Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - gaz na zewnątrz campera

darek 61 - 2009-10-27, 17:16
Temat postu: gaz na zewnątrz campera
Posiadam wolny zawór w rozdzielaczu gazu i pomyślałem by rurką wyprowadzić gaz na zewnątrz.Rurka by była zakończona szybko-złączką i miała by służyć do zasilania kuchenki.Co o tym myślicie? Może ktoś ma coś takiego zrobione.
MILUŚ - 2009-10-27, 17:35
Temat postu: Re: gaz na zewnątrz campera
darek krupa napisał/a:
Posiadam wolny zawór w rozdzielaczu gazu i pomyślałem by rurką wyprowadzić gaz na zewnątrz.Rurka by była zakończona szybko-złączką i miała by służyć do zasilania kuchenki.Co o tym myślicie? Może ktoś ma coś takiego zrobione.

Witam !
Myśle ,że nie ma co kombinować samemu gotowe zawory zewnętrzne są do dostania np.na Allegro .Polecałbym to rozwiązanie też ze względów bezpieczeństwa.

PZDR> MILUŚ :spoko

wmaker - 2009-10-27, 17:50
MILUŚ napisał/a:
darek krupa napisał/a:

Witam !
Myśle ,że nie ma co kombinować samemu gotowe zawory zewnętrzne są do dostania np.na Allegro .Polecałbym to rozwiązanie też ze względów bezpieczeństwa.

PZDR> MILUŚ :spoko

darek krupa nie napisał że chce zrobic szybko złączkę samemu. Na pewno zastanawia się skąd ją wziąśc i tu mamy Allegro albo jakiś serwis kamperowy - jest w katalogu ELCAPu nawet ze skrzyneczką. Ja pytałem jeszcze w hurtowni spawalniczej, jest sama złączka ale bez rewelacji cenowej. Dobrze by było pociągnąc instalację taką samą rurą jeżeli masz miedzianą to sprawa prosta - dostaniesz rurę i złączki w hurtowni dla instalatorów LPG, jeżeli masz stalową to musisz się udac do churtowni hydrauliki siłowej. Oczywiście po montażu sprawdź szczelnośc. Powodzenia i pochwal się jak wyszło. :spoko

darek 61 - 2009-10-27, 18:09

wmaker, Chętnie bym podpatrzył jak to zrobione mają inni i ewentualnie wysłuchał ich sugestii.MILUŚ, bezpieczeństwo najważniejsze. :spoko
Dembomen - 2009-10-27, 18:19
Hej!
darek krupa napisał/a:

U mnie wygląda to tak, fotka poniżej.
Hej!

darek 61 - 2009-10-28, 14:46

Dembomen, Fajnie to wygląda ale gdzie to kupić,na ALLEGRO nie widziałem.Poza tym może lepiej szybko-złączkę umieścić gdzieś pod camperem,odpowiednio zabezpieczając przed brudem,nie musiałbym dziurawić ścian. :spoko
f68 - 2009-10-28, 14:58

zobacz tutaj
http://www.camperteam.pl/...ad.php?id=18127

JaroW - 2009-10-28, 18:52

darek krupa napisał/a:
Fajnie to wygląda ale gdzie to kupić

Witam
wiesz co jak chce się coś kupić to zawsze można zadzwonić do sprzedawcy akcesoriow camperowych i załatwić .

http://www.frankana.de/navigate.do?kgrpId=7121

http://elcamp.movera.com/...ID=73&tpl=plist
lub
http://www.s-camp.pl/kontakt.php

http://www.procamp.pl/pro...237&language=pl

i zamawiasz z katalogu MOVERY , FRANKANY

http://cgi.ebay.de/Gasste...=item3a47ca4452

Dembomen - 2009-10-28, 20:31

Hej!
darek krupa napisał/a:
Dembomen, Fajnie to wygląda ale gdzie to kupić,na ALLEGRO nie widziałem.Poza tym może lepiej szybko-złączkę umieścić gdzieś pod camperem,odpowiednio zabezpieczając przed brudem,nie musiałbym dziurawić ścian. :spoko

