| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper z lozkami pietrowymi (poprzecznie czy podluznie?)
krzysioz - 2009-10-10, 14:28 Temat postu: Kamper z lozkami pietrowymi (poprzecznie czy podluznie?) Witam,
Powoli przymierzam sie do wymiany sprzetu i raczej jestem pewny , ze chce kamperka z lozkami pietrowymi. Mam nastepujace pytanie : czy lepszy jest uklad poprzeczny czy tez wzdluzny i dlaczego?
Pozdrawiam,
Krzysio
Pawcio - 2009-10-10, 18:45
W naszym Wacku łóżka piętrowe są umiejscowione poprzecznie (z tyłu ma się rozumieć). Taki układ ma tą zaletę, że łóżka są znacznie szersze. W układzie wzdłużnym piętrowym ich szerokość z reguły jest ograniczona.
eler1 - 2009-10-10, 18:59
| Pawcio napisał/a: | W naszym Wacku łóżka piętrowe są umiejscowione poprzecznie (z tyłu ma się rozumieć). Taki układ ma tą zaletę, że łóżka są znacznie szersze. W układzie wzdłużnym piętrowym ich szerokość z reguły jest ograniczona. | szerokość, ale długość jest większa i to znacznie
DI STEFANO - 2009-10-11, 07:43
Singieleczko
Wojtek dobrze pisze,gdyż swoje należy chwalić.Ja starał się będę być "obiektywnym".
Otwarcie powiem,że moja ukochana "Cytrynka"kamperek ma łóżka poprzecznie i bardzo to rozwiązanie z wielu względów chwalę.
No ale- ze smutkiem- wystawiłem go na sprzedaż.
Zadasz pytanko dlaczego?
Szczerze powiem długo dy pisać.
A krótko-apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Pozdrawiam
Stefan
lordziktom - 2009-10-11, 07:46
miałem już kampera z łóżkami piętrowymi wzdłuż auta, są one raczej dla dzieci / mój syn się już nie miescił/, łóżka piętrowe z tyłu w poprzek auta są szersze , dłuższe każda osoba ma wygodne spanie
DI STEFANO - 2009-10-11, 07:51
Sory
Widzę,że przeszłka nietematyczna przebitka.
Coś się dzieje z moim sprzętem (komp,internet) ze mną wporzo wczoraj nie było tak dużo "zakrapianej targowej dyskusji"
Tolo-Digli - 2009-10-11, 16:54
| Pawcio napisał/a: | | ich szerokość z reguły jest ograniczona. | ale zdarza się że są ciut dłuższe,ja mam po długości i jakoś nie robi to dla mnie różnicy raczej skupiłbym się na innych rzeczach np. aby wejście do kampa nie było prosto w łóżka z dziećmi w razie chłodnych dni czy poranków zimne powietrze będzie wpadało prosto na dzieciaszki
maszakow - 2009-10-11, 18:36
Słuchajcie a ja przy okazji mam pytanka (pseudokonstrukcyjne) dotyczące łóżek, nie będę zakładał nowego tematu chyba że admin zdecyduje inaczej
1. Jakiej szerokości macie pojedyncze łóżka w waszych autach ?
2. Jaką MINIMALNĄ szerokość moze mieć WASZYM ZDANIEM pojedyncze łóżko (prycza)by mogła się wyspać normalna dorosła osoba ?
3. BOnus może ktoś będzie wiedział - jaką szerokość mają kuszetki lub łóżka w wagonach PKP ?
maszakow - 2009-10-11, 20:54
Słuszne - ale to później - co najwyżej trzeba się będzie wyczołgiwać lub wyturlać
DI STEFANO - 2009-10-11, 21:33
Panowie
Wolne żarty.
Grubasy nie jeżdzą kamperami,są wożeni platformami TIR.
Długa trasa bez żarcia,wytrzęsie-napewno schudną.
W najgorszym wypadku-jak nie schudną,to po takim ""kamperowaniu"" luksusem dla nich będzie krótki sen na piętrowym łóżeCZKU.
