Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Układ wnętrza dla rodziny 2+2

gino - 2009-08-30, 21:39

ale zadales pytanie- :bigok ....uzyskac mozesz tyle odpowiedzi..ilu jest camperowiczow..i..kazda moze byc inna..

ja..jestem za ukladem C.. jesli chodzi o mniejsze camperki..

co do komfortu podrozowania..to glownie zalezy od samochodu..
u mnie..w/g moich pociech..jest ok..nigdy nie narzekaly.. nie buja..

ML - 2009-08-30, 22:10

Ja miałem kamperka z alkową do 6m. i z piętrowymi łóżkami z tyłu. Poszukaj czegoś takiego, bo dla dzieci to super frajda.

Pozdrowienia.

pirat666 - 2009-08-31, 09:57

Witam

My mamy układ D (załoga to 2+2(1rok i 4lata) +pies :)

wcześniej szukaliśmy układu typu C ale plany się zmieniły

Co do układu D dla nas same + w porównaniu do C

1. duża łazienka gdzie bez problemów mogę wykąpać pociechy nie obijając się zbytnio o ściany :)
2. spanie dodatkowe/stolik przydaję się bardzo na poranne śniadanko/kawę gdy duży stół/łózko jeszcze jest zajęte.
dodatkowo można kogoś wygodnie ugościć w razie potrzeby :)

Co do wysokości alkowy to im większa tym lepiej - my mamy takie minimum jakie akceptujemy w użytkowaniu - nie zmierzyłem wysokości ale mogę tam spokojnie na czworaka chodzić (176cm wzrostu) nie muszę się czołgać.

To nasz pierwszy sprzęt i kupiliśmy go w czerwcu a już mamy ponad 30 dni spędzonych w aucie :) - układ dla nas sprawdził się DOSKONALE !!!

Ale od samego układu (wytypujcie sobie ze dwa trzy które akceptujecie) ważniejszy jest stan autka - to na innych postach sobie poczytacie, my nie znaleźliśmy układu typu C w naszym budżecie w sensownym stanie technicznym, ale nie żałujemy w żadnym wypadku :)

Jak potrzebujecie jakiś info to walcie jak w dym :)

pavca - 2009-09-12, 20:39

Mam układ B i w obcji 2+2 (dwoje rodziców + dwójka dzieci) sprawdza się idealnie :) Dwie córki (15 i 17 lat) wolą oddzielne posłania, a my rodzice w komforcie śpimy w alkowie :) Oczywiście wszystko zależy od producenta zabudowy. W moim przypadku to Fendt i dwa " legowiska" na parterze zapewniają komfort spania, a jeżeli potrzebujesz w nocy udać się z alkowy do "wychodka" nie stanowi to problemu i nie budzisz wszystkich "domowników" :)
krzysztofCz - 2009-09-20, 15:39

Mam układ "D" jak mi się wydaje z rysunku. Niby jesteśmy we dwoje z psem ale przeważnie jeżdżą z nami wnuki, wnuczki i ktoś z rodzinki. Jak wcześniej ktoś zauważył dodatkowy stolik zawsze się przyda a w razie potrzeby masz dodatkowe spanie. Dostęp do łazienki i szafy jest wygodny. Kuchnia przy drzwiach - to wygoda w gorące dni. Alkowa tylko na początku wydaje się niska - po kilku strzałach z główki w sufit idzie się dostosować ;) - to wynika z zasad ewolucji. Jeździsz nie na tylnych kanapach ale na tych po lewej stronie z pasami. Ja polecam - wybór należy jednak do Was.
Aulos - 2009-09-20, 15:48

ML napisał/a:
Ja miałem kamperka z alkową do 6m. i z piętrowymi łóżkami z tyłu.

My też mamy układ z łóżkiem piętrowym z tyłu. Takiego szukałem i bardzo go sobie chwalę. Wieczorem, gdy dzieciaki już idą spać, my możemy jeszcze swobodnie posiedzieć w kamperku, przy stoliku z lampeczką wina. Męcząca byłaby konieczność codziennego rozkładania i składania stolika. W dodatku w naszym układzie po rozłożeniu środkowej dinety ciężko dojść do toalety, kuchenki czy lodówki. Nasz kamper z rowerami na bagażniku ma 5,70m

f68 - 2009-09-20, 15:49

jest układ z piętrowym łóżkiem z tyłu lub z boku w części tylnej i taki układ jest tez fajny poniewaz mozna złożyć dolne łóżko i masz garaż
chris - 2009-09-20, 16:16

gino napisał/a:
ale zadales pytanie- ....uzyskac mozesz tyle odpowiedzi..ilu jest camperowiczow..i..kazda moze byc inna..
:lol:

Jak dla mnie to najważniejsze są 2 rzeczy. Oddzielne miejsca do siedzenia i spania dla wszystkich podróżujących. Oraz oddzielna kabina prysznicowa. I nie w takim wydaniu że przechodzi się przez nią do WC tylko wchodzimy z części mieszkalnej do pomieszczenia z umywalką i WC i dopiero teraz mamy wejście do kabiny. Czyli wariant "E". Tylko że do 6m będzie ciężko.

