| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Obrysowe światła pojazdu w wersji LED
Pawcio - 2009-10-21, 16:44 Temat postu: Obrysowe światła pojazdu w wersji LED Od maja obserwowałem, jak zaczynają po kolei gasnąć w kamperku światła obrysowe.
Miarka się przebrała, gdy jadąc do Zielenina zauważyłem, że światła obrysowe zaczynają przeobrażać się w podświetlenie podwozia.
W jaki sposób? Ano oprawki żarówek bestrosko zaczęły dyndać na przewodach elektrycznych pod samochodem. Po zdemontowaniu opraw okazało się, że zostają wytapiane przez żarówki.
Nowe światła obrysowe nabyte zostały w drodze kupna za kwotę 21zł/szt i zamontowane zostały z kosmetycznymi tylko poprawkami w miejsce starych wypalańców.
Polecam każdemu ten typ obrysówki. Wpięty w układ 12V posiadają moc 0,5W, a w układ 24V 1,0 watów liczą sobie .
edit paf - LCD -> LED
wbobowski - 2009-10-21, 23:48
LCD czy LED
bonusik - 2009-10-22, 06:57
A może Pawcio rozpoczął bajer kampiórka w stylu "Pimp my Kamper"?
Dziabong - 2009-10-22, 10:11
Czepiacie się, to ma być LED.
Arturo - 2009-10-22, 13:26
Pawcio, a czy one mają homologacje?
Bo się ostatnio naczytałem różnych pismaków, że często tanie "LEDowe żarówki" bez homologacji mogą być przyczyną zatrzymania dowodu rejestracyjnego albo co gorsza w przypadku wypadku można zostać uznanym za jego sprawcę (jeśli trafimy na upierdliwego pana z ubezpieczalni) i odszkodowanie będziemy płacić z własnej kieszeni.
Tylko nie bijcie, że się czepiam
Ja tak z ciekawości.
BODEK - 2009-10-22, 13:28 Temat postu: LED Witajcie.
Jeżdzę od roku na oświetleniu obrysowym i innym z wykożystaniem diód. Jeśli kogoś interesuje ten temat to podaję namiar bez nazwy firmy, ponieważ może mnie ktoś posądzić o reklamę.
Magazyn tel 22 819 41 30; Fax 22 819 41 31
biuro@proplastpolska.pl
Asortyment duży, ale dość drogi.
Powodzenia w oszczędności prądu.
OldPiernik - 2009-10-22, 14:56
Jak ktoś jest z Krakowa może podjechać na ul Chochołowską do hurtowni elektronicznej. Jest tam bardzo duży wybór żarówek LEDowych - można sobie na miejscu posprawdzać, poprzymierzać.
Od razu mówię - nie mam tam żadnych interesów
Pawcio - 2009-10-22, 18:26
Faktycznie. Ale ze mnie melepeta. Powinno być oczywiście LED!
| Arturo napisał/a: | Pawcio, a czy one mają homologacje?
Bo się ostatnio naczytałem różnych pismaków, że często tanie "LEDowe żarówki" bez homologacji mogą być przyczyną zatrzymania dowodu rejestracyjnego albo co gorsza w przypadku wypadku można zostać uznanym za jego sprawcę (jeśli trafimy na upierdliwego pana z ubezpieczalni) i odszkodowanie będziemy płacić z własnej kieszeni.
Tylko nie bijcie, że się czepiam |
Nie czepiasz się. To istotna sprawa.
Obrys posiada homologację, której cecha znajduje się na szkiełku.
Poza tym te obrysówki są żywotne. W innych samochodach eksploatuję je już ponad 5 lat.
Link do producenta:
http://www.was.eu/index.p...goria=5&lang=PL
Produkują wiele różnych lamp dla motoryzacji. Warto znać ich zakres produkcji...
Pawcio - 2009-10-23, 07:15
| TIMOT napisał/a: | Takie LED-owe żarówki są super! może pojawić się jednak mały problem przy nowocześniejszych samochodach z komputerami w momencie, gdy zastępujemy zwykłe żarówki (STOP, tylne światła itp....) wkładkami z diodami LED. Problem tkwi w tym, ze taka żaróweczka ma bardzo mały opór i bardzo mały pobór prądu i........wtedy komputer dostaje sygnał, że żarówka jest przepalona i wyświetla cały czas komunikat, ze należy ją wymienić
Poza tą niedogodnością reszta jest jak najbardziej ok!!!! |
Timotku, jak zwykle masz rację, ale.. są na to sposoby. Można wstawić w układ z zamontowanymi diodami rezystor.
