|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PTTC - Stacje przyjazne kamperom.
Świstak - 2009-10-09, 12:13 Temat postu: Stacje przyjazne kamperom. Z ogromną przyjemnością informuję o rozmowach zakończonych sukcesem z moim przyjacielem który jest właścicielem stacji paliw. Rozmowy dotyczyły możliwości obsługi kampera na stacji.
Zostało wyznaczone miejsce gdzie nieodpłatnie można zrzucić wodę szarą i nalać wody czystej. Jest również przygotowana studzienka z lekką klapą i uchwytem gdzie można wyprowadzić kota. Studzienka znajduje się na skwerku zieleni, a miejsce zrzutu/tankowania wody 10 metrów dalej przy myjni samochodowej. Do dyspozycji kran z wężem i kratka ściekowa. Oprócz tego mały sklepik. Właścicel nie ukrywa że liczy na to iż pojazdy zatankują również paliwo...
Adres stacji:
Chojnów, ul. Lubińska przy wylocie na Lubin. Stacja pod patronatem SLOVNAFT.
51°16'34.86"N, 15°56'33.72"E
51.27635°N, 15.94270°E
http://mapa.targeo.pl/,18...c7d5292639f83ad
Póki co to tylko jedna stacja, ale cieszę się jak głupi bo to pierwsza!
W odległości kilku kilometrów znajduje się miejsce gdzie można się baaaardzo smacznie najeść do syta w przystępnych cenach. Restauracja Wiatrak przy drodze Chojnów - Bolesławiec. Wszystko to w odległości kilku kilometrów od autostrady A4. Jestem już umówiony z właścicielem restauracji na rozmowę o przyjazności dla kamperów.... A jako że jet to Austriak - liczę że pomimo bólu rąk potrzebnych przy tłumaczeniu koncepcji - wyjdę z tej rozmowy zadowolony....
www.wiatrak.com.pl
http://mapa.targeo.pl/,22...e7d33347d5680c8
Świstak - 2009-10-11, 19:58
I następny punkt co do którego zasług nie mam, ale wyczaiłem. Autostrada A4 196 km czyli 50 km za Wrocławiem w stronę Katowic. MOP. I jest specjalne miejsce gdzie autobusy i kampery mogą opróżnić zbiornik wody szarej, a po poinformowaniu obsługi również wyprowadzić kota. Nie ustaliłem niestety jak jest z tankowaniem wody.
gino - 2009-10-14, 07:27
kolejna taka stacja znajduje sie w PISZU ..
wjezdzajac od strony ŁOMZY ..pierwszy ORLEN po prawej stronie..
mozna oproznic WC, wode szara , naplenic czysta..FULL SERWIS...
Świstak - 2009-10-16, 13:23
Odnośnie oznakowania.
Na stronie camperparku znalazłem takie oznaczenia. Czy są to oznaczenia znane szerszemu gronu czy wymyślone na potrzeby chwili? Piktogramy są czytelne więc zastanawiam się czy ich nie stosować szerzej.
Świstak - 2009-10-19, 09:28
I jak z tymi oznaczeniami???
chris - 2009-10-20, 03:19
Jeżeli chodzi o serwis kampera to jeżdżąc po europie nie widziałem takich oznaczeń. Są tylko takie jak na poniższym zdjęciu. Zresztą wydaje mi się to logiczniejsze gdyż nie wszystkie kampery mają WC z wyjmowaną kasetą. Natomiast w niektórych camperparkach u nas nie ma możliwości zrobienia serwisu takiego zabudowanego WC stąd pewnie to rozgraniczenie na zrzut wody i WC chemiczne.
KOCZOR - 2009-10-20, 12:38
wiesia zdzisław napisał/a: | Nasze miejsca postojowe,wszystkie przyjazne w cenie od 0 do 8 euro (Holandia, Francja,Hiszpania,Maroko,Szwajcaria) |
Fajnie, ale bez dokładniejszych namiarów - kicha. Żeby te zdjęcia miały realną wartość, powinieneś napisać jak tam trafić
wiesia zdzisław - 2009-10-27, 13:20
Otrzymałem bardzo nieprzyjemną wiadomość od Janusza, po usunięciu zdjęć z moich miejsc postojowych. Post nie zyskał zainteresowania forumowiczów a dla jednego kolegi moje zdjęcia to "kicha". Postanowiłem je usunąć aby nie zaśmiecać forum niewartościowymi zdjęciami. Istnieje opcja kasuj, myślałem, że można z niej skorzystać. A tu okazuje się , że to największe przestępstwo na forum, co więcej Janusz postanowił dobierać mi przyjaciół, on decyduje z kim mogę się spotykać, a z kim nie i mam się określić czy dalej chcę pozostać na forum. Stwierdził, że moje posty nie stanowią żadnej wartości.
janusz - 2009-10-27, 13:31
Przed chwilą przeniosłem identyczny post w miejsce do działu gdzie jest jego miejsce. Scaliłem z drugim twoim postem. http://www.camperteam.pl/...p=108298#108298 Ty Zdzisiu uparcie piszesz go jeszcze raz nie w temacie. Tutaj piszemy na temat stacji przyjaznych kamperom.
