Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gdzie kupić Solar i Klime do kampera

Andrzej 73 - 2009-11-01, 19:54
Temat postu: Gdzie kupić Solar i Klime do kampera
Witam ,

Myślę że w tym roku wyposażę swojego kamperka w klimę stacjonarną i solarki .
Zwracam się z prośbą do Was o podpowiedz jaka klima (dachowa czy stacjonarna wewnętrzna) jaka moc 1500 /1700/2400 ? (bardziej myślę tu o wewnętrznej klimie)
A solary ile watt chyba ponad 100 W ? Biorąc pod uwagę wielkość mojego kampera wys.315cm. dł. 690cm.
Czekam na wasze sugestie i propozycję oraz gdzie najlepiej to kupić , mogą być adresy z zagranicy .

Z góry Wielkie Dzięki

Pozdrawiam Andrzej

kalinin - 2009-11-01, 23:08

Solidny i rozsadny cenowo. Nie tylko solary załozyłem u Włodka.
kimtop - 2009-11-02, 16:38

Zadzwoń do Sławka B. http://www.kamper-serwis.pl
JaWa - 2009-11-02, 17:42

Andrzej 73 napisał/a:
Zwracam się z prośbą do Was o podpowiedz jaka klima (dachowa czy stacjonarna wewnętrzna) jaka moc 1500 /1700/2400 ?

Zapomniałeś o agregacie do klimy. ;)

chris - 2009-11-02, 19:56

Ja Ci polecam serwis ARCADARKA. Na pewno dobrze doradzi. A o jakość montażu możesz być w 100% spokojny.

:spoko

WINNICZKI - 2009-11-02, 20:44

Wszędzie szukam i jakoś nie widzę używek -solarów np zdemontowanych z starych kamperków lub przyczep.Oczywiście ze względu na cenę,zwłaszcza ,ze przeciętnie gwarancja poprawności działania jest ok 20 LAT, :spoko
Andrzej 73 - 2009-11-02, 21:06

Witam ,

Za wszystkie sugestie i propozycje bardzo dziękuję na pewno skontaktuję się z podanymi osobami.

W międzyczasie znalazłem taki zestaw solar 110W , co o tym sądzicie .

Pozdrawiam.

http://www.modernhome.pl/...empingowa-.html

Kamperfan - 2009-11-02, 21:20

Kupowałem w tej firmie solary + regulator i jestem zadowolony :spoko . Proponuję zakup regulatora z rezerwą mocy (np. 20A) na ewentualną rozbudowę baterii słonecznej. Wiosną tego roku dołożyłem do zamontowanego wcześniej panela kolejne solary i teraz mój kamperek ma 200W energii z nieba :ok .
Andrzej 73 - 2009-11-02, 21:58

Kamperfan napisał/a:
Kupowałem w tej firmie solary + regulator i jestem zadowolony :spoko . Proponuję zakup regulatora z rezerwą mocy (np. 20A) na ewentualną rozbudowę baterii słonecznej.

witam ,

Chyba się zdecyduję na zakup w tej firmie bo i cena jest przyzwoita jak na tą moc solarów.
Dzięki za informację bo obawiałem się , że może to jakiś "fajans"

Andrzej 73 - 2009-11-02, 22:07

JaWa napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Zwracam się z prośbą do Was o podpowiedz jaka klima (dachowa czy stacjonarna wewnętrzna) jaka moc 1500 /1700/2400 ?

Zapomniałeś o agregacie do klimy. ;)

Witam,

Co kolega JaWA ma na myśli ? :shock:

Pozdrawiam .

papamila - 2009-11-02, 22:29

Andrzej 73 napisał/a:
Co kolega JaWA ma na myśli

tylko tyle że nic Ci po klimie (obojętnie, dachowej czy podpodłogowej )
jeśli nie będzie podłączenia do sieci 230V
na akumulatorach popracuje 15 minut i rozładowane

maszakow - 2009-11-03, 00:24

Rozmawiałem niedawno z ojcem (elektronik) na ten temat. jak wspomniałem mu nt cen - żachnął się i stwierdził że ogniwa lecą na łeb na szyję z cenami - w tej chwili przelicznik jest mniej więcej taki że ogniwa dające moc 100W kosztują ok 1000 PLN. Podkreślam - OGNIWA.
Biorąc pod uwagę że kupujesz gotowiec - ok może i ta cena jest dobra.

chris - 2009-11-03, 05:55

Andrzej 73 napisał/a:

Też mam ten model. Zarówno producent jak i firma sprzedająca są OK. Jednak mając już za sobą postoje po kilka dni w jednym miejscu doszedłem do wniosku że lepiej bym zrobił kupując mniejszy panel ale typu CIS. Ten w słoneczne dni produkuje energii jak dla mnie nawet za dużo. Ale w pochmurne nie ładuje akumulatorów i gdyby trafiło się kilka takich z rzędu musiałbym ładować je inaczej.

