| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jaki kamper nadaje się do wyjazdów całorocznych?
Oskar - 2009-10-27, 14:37 Temat postu: Jaki kamper nadaje się do wyjazdów całorocznych? Achoj!
Mam pytanie. Czy przeciętny Kamper z roku daj my na to 1992 nadaje się do zimowego użytkowania? Czy jego standardowe ogrzewanie i ocieplenie jest wystarczająco efektywne?
Pozdrawiam Oskar
krzysioz - 2009-10-27, 15:00
Ogrzewanie i ocieplenie to nie jest problem. Najwiekszym problemem jest zamarzanie wody zwlaszcza szarej bo np w moim przypadku zbiornik wody czystej jest we wnetrzu.
Tadeusz - 2009-10-27, 15:24
Oskar, poruszyłeś problem, który omawiamy od dłuższego czasu. Doszliśmy do wniosków tu, na forum, że największym problemem jest zamarzanie szarej wody. Są i inne problemy.
Omówmy je po kolei:
1. Butle gazowe umieszczone na zewnątrz na skutek niskiej temperatury opróżniają się nie do końca. Zużywa się propan, a butan zostaje. Ten problem można rozwiązać stosując czysty propan, ale co ma zrobić ktoś, komu w schowku na butle mieszczą się tylko pięciokilogramówki?
Można jeszcze butle ogrzewać, kierując częśc ciepła do schowka. Spora strata.
2. W żadnym kamperze, choćby nie wiem jak izolowanym, nie ustrzeżemy się wilgoci. Prawa fizyki są nieubłagane. Różnice temperatur na zewnątrz i wewnątrz powodują zaparowanie i skraplanie tejże pary na oknach, ścianach i także wewnątrz szafek. Najgorzej jest w miejscach źle przewietrzanych, np w rogach i różnych zakamarkach. Zagorzali narciarze, m.in. nasz Kamperfan, wyjeżdżają kamperem na narty, ale znacznie zwiększyli możliwości ogrzewania przez dodatkowe urządzenia, stosują grzałki do ogrzewania szarej wody i starają się przez cały dzień być poza kamperem, wracając tylko na noc. Chodzi oczywiście o ustrzeżenie się przed wilgocią. Gotowanie w kamperze należy całkiem wybić sobie z głowy.
Acha! Z szarą wodą można poradzić sobie tak - nie zakręcać zaworu i pozwolić wodzie na ciągły wyciek do podstawionych wiader lub worków z grubej folii.
Wielu z nas ma doświadczenia z kamperami i przyczepami używanymi w warunkach zimowych. Wszyscy wiemy, że dla naszych domków to trauma, ale cóż robić. Gdy przyjdzie rocznica CT znów ruszy w styczniu kawalkada kamperów.
To silniejsze od nas.
Oskar - 2009-10-27, 15:45
No to widzę że jest to duży problem.A właśnie gotowanie lub prysznic jest dość istotną kwestią . ale może jakoś się da.Ja nie mówię tutaj żeby godzinami sterczeć w kuchni i coś pichcić albo pod prysznicem nie wiadomo co robić tylko żeby dało się choćby spartańsko z żona i dzieckiem jakoś przenocować i zarazem nie zamarznąć
pirat666 - 2009-10-27, 15:52
No fajny temat się zaczął przed zimą
Pytania
1. Czy po takim wyjeździe weekendowym to duży problem jest z tą wilgocią i czy pozostawienie kamperka z włączonym ogrzewaniem np przez kolejny dzień lub dwa osuszy go na tyle by nie narobiło szkód ?
2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych ?
3. Czy przykrywać kamperka plandeką (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ?
Jak wy to robicie ?
Tadeusz - 2009-10-27, 16:02
Oskarze, poczytaj sobie cały ten wątek. Są tam ciekawe uwagi o sposobie wykorzystania kampera do potrzeb narciarza. Myślę, że warto skorzystać z doświadczeń Kamperfana.