Wracając do propozycji /pod kamperem/ Będziesz za każdym razem leżakował :?: :shock:
według mnie to ma być wygodne i praktyczne, jeśli inaczej to lepiej butlę wyjmować lub wężem przedłużać :!: Ja korzystam i jest super :szeroki_usmiech Pomysł poprzednika, trafiony w dziesiątkę :!:
Hej!

darek 61 - 2009-10-28, 22:04

Dembomen, Można wyjmować butle,tak robiłem,ale trzeba wozić dwie butle.Z szybko-złączką podpiętą do instalacji wystarczy jedna.Zawsze mam troszkę więcej miejsca jak wożę jedną na inne drobiazgi,których zawsze pełno.Może się będzię trzeba nachylić,ale i tak pierwsze co robię po przyjeździe to poziomuje auto,a to wymaga czasem leżakowania. :spoko
Tolo-Digli - 2009-10-29, 07:40

Na szybko złączkę mam w swoim kamperku orginalnie wykonaną (zabudowa concordi)
JaroW - 2009-10-29, 09:21

darek krupa napisał/a:
ale trzeba wozić dwie butle

darek krupa napisał/a:
musiałbym dziurawić ścian

Witam widzę kolego ze sam nie wiesz do końca co byś chciał..?!

butle dwie nie za dużo... dziurę wyciąć źle..

Chcesz mieć wygodnie kupujesz klapkę z zaworem. :spoko

darek 61 - 2009-10-31, 20:06

JaroW, po pierwsze Zamiast dwóch 11Kg wożę jedną i ponton dmuchany
po drugie Myślę że niewielu z posiadaczy campera chętnie wycina dziury w ścianach.
POZDRAWIAM :spoko

wmaker - 2009-11-01, 09:51

darek krupa napisał/a:
po drugie Myślę że niewielu z posiadaczy campera chętnie wycina dziury w ścianach.

zalóż sobie zbiornik LPG będziesz miał miejsce na drugi ponton (katamaran?) a dziura w ścianie jest bardzo łatwa do uszczlenienia i na prawdę nie ma co się bać (z dachem jest już gorzej) pamiętaj tylko o takim wyborze miejsca aby nie było tam profili drewnianej ramy ściany (np. pod pionową krawędzią okna). :spoko

darek 61 - 2009-11-01, 11:11

wmaker, LPG odpada jeżdżę również zimą dlatego mam butle kompozytowe z propanem.
wmaker - 2009-11-01, 13:10

darek krupa napisał/a:
wmaker, LPG odpada jeżdżę również zimą dlatego mam butle kompozytowe z propanem.

nie da się tylko parasola....

...pomyśl ile miejsca zajmuje butla, ja w to miejsce wstawiam klimatyzację i jeszcze mam miejsce na jakieś pierdoły (czasami węgiel, czasami pojemnik z narzędziami).

JaroW - 2009-11-01, 17:13

darek krupa napisał/a:

Witam

a w zimie też wozisz ponton?
2 butle są po to by w razie jak jedna będzie pusta to masz na rezerwę 2gą..
a czy wolno wozić w miejscu przeznaczonym na butle inne paści ?
nie zasłaniasz czasem wylotow do przewiewu butli jakimś pontonem ./ to nie jest schowek na akcesoria/.

Pozdrawiam

PS: Kolega dobrze powiedział dziurę wycinasz na klapkę i uszczelniasz butylem i nic się nie cieknie/ w nowych camperach bardzej wyposażonych już klapka jest./

darek 61 - 2009-11-01, 18:49

JaroW
kuchenka zewnętrzna jest mi potrzebna latem zimą wożę dwie butle
po to mam butle kompozytowe by widzieć ile mam gazu
czy ty w miejscu na butle masz TYLKO butle,a może masz tam jeszcze np.przedłużacz

pozdrawiam

PS.mam starego campera bez klapki i postaram się zrobić to złącze gazowe bez wycinania
dziur.
:spoko

JaroW - 2009-11-01, 19:11

darek krupa napisał/a:
czy ty w miejscu na butle masz TYLKO butle

tak tylko...

darek krupa napisał/a:

szkoda z tobą wdawać się w dyskusje bo i tak masz swoj tok rozumowania .
po kij pytasz co zrobić jak z gory wiesz że zrobisz po swojemu.