ARCADARKA - 2009-11-03, 07:32
Temat postu: ARCADARKA
chris napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:

Też mam ten model. Zarówno producent jak i firma sprzedająca są OK. Jednak mając już za sobą postoje po kilka dni w jednym miejscu doszedłem do wniosku że lepiej bym zrobił kupując mniejszy panel ale typu CIS. Ten w słoneczne dni produkuje energii jak dla mnie nawet za dużo. Ale w pochmurne nie ładuje akumulatorów i gdyby trafiło się kilka takich z rzędu musiałbym ładować je inaczej.

i tu masz rację Krzysiu z panelem CIS :haha: , ale ja delikatnie sugerowałem , że lepszy mniejszy ,ale wydajniejszy od monofonicznego :shock: no fakt , że cena trochę przeraża :idea , ale lepiej mieć tę świadomość , że z energią w domku na kółkach jest ok :bigok :bigok

Walendziak - 2009-11-03, 17:00

Na tej stronce dowiesz się o możliwościach zasilania kampera www.gtb-solaris.pl/porady
Walendziak - 2009-11-03, 17:06

Tutaj zakupiłem solar KYOCERA 130W
Wamtechnik Sp. z o.o.

ul. Czajewicza 19
05-500 Piaseczno

tel. 22 750 21 42-43
22 750 66 43-44

fax. 22 750 21 39

e-mail sekretariat: office@wamtechnik.pl

Andrzej 73 - 2009-11-03, 18:27

Witam ,

Widzę ,że temat jest dość obszerny z tymi solarami więc będę musiał trochę podzwonić po firmach i zebrać więcej informacji , bo jeśli chodzi o elektrykę to jestem dosłownie "laikiem" .
Nie znam się na tych solarach więc muszę mieć więcej informacji żeby podąć decyzję .

Za wszystkie info Wielkie Dzięki .

Pozdrawiam

AGRO - 2009-11-05, 04:23
Temat postu: Re: Gdzie kupić Solar i Klime do kampera
[quote="Andrzej 73"]Witam ,

Zwracam się z prośbą do Was o podpowiedz jaka klima (dachowa czy stacjonarna wewnętrzna) jaka moc 1500 /1700/2400 ? (bardziej myślę tu o wewnętrznej klimie)
A solary ile watt chyba ponad 100 W ? Biorąc pod uwagę wielkość mojego kampera wys.315cm. dł. 690cm.
Czekam na wasze sugestie i propozycję oraz gdzie najlepiej to kupić , mogą być adresy z zagranicy .

Z góry Wielkie Dzięki

Pozdrawiam Andrzej[/quote]
najlepiej poszukaj na zwykłym allegro wpisując hasło "bateria słoneczna" można znaleźć około 50% taniej niż w serwisach kamperów. pozdrawiam AGRO

andreas p - 2009-11-05, 16:50

W tym roku zinstalowli mi klime na dachu. Moc 1700 .Testy super na urlopie we Wloszech mialem normalne temperatury :lol: Zdjecia na Tu sie Chwalimy.Pozdrawiam
Andrzej 73 - 2009-11-05, 19:23

andreas p napisał/a:
Zdjecia na Tu sie Chwalimy.Pozdrawiam

witam,
szukałem , ale nie znalazłem jeśli nie sprawi to kłopotu proszę wkleić linka do tych zdjęć .

Pozdrawiam

48a-ELANKO - 2009-11-05, 21:50

Andrzej 73 napisał/a:
szukałem , ale nie znalazłem jeśli nie sprawi to kłopotu proszę wkleić linka do tych zdjęć

no a ja znalazłem... proszę bardzo: :lol:

http://www.camperteam.pl/...ighlight=#92977

Andrzej 73 - 2009-11-05, 22:15

48a-ELANKO napisał/a:
no a ja znalazłem... proszę bardzo

Witam ,

Dzięki , ale prawdę mówiąc to jeśli chodzi o klimę to bardziej widzę w swoim kamperku " wewnętrzną" typu Frostair 1700 - ma mały pobór mocy (650W)

Pozdrawiam

jedrek49 - 2009-11-07, 17:22
Temat postu: klima w camperku
Mnie tez interesuje taka lima 750W ,gdzie to mozna kupic i ile kosztuje
Jedrek49