Np. coś w tym stylu:

krzysioz - 2009-10-12, 18:06

Jesli temat aktualny to jestem zarowno posiadaczem rodziny 2+2 jak i ukladu "C" i raczej nie polecam. Osobiscie rozgladam przychylam sie do lozek pietrowych. (wzdluznych lub poprzecznych) choc teoretycznie sa to kamperki 6 osobowe. Od przybytku glowa nie boli a rozne rzeczy sie w zyciu zdarzaja.
pozdrawiam,
Krzysio

marzena - 2009-10-12, 18:23

My w naszym Hymerku mamy uklad B, jest bardzo wygodnie i komfortowo zarowno podczas snu, jak i podczas gotowania - nikt nikomu nie przeszkadza. Goraco polecam. Pod lozkami oczywiscie ogromne schowki a lozka na dole mozna w wersji spimy gromada - czyli polaczyc siedzenia stolikowe z kanapa lub w wersji spimy w separacji - kazdy z osobna. My praktykujemy wersje kazdy z osobna i prosze mi wierzyc osoba z aklowy nie ma np. w nocy najmniejszego problemu by bezproblemowo nie budzac innych spochow przedostac sie do wc.
krzysioz - 2009-10-13, 17:04

Najbardziej przeszkadza mi codzienna rewolucja , jesli chcesz sie przemieszczac- zeby jechac dalej musisz poskladac wyro i wszystko popakowac. Mnie przeszkadza jeszcze brak mozliwosci zamocowania fotelika w miejscu innym niz fotel obok kierowcy , a moj junior nie ma jeszcze roku wiec w towarzystwie kierowcy po jakims czasie moze sie znudzic. Na to sa jednak sposoby - zdaje sie ze Gino przerabial temat z mocowaniem dodatkowych pasow do fotelika. Zaleta to to ze dwoje pasazerow z tylu moze jechac w pozycjilezacej ( dla bezpieczenstwa oczywiscie nogami do przodu - to chyba nie brzmi najlepiej)
krzysioz - 2009-10-13, 17:06

Zapomnialem dodac , ze jak masz gdzie spac to nie masz stolu , wiec jak chcesz gdzies zostac na dluzej , a pogoda nienajlepsza to historia sie powtarza.
Chyba , ze chcesz kupic mojego - wtedy to najlepszy uklad.

krzysioz - 2009-10-14, 02:07

W starszych typach jak moj nie ma tam pasow. W nowszych raczej musza byc. Porozumienie glosowe rzeczywiscie jest trudne zwlaszcza jak masz wlaczone radio.

Pytanie do admina - przypadkiem wcisnalem ignoruj i nie wiem jak wrocic?

Wojtek(siemens) - 2009-10-16, 07:40

witam
Nie mam jeszcze kampera ale zamierzam kupic.
Całkowicie zrezygnowałem z kampera do 6m,przy wersji 2+2 to troche bez sensu jest moim zdaniem (skromnym oczywiście :) )
Optymalnym rozwiązaniem jest układ jak w rimor katamarano 7 lub 3.
Zalety:
-wstajesz rano i nie musisz ścielic łózek z tylu i w alkowie
-pasażerowie sa widoczni dla kierowcy podczas jazdy
-przewozisz 6 osób w pasach

pirat666 - 2009-10-16, 08:12

Oczywiście przy odpowiednim portfelu można szukać i przebierać w układach ;)
janusz - 2009-10-16, 10:52