Kliknij TU
Oskar - 2009-10-27, 16:31
Dzięki Tadeuszu Część tych postów już wcześniej czytałem ale felietonik Kamperfana jest naprawdę godny polecenia!
http://www.camperteam.pl/...der=asc&
Fajnie by było żeby jeszcze inni Kamperowicze zimowi coś podpowiedzieli w tym temacie
darek 61 - 2009-10-27, 17:41
Byłem zimą camperem moje spostrzeżenia to to że wilgoć przede wszystkim gromadzi się w kabinie na szybach.Kabinę miałem zasłoniętą kocem to po dwóch dniach na szybach było sporo lodu.Myślę że to i tak lepiej niżby ta cala wilgoć miałaby się zbierać w meblach.Z szyb po odpaleniu silnika można tą wodę łatwo zebrać.Szara woda mi zamarzała w rurkach pod podłogą i zamierzam te rurki ocieplić.Myślę że mimo wszystko warto zimą się wybrać.Jeżeli po takiej wyprawie campera porządnie wywietrzymy i zostawimy ogrzewanie włączone (kilka stopni) po powrocie, to on nie ucierpi.
pirat666 - 2009-10-28, 10:18
| darek krupa napisał/a: | | Kabinę miałem zasłoniętą kocem |
Z zewnątrz czy wewnątrz ?
No i pytanie co do wietrzenia chyba dobrze zostawić może lekko uchylone okienka boczne w kabinie tak około 0,5cm albo mniej po obu stronach (reszta pozamykane) to może tak się tam ta wilgoć nie uzbiera i może nie bedzie to na tyle problemu ze spadkiem temperatury w środku kamperka ?
I ponawiam pytania
2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych - np w kabinie czy łazience ?
3. Czy przykrywać kamperka plandeką całkowicie czy tylko dach + 20-30cm boki (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ?
Tadeusz - 2009-10-28, 10:26
| pirat666 napisał/a: | | 2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych - np w kabinie czy łazience ? |
Pochłaniacz wilgoci nie zaszkodzą, a wielu kolegów nawet bardzo je chwali.
| pirat666 napisał/a: | | 3. Czy przykrywać kamperka plandeką całkowicie czy tylko dach + 20-30cm boki (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ? |
Z naszych doświadczeń wynika, że nie należy okrywać kamperów plandekami. Nawet samego dachu. Więcej szkód niż pożytku.
Poza tym kamper zimą też powinien co i raz ruszyć się z miejsca. Dla zdrowotności.
KOCZORKA - 2009-10-28, 10:30
| darek krupa napisał/a: | | Byłem zimą camperem moje spostrzeżenia to to że wilgoć przede wszystkim gromadzi się w kabinie na szybach.Kabinę miałem zasłoniętą kocem to po dwóch dniach na szybach było sporo lodu. |
| pirat666 napisał/a: | | Z zewnątrz czy wewnątrz ? |
Wilgoć i to bardzo duża gromadzi się na szybach tylko w momencie ocieplenia szyby od wewnątrz.
My na postojach zakładamy kołderkę z zewnątrz i nie ma żadnej wilgoci.
Oskar - 2009-10-28, 10:38
| KOCZORKA napisał/a: | | My na postojach zakładamy kołderkę z zewnątrz i nie ma żadnej wilgoci. |
Nie bardzo rozumiem jaką kołderkę i jak ją się mocuje?
Pozdrawiam Oskar
48a-ELANKO - 2009-10-28, 10:50
Na przykład taka mata, albo tylko okrywająca szyby z zewnątrz.
KOCZOR - 2009-10-28, 10:53
Tu było na ten temat i są zamieszczone zdjęcia
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2580
kazbar - 2009-10-28, 11:03
| Tadeusz napisał/a: |
Z naszych doświadczeń wynika, że nie należy okrywać kamperów plandekami. Nawet samego dachu. Więcej szkód niż pożytku.
|
Niestety to prawda. Mówię niestety, bo sam popełniłem ten błąd kilka lat temu. Późną jesienią przykryłem kampera plandeką, która... przymarzła do dachu. Wiosną, niechcący oderwałem ją razem z lakierem i co najgorsze...z paroma uszczelkami.
Od tego czasu zaczął przeciekać dach. Uszkodzeń nigdy do końca nie udało mi się naprawić.
Jarosław69 - 2009-10-28, 12:00
Kazek miał ekstremalne szkody.
Bardziej popularne i zawsze występujące jest zmatowienie lakieru,szyb i wszystkiego z czym styka(ściera) się plandeka.Szczególnie zimą wiatry bardzo intensywnie szarpią plandeką.Mat pewny.I dramat po zdjęciu plandeki
pirat666 - 2009-10-28, 13:10
No dobra zatem temat podzielę na dwa podtematy
1. Mieszkanie w zimie w kamperku.
1.1. OK jeden problem wyjaśniony "kołderka" na zewnątrz zapewni ciepełko w środku bez zbierającej się wilgoci na szybach w kabince najlepiej długa na całą kabinkę.