Grześ - 2010-01-13, 19:58

Walendziak napisał/a:
Tutaj zakupiłem solar KYOCERA 130W
Wamtechnik Sp. z o.o.

ul. Czajewicza 19
05-500 Piaseczno

tel. 22 750 21 42-43
22 750 66 43-44

fax. 22 750 21 39

e-mail sekretariat: office@wamtechnik.pl

Panel jak najbardziej przyzwoity tylko jak znam polskie realia piekielnie drogi.przykładowo:

KYOCERA KD135GX-LPU 135WATT w cenie 1180pln(po przeliczeniu)
KYOCERA KD210GX-LPU 210WATT w cenie 1700pln
SOLARWORLD SW-175 175WATT w cenie 1550pln

przesyłka z ameryki tych gabarytów i o takiej wadze idzie do 10 dni i kosztuje około 80pln,także warto przemyśleć pewne ruchy zanim ruszymy do sklepów z chorymi cenami typu DUNI,ELCAMP,REIMO,WITTKE itp,ponieważ dziś kupowanie choćby za oceanem to żadna czarna magia tylko rzeczywistość dzięki której morzemy zaoszczędzić nawet kilka tysięcy złotych(w zależności od zestawu).Pozdrawiam.

Sławek B - 2010-01-13, 21:22

Grześ napisał/a:
przesyłka z ameryki tych gabarytów i o takiej wadze idzie do 10 dni i kosztuje około 80pln

Czy możesz podać namiary na firmę, która za takie pieniądze i w takim terminie dostarczy przesyłkę, o jakiej mówisz powyżej?

kaimar - 2010-01-13, 23:28

Grześ napisał/a:
przesyłka z ameryki tych gabarytów i o takiej wadze idzie do 10 dni i kosztuje około 80pln,także warto przemyśleć pewne ruchy

Tylko że w za oceanem mają napięcie w sieci 110V o częstotliwości 60Hz. Potrzebny będzie dodatkowo transformator 220V/110V który jest ciężki i drogi. Ponadto sprężarka klimatyzatora skonstruowana na 60Hz zasilana prądem 50Hz bedzie sie grzała i nie osiągnie pełnej wydajności.

WINNICZKI - 2010-01-14, 00:07

Ale może solary troche w bardziej przystępnych cenach :spoko :spoko :spoko
Andrzej 73 - 2010-01-14, 00:07

Witam ,

żadnych cen Kolega nie podał , do zamontowania potrzebna jest reszta osprzętu poza panelem , jak to się ma do Europejskich standardów.

Grześ - 2010-01-14, 09:33

kaimar napisał/a:
Grześ napisał/a:
przesyłka z ameryki tych gabarytów i o takiej wadze idzie do 10 dni i kosztuje około 80pln,także warto przemyśleć pewne ruchy

Tylko że w za oceanem mają napięcie w sieci 110V o częstotliwości 60Hz. Potrzebny będzie dodatkowo transformator 220V/110V który jest ciężki i drogi. Ponadto sprężarka klimatyzatora skonstruowana na 60Hz zasilana prądem 50Hz bedzie sie grzała i nie osiągnie pełnej wydajności.

Niebardzo rozumiem co ma zasilanie z gniazdka do tego co napisałem o panelach słonecznych ??????

Grześ - 2010-01-14, 09:55

Andrzej 73 napisał/a:
Witam ,

żadnych cen Kolega nie podał , do zamontowania potrzebna jest reszta osprzętu poza panelem , jak to się ma do Europejskich standardów.

Andrzeju ceny paneli podałem obok modeli,natomiast jeśli chodzi o resztę sprzętu czyli regulatory MPPT , akumulatory itp też są dużo tańsze. Oczywiście akumulatorów niebędziemy targać z "juesej" bo ze względu na wagę wydamy majątek za przesyłkę , ale inne rzeczy jaknajbardziej.
Akumulator polecam na przykład w tej chwili za odrą BATTCENTER24.DE gdzie 250Ah w żelu kupimy już za 1.750pln
Mój post bardziej dotyczy tego abyśmy nie dawali nabijać się na chore ceny i żebyśmy dorze poszperali zanim coś kupimy.
Pozdrawiam

Andrzej 73 - 2010-01-14, 10:40

Witam ,

Grześ ja Cię w zupełności rozumiem .
Popatrz na to od tej strony , kupujemy panel i okazuje się uszkodzony albo jeszcze coś innego np . w paczce jest karton wypełniony papierem.
Następna rzecz jak jest z ubezpieczeniem takiej paczki to na pewno są duże koszta , a moim zdaniem trzeba ją ubezpieczyć , mogłaby się w transporcie uszkodzić .
Powiem szczerze to trzeba głębiej przeanalizować czy gra jest warta świeczki i ryzyka.

