Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

VW - przekaźnik ładowania akumulatora kabinowego w VW

Andi466 - 2009-09-30, 17:39

Mnie się wydaje że 30 A powinien wystarczyć .Sprawdź stary przekaźnik możę to wina przewodów sterujących przekaźnika .Nie wiem czy jest zasilany od alternatora oraz masa przekaźnika.
tomo - 2009-10-01, 08:26

U mnie - jak były takie objawy, to okazało się, że masa z akumulatora jest marna. Po przerobieniu masy wszystko jest ok
Tomek

Świstak - 2009-10-01, 08:27

Być może ma w sobie elektronikę sterującą. Być może tylko precyzyjny czujnik napięcia. A może masz słabe połączenie i duży spadek napięcia. Czy po włączeniu świateł mijania, wycieraczek i dmuchawy w kabinie częstotliwość cykania się zmienia? A czy po włączeniu lodówki w części mieszkalnej częstotliwść się zmienia? W pierwszym przypadku - wina instalacji alternator - aku lub padnięty aku roruchowy Ewentualnie aku - skrzynka bezpiecznikowa lub sama skrzynka co w VW i fordach czasem się zdarza. W drugim przypadku - ustaerka instalacji pomiędzy przekaźnikiem a + samochodu (może w grę wchodzić wypalone gniazdo bezpiecznika) , ewentualnie słaba masa przekaźnika. Jeżeli zmiana obciążenia nie daje żadnej różnicy - sprawdź dokładnie masę przekaźnika. Tyle jeszcze możesz zrobić przed kupnem nowego. Jeżeli po włączeniu lodówki i kilku lampek w części mieszkalnej cykanie ustąpi - są dwie opcje. Albo masz klemy na aku nadwoziowym do czyszczenia, albo masz porządnie naładowany aku nadwoziowy. Melduj o wynikach, albo przyjeźdżaj na Chojnów.

Piszę to bo masz stosunkowo młode auto i może to być rozwiązane inaczej niż w starszych autach.

Andi466 - 2009-10-01, 08:30

Po pierwsze sprawdź przekażnik .U mnie jest zwykły przekaźnik 30 A .Działa w ten sposób że po włączeniu silnika alternator podaje napięcie złanczające przekaźniki do lodówki 12 V oraz drugi łączący plusy akumulatorów i alternator ładuje obydwa akumulatory Gdy silnik nie pracuje akumulatory są rozłączone a napięcie jest pobierane tylko z akumulatora z części mieszkalnej .Podobno inne są jeszcze rozwiązania.
hrys - 2009-10-01, 13:09

przy słabej bateri u mnie też cykał spróbój przy włączonym silniku ja ładuje alternator
TomekW - 2009-10-02, 12:27

Spróbuj rozebrać przekaźnik. Może ma wewnątrz jakiś układ elektroniczny i jakiś lut na płytce się obluzował?
maszakow - 2009-10-03, 23:03

NIe masz numeru przekaźnika na obudowie ??A Niemcy tak solidnie opisują podzespoły ... POdeśłij mi na PW nr nadwozia spróbuje coś znaleźć.