1.2. stosować jakieś pochłaniacze wilgoci, jakie, ile i gdzie je umieścić w środku ?
2. Zimowanie bez wiaty
2.1. Czy pozostawić w/w "kołderkę" podzczas ziomowania czy temat ma się tak samo jak w przypaku plandeki?
2.2. stosować pochłaniacze ?
2.3. Czy przykrywać plandeką, ale na jakimś podwyższeniu tak aby nie stykała bezpośrenio z poszyciem kamperka np na belkach ze styropianu ?
Bartek-Ayer - 2009-10-28, 14:27
| pirat666 napisał/a: | No dobra zatem temat podzielę na dwa podtematy
2.3. Czy przykrywać plandeką, ale na jakimś podwyższeniu tak aby nie stykała bezpośrenio z poszyciem kamperka np na belkach ze styropianu ? |
Nie polecam żadnych plandek ani tego typu rozwiązań. Pomyśl, że jak między tymi "podwyższeniami" zbierze się woda z topniejącego śniegu to będziesz miał na dachu ładnych parę kilogramów za dużo.
I z własnego doświadzenia:
Kiedyś przykryłem plandeką swoją starą przyczepę kempingową i mimo solidnego zabezpieczenia linkami na wiosnę zdejmując plandekę miałem kilka śladów od tarcia plendeki o ścianki przyczepy. Efekt to poobcierane ślady z farby do czystego aluminium.
Także ja osobiście od tamtej pory plandekom mówię zdecydowanie nie.
Pozdrawiam
Bartek
pirat666 - 2009-10-28, 14:31
| Bartek-Ayer napisał/a: | | plandekom mówię zdecydowanie nie |
No to temat dla mnie jasny plandeka odpada
darek 61 - 2009-10-28, 14:35
Ja miałem rozdzieloną kabinę kierowcy od części mieszkalnej kocem.Bez tego chyba by było niemożliwe nagrzanie.Lód zbierał się na szybach szoferki od środka ale dzięki temu wilgoć nie właziła mi w szafy.Myślę że okrywając kołderką to dużo wilgoci macie w szafach i potem jest trudniej się jej pozbyć.Ale bardzo uważnie sledze ten temat,prawdopodobnie tej zimy też pojadę w góry.
Oskar - 2009-12-17, 20:13
Achoj!
Chciałbym powrócić jeszcze do tematu kamperowania zimą.
Co z wodą?
Zakładam wyjazd na narty na trzy dni ,czy mogę w kamperku napełnić zbiorniki?
Chciałbym normalnie funkcjonować tak jak latem gotować ,brać prysznic, itp.
Bardzo proszę o wypowiedzi kolegów którzy podróżują zimą.
Pozdrawiam Oskar
Kamperfan - 2009-12-17, 21:54
W naszym kamperze zbiornik wody czystej znajduje się pod tylną kanapą - czyli wewnątrz kampera. Jeśli więc kamper jest ogrzewany to nie ma zagrożenia zamarznięcia wody i my napełniamy zbiornik tuż przed wyjazdem w trasę. Podczas jazdy "pokład" (część mieszkalną) kampera dogrzewamy dodatkową nagrzewnicą:
http://www.camperteam.pl/...ighlight=#48624
a w czasie postoju grzejnikiem gazowym i jeśli jesteśmy np. na kempingu - zamontowanym na stałe ogrzewaniem elektrycznym listwowym (jedna z listw umieszczona jest przy zbiorniku wody):
http://www.camperteam.pl/...d39cc&start=330
Oskar - 2009-12-18, 18:10
Achoj
A co w przypadku standartowego Kampera?
Bardzo proszę piście w tym temacie bo to na pewno interesuje wielu Kamperowców.