Pozdrawiam :spoko

chris - 2010-01-14, 11:19

Problem dotyczy większości zakupów przez internet. Aby uniknąć niebezpieczeństwa dostania paczki papieru trzeba wybierać sprawdzonych sprzdawców którzy są na rynku od lat. Tylko że wtedy nie ma gwarancji najniższej ceny. Dużo osób wchodzi na serwis typu skąpiec wybiera najtańszą ofertę, zamawia, robi przedpłatę a potem jest lament. A jeszcze więcej kupuje "OKAZYJNIE" na allegro telefon np. za 500 zł który normalnie kosztuje 1500. I trzeba iść na policję składać zeznania. Stąd tylko się biorą negatywne opinie o zakupach w internecie. I strach przed ich dokonywaniem.

Natomiast prawda jest taka że rzetelnej firmie prowadzącej sklep internetowy bardziej zależy na kliencie niż firmie tradycyjnej. Po prostu łatwiej im zepsuć opinię na forach internetowych, grupach dyskysujnych, wyszukiwarkach cen. Klient sklepu tradycyjnego często do tych opinii nie zagląda. Klient sklepu internetowego bardzo często.

Osobiście korzystam z tej formy zakupu od lat. W ten sposób kupiłem przyczepę kempingową (na aukcji ebay), obiektywy do aparatu (nota bene w Hongkongu), rower, 2 monitory, opony do samochodu .... długo by wymieniać. Żadnego problemu nigdy nie miałem. Ale zawsze była to firma która istniała od lat i miała bardzo dużo pozytywnych opinii. Niestety cena którą płaciłem nigdy nie była najniższa. Tą najniższą zwykle oferuje sprzedawca który prowadzi 1 osobowy sklepik u siebie w mieszkaniu a serwer ma gdzieś wynajęty.

Pozostaje kwestia bezpieczeństwa przesyłki która przychodzi z zagranicy. Jeżeli jest to legalny zakup przez sklep i dostawa kurierem to taka przesyłka jest ubezpieczona i problemu nie ma. Natomiast często zamawia się elektronikę, np. w Hongkongu za którą trzeba zapłacić VAT i cło. Więc wtedy deklaruje się wartość przesyłki niemal groszową i jakieś ryzyko jest. No ale np. optyka Canona swego czasu kosztowała 40% tego co u nas. I to nie kradziona ale w sklepie z gwarancją.

Także uważam że warto takie oferty brać po uwagę.

Grześ - 2010-01-14, 12:08

Andrzej 73 napisał/a:
Witam ,

Grześ ja Cię w zupełności rozumiem .
Popatrz na to od tej strony , kupujemy panel i okazuje się uszkodzony albo jeszcze coś innego np . w paczce jest karton wypełniony papierem.
Następna rzecz jak jest z ubezpieczeniem takiej paczki to na pewno są duże koszta , a moim zdaniem trzeba ją ubezpieczyć , mogłaby się w transporcie uszkodzić .
Powiem szczerze to trzeba głębiej przeanalizować czy gra jest warta świeczki i ryzyka.

Pozdrawiam :spoko

Andrzeju policzę to tak:

zestaw nr.1 zakupiony w polsce
panel 130-135W+akumulator 200Ah=około 5.000pln
zestaw nr,.1 zakupiony w usa i niemczech
panel 130-135+akumulator 250Ah=około 3.200pln

Jeśli pójdziemy po jeszcze więcej mocy to wygląda to tak:

zestaw nr.2-polska
moc paneli 200-210W+akumulator 200Ah=około 6.200
zestaw nr.2-ocean+odra
panel/e 200-210W+akumulator 250Ah=około 3.700pln

Policzyłem tylko najdroższe rzeczy i różnice to 2000-2500pln , więc najlepiej samemu ocenić czy się opłaca czy nie.
Natomiast odnośnie uszkodzeń to co będzie jeśli zakupimy w jednej z polskich firm panel za "super" pieniądze, odbierzemy lub zostanie nam przysłany i okarze się że jest uszkodzony.
Czy firma nie będzie nam wmawiać że to z naszej winy???? ciekawe czy tak poprostu zwrócą nam pienądze i powiedzą sorry oto drugi panel????