Arturo - 2009-10-23, 07:53
Pawcio, a gdzie w W-wie można zakupić ich produkty?
Świstak - 2009-10-23, 08:15
| TIMOT napisał/a: | | mały opór | Bardzo duży opór....
krzysztofCz - 2009-10-25, 14:31
| Pawcio napisał/a: | Nie czepiasz się. To istotna sprawa.
Obrys posiada homologację, której cecha znajduje się na szkiełku.
Poza tym te obrysówki są żywotne. W innych samochodach eksploatuję je już ponad 5 lat.
Link do producenta:
http://www.was.eu/index.p...goria=5&lang=PL
Produkują wiele różnych lamp dla motoryzacji. Warto znać ich zakres produkcji... |
Właśnie wczoraj założyłem chyba tego producenta (z Allegro)- takie przód/tył - też nie wytrzymałem z ciągłym stukaniem w klosze by się zapaliły
Pawcio - 2009-10-26, 07:27
| Arturo napisał/a: | | Pawcio, a gdzie w W-wie można zakupić ich produkty? |
Kupowałem w Mi- Transie na ul. Kabrioletu.
Wiem, że są w Markach na ul. Mjr. Billa i w Jawczycach na ul. Wspólna Droga...
Są również w Intercarsie w Czosnowie...
KFAJP - 2013-04-06, 21:48
Witam
Ja sie spotkalem z samymi zaroweczkami LED, czyli kto nie ma problemu z kloszami i niczym innym moze wymienic sama zaroweczke. Warto ? 5W razy 8 w moim przypadku, czy to da mi wiecej pradu do ladowania akumulatorow w czasie jazdy ?
Nic w tym zlego, ale chyba cena jeszcze za wysoka, plus zywotnosc nie udowodniona.
Chetnie sam zmienie, jezeli ktos juz smiga na takich ponad rok.
Pozdrawiam
zbychu - 2013-04-06, 21:55
Moze tym oszczędzić energię ; http://moto.allegro.pl/sw...3145052373.html
kimtop - 2013-04-07, 07:11
Wszystko się zgadza,tylko poprzednie posty Koledzy pisali 3 i pół roku temu
dziwaczek - 2013-04-07, 09:25
Rozwiązanie ciekawe - tylko czy diagnosta to przepuści na przeglądzie? Bo jak mi się zdaje że miejsce zamontowani świateł dziennych jest inne niż świateł długich (ale to zależy od posiadanego pojazdu trzeba by pomierzyć i może się pokryć). Reflektor też jest inny - diagnosty bym zapytał.
seba1 - 2013-04-07, 09:28
| dziwaczek napisał/a: |
Rozwiązanie ciekawe - tylko czy diagnosta to przepuści na przeglądzie? Bo jak mi się zdaje że miejsce zamontowani świateł dziennych jest inne niż świateł długich (ale to zależy od posiadanego pojazdu trzeba by pomierzyć). |
Ale przecież tutaj niema mowy o montowaniu dodatkowych świateł, tylko wykorzystaniu istniejących lamp.
dziwaczek - 2013-04-07, 09:36
| seba1 napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: |
Rozwiązanie ciekawe - tylko czy diagnosta to przepuści na przeglądzie? Bo jak mi się zdaje że miejsce zamontowani świateł dziennych jest inne niż świateł długich (ale to zależy od posiadanego pojazdu trzeba by pomierzyć). |
Ale przecież tutaj niema mowy o montowaniu dodatkowych świateł, tylko wykorzystaniu istniejących lamp. |
A czy istniejące lamy można wykorzystać jako dzienne światła - charakterystyka świecenia świateł drogowych jest inna niż świateł dziennych. Homologacja jest na kloszu i jest przyznana dla konkretnego klosza i użytego rodzaju żarówki.
To może jak w światło drogowe wstawię dodatkowo pomarańczową żarówkę to będę miał migacz?
