Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - jaka kompresor do awaryjnego pompowania kol ??

ROBRE - 2009-10-14, 19:51
Temat postu: jaka kompresor do awaryjnego pompowania kol ??
witam,
chcialbym wiedziec (i mysle ze pare innych osob rowniez) jak to jest z przelicznikami bary/psi/atmosfery
no bo jezeli musze awaryjnie napompowac opony w moim Burstnerze do 4 atm. to taki zwykly kompresorek (np.max17 bar 250psi) da rade?
a jesli nie da to jaki musze miec ??

pozdrawiam

maszakow - 2009-10-14, 20:21

TUTAJ
Bardzo przydatny link

Tadeusz - 2009-10-14, 20:41

Przeliczanie jednostek ciśnienia

Ciśnienie Jednostki

1,00000 [atm]
równa jest:
101325 [Pa] - paskal
0,101325 [MPa] megapaskal
1,01325 [bar]- bar
1,00000 [atm]- atmosfera fizyczna
103322,2[kG/m²]- kilogram-siła na metr kwadratowy
1,0332[kG/cm²] - kilogram-siła na centymetr kwadratowy =
759,99999[mmHg=Tor] - milimetr słupa rtęci
10332[mmH2O]- milimetr słupa wody
14,69594] [PSI] - Funt-siła na cal kwadratowy

ROBRE - 2009-10-14, 20:51

a psi ??
ale z tej tabelki co dal maszakow oraz z wpisu Tadeusza wychodzi ze 17 bar-ow to okolo 17 atmosfer a to znaczylo by ze mozna napompowac nawet ciezarowke.... a to przeciez taki zwykly gowienkowaty kompresorek jest.... jakos nie za bardzo chce mi sie w to wierzyc... moze ktos takim juz pompowal oponki i ma doswiadczenie ?

OMEGA - 2009-10-14, 20:59

takim kompresorem to możesz rowek dziecięcy napompować,

mam to badziewie i używam właśnie do pompowanie rowerów ,

poza tym robi dużo hałasu.

ROBRE - 2009-10-14, 21:03

no wlasnie....
tez mi sie tak wydaje.... ale napisane jest ze pompuje do 17 BAR....znaczy tyluż atmosfer
i jak tu wierzyc w to co napisane... :(

Tadeusz - 2009-10-14, 21:05

Przeliczenie, które przedstawiłem jest prawidłowe, natomiast zaprezentowany przez Ciebie kompresorek nie napompuje opony ciężarówki. Zanim osiągnie właściwe ciśnienie , już się zużyje. Problemem jest nie ciśnienie a ilość powietrza do przepompowania. On tego nie wytrzyma, przegrzeje się i albo zatrze, albo straci kompresję. Małą bankę napompuje do kilkunastu atmosfer. Ale tylko raz. :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
Tak jak napisał OMEGA, pompuj tym dziecięcy rowerek. :spoko

eler1 - 2009-10-14, 21:07

może coś takiego to pewne http://www.allegro.pl/ite...no_tlokowy.html
ten może być trochę za mały http://www.allegro.pl/ite...si_faktura.html

maszakow - 2009-10-14, 21:15

Awaryjnie czyli od zera chcesz pompować ? to troszke potrwa. do dopompowywania to jako tako się nadaje.
Od zera już prędzej napompowałbyś do 1 - 1 ,5 Atm w 10 minut a potem dojechał do stacji i na stacji w minutę wbił pozostałe atmosfery.

eler1 - 2009-10-14, 21:18

maszakow napisał/a:
Od zera już prędzej napompowałbyś do 1 - 1 ,5 Atm w 10 minut
ta pompka to max. 3 minuty i zamiast pompować wtłacza powietrze do środka :mrgreen:
OMEGA - 2009-10-14, 21:35

eler1 napisał/a:
ta pompka to max. 3 minuty i zamiast pompować wtłacza powietrze do środka

do rowerka dzięcego ,to tak

relabi - 2009-10-14, 21:40

nie męcz się z przelicznikami wyrzuć ten problem
ROBRE - 2009-10-14, 22:16

no i wlasnie podobnie myslalem ale wolalem spytac madrzejszych.....
dzieki :spoko

wbobowski - 2009-10-15, 00:01

Wysyłam Ci na PW namiary sklepu internetowego, który ma dobre i różne kompresory w przystępnych i bardzo różnych cenach. A na PW dlatego, że nie będę im tu robił reklamy.

A w takim kompresorze jaki przedstawiłeś na zdjęciu, po kilku pompowaniach do 2 atm po kilkanaście minut, rozleciała się na pół jego plastikowa obudowa.

eler1 - 2009-10-15, 08:39

wbobowski napisał/a:
Wysyłam Ci na PW namiary sklepu internetowego, który ma dobre i różne kompresory w przystępnych i bardzo różnych cenach. A na PW dlatego, że nie będę im tu robił reklamy.
a może inni by skorzystali jak mają dobre ceny nie bądź żyła dawaj na forum i nie pitol o reklamach bo one są i będą to znak naszych czasów, ale od nas jedynie zależy czy skorzystamy czy nie :spoko
Świstak - 2009-10-16, 09:57

Od zera jest jeszcze jeden problem. Jeśli to opona bezdętkowa i rozszczelni się przy feldze do napompowania musisz mieś ogromną masę powietrza w krótkim czasie.