Pozatym za oceanem fora internetowe czytają miliony a u nas tysiące i żadna szanująca się firma niepozwoli żebyś ja obsmarował w necie z powodu jej nieuczciwości bo może straci bardzo dużo klientów.
U nas firmy o których pisałem wcześniej mają to gdzieś bo jest brak konkurencji na naszym rynku.Osobiście kupiłem w ten sposób wiele rzeczy i jak dotąd było wszystko ok. ale jak wszędzie trzeba uważać czyli zabezpieczać transakcje,srawdzać firmę i ubezpieczać przesyłki i po tym wszystki będzie i tak dużo taniej.Pozdrawiam

chris - 2010-01-14, 12:12

Ja tak miałem w firmie modernhome. Przyszedł uszkodzony w transporcie z winy firmy kurierskiej. Dostałem nowy po krótkim oczekiwaniu bo akurat nie mieli takiego na stanie. Problemu nie było.
JaWa - 2010-01-14, 16:29

Grześ napisał/a:
zestaw nr.2-polska
moc paneli 200-210W+akumulator 200Ah=około 6.200
zestaw nr.2-ocean+odra
panel/e 200-210W+akumulator 250Ah=około 3.700pln

A mnie w Polsce wyszło za zestaw 3 220 zł. panel 200W, aku. żel 200 Ah. Więc taniej niż zza oceanu.
Panel na Allegro - 2350 zł - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=885275052
akumulator 870 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=876930936

Andrzej 73 - 2010-01-14, 20:14

Witam ,

Ja kupowałem z Niemiec Zestaw Solarny i stwierdzam , że taniej nie było niż kupił bym go w Polsce może mam trochę lepszą firmę.

tolo61 - 2010-02-10, 14:58

Witam
Piszecie o solarach typu CIS
Mozna wiedziec co to takiego???

mariuszhymer - 2010-02-21, 11:01

Witam Was serdecznie !

Wasza dyskusja jest fascynująca !!! Od paru lat myślę o zakupie klimatyzacji do mojego staruszka ( patrz obok ). Ale ciągle mam brak wyczerpujących wiadomości jak to się sprawdza w praktyce. Czy to ma być klima dachowa czy wewnętrzna? Wewnętrzna potrzebuje więcej miejsca do montażu? Ile tego miejsca? Co z chałasem w czasie pracy tego urządzenia? Czy zawsze z klimą musi być panel słoneczny itp? Jak to sprawdza się w upalne dni, kłopoty z gadłem i katarem ze względu na różnice temperatur? Czy ktoś z Was po zamontowaniu takich urządzeń po paru sezonach powtórzyło by całą tę inwestycję?
Dużo pytań ale głód informacji jeszcze większy!

pozdrawiam Was serdecznie i czekam na ciekawe odpowiedzi

Mariusz :spoko

papamila - 2010-02-21, 13:05

mariuszhymer napisał/a:
Czy zawsze z klimą musi być panel słoneczny itp?

jedno z drugim ma niewiele wspolnego
mariuszhymer napisał/a:
Czy to ma być klima dachowa czy wewnętrzna?

to zależy ile masz miejsca, jesli mało i nie chcesz rozprowadzać przewodów,
zakładaj dachową, wewnętrza ma ten plus że jest nisko ( srodek cieżkości)
oraz może być głęboko schowana a tym samym większy komfort ciszy
mariuszhymer napisał/a:
Czy ktoś z Was po zamontowaniu takich urządzeń po paru sezonach powtórzyło by całą tę inwestycję?

zależy od preferencji, jesli wyjazdy typowo pobytowo- campingowe, w miejsca z zapleczem
to montaż uzasadniony, jeśli wolisz włóczyć się "bez kabli i zobowiązań"
klima zbyteczna bo nie będzie prądu- no chyba że agregat
mariuszhymer napisał/a:
kłopoty z gadłem i katarem ze względu na różnice temperatur?

tu zawsze wskazany umiar i rozsądek

nikita55 - 2015-01-19, 21:30

Może ja coś dożucę od siebie.
Klima dachowa jak i podławkowa ma swoje plusy i minusy.Niektórzy jak mają miejsce na dachu to tam montują bo więcej gratów wejdzie w schowki. Znów klima podławkowa nie każdemu pasuje ponieważ prawidłowy montaż , czytaj trochę wolnej przestrzeni wokół klimy ,wymaga praktycznie zamontowania pod łóżkiem.
Co do kamperków , są fajne rozwiązania takie jak Truma, czy Waecoo .
Są klimy dachowe które działają na 230v , ale także podczas jazdy na 12v z alternatora np. waecoo easy cool 1500. Tylko chyba musi być jakiś przetwornik trzeba by dopytać.