To tak jak z wstawianiem ksenonów do zwykłych lamp (na żarówki typu H) też niewolono i nie przechodzi się przeglądu - musza być wymienione też klosze.
zbychu - 2013-04-07, 09:49
Swiatła długie sa własnie wykonane jak światła dzienne i dlatego mogą być wykorzystane
dziwaczek - 2013-04-07, 10:31
| zbychu napisał/a: | | Swiatła długie sa własnie wykonane jak światła dzienne i dlatego mogą być wykorzystane |
proponuje poczytać:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2240701.html
zbychu - 2013-04-07, 10:40
Czytałem To wszystko bzdety
papamila - 2013-04-07, 14:02
W mojej X5 jest opcja świateł do jazdy dziennej
odbywa się to w ten sposób że palą się wlaśnie swiatła drogowe
ale z ograniczoną mocą, bodajże 35% nominalnej wartości
Banan - 2013-04-07, 14:11
| zbychu napisał/a: | | Swiatła długie sa własnie wykonane jak światła dzienne i dlatego mogą być wykorzystane |
Możesz podać konkretny przepis, który na to pozwala?
Bardzo jestem zainteresowany takim rozwiązaniem, ale bez §§ niczego nie dotknę przy zmianach
MrTommy - 2013-04-07, 14:42
Nie prościej TAK ?
W zeszłym roku zrobiłem u siebie coś takiego i jestem zadowolony, zużycie energii znikome a efekt super!
kaimar - 2013-04-07, 15:17
W nowych samochodach , jest tak międzsy innymi w Ducato (opcja) reflektory drogowe mają też funkcję świateł do jazdy dziennej. Ale nie odbywa się to za pomocą jakiś urządzeń elektronicznych , tylko żarówka jest dwuwłóknowa H15 o żarnikach o mocy 55W do świateł drogowych i 15W do jazdy dziennej. Oczywiście lampa posiada odpowiednią homologację.
zbychu - 2013-04-07, 16:05
| kaimar napisał/a: | | W nowych samochodach , jest tak międzsy innymi w Ducato (opcja) reflektory drogowe mają też funkcję świateł do jazdy dziennej. Ale nie odbywa się to za pomocą jakiś urządzeń elektronicznych , tylko żarówka jest dwuwłóknowa H15 o żarnikach o mocy 55W do świateł drogowych i 15W do jazdy dziennej. Oczywiście lampa posiada odpowiednią homologację. |
No i wszystko jasne , zakładać i już , ja mam takie urządzenie co jeszcze samo załącza światła mijania jak się robi zmrok.
Banan - 2013-04-07, 16:29
| kaimar napisał/a: | | Oczywiście lampa posiada odpowiednią homologację. |
Zbychu, jak to zrobić bez homologacji? Jest przepis?
dziwaczek - 2013-04-07, 17:11
Reflektor musi mieć homologację na światła dzienne - jest to opcja fabryczna. Nie da się tego "dorobić" za pomocą magicznych urządzeń zmieniających napięcie żarówki typu Allegro.
Oczywiście najlepszą opcja jest montaż dodatkowych świateł do jazdy dziennej - fakt jak napisał MrTommy.
Banan - 2013-04-07, 17:30
| dziwaczek napisał/a: | | Reflektor musi mieć homologację na światła dzienne - jest to opcja fabryczna. Nie da się tego "dorobić" |
Też mi się tak wydaje Dziwaczku
Myślałem, że Zbychu zna jakiś przepis zezwalający na taki zabieg.
Nie marzy mi się spotkanie z funkcjonariuszem i zabór dowodu rejestracyjnego
zbychu - 2013-04-07, 17:37
Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania.
papamila - 2013-04-07, 17:43
| Banan napisał/a: |
Myślałem, że Zbychu zna jakiś przepis zezwalający na taki zabieg.
|
W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane
- kierowca ma mozliwość wyboru w ustawieniach komputera pokładowego
dziwaczek - 2013-04-07, 17:52
| zbychu napisał/a: | | Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania. |
Zamknąć nie zamkną, ale dowód zabiorą. Zamontuj dodatkowe światła dzienne tak jest prościej i zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem, po za tym bezpiecznej dla innych użytkowników drogi.
zbychu - 2013-04-07, 18:20
Na pewno nie prościej i bezpieczniej
Banan - 2013-04-07, 18:21
| papamila napisał/a: | | W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane |
Tak jak napisałeś - fabrycznie, więc lampa MUSI mieć do tego odpowiednią homologację.
| zbychu napisał/a: | | każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo |
Tak jak napisałeś DROGOWE, nie do jazdy dziennej, więc narażasz się na mandat za jazdę bez świateł mijania i utratę dowodu rejestracyjnego za przeróbki świateł.