A tak na poważnie;
-jak sie nie ma na to co się chce,to powinno się cieszyć z tego co się ma.
Pozdro!!!
janusz - 2009-10-12, 10:49
| TIMOT napisał/a: | | dupsko jest na widoku |
Gosiuni czy tesciowej?
Tolo-Digli - 2009-10-12, 18:05
| KURCZAKI napisał/a: | | a od ilu kg zaczynają się grubasy ????????? | kurczak z tym pytaniem to do OD on jest wyznacznikiem górnej granicy i wtedy wiadomo gdzie jest bariera grubasów
Aulos - 2009-10-12, 18:52
| KURCZAKI napisał/a: | | co to OD bo ja nowy |
Nie CO lecz KTO - Ojciec Dyrektor
BODEK - 2009-10-12, 19:17
Witajcie.
U mnie piętrowe spania są 65x180cm i wysokości 70cm.
Puszyste osoby tam śpią wygodnie.
Pozdrawiam
Tadeusz - 2009-10-12, 19:35
Kto pamięta jeszcze o czym mieliśmy pisać w tym wątku?
Skorpion - 2009-10-12, 19:37
o miejscach do spania wzdluznych czy poprzecznych
Tadeusz - 2009-10-12, 19:40
Brawo Skorpion!
I tak trzymać, bo wszystko to przeniosę do tematu: Tematnienatemat.
Skorpion - 2009-10-12, 19:44
czasem uda sie mi cosik dostrzec
maszakow - 2009-10-12, 19:45 Temat postu: spanie wzdluz czy w poprzek- szerokość wysokość. Widzisz Tadeusz o co chodzi? W ten sposób zaszczytny tytuł Koczorki "spec od klupania głupotek" potwornie się dewaluuje.
BOdek ma ode mnie piwo za trzymanie się 2giej części tematu a ja bardzo prosze o trzymanie się go - dla przypomnienia wrzuciłem w temat tego postu.
prezesuu - 2009-10-12, 19:46
| Tadeusz napisał/a: | bo wszystko to przeniosę do tematu: Tematnienatemat. | ja bym nie próbował tego i innych takich ruszać, bo przy najbliższej okazji too ....... Ty Tadziu wiesz najlepiej.
maszakow - 2009-10-26, 00:49
| BODEK napisał/a: | Witajcie.
U mnie piętrowe spania są 65x180cm i wysokości 70cm. |
Bodek - NA jakiej wysokości od podłogi jest zamontowanie pierwsze (niższe) łóżko i przy jakiej ogólnej wysokości wnętrza ?
nie mam szans zachowania 70 cm wysokości na obydwu łóżkach, z kalkulacji wychodzi mi 40cm od podłogi i ciekawe co się zmieści pod spodem...
Ze zdjęć kamperków wynika że pojedyncze poprzeczne łoże z reguły jest na wysokości (pi *oko) prawie 80 cm - butle gazowe i inne pierdoły się mieszczą. Nie widziałem wielu fotek z piętrowym łożem z tyłu a i tak trudno ocenić wysokość od podłogi na fotce.
BODEK - 2009-10-26, 22:14
Witaj.
Jutro wykonam pomiary i podam rozstawienie łóżek
Pozdrawiam
maszakow - 2009-10-31, 00:13
ping - by przypomnieć temat
Ktoś jeszcze poza Bodkiem ma kamperka z piętrowymi łóżkami w poprzek ? moge prosić o dodpowiedzi na pytania wcześniej zadane ?
kaimar - 2009-10-31, 08:52
Mam kampery z łózkami piętrowymi z boku wzdłuż nadwozia oraz z łóżkami w poprzek.
