz nie bedzie problemu.B
aflinta - 2012-08-23, 22:33
Fux napisał/a: | To Ty nie wiesz, że Włosi maja w sierpniu urlopy i zamykają wszystko, no może prawie, na głucho? |
Wiem to bardzo dobrze, dlatego wcześniej napisałem, że najpierw się upewniłem czy moja rejestracja zostanie przyjęta i zrealizowana mimo początku sierpnia. Dostałem też informację o wysyłce... ale nic nie doszło i powoli zaczynam czuć niepokój, że nie wszystko dopina się na ostatni guzik jak wcześniej sobie założyłem
justysia78 - 2012-09-01, 00:41
Witajcie,
mam do Was jedno pytanie. Czy kamper ktorym wybieramy sie na wycieczke musi byc nasza wlasnoscia czy moze byc wypozyczony? My nie mamy takiego auta ale mamy zamiar takowe wypozyczyc. Czy do rejestracji na FM wymagana sa jakies numery rejestracyjne auta?
Z gory dzikuje za odpowiedz
wbobowski - 2012-09-01, 00:54
justysia78 napisał/a: | Czy kamper ktorym wybieramy sie na wycieczke musi byc nasza wlasnoscia czy moze byc wypozyczony? |
Może być wypożyczony.
To tylko angielscy policjanci pytali po zjeździe z promu, czy to mój kamper. Ale tam chodzi o przemyt np. narkotyków. W wynajętym kamperze mogą być podłożone, bez wiedzy wynajmującego.
aflinta - 2012-09-03, 12:58
Z mojej strony jeden wielki minus dla Fattore Amico. Jest wrzesień, powinni siedzieć z biurze, ale na telefony i emaile nie odpowiadają. Może by mi to nie przeszkadzało, gdyby nie fakt utopienia 35 euro i wyjazd za kilka godzin bez zaplanowanych noclegów
aflinta - 2012-11-04, 18:08
Na prośbę jednej z osób odpisuję jak się całość zakończyła
Otóż kończąc pakowanie rodziny do kampera zauważyłem na komórce e-maila z Fattore Amico. Przeprosili, że faktycznie chwilę ich nie było i zapraszają po nowy komplet papierów do Mediolanu. Tak więc została obrana trasa odwrotna do planowanej i po trzech dniach (te wspaniałe widokowo austriackie, szwajcarskie i włoskie alpejskie drogi ) dotarliśmy do Mediolanu, gdzie zgodnie z obietnicą czkały na nas naklejka, legitymacja i przewodnik. Wszystko miło i sympatycznie, podobnie jak późniejsze noclegi w wybranych na gorąco z przewodnika miejscach. I mimo, że często do celu przybywaliśmy bez zapowiedzi i godzinę czy nawet dwie po zalecanym terminie, wszystko zawsze było OK. Angielski praktycznie wszędzie akceptowany bez problemu, choć w jednym gospodarstwie (naprawdę wielkie i wypasione) mówili tylko po włosku - nie przeszkodziło to jednak w "dogadaniu się" odnośnie pozostania na noc. Włosi ogólnie są bardzo mili i sympatyczni (szczególnie jak się jest z małym dzieckiem)
ROBRE - 2012-12-04, 21:06
wazne ze byl w miare happy end....
ale to fakt ogolnie znany ze w sierpniu wlosi sa nieprzewidywalni.
pozdrawiam wszystkich
ps. sorki ze tak rzadko bywam na Camperteam ale tak jakos wychodzi.. za to sercem jestem zawsze z wami ;-)
cirrustravel - 2013-06-11, 20:09
Nie tak dawno wypełniłem deklarację znajdującą się na stronie http://www.fattoreamico.it/ i uiściłem opłatę 35 euro.
Podpisaną deklarację wysyłałem pocztą na wskazany adres.
Oprócz wysłania pocztą, przesłałem skan deklaracji i skan wpłaty mailem, dzięki czemu jeszcze w tym samym dniu dostałem odpowiedź z Włoch, że dokumenty są wysyłane do mnie. Odpowiedź dostałem w poniedziałek, a dokumenty przyszły już w piątek.
Otrzymałem naklejkę na kampera z nr rej auta, imienną legitymację i grubą książkę z mapkami i opisem gospodarstw. Co ciekawe, przy każdym gospodarstwie, oprócz adresu, ilości miejsc parkingowych, koordynatów GPS, określenia, co produkują jest także podane, gdzie jest najbliższy punkt serwisowy kampera i czy płatny. Także dokładny opis jak dojechać do gospodarstwa (w kilku językach, niestety w polskim nie ma). Oferta dotyczy kamperów (niestety nie ma nic o przyczepach).
A tak wygląda przewodnik:
cirrustravel - 2013-06-12, 09:00
Gospodarstw jest około 400, a tak są rozmieszczone:
Niestety mapki poszczególnych regionów też są tak zrobione, szkoda że nie są naniesione na jakieś mapki samochodowe. Każda kropka ma swój nr, a rejon oznaczenie literowe, stąd potem w katalogu sprawdzamy np rejon Mantova - MN, gospodarstwo 5 (zdjęcia wyżej - LOMBARDIA MN5). Na mapce sprawdzamy mniej więcej, a potem po miejscowości lub wg opisu dojazdu szukamy na mapie samochodowej. Ewentualnie do nawigacji wprowadzamy od razu koordynaty GPS
Waldikx - 2013-06-13, 20:23
Witam!!
