Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - kamper wyrejestrowany w niemczechw 2007r. Jakie dokumenty?

IAAN - 2009-10-16, 19:34
Temat postu: kamper wyrejestrowany w niemczechw 2007r. Jakie dokumenty?
jakie mogą być problemy z zarejestrowaniem takiego auta w polsce auto wyrejestrowane w niemczech w 2007 roku jakie formalnosci przegląd vat i akcyza czy coś więcej
Bim - 2009-10-16, 21:55

dokładnie tak ubezpieczenie na 5 dni tablice celne z ubezpieczeniem 85EU plus opłata za rejestracje tablic 8,65 EU czas załatwiania tego to ok 2 godzin. Warto mieć kogoś kto mówi po niemiecku , angielski to tylko jak trafisz na młodą urzędniczkę
Mr.Mclaren - 2009-10-17, 09:14
Temat postu: Re: kamper wyrejestrowany w nienczechw 2007 roku
Irek napisał/a:
jakie mogą być problemy z zarejestrowaniem takiego auta w polsce auto wyrejestrowane w niemczech w 2007 roku jakie formalnosci przegląd vat i akcyza czy coś więcej

Witam

w 2007 roku nie wystawiano już "zielonej karty wymeldunkowej" także zapewne będzie to jeszcze "Brief" i dowód rejestracyjny starego typu lub jeżeli dokumenty wystawiane były po 1.10.2005 będzie to Zulassungsbescheinigung Teil I i II

Te dwa dokumenty i umowa kupna/rachunek powinieneś miec z niemiec, reszta formalnosci w Polsce.

Pozdrawiam

WINNICZKI - 2009-10-18, 00:21

Moim zdaniem istnieje w Polsce taki przepis,że pasy obowiązują w autach w których były zamontowane fabrycznie.Diagnosta powinien znać te przepisy.Ja rozwiązałem przy przeglądzie ilość osób w ten sposób,ze kazałem mu policzyć miejsca w których osoby jadą tyłem do kierunku jazdy -pasy niepotrzebne plus kierowca i pasażer i wyszło 5 i na tyle mam zarejestrowany.Jak dobrze poszukacie to jest na forum wątek i wypowiedź specjalistów od tych spraw.A co do akcyzy interpretujcie przepisy jak chcecie ,a akcyzę trzeba zapłacić zawsze. A dla czego ? Bo tak chce państwo Polskie i wyjątków w tej sprawie brak. :spoko Możliwe że gdzieś zapomnieli pobrać,ale spokojnie urząd odezwie sie w najmniej oczekiwanym momencie + odsetki +mandat. Wiem bo sam to przerabiałem. :spoko
gino - 2009-10-20, 18:55

janusz napisał/a:
Budująca dyskusję Medarda z Kurczakiem usunąłem.Taka dyskusja, nam (kolegom z forum i mnie) nie podobało się. Pozdrawiam i zalecam walerianę na uspokojenie.

:brawo