Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Camperem przez Litwe .Łotwe,Estonie -do Finlandii

Ami - 2009-11-02, 10:51
Temat postu: Camperem przez Litwe .Łotwe,Estonie -do Finlandii
-------
Adampio - 2009-12-20, 23:55

Pamietacie może ile was kosztowal prom z Tallina do Helsinek?
Pawcio - 2009-12-21, 09:37

jan amico napisał/a:
DSCN2626.JPG
Kukle

A co to za miseczki? :shock:

No chyba się tym nie pływa... :szeroki_usmiech

Ami - 2009-12-21, 15:14

-----
Ami - 2009-12-21, 15:17

=====
Wito - 2010-02-24, 12:45

Witaj Jan. Z przyjemnością przeczytałem Twoją relację z wyprawy do Finlandii. Dziś w Polskim Camperingu przeczytałem, że na promach m. in. może i do Finlandii wymagany jest atest szczelności instalacji gazowej. Czy to prawda w odniesieniu do promów z Tallina do Helsinek? W tym roku planuję taką podróż i nie chciałbym aby zawrócono mnie i nie wpuszczono na prom. Ty płynąłeś w zeszłym roku i masz na ten temat najlepsze informacje. Pozdrawiam. Witold.
Adampio - 2010-02-24, 14:23

Ja bym się upierał że skoro mam w dowodzie rejestracyjnym instalacje gazową i ważny przegląd to instalacja jest szczelna ;-)
Ale z drugiej strony nigdy nie spotkalem sie ze sprawdzaniem samochodow (co prawda osobowek) pod tym kątem przy wjeździe na jakikolwiek prom.

Wito - 2010-02-24, 15:02

Witaj. Chodzi mi tym razem o kampera i gaz do ogrzewania, gotowania itd. O tę instalację. Pozdrawiam. Witold.
Adampio - 2010-02-24, 15:09

W tej dziedzinie to mam mało doświadczenia. Moj Ogorek przerabiany aktualnie na kemping będzie mial benzynowe Webasto. Gaz do gotowania mam zamiar pobierać "chyłkiem" z butli LPG. W jakiej postaci masz gaz w swoim kamperze?
łoś - 2010-02-24, 16:38

W tym temacie coś dodam od siebie. Ostatnio często jeżdżę na Litwę i zauważyłem coś dziwnego. Warunki klimatyczne i pogodowe takie jak u nas, a drogi nawet te boczne bez dziur. Faktem jest, że ruch tam mały, ale i asfalty stare na bocznych drogach.Wracając z Litwy po przekroczeniu granicy już wiem, że jestem u siebie: dziury, dziury i dziury na drodze.
P.S. Litwa to ciekawy kraj i pełen kontrastów. Większe miasta to Europa z całym europejskim dorobkiem, ale inne rejony to: tam czas zatrzymał się w latach sześćdziesiątych lub wcześniej i warto to zobaczyć i coś sobie przypomnieć. Dla młodszych to żywy skansen - PRL z lat 50-tych

JaWa - 2010-02-24, 17:06

Wito napisał/a:
Dziś w Polskim Camperingu przeczytałem, że na promach m. in. może i do Finlandii wymagany jest atest szczelności instalacji gazowej. Czy to prawda

Nie to nieprawda. Na promie masz obowiązek mieć butle zakręcone ( dostajesz przy wjeździe instrukcję ), a kurki gazowe odkręcone. Wtedy czy masz instalację szczelną, czy nieszczelną nie ma to znaczenia. Możesz nawet nie mieć węża między butlą i kuchnią :haha: :haha:

Adampio - 2010-02-24, 17:14

łoś napisał/a:
Faktem jest, że ruch tam mały

No i sobie Kolega odpowiadzial czemu tam (jeszcze) nie ma dziur. Podobnie jest na polnocno-wschodniej Slowacji i było na początku lat 90-ty polskich w górach. Wszędzie gdzie sie pojawia cieżki transport na lokalnych drogach robia sie dziury.
Poza tym na Litwie to tylko główne drogi sa asfaltowe, reszta to obrzydliwe rowkowane i kurzące szutrówki.
Poza tym znacznie bardziej polecam południowo-wschodnią Łotwę (dawne polskie Inflanty). Jeszcze wieksza dzicz, a zero "ansów" antypolskich

Ami - 2010-02-24, 18:25

=====
SlawekEwa - 2010-02-24, 18:38

JaWa napisał/a:
Nie to nieprawda.

jan amico napisał/a:
.NIKT NIC NAM NIE SPRAWDZAL
JaWa napisał/a:
Czy to prawda

I jaka jest w końcu prawda- kazdy ma swoją :?:

JaWa - 2010-02-24, 18:56

Napisałem, "że nie prawda", że trzeba mieć atest szczelności. Nigdzie też nie napisałem, że ktoś coś sprawdzał. I taka jest prawda. Można płynąć bez obaw. :lol:
Wito - 2010-02-25, 12:11

Witacie. Dziękuję za informacje. Obawiałem się, że wymóg o którym wspomniałem, uniemożliwi mi wycieczkę. Pozdrawiam. Witold.
pagas - 2010-04-05, 07:37
Temat postu: Norwegia, Finlandia,Estonia 2010
Hejka Jan Amico no i oczywiscie wszyscy z CT.

My tez w tym roku bedziemy jechali do Norwegi.Bylismy w zeszlym roku , ale nie bylo czasu na wszystko co by sie chcialo zrobic i zobaczyc.W tym roku chcemy zrobic duze kolo ze Szczecina przez Danie,Szwecje, Norwegie na NorthCap i przez Finlandie,Estonie do Polski.
Wedki oczywiscie ze soba zabieram bo i ja i cora moja lapac lubimy.Tak ze sie moze spotakmy na trasie , a moze nawet wspolnie choc czesc trasy zrobimy.

Pagas