Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Joluś - 2009-09-21, 12:07
Temat postu: Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
W niedziele wybraliśmy sie do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. ...Ekspozycję tworzy 11 zagród chłopskich ,( budynki mieszkalne i inwentarskie),, karczma, kużnia ,wiatrak,kaplica.
Skansen zajmuje powierzchnię 60,5ha.
We wszystkie niedziele i święta w okresie od maja do września w skansenie przygrywa .kapela ,w kużni pracuje kowal, garncarka na kole toczy garnki ,.gospodyni robi masło. Można spróbować wiejskiego chleba z masłem lub smalcem.Na chętntch czeka koń pod siodłem lub bryczka.Ze względu na piękne tereny i malownicze zakątki w skansenie kręcono ujęcia do takich filmów jak,,Szwadron'' ,,Ogniem i mieczem'', ,, Pan Tadeusz ''oraz wiele innych produkcji telewizyjnych i kinowych.. Jest duży parking i mozna ze soba zabrać pieska ,który powinien być na smyczy.
Po wejsciu na teren skansenu przenieśliśmy sie w czasy naszych dziadków.Jak to wyglądało zobaczcie sami.

Tadeusz - 2009-09-21, 12:33

Malowniczo, kwieciście i swojsko. Jednym słowem pięknie.
Bardzo ładnie prezentujecie się w tym otoczeniu. :) :spoko

Dembomen - 2009-09-21, 13:50

Hej!
Oj dawno nie widziałem takich ławek szkolnych, przypominają moje smarkate lata :szeroki_usmiech
Fajne miejsce :spoko
Hej!

BaWa - 2009-09-21, 14:21

Byliśmy tam parę lat temu. Bardzo fajne miejsce..........Polecam :spoko
marzena - 2009-09-21, 18:57

Super! Na następny weekend polecam Kampinowski Park i rownie piekny skansens
KOCZORKA - 2009-09-21, 23:46

Ostatnimi laty uciekając przed zgiełkiem miast, właśnie takie klimaty lubię: cisza, kwiaty, bzykające pszczółki. Prawdziwa sielanka. :bigok
Wspaniale spędziliście czas i zachęciliście do odwiedzenia tego uroczego miejsca. :bukiet:
Pozdrówka. :spoko

Filip - 2010-02-19, 21:25

Moje zdjęcie pod nickiem to właśnie z Sierpca :)
Bardzo sympatyczne miejsce
POLECAM