A jakie macie doświadczenia z reperaturkami kół w puszcze? Uszczelniacz + gaz do pompowania w jednym. Wiem że robi bajzel po wewnętrznej stronie opony, ale czy później da to się wyczyścić i wyważyć koło?

donald - 2009-10-16, 12:57

z tymi puszkowymi sprayami jet masakra. Nie dosc ze po wpsikaniu nic nie dalo to jeszcze opona byla do wywalnia.. nie do wyczyszczenia. A tak normalnie to by sie ją zakolkowalo w wulkanizacji i hulaj dusza... a tak hulalem do sklepu po nową...
a jak inni oceniają??

EBRP670 - 2009-10-16, 15:49

Najlepszy jest kompresorek wymontowany ze starej lodówki-zamrażarki.Używam go już ze 20 lat .Napompuje wszystko,nawet koło od traktora.A w camperze przez przetwornicę.I to by było na tyle.
gino - 2009-10-16, 16:06

donald napisał/a:
z tymi puszkowymi sprayami jet masakra. Nie dosc ze po wpsikaniu nic nie dalo to jeszcze opona byla do wywalnia.. nie do wyczyszczenia. A tak normalnie to by sie ją zakolkowalo w wulkanizacji i hulaj dusza... a tak hulalem do sklepu po nową...
a jak inni oceniają??

nie zgodze sie z Toba..
uzywam wulkanizatora w sprayu od 10lat...
zarowno w osobowkach..jak i dostawczakach..a nawet ostatnio z Krzysiem dziabongiem..w skuterku..
jesli przeczytasz dokladnie instrukcje, i sie do niej stosujesz..naprawiasz kolo..i bez problemu jezdzisz kilkadziesiat tysiec km!!

jedyne o czym musisz paamietac..to..dopompwanie kola na najblizszej stacji...
gdyz..w sprayu powietrza jest tylko tyle, aby kolo ''podpompowac'' ..do ok 1atm..czyli na wolny dojazd do stacji

wulkanizatorzy, faktycznie odradzaja stoswanie spraya..ale co sie dziwic..odbieraja im chleb... :bigok

donald - 2009-10-16, 19:17

No z tego co czytalem to do moto nie nadają sie zupelnie,jesli masz opony dętkowe. I zalezy tez pewnie jakiej firmy stosujesz..
Ja zakupilem na stacji Orlen jakis ichni firmowy,i okazal sie szmirą.Tak samo jak te napoje energetyzujące ;-) oranzada w proszku, a spray do d.... :diabelski_usmiech

Dziabong - 2009-10-16, 19:33

A ja dla odmiany mam kompresor mini do 10 atm, a koła pompuje mi do 5,5 atmm czego na stacji paliw czasmi nie uświadczysz. Nadmienię, że jest w nim dużo metalu, a mało plastyku.
maszakow - 2009-10-16, 21:11

wbobowski napisał/a:

POpieram Elera - daj na forum tego linka, też jestem ciekawy.
JAk na Kamperki złe i dobre podajemy linki to takie które są przydatne też możemy.

cysiak - 2009-10-17, 19:50

[quote="wbobowski"]Wysyłam Ci na PW PW dlatego, że nie będę im tu robił reklamy.

dobra to reklamy im nie rób tylko podaj link ;) bo mi własnie dziśiaj rozwalił sie taki kompresorek za 25zeta po raz już n-ty.Ale dzisiaj już go się nie da naprawić.Wyrobienie zbyt dużej liczby osiek.

wbobowski - 2009-10-18, 00:19

Non Hercules contra plures
oto link
www.escapada.com.pl

Załoga G - 2013-12-08, 00:39

http://allegro.pl/kompres...3766294697.html

Fajnie wygląda, niedrogi, polski, może ktoś go już ma?

Gregorio - 2013-12-08, 09:10

Załoga G napisał/a:
http://allegro.pl/kompresor-samochodowy-sprezarka-do-samochodu-12v-i3766294697.html

Fajnie wygląda, niedrogi, polski, może ktoś go już ma?

Jesteś pewien, że polski? :shock: generalnie sprzęt tej firmy jest do bani.

Fajny, mały i dość mocny jest kompresorek dedykowany do marki VW SKODA AUDI SEAT
np. http://allegro.pl/kompres...3776237742.html

Nie wiem jak koło w kamperku, ale w osobówce pompuje dość szybko, a juz na pewno szybciej niż taki marketowy za 25 zeta. Jest jednak dość głośny. Nie polecam używać go wcześnie rano na kempingu :zastrzelic

koder - 2013-12-08, 10:03

Mam chyba identyczny w SLK - potwierdzam, pompuje rewelacyjnie, ani razu mnie nie zawiódł (a marketowe w międzyczasie padły dwa). Głośnością bym się nie przejmował, pompowanie koła to raczej sytuacja awaryjna.
toscaner - 2013-12-10, 12:48

Ja od jakiegoś czasu używam takiego jak poniżej.
Te plastikowe nie nadają się do niczego. Pierwszy zamilkł na 1 kole, a drugi przestał pompować po 2 pompowaniach. Obecny ma więcej metalu niż plastiku i nadal pompuje, dopompowuje. Kosztował tyle co ok. 4 plastikowe. Może komuś się przyda.

Jacek999 - 2013-12-10, 19:09

Ja kupiłem, kompresorek uniwersalny, pompuje również ponton w czasie ok. 15-20 minut.
Jak długo wytrzyma nie wiem :-P , pompowałem nim może 8 razy ponton, raz koło.http://allegro.pl/niemiecki-kompresor-samochodowy-6w1-250psi-ponton-i3787661417.html

zibikruk - 2013-12-10, 20:10

Ja używam od 3 lat kompresor black&decker.
Używam do wszystkiego, pompuję tym poduszki pneumatyczne kamperka, opony, itd.
Polecam :spoko