To tak samo, jak zamiast żarówek H4 (H7) wstawiają sobie kozacy xenony, jest dokładnie ta sama sytuacja - lampa jest homologowana do konkretnego światła i odpowiedniej do tego żarówki.
Jeździć, jeżdżą - do pierwszej kontroli drogowej, a kończy się jak pisałem powyżej: mandat i zabór dowodu. Jak możesz usunąć to na miejscu, to pojedziesz dalej, jak nie, mogą Ci zabronić dalszej jazdy. O swoją wolność możesz być spokojny, puszczą Cię wolno, nawet bardzo wolno, bo na piechotę
Wtedy koniec wakacji, bo zastępczy dowód jest najczęściej na 3 do 7 dni...
Stąd moje pytanie o przepisy, jak nie ma §§, to przerabiać nie wolno, chociaż pomysł jest dobry i mi się osobiście podoba.
Każdy jest dorosły i wie co robi, ja świadomie narażać mojej rodziny nie mam zamiaru.
Jak ktoś chce konfrontować swoje poglądy z funkcjonariuszami, to jego osobista sprawa
Stawiam jednak na LEDowe światła do jazdy dziennej, z homologacją oczywiście.
zbychu - 2013-04-07, 19:24
Róbta co chceta
KFAJP - 2013-04-30, 02:02
| zbychu napisał/a: | Róbta co chceta |
Zgodze sie z tym .. "robta co chceta"... i tak sie dzieje. Niestety producenci maja prawo produkowac, rynek jest zasypywany taniocha z CHin, ale czy to jest legalne (homologowane) to juz inna sprawa. Wyprodukowac mozna, kupic mozna, zamontowac juz nie...
Niestety juz sam kupilem dwa razy cos co niby bylo "legalne", i potwierdze, ze policja sprawdza swiatla jak cos zauwaza.
Pozdrawiam
krzysioz - 2013-04-30, 06:49
Mnie wstawiono modul redukujacy moc swiecenia swiatel drogowych ( w celu uzywania ich jako swiatel dziennych) w autoryzowanym serwisie SUBARU , wiec wierze ze nie wstawiaja nielegalnego sprzetu. Jezdze tak od ponad rtoku i na razie klopotow na drodze nie bylo ( staram sie jednak nie uzywac tego za granica , by nie kusic losu) Jak wroce do chalupki to poszukam papierkow i wtedy sprawdzimy czy ten rodzaj modulu ma jakas chomologacje. Ten sam modul zalatwia doswietlanie zakretow i kilka dodatkowych funkcji.
Fux - 2013-04-30, 07:28
| zbychu napisał/a: | | Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania. |
Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED.
Światła drogowe ze zmniejszona jasnością.
Właśnie snop światła z takich dziennych jest lepszy, niż mijania, które mają całkiem inne zadanie.
kaimar - 2013-04-30, 08:08
| Fux napisał/a: | | Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED. |
Powtarzam - to nie jest zmniejszona moc żarówki ale żarówka z dwoma włóknami - 55/15 W.
KFAJP - 2013-05-29, 08:07
Witam
Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma
Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?
tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.
Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek).
dziwaczek - 2013-05-30, 14:46
| KFAJP napisał/a: | Witam
Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma
Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?
tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.
Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek). |
Zaklejenie taśmą izolacyjną wystarczy tylko jakaś lepsza by się przydała np. parcina bo ta zwykła za 2zł nie wytrzyma temperatury i się rozklei. Możesz też użyć koszulek termokurczliwych - założyć na końcówkę taśmy i przewody. Miejsce cięcia wystarczy zamalować jakimś lakierem - ale to niekonieczne jak z niczym się ono nie styka, po za tym tam jest jedynie 12V jak się zrobi zwarcie to poleci bezpiecznik od oświetlenia - i tyle.
Banan - 2013-05-30, 14:50
Ja takie miejsca zabezpieczam klejem "na ciepło"
|
|