BOGI - 2010-01-05, 23:25
Pragnę poinformować, że rozpocząłem batalię o przystosowanie stacji benzynowych do obsługi kemperów. Rozmawiałem z rzecznikiem "Orlen" w Warszawie, przekazałem pisemny wniosek w sprawie dostosowania stacji paliw do zrzutu ścieków z WC oraz wody brudnej. Poinformuję o wynikach. Może ktoś zająłby się tematem w innych miastach. Przecież nie musimy być postrzegani jako ci co ukratkiem zaśmiecają polskie lasy.
gino - 2010-01-06, 08:07
brawo BOGI..
oczyiwscie daj znaka jesli cos sie ruszy w temacie..
a za ''pierwszy ruch'' masz u mnie piwko
Świstak - 2010-01-07, 01:11
No to jest nas dwóch. Skoro Ty wziąłeś na siebie Warszawę to ja obskoczę cały Chojnów! Mam już nawet pierwszą stację przystosowaną!!!
łoś - 2010-01-07, 01:45
Od czasu jak z Wa-wy do Wyszkowa zrobili ekspresówkę to widuję dużo kamperków (dużo zagranicznych, naszych mniej). Dziś miałem zamiar zajechać do kilku stacji i zbadać, czy są tam jakieś możliwości. Niestety czasu zbrakło, bo zima, śnieg i Wa-wę zatkało-koszmar.
Średnia po Warszawie dziś-9km/godz. Swoją drogą jaka będzie średnia w czasie EURO2012
gino - 2010-01-07, 07:55
łoś napisał/a: |
Średnia po Warszawie dziś-9km/godz. Swoją drogą jaka będzie średnia w czasie EURO2012 |
no jak to jaka...taka sama..9km/h ...jak nie bedzie akurat korkow...
bo jak beda...to 0,5km/h
DI STEFANO - 2010-01-07, 14:49
Ostatnio(zjechałem do domu wczoraj)odbyłem podróż świąteczno-noworoczną wybrzeżem naszego morza.
Przed dojazdem zatrzymałem się w Ciechocinku.
Znaleść tam miejsce na postój to cud.
CB-Radio nie pomoże,gdyż nie wiedzą czy w mieście jest cywilizowany kamping,taksówkarze-odpowiadają,że lepiej jechać do Torunia.
Policjanci doradzili to samo gdyż w Ciechocinku nie jest bezpiecznie bo mieli ostatnio kilka przypadków przecięcia opon w kamperach zaparkowanych na ulicy.W końcu posłuchałem rady przemiłej recepcjonistki z Domu Zdrojowego "Promień" i zaparkowałem na ich monitorowanym terenie.
Ciechocinka nie zaliczyłbym jako przyjaznego dla nas miasta ale pracowników DZ "Promień" tak.
Podczas pobytu nad naszym Bałtykiem doświadczyłem,że miejsc i ludzi nam przyjaznych jest tam sporo.
Patrz;miła sylwestrowo-noworoczna przygoda z pogranicznikami i ich nas całoroczne pilnowanie.
Super mile wspominam obsługę stacji benzynowej Orlen w Kołobrzegu(nr 1022)ul.Koszalińska.
Odwiedziłem kilka miejsc (przejechałem ponad 100 km.)gdyż chciałem uzupełnić w kamperze wodę.Wszędzie odmawiano,tłumacząc się zimą i zamarzaniem przyłącza.
Na w/w stacji nie tylko uzupełniłem w zbiorniku wodę(nie chcieli za to zapłaty),wymieniono mi butle gaz pomagając w jej montażu(mam lewą rękę w gipsie)oraz sprawdzono ciśnienie
powietrza w oponach.
Miłe i sympatyczne niezbyt często spotykane zachowanie warte(moim zdaniem)pochwały.
BOGI - 2010-01-23, 01:24
Witam wszystkich,
Obiecałem dać znać o następnych krokach w działaniu na rzecz stworzenia w Warszawie możliwości zrzutu wody brudnej i opróżniania kasety z WC. Także gino prosił o następne komentarze, czynię to niniejszym. Wysałałem maile do pięciu zainteresowanych wydziałów urzędu miejskiego. Tak jak ustaliłem z panią z wydziału kontaktu z mieszkańcami. Odedzwał się dotąd tylko miły pan naczelnik działu infrastruktury, że pomysł chwyta i odbędzie się spotkanie z zespołem do Euro 2012. Odpowiedzi z Orlenu taż nie ma, tak samo jak z wydziałów: ochrony środowiska, drogownictwa, oraz do spraw kontaktu z mieszkańcami. Nie oznacza, że oni tym nie są zainteresowani. Jeno nie odedzwali się dotąd. Będę w przyszłym tygodniu do nich wydzwaniał i pytał co w temacie. Napiszę o nowinach jak coś nastąpi. Póki co mam informację, że władze stołeczne kombinują w kierunku otwarcia paru kempingów na czas Euro 2012, ale przecież fibnały się slończą i wszytko wróci do obecnego stanu, czyli braku możliwości serwisowania w tej dziedzinie na stacjach paliw naszych pojazdów przez cały rok, co jest moim celem.
