|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Miarka oleju
SlawekEwa - 2009-10-29, 22:36 Temat postu: Miarka oleju Prośbę mam do użytkowników Dukato z silnikiem 1,9TD '96 , kod silnika 230 A3.000 o wymiar długości miarki oleju od znaku MAX do styku miarki z górną krawędzią rurki osłonowej. / w milimetrach/
Po wlaniu 5 litrów oleju do silnika, poziom oleju- 1,5 cm powyżej znaku MAX.
SlawekEwa - 2009-10-29, 23:10
Dane z książki obsługi: 1.9TD po '94 = 5l oleju KURCZAKI napisał/a: | ale pomiar robisz po odpaleniu jak olej wlezie do filtra .. |
Oczywiście, ale tam tylko może 0,3l wchodzi
gino - 2009-10-30, 08:18
5l wchodzi do NOWEGO SUCHEGO silnika..
zawsze jak zmieniasz olej/tylko na goracym silniku/ na poczatek wlewasz nie wiecej niz 4l.. i sprawdzasz jaki masz stan...
gdyz, w silniku zostaje sporo oleju.../zdecydowanie mniej, gdy spuszczasz z rozgrzanego silniczka/
prawidlowo..powinienies miec w polowie-miedzy minimum a maximum ,jesli po wlaniu ok 4l jest ok..zostawiasz..jesli brakuje dolewasz...ale..nigdy nie przelewaj ponad stan..
gdyz, jest to szkodlwie dla uszczelnien silnika...
wiec..nie kombinuj z dopasowywaniem bagnetu..tylko spuść troszke oleju aby byl prawidlowy poziom....
dodam jeszcze, ze w wiekszosci samochodow..od min do max to 1l oleju..
SlawekEwa - 2009-10-30, 19:23
No to ten Dukato to jakiś odmieniec. Do T-4 z silnikiem 2.5l benzyna ilość oleju do wymiany5,5l i po wymiane było MAX na miarce
maga - 2009-10-30, 20:54 Temat postu: Re: Miarka oleju
Slawek Dehler napisał/a: | Prośbę mam do użytkowników Dukato z silnikiem 1,9TD '96 , kod silnika 230 A3.000 o wymiar długości miarki oleju od znaku MAX do styku miarki z górną krawędzią rurki osłonowej. / w milimetrach/
Po wlaniu 5 litrów oleju do silnika, poziom oleju- 1,5 cm powyżej znaku MAX. |
Mam ten sam silnik i rocznik,jutro zrobię pomiar miarki oleju i napiszę.
Pojemność miski olejowej wraz z filtrem:5,0L
P.S.Jak chcesz,możesz jutro zadzwonić,najlepiej przed południem,telefon w avatarze.
SlawekEwa - 2009-10-30, 22:11
maga napisał/a: | P.S.Jak chcesz,możesz jutro zadzwonić,najlepiej przed południem,telefon w avatarze. |
Dzięki za pomoc ,jutro zadzwonię
SlawekEwa - 2009-10-31, 21:15
Dzięki dla Maćka[ b]maga[/b] i Grzesia gino za pomoc w rozwiązaniu moich wątpliwości
|
|