Po co DEMBOMENA pytasz o klapkę jak wiesz że zrobisz to pod autem.
Dembomen napisał/a:
Hej!

Wracając do propozycji /pod kamperem/ Będziesz za każdym razem leżakował :?: :shock:
według mnie to ma być wygodne i praktyczne, jeśli inaczej to lepiej butlę wyjmować lub wężem przedłużać :!: Ja korzystam i jest super :szeroki_usmiech Pomysł poprzednika, trafiony w dziesiątkę :!:
Hej!

darek krupa napisał/a:
mam starego campera bez klapki

1.klapę masz wyciętą na wtyk 220v
2.klapę masz wycięta na butle
3 klapkę masz na WC
4 klapkę masz na wlew wody.
5.tą można mieć na podłączenie do gazu
6.tą do satelity itp.

a czy stary kamper czy nowy to /wsio rawno/. :gwm

darek 61 - 2009-11-01, 20:03

JaroW, masz racje nie denerwuj już się :obiecuje już nie będę.
rosomak - 2013-08-26, 20:39
Temat postu: złączka na zderzaku
witam towarzystwo,
czy ta złączka na zderzaku widoczna na foto to może być wyprowadzenie gazu na zewnątrz ? poznaje ktoś takie złącze ?

ARCADARKA - 2013-08-26, 21:26
Temat postu: Re: złączka na zderzaku
rosomak napisał/a:
witam towarzystwo,
czy ta złączka na zderzaku widoczna na foto to może być wyprowadzenie gazu na zewnątrz ? poznaje ktoś takie złącze ?

to chiba kamera cofania :bigok :bigok :bigok

silny - 2013-08-27, 06:39

rosomak - a gdzie to to idzie od zderzaka :?:
rosomak - 2013-08-27, 21:07

zdjęcie zrobiłem jakiś czas temu i teraz mi się przypomniało i niewiedza irytuje,
a teraz kamper jest w innym mieście, więc jak będę przy nim to wejdę pod auto
i sprawdzę ale na kamerę cofania to mi to nie wygląda :haha:

makdrajwer - 2013-08-27, 21:10

Moze do pompowania poduszek ? Wygląda to jak gniazło złączek pneumatycznych.
martini44 - 2013-08-27, 21:19

stawiam na przyłącze wody bezpośrednio z wodociągu lub prysznic zewnętrzny :spoko
dziwaczek - 2013-08-27, 22:30

Ja obstawiam prysznic mam podobne złącze ale pod fabryczną klapka z boku.
rosomak - 2013-08-28, 12:39

na szybko schyliłem się pod auto aby pomacać co jest dalej i widzę metalową cienką rurkę, dalej nie miałem czasu rozkręcić kratki z tyłu aby ocenić gdzie idzie,
ale to okolice lodówki, ale cienka rurka to chyba gaz ?

piotr1 - 2013-09-01, 00:28

rosomak napisał/a:
na szybko schyliłem się pod auto aby pomacać co jest dalej i widzę metalową cienką rurkę, dalej nie miałem czasu rozkręcić kratki z tyłu aby ocenić gdzie idzie,
ale to okolice lodówki, ale cienka rurka to chyba gaz ?

Ja mam też część instalacji gazowej pod podłogą :spoko :spoko

silny - 2013-09-01, 08:08

gaziura kolego jak nic . kup szybkozlaczke i sprawdz co poleci , bedziesz mogl sobie grila gazowego za kamperkiem robic :)
toledo - 2013-09-01, 08:40

Ja mam właśnie tak w Heku, ale u mnie dodatkowo w środku kampera jest zawór (taki jak do lodówki i kuchenki)