Pozdrawiam
pirat666 - 2010-01-23, 09:27
Brawo - jak będziesz coś potrzebował (wsparcia itp) to dzwoń - na tyle na ile będę w stanie - pomogę
Świstak - 2010-01-23, 10:40
Brawo!
Zaradek - 2012-02-20, 18:53
Zgłębiając temat stacji obsługujących usługę WC Bus znalazłem stację w Licheniu. Cytat ze strony:
(...) powstała nowoczesna stacja paliw w Licheniu, która wpisała się jako jedna z pierwszych pod Patronatem Grupy Lotos w poczet obiektów określonych wg. nowych standardów europejskich. Stacja o której mowa wyposażona jest w WC- BUS czyli dostosowana jest do ruchu turystycznego.
Niestety jest to tylko znalezione w sieci i wymagało by sprawdzenia w praktyce. Możliwe, że ktoś się wybiera w okolicę lub mieszka niedaleko.
http://www.tank-rom.pl/
eMKa - 2012-02-20, 22:08
w Norwegi, kraju przyjaznym dla carawaningu, sa stacje gdzie "kota" wypuszcza sie bezposrednio do studzienki kanalizacyjnej, (a kazda stacja ma taka, tylko sprawa oznaczenia i umieszczenia sposobu otwarcia)szara do kratki od wody deszczowej a czsta wode jeszcze w innym miejscu np.przy myjni,
Ale problem !!!
tylko u nas potrzeba dekretu !!!
Ps. przeepraszam za brak polskich znakow, brak mozliwosci
BOGI - 2012-02-21, 00:36 Temat postu: Zrzut ścieków z kempera Witam
Dziękuję za informacje w temacie. Ja ostatnio wracając znad Bałtyku i nocując na jednej ze stacji paliw w Polsce za Bydgoszczą, rano zauważyłem, że jest tam punkt zrzutu ścieków z busów. Pomyślałem, nareszcie cywilizacja dociera i do nas. Był to kawałek betonowej powierzchni z kratką ściekową. Zapytałem z pewną dozą nieśmiałości personel, czy można skorzystać, odpowiedź była, że tak, ale za 50,- (słownie pięćdziesiąt zł). I tak u nas wygląda ten temat. Jednocześnie żyjąc niestety w Warszawie, wiem, że jest tu pełno urzędników, organizacji, wydziałów i kierowników oraz czego tam jeszcze, których zadanie to wymyślenie, jak to zorganizować godnie i po światowemu Euro 2012. Żaden z tych niby europejczyków nie odedzwał się na moje mailowe prośby o poruszenie tematu zrzutu ścieków, także sama była reakcja centrali stacji paliw w Warszawie. A wiadomo, że część gości przyjechałoby i przyjedzie pewnikiem właśnie kemperami i przyczepami do Warszawy. Ale wszyscy ci niby odpowiedzialni za zorganizowanie i przyjęcie gości, za przeproszeniem, nie są zainteresowani tematem. A wystarczy chośby wypuścić przez ścianę na zewnątrz króciec z zakrętką połączony trójnikiem z instalacją WC na stacji paliwowej, jeżeli już nie jest możliwe wydzielenie 1 m2 z wężem z wodą do spłukania na taki zrzut ścieków. Kpina i trwonienie naszych podatków na takie prymitywne myślenie tych ludzików-urzędników, że my som już w Europie. Potem dziwią się, że przyroda jest niszczona.
Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Nie tylko w Norwegi nie ma problemu, tak jest też i w Szwajcarii, Francji, Włoszech, Niemczech, Hiszpanii i tak mogę wymieniać nadal, tylko nie u nas w Polsce.
Skorpion - 2012-02-21, 08:26
BOGI napisał/a: | tylko nie u nas w Polsce. | No wlasnie bo tu jest Polska i nikomu nic sie nie oplaca i nikomu to nie jest potrzebne
pp - 2012-02-21, 08:31
a ja myślę że po prostu wiele osób nie ma pojęcia że jest taka potrzeba!
Skorpion - 2012-02-21, 08:32
Moze i wiedza tylko nikomu do szczescia nie jest to potrzebne ,bo too bol glowy moze przyprawic
WINNICZKI - 2012-02-21, 08:55
Szkoda tylko ,że Ci którym płacą za to aby takie pojęcie mieli nadal go nie mają. Ale to do czasu, gdy posady będą dostawać protegowani ,a zaczną fachowcy z branży. Tak za 1000 lat,powinno sie to zmienić.
Tadeusz - 2012-02-21, 11:05
pp napisał/a: | a ja myślę że po prostu wiele osób nie ma pojęcia że jest taka potrzeba! |
Zgoda.
I dlatego nasze działania im upierdliwsze i bardziej widoczne tym mogą okazać się bardziej owocne.
|
|