Łóżka w poprzek są nadają się dla dorosłych - są dłuższe i przeważnie szersze. Bagażnik też jest większy. Większość kamperów z łóżkami w poprzek z tyłu ma obniżoną podłogę bagażnika w stosunku do podłogi części mieszkalnej. To obniżenie ma 20-30 centymetrów. Przy dolnym łóżku zamontowanym np. 40 cm od poziomu podłogi daje to wysokość bagażnika rzędu 60 cm. Oczywiście jest to zależne od modelu. I uwaga: często w nowych tanich kamperach jak np. wynalazek sprzedawany przez Palmowskiego takiego obniżenia podłogi nie ma gdyż komplikuje i podraża produkcję.
W modelach z łóżkami wzdłuż takie obniżenia zdarzają się rzadko, a jeśli już są to kształt bagażnika jest nieregularny. Często przeszkadzają nadkola.
Bim - 2009-10-31, 10:10
| KURCZAKI napisał/a: | | te zielone krzaczki za kampem to przypadkiem nie .... ????? |
hehe to bambus
janusz - 2009-10-31, 15:27
| KURCZAKI napisał/a: | | czasami było ciasnawo |
Nie rozumiem czemu "czasami" od czego to zależy?
krzysioz - 2009-10-31, 15:40
Dzieki Kaimar za wyczerpujaca odpowiedz i fotki. W koncu moge postawic piwko , choc wolalbym prawdziwe ( takze postawic)
janusz - 2009-10-31, 16:29
| Cytat: | | O.D. od Żony to zależy........ |
Ależ Kurczakowi było czasami w głowę ciasno. | KURCZAKI napisał/a: | | poszerzę dolne wyrko tam gdzie ja śpię , teraz miałem głowę z tyłu i czasami było ciasnawo |
A Kurczakowa od góry leży, czyli od dołu jest dostępna.
Tadeusz - 2009-10-31, 19:17
| KURCZAKI napisał/a: | jedyną przeszkodą jest jej prześcieradełko bo przecież nie te 52 cm |
Dobrze wiemy, że masz na myśli kij od szczotki.
maszakow - 2009-10-31, 23:49
Kaimar - no fajnie tylko ja sobie obniżenia nie zrobię choć podkusiłeś strasznie
Dlatego mi to obraz psuje na zdjęciach, nie zdawałem sobie do końca sprawy że tył jest tak przebudowany ... chociaż pokazujesz zdjęcia klasycznej zabudowy a nie zwykłego blaszaka.
w twoim przypadku - czy możesz podać wymiary od dolnego materaca do górnego stelaża i od górnego materaca do sufitu ? tak mniej więcej jak to kurczak wymierzył...CHodzi tylko o łóżko porzeczne - wariant podłużny już odłożyłem jako nie nadający sie do realizacji na 4-6osób. z góry dzięki
Kurczaku - zakładam że tak zupełnie swobodnie na dolnym łóżku to nie możesz sobie usiąść , musisz się pochylać ? Bodek mówił o 70cm i jako takiej swobodzie - ty, licząc że się materac ugnie , masz niecałe 60cm. No i układ odwrotny - dorosły u góry. Dzięki za wymiary, to niejako potwierdza moje założenia projektowe. Ciekawe jak tam u Bodka ... chyba bedzie odwrotnie
janusz i maluch - a wy co?w okres godowy wchodzicie, że kierunkowe myśli macie? JAk macie podwójne łózka poprzeczne z tyłu to prosze o wymiary a nie o aluzje na temat Kurczakowej
DI STEFANO - 2009-11-01, 13:47
Wreszcie mam więcej czasu więc postanowiłem podać wymiary tylnych poprzecznie ułożonych łóżek w moim detleffsie.
Tak więc odległości:
od podłogi do dolnego łóżka 50 cm
do dolnego do górnego łóżka 90 cm
od górnego łóżka do sufitu 65 cm
Wymiary łóżek to:
szerokość 107 cm a długość 210 cm.
Górne łóżko można w części (dł.120,sz.47 cm)złożyć.
Rozwiązanie umożliwia korzystanie z dolnego łóżka przez osoby wysokie lub grube.