Jestem wlaśnie we Włoszech, trafić do tych gospodarstw nie jest trudno, wpisać namiary GPS i ok, ale trzeba dzwonic nie wszystkie przyjmują, mnie na Gargano odmówiono bo zamknięta farma, do niektórych bardziej na południu Włoch nie warto jechać beznadzieja, brak miejsca parkingowego lub miejsce obok obory,ale bylem też w innych miejscach gdzie zostaliśmy bardzo mile przyjęci.
nercedes - 2013-06-30, 22:12
Witam Opisz gdzie byłeś na jakich gospodarstwach warto się zaczymać
HarryLey4x4 - 2014-02-15, 23:55
Czy korzystający z Fattore Amico dalej są zadowoleni?? Jak to działa, czy co roku należy odnowić przynależność nową kwotą EUR ??
cirrustravel - 2014-02-16, 09:45
Ja jestem zadowolony Jeśli chciałbyś co roku korzystać z FA to trzeba opłacić składkę. Legitymacja z nazwiskiem i nr rej kampera jest ważna na rok (od końca lutego do końca lutego następnego roku), potem przysyłają Ci nową i chyba nowy katalog.
HarryLey4x4 - 2014-02-16, 14:58
jak rozumiem to działa to nie tylko na kontynencie, mają takie miejsca na Sardynii i Sycylii...
A jak wygląda sprawa z tą sprzedażą produktów?
Oni sami Ci po przyjeździe proponują coś do kupienia , czy mają sklepik , jak się należy na to nastawić??
cirrustravel - 2014-02-16, 17:42
Te kropki na mapce wyżej to gospodarstwa zrzeszone w FA. Zapisując się do FA jesteś u nich gościem, a nie klientem. Gospodarz pokazuje Ci miejsce, gdzie możesz się zatrzymać na 24h. Tyle...
Możesz coś u niego kupić, ale nie musisz.
HarryLey4x4 - 2014-02-16, 19:31
a jak wygląda sprawa tego zapowiedzenia się wcześniej u gospodarzy ?? Czy można przyjechać bez zapowiedzi, czy trzeba dzwonić , jeśli tak to jaką mam pewność ,że się dogadam z osobą która odbierze telefon ?
Czy jest jakaś opcja żebyście wstawili zdjątko ze strony o Sardynii . Chcę zobaczyć ile tam jest informacji na jej temat, bo punktów wyjątkowo mało...
cirrustravel - 2014-02-16, 19:45
Po przeprowadzce nie bardzo wiem, gdzie mam ten katalog. W nim jest taki znaczek: telefon z podniesiona słuchawką (trzeba wcześniej dzwonić) i telefon ze słuchawką na aparacie (nie trzeba dzwonić). W jakichś 95% gospodarstw... nie trzeba wcześniej dzwonić (ja nie dzwoniłem nigdzie - problem języka).
HarryLey4x4 - 2014-02-16, 19:52
o , bardzo dziękuję. Gdyby Ci wpadł w ręce ten katalog to moja prośba pozostaje aktualna. Na razie wstępnie się już zapisałem do ego interesu ;-) , ale muszę czekać na aktywację Paypala, by im zapłacić, a potem odczekać na pocztową przesyłkę katalogu. Mimo to chciałbym móc coś wcześniej planować, a własny katalog dostanę jak Bozia da za miesiąc... Generalnie pomysł fajny , jak jeszcze można za darmo gdzieś stanąć i jeszcze poznać kulturę rdzenną mieszkańców
cirrustravel - 2014-02-16, 20:03
Zrób tak jak ja: oprócz wysłania pocztą, przesłałem skan deklaracji i skan wpłaty mailem, dzięki czemu jeszcze w tym samym dniu dostałem odpowiedź z Włoch, że dokumenty są wysyłane do mnie. Odpowiedź dostałem w poniedziałek, a dokumenty przyszły już w piątek.
VW - 2014-03-03, 07:40
Przypuszczam, że jak przyjezdni maja być samowystarczalni, to podróżowanie po tych miejscach VW T4 jedynie z miejscem do spania odpada? Czy ktoś jest w stanie potwierdzić? Czy muszę zostać przy domysłach do czasu sprawdzenia na sobie?
cirrustravel - 2014-03-03, 14:13
VW napisał/a: | Przypuszczam, że jak przyjezdni maja być samowystarczalni, to podróżowanie po tych miejscach VW T4 jedynie z miejscem do spania odpada? Czy ktoś jest w stanie potwierdzić? Czy muszę zostać przy domysłach do czasu sprawdzenia na sobie? |
Masz zapewnione tylko miejsce parkingowe. Jeśli Ci to wystarczy to T4 też można
Robold - 2018-03-11, 15:25
Czy ktoś korzystał z Fattore Amico w 2017?
zibikruk - 2018-03-24, 19:04
Niestety, po wpisaniu w przeglądarkę pojawił się następujący komunikat:
Important Communication. Fattore Amico will close its Association before December 31, 2017. From 1 October, it is no longer possible to subscribe. The host farm service will be available until the end of February 2018. The Staff of Fattore Amico. L'Association Fattore Amico fermera ses activités d'ici le 31 décembre 2017.
Strona internetowa obecnie jest niedostępna.
andi at - 2018-03-25, 12:00
Zibi i jest .Ja nigdy tam nie byłem
http://www.fattoreamico.it/
|
|