Uprzedzając pojawiające się pytania co kupć oraz czytając posty na naszym forum, rozmawiając z koleżankami i kolegami można opisać jak powinien wyglądać kamper spełniający wszystkie warunki.
Powinien być:
Długość:
do 6 metrów - łatwiej manewrować, opłaty na promach, mieści się na normalnych miejscach parkingowych. Jednocześnie wnętrze powinno mieć około 10 m długości - dwa tapczany lub tapczan i alkowa nie składane, stały stolik na poranną kawkę, kuchnia z blatem przystosowanym do robienia przetworów (minimum 30 słoi wecka powinno zmieścić się). Oddzielnie łazienka i prysznic i garaż minimum na malucha.
Wysokość :
- do 2,20 m aby mieścił się pod wiaduktami. Gdy zamontujemy box dachowy aby nie przekraczał 4 m wysokości. Jednocześnie garaż ma mięć 1,80 m wysokości nad nim tapczan i przestrzeń nad tapczanem 1,90 aby można było spać na stojąco.
Szerokość: nie gra roli nie więcej niż Van 1,6-1,7 m i jednocześnie na łóżku w poprzek samochodu powinien zmieścić się dwu metrowy mężczyzna słusznej wagi.
Masa samochodu:
DMC max to 3,5 tony lecz powinien mieć zbiorniki na wodę około 300 litrów, akumulatory o pojemności 1000Ah. Zbiornik paliwa minimum 250 litrów i 8 miejsc łącznie z kierowcą. A i bagażnik mogący przewieźć 1000 kg bagażu.
Silnik:
- niewielki Diesel do 1,9 pojemności (akcyza) bardzo prosty w konstrukcji aby jezdził na fryturze, ale musi mieć minimum 200 koni w automacie, zużycie paliwa 1 litr/ 100km. Powinien też być benzynowy aby jeździł na gazie i nie było go słychać.
Alkowa/pół/integral:
Oczywiście że integral tylko żeby przednią szybę miał o zwykłego(typowego) dostawczaka i aby był produkowany w milionach egzemplarzy (tanie części) jednocześnie był unikatem.
Niziutki integral lub pólintegral, żeby jednak wyglądał jak alkowa (ponieważ tylko alkowa kojarzy się z kamperem)
Wyposażenie:
Nie ma znaczenia i tak jeździmy tylko w dwie osoby a luksusy mamy w domu. Z podstawowego wyposażenia konieczna jest: klima silnikowa i postojowa, dyzy akumulator, telewizor z DVD i automatyczną anteną SAT, kamera cofania (2 sztuki + ścieki), skórzana tapicerka z fajnego materiału bo na skórze źle się śpi. Koniecznie trzeba agregat prądotwórczy, mikrofalówkę i piekarnik.
Fajny byłby, nie?

Świstak - 2009-10-16, 10:57

No mi spadły spodnie po przeczytaniu tego. :haha:
janusz - 2009-10-16, 11:06

A i jeszcze zapomniałem, że musi mieć możliwość ciągnięcia 3 tonowej przyczepy. Być na pojedynczych bliźniakach (bezpieczniej i lepiej się prowadzi) ale (opłata za autostradę).
Bim - 2009-10-16, 11:18

no i żeby nie był taki drogi w zakupie i użytkowaniu :spoko
Oskar - 2009-10-16, 11:19

Achoj!
Widzę że Janusz opisał mojego kamperka :haha: :haha: :haha:
Ja dodatkowo mam jeszcze opcjonalnie gratisowo 3 :bups
Pozdrawiam Oskar :spoko

Świstak - 2009-10-16, 11:25

Znalazłem takiego!

http://www.motodemont.com...t=31&pojazd=288

I kosztuje tylko 20 000.

Bim - 2009-10-16, 11:28

a markize to ma? :haha:
Świstak - 2009-10-16, 11:42

Jak z markizą to ten. Ma dwie. A jako że jest lekki, po założeniu opon kartoflaków i spuszczeniu większości powietrza zasuwa po plaży aż huczy. Miałem takiego na stanie. Co tam się działo.... Imprezy na 50 osób.
Andrzej_M - 2009-10-16, 11:50

Wracając do tematu:
- wszyscy (albo prawie wszyscy) wpisujący sugerują zakup 6-osobowego samochodu, żeby nie składać i rozkładać ciągle tego łóżka robionego ze stolika- też tak uważam, ale trzeba wyraźnie zaznaczyć, że w przypadku alkowy wygodę uzyskuje się kosztem wyższego zużycia paliwa (i to chyba znacznie wyższego) i dużej czułości na boczne podmuchy wiatru (kupujący musi to sobie przekalkulować),
- myślę, że warto też oglądając samochód zwrócić uwagę na te miejsca dla podróżnych przy stoliku- pewnie super wygodnych nie ma, ale na przykład w przypadku zabudowy z której my korzystamy są beznadziejne (duże zagłówki, które zachodzą na oparcia- do tej pory dzieci jeździły w fotelikach i to nie przeszkadzało, ale na przyszły sezon muszę coś z tym zrobić, bo nie da się tam wysiedzieć).

KOCZORKA - 2009-10-16, 16:19

Świstak napisał/a:
No mi spadły spodnie po przeczytaniu tego. :haha:

No, mnie spodnie nie spadły, bo leżę, ale za to brzuch rozbolał. :haha: :haha: :hihi: :hihi:
Janusz Rewelacja!!! :bigok

marko - 2009-11-02, 19:15

pamiętajcie że jeżeli nie mamy tego co kochamy :roza: to kochamy co mamy pozdrawiam wszystkich marzycieli marko :spoko :spoko :spoko :spoko