Dolne łóżko można złożyć zamykając(oddzielając)przestrzeń garażową od mieszkalnej tym samym z pomieszczenia bagażowego tworzy się pomieszczenie garażowe w którym swobodnie można przewozić skuter a nawet motor.
Doskonałym ułatwieniem są zamontowane szyny i ruchome uchwyty oraz obniżony próg otworu garażowego.
Dolne łóżko łatwo można wymontować zmniejszając wagę kampera.
Pomieszczenie bagażowe przy rozłożonych tylnych łóżkach to:
długość 210 cm
szerokość 86 cm
wysokość 73 cm
Pomieszczenie garażowe przy złożonym dolnym łóżku:
dł.210 cm
szer.86 cm
wys.165 cm
Przy wyjętym dolnym łóżku zmienia się szerokość garażu o jego grubość (parę cm.)
Otwór garażowo-bagażowy(z prawej strony kampera)
szerokość 86 cm
wysokość 125 cm
Istotnym jest również,że podłogę pomieszczenia garażowo-bagażowego w stosunku do podłogi części mieszkalnej obniżono o 40 cm,co jest bardzo wygodne przy załadunku skutera lub motocykla.
Myślę,że czytelnie przedstawiłem wszystkie wymiary.
BODEK - 2009-11-01, 16:20
Witajcie
Jak obiecałem uzupełniam dolny wymiar to 40cm przy wysokości sypialni 180cm. Podłoga nie jest obniżana. Spania są wzdłuż samochodu, w schowku mieści się część nadkola, oraz inne graty. Po złożeniu dolnego spania jest dwuosobowy stolik. Górne spanie wisi na zawiasach i można go złożyć jak kuszetkę. Mam zdjęcia spania, jak je zmnijszę to wstawię do postu.
Pozdrawiam
maszakow - 2009-11-01, 23:56
Dziękuję wszystkim za pomoc - i za fotki również. Koncepcja autka mi się krystalizuje bardzo mocno. Wszyscy macie wozy wyższe niż mój ale będę musiał dać sobie z tym radę.
NIe nie wszyscy - Bodek ma niższy czyli taki jak ja:)
NIestety nie da się zrobić łóżka piętrowego na którym osoba miałaby swobodnie usiąść, nie przy tej wysokości wnętrza. PO zmierzeniu siebie i żony w pozycji siędzącej Generalnie zakładam że wysokość dorosłej osoby w swobodnej pozycji siedzącej może się wahać od 75cm do 100cm. (przy naszym wzroście 170-175cm oboje sporo przekraczamy 80cm )
Zakładam oczywiście że pod łóżkiem ma być przyzwoita przestrzeń ładunkowa.
Piwka już postawiłem.
Teraz ciekawsze pytanie - jak myślicie przy jakiej minimalnej szerokości łóżka można się jeszcze swobodnie wyspać z żoną ? POdkreśłam - WYSPAĆ żeby mi tu temat nie odjechał w kierunku godów
... oto krótki przegląd informacji i doświadczeń
140 cm - pełen komfort minimum łoża małżeńskiego.
120 - typowe małe łózko 2osobowe, wielkość standardowej wersalki.
110 - tyle miała wersalka starego typu na kórej spaliśmy w miarę wygodnie
pod tyl;e można pociągnąć wyrka DiStefano.
100 ?
80-typowe łózko pojedyncze
65 - Bodek potwierdza wygodne spanie jewdnej osoby.
60 - tyle ma łóżeczko w kabinie ciężarowego Mercedesa Actross i opinię ma mierną - trochę wąsko jak na kierowcę samoachodu ciężarowego. No cóż ale oni sa słuszniejszych wymiarów
?? - półki na bagaż w wagonach kolejowych 2giej klasy PKP - zdarzyło mi się na nich spać parę razy kilkanaście lat temu jak się grupowo jeździło na obozy lubi inne wypady. do pomierzenia ale chyba więcej niż pół metra nie mogą mieć. tak samo nie wiem jakiej szerokości sa łózka sypialne w wagonach PKP a jaką faktyczną szerokość mają kuszetki. łóżka są na pewno szersze od kuszetek
DI STEFANO - 2009-11-02, 09:17
Przemyśl temat.
