Klub miło¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - LPG do ogrzewania zim±

darek 61 - 2009-11-01, 14:57
Temat postu: LPG do ogrzewania zim±
Czy kto¶ używał gazu LPG do ogrzewania przy ujemnych temperaturach?
Tadeusz - 2009-11-01, 15:40

darek krupa napisał/a:
Czy kto¶ używał gazu LPG do ogrzewania przy ujemnych temperaturach?

Owszem, Darku, ja używałem. Mam butle pięciolitrowe niemieckie, których nie mam gdzie wymieniać. Ładowane s± zatem LPG. Zim±, je¶li butle nie s± ocieplone, w LPG następuje rozwarstwienie butanu i propanu. Jak widać od tego problemu nie ma innej ucieczki jak czysty propan w temperaturach poniżej -5. :?

darek 61 - 2009-11-01, 15:50

Dla ¶cisło¶ci chodzi mi o butle zamontowan± pod autem.Czy zim± gaz LPG na stacjach ma inny stosunek propan/butan, auta zim± też jeżdż± na gaz.
Tadeusz - 2009-11-01, 15:56

darek krupa napisał/a:
Dla ¶cisło¶ci chodzi mi o butle zamontowan± pod autem.Czy zim± gaz LPG na stacjach ma inny stosunek propan/butan, auta zim± też jeżdż± na gaz.

To oczywiste co piszesz, ale ja w odpowiedzi opisuję Ci moje do¶wiadczenie. W drodze na Mazury nabiłem dwie butle w stacji LPG. Temperatury byłu ok. -7 do -11 i w każdej butli pozostało ok 1/3 pojemno¶ci butli nie spalonego butanu.

kimtop - 2009-11-01, 16:42

darek krupa napisał/a:
Czy zim± gaz LPG na stacjach ma inny stosunek propan/butan, auta zim± też jeżdż± na gaz.

Zim± do lpg daj± więcej propanu.A jeżdż± bo parownik jest podgrzewany

darek 61 - 2009-11-01, 20:27

Już chyba wiem podstawowa różnica jest w sposobie pobierania gazu,w butli propan/butan od góry,a w butli LPG z dołu zbiornika.Lotny propan wypycha płynny butan,potem parownik i silnik.Do ogrzewania zim± odpada,zrobienie parownika np.nad trum± nie opłacalne.
Pozostaje przy butlach z propanem.
Mam nadzieje że nikogo nie zdenerwowałem tym tematem,bo w innym już mi się dzisiaj(nie ¶wiadomie) udało :spoko