Jak widzę tylko Kamperfan udziela wielu ważnych wskazówek
Pozdrawiam Oskar
wbobowski - 2009-12-18, 19:04
Oscar, ze stardardowym kamperem może być różnie. Wszystko zależy do tego jak niska jest temperatura. Nasz kamper ma wersję zimową wg producenta, ale w zeszłym roku po całogrudniowym pobycie w Irlandii wracając do domu, zatrzymaliśmy się na dwa dni w Tomaszowie. Spaliśmy oczywiście w kamperze, czyli był ogrzewany, ale na zewnątrz było -16 st.C. A w domu, po zajrzeniu do zbiornika czystej wody zobaczyłęm jedną wielką bryłę lodu, którą rozpuścił dopiero termowentylator włączony całą noc i skierowany w górny otwór zbiornika. Ja nie zamierzam straszyć, ale to są fakty. To co pisze wyżej kamperfan, to on faktycznie nie musi się martwić, skoro ma zbiorniki w części mieszkalnej nad podłogą. Mój znajduje się między podłogami.
LANDEK - 2009-12-18, 21:02
Mój kamper też ma specyfikację zimową - 60 mm pianki. Zbiornik czystej wody - 200 l - znajduje się w środku pod siedzeniem. Ogrzewanie Alde grzejniki - zimą -24 stopnie na dworze w srodku 28 na plusie. Dodatkowo z ogrzewania Alde wyprowadzone są rurki, które wędrują sobie do zbiorników brudnej wody pod kamperem zapobiegając jej zamarzaniu.
Dziabong - 2009-12-18, 21:08
| Oskar napisał/a: | Achoj
A co w przypadku standartowego Kampera?
Bardzo proszę piście w tym temacie bo to na pewno interesuje wielu Kamperowców.
Jak widzę tylko Kamperfan udziela wielu ważnych wskazówek
Pozdrawiam Oskar |
Może ocieplić zbiorniki i mata grzewcza pod nie, lub sama mata gdy zbiornik pomiędzy podłogami- takie rozwiazanie jest u mnie też specyfikacja zimowa.
ARCADARKA - 2009-12-18, 21:13 Temat postu: ARCADARKA Natomiast mój nie jest w wersji zimowej , ale dwa zbiorniki z wodą ogólnie 120 litrów w środeczku rury z nadmuchu ogrzewają je, zbiornik na fekalia 50 litrów również w środeczku i jakże nadmuch powietrza , nie pozwala zamarznąć , tylko problem , niestety z przewodami od odpływu ze zlewu , oraz umywalki są pod podłogą na zewnątrz i one zamarzają , ale przy -16 było ok. w środku kamperka + 24 i jeszcze miałem zapas z ciepełkiem
slajd - 2009-12-18, 21:20
A gdyby do zbiornika z szarą wodą wlać
zagęszczony płyn do spryskiwaczy samochodowych
MirekM - 2009-12-18, 22:01
| slajd napisał/a: | A gdyby do zbiornika z szarą wodą wlać
zagęszczony płyn do spryskiwaczy samochodowych |
To poszedłbyś z torbami napełniając minimum połowę zbiornika
LANDEK - 2009-12-30, 23:17
Mam pytanko...
Gdzie się skrapla, lub powinna się skraplać woda podczas ogrzewania kampera zimą?
Greg - 2010-01-05, 22:04
Witajcie.
Nasz poprzedni kamperek nie był oczywiście przystosowany do eksploatacji zimowej-ale co tam-trzeba było go lekko przekonać.
Po pierwsze- zbiornik wody szarej był oczywiście na zewnątrz więc ociepliliśmy go styropianem 10 cm z luzem ok. 5cm od spodu,gdzie przykleiliśmy mate grzewczą z termostatem-sprawdziło się.
Po drugie- gruby koc po między kabiną a częścią mieszkalną.
Byliśmy w zeszłym roku na górze Żar-było -18 w środku ok.
Ściany przepuszczały oczywiście ciepło czego dowodem były sople aż do ziemi.
Chcielibyście widzieć miny przechodniów i hasła typu "to oni tam mieszkają?"-bezcenne.
Nie obeszło się oczywiście bez łańcuchów.
I tak to się zaczeło.Teraz nie wyobrażamy sobie aby nasz kamperek mógł stać bezczynnie w zimie.
Pozdrawiamy i do zobaczenia na śniegu.
Greg - 2010-01-05, 22:16
A to kilka zdjęć z naszych zimowych wypadów.
Jarosław69 - 2010-01-05, 23:10
slajd - zrobimy tak
Do ściekowego wsyp poprzez wlew(wlej) kilo soli.Oszędności spore.
Za zoszczędzone pieniążki z niewlanego płynu od spryskiwaczy - równowartość możemy "zniszczyć komisyjnie".
Mirek za trafną uwagę,ja za podpowiedź a ty jako sponsor .
Dobra idea?
|
|