A może zaplanować łóżko tak jak w moim detleffsiku.
Górne łóżko w części składane,tak że dolne łóżko można wykorzystać w dzień jako wygodne siedzenie.
Ogólnie łóżka nie są prostokątami lecz o różnej szerokości,w głowach szersze w nogach węższe.Mniej więcej połowie długości się zwężają.
Ja się wysypiałem,dziewczyna też.Młodzi jak najbardziej i teraz nie dziwi mnie, że wybierali to górne.Wiadomo młodość dąży do prokreacji,ale o tym nie będę pisał-zabronłeś.
Jak dziś się wyrobię podeślę Ci foto łóżek w płaszczyźnie poziomej.
Pozdrawiam
Stefan
krzysioz - 2009-11-02, 16:58
Witam Stefana z liczenia wynika ze jestes juz posiadaczem nowki , a ten nowszy to tez z lozkami pietrowymi i w jakim ukladzie. I jak to sie ma do detleffsika? ( ktory nadal mi sie podoba i chyba jeszcze nie zszedl byl.)
pozdrowienia
DI STEFANO - 2009-11-02, 20:27
Krzysiu
Narazie drugiego nie tykam,najważniejsze teraz dla mnie jest zdrówko.
Dzieciarnia przymila się wystawiając powtórnie detleffsika na allegro(liczą na działeczkę ze sprzedaży)ale i tak transakcja odbyć się musi z moim udziałem,a ja jestem zajęty jeszcze przez minimum dwa tygodnie.
Pozdrawiam
krzysioz - 2009-11-02, 20:48
No to duzo zdrowka zycze a i mnie na obczyznie troche do odrobienia zostalo. Papamila pieknego forda tez wystawil , ale chyba za duza z niego landara i na 5 osob rejestrowany, wiec losy Cytrynki poki co nadal sledzic bede.
maszakow - 2009-11-02, 23:33
Dziękuję za podpowiedzi - Pomysłów mam już trochę.
CIekawe kiedy je zrealizuję - na serial typu Świstaka się nie zapowiada bo ja ni cholery nie wiem do końca co chcę osiągnąć bo się na tym nie znam aż tak dobrze. W końcu to przebudowa samochodu a nie zwykłe złożenie mebelków.
co do łóżek - łóżko dolne trzyczęściowe, szer.110 lub 100cm, 2 części to skrzynie z klapami(przestrzeń bagażowa umownie to nazwijmy), 3 część rama zdejmowana dająca przejście przez środek auta. może służyć za oparcie do ławy lub stół zewnętrzny. Rozwiązanie podobne do POssla i jednego ducato czort-wie-co-to-ale-ładne podpatrzonej na allegro.
na to materac w kawałkach. niektórzy się skarżyli że niewygodny że ucieka spod tyłka - ale jak się dobrze zaprojektuje to będzie wygodnie.
Górne łózko chyba będzie nie tyle składane, ile podnoszone pod dach by można było usiąść swobodnie - nie wiem tylko jeszcze jak i czy w ogóle. Zacznę od części stałej
krzysioz - 2009-11-03, 04:04
No to kibicujemy i czekamy na efekty - moze cos lepszego od rozwiazan fabrycznych wyjdzie
maszakow - 2009-11-06, 22:17
Kurczaku ... Ja nie mam nic
Dzięki za uwagę ja nawet nie wiem co jest lub może być w moim zasięgu.
Temat przebudowy mojego blaszaka już wystartował więc jak zobaczysz zaczynam od zera. A Ty ? Będziesz myślał o Ducato ?
BODEK - 2009-11-06, 23:19
Witajcie
Jak obiecałem wysyłam kilka fotek mojej piętrowej sypialni;
|
|