Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Ducato I 2.0 benzyna.......impresje

Michal - 2009-11-04, 16:11
Temat postu: Ducato I 2.0 benzyna.......impresje
Witam,
niedawno zakupilem tego Hymerka z 1987 roku z przebiegiem 108.tkm i musze podzielic sie moimi spostrzezeniami. Bylem od poczatku mocno sceptyczny bo to "benzynka" itp itd, czy to da rade i jak ciagnie.... Wczesniej mialem 2.5D ducato I z 93 roku oraz LT 2.5TD 95km . Musze powiedziec ze jestem Totalnie milo zaskoczony. Po pierwsze predkosc na autostradzie do 100 km/h na luziku , cichutko, sprawne przyspieszanie nawet na 5 tce. Bylem zaskoczony tym ze w podjazdach pod gore nie musialem zrzucac czesto na 4 i 3 bieg (jak w moim diselku ) a oba maja po 75km. Skrzynia jest super zestopniowana. na 4 biegu od 50-70 a na 5tym idzie od 65km w gore. Zrobilem juz 3000km przez 2 tygodnie.
Pewnie to ze to integral daje tak duza roznice. Spalanie 11-12 na 100 . Oby dalej tak to chodzilo to bedzie pieknie. O gazie boje sie myslec gdyz wszystko co dobre moze sie nagle skonczyc . Stary silnik moze nie przezyc transfuzji.Co myslicie? Czy ktos tez ma taki silnik u siebie? Dajcie znac! Pozdrawiam Michal

andreas p - 2009-11-05, 21:10

Witaj Michal ciesze sie ze kupiles Hymerka rosniemy w sile. Pozdrawiam :brawo
pilocik - 2009-11-05, 22:12

Mam podobny silnik ale peugeota 2,0 76 KM założyłem gaz, ale o dziwo chodzi nawet lepiej na gazie ,a na benzynie chodził b. dobrze.Spalanie wzrosło o ok. 3l na 100.Pozdrawiam :spoko
Michal - 2009-11-06, 18:15

Pewnie z tymi wszystkimi motorami, dieselami i benzynkami, wychodza cechy indywidualne z uplywem lat. Jakosc serwisu,paliwa itp itd. Mój Bodzio ma 22 lata i w PL od 4 lat ale na swoje 110 tkm tam zrobił 90 a reszte w kraju nad Wisłą. Ja tez byłem sceptyczny ale po paru kilometrach zdziwienie zmienilo sie w pozytywa. (moze dlatego ze moj poprzedni 2.5D mial cos nie tak?) Byl mulasty, zbieral sie kiepsko, a na sam widok pogórka zwalniał :wyszczerzony: a ta benzynka cicha, szybka jak na dziadka, i oszczedna. Ciekaw jestem czy inni co mają te silniki coś dodadzą? Moze Bodek ma inną opinię, Pozdro :spoko
niuniogomes - 2009-11-29, 22:51

Witam Ja jezdze na gazie od 5 lat w kamperku a od 15 lat mam gaz we wszystkich moich samochodach jestem b zadowolony butla 140l wiec duzy zasieg a cisza i brak wibracji jak w dieslach z tamtych lat nieporownywalna moj jest 1989 r to citroen c25 2l ma 210 tys i jezdzi piknie pozdrawiam
(najbardziej mnie martwi ze kupienie benzyniaka z lat 2000 to szukanie igly w stoku siana

Michal - 2009-11-29, 23:04

Hej fajnie że jest nas paru, a jak ze spalaniem na trasie? I pytanie tradycyjne , ile kosztuje i jakiej firmy masz instalację , Z góry dzięki za info. :spoko P.S czy Twój silnik ma pasek czy łańcuch rozrządu, mój ma oznaczenie B170 i 75koni?.
niuniogomes - 2009-11-29, 23:20

Wiesz nie wiem jakie mam oznaczenie silnika ale napewno mam pasek jest to silnik citroena
Instalacja najprostsza gaznikowa w poprzednim kamperku L-300 mialem 2 butle razem 150l ale strasznie mnie denerwowalo tankowanie bo zrobili mi na jednej koncowce i nigdy nie wiadomo bylo czy obie butle sa pelne teraz mam butle 140 l pod samochodem za tylna osoa i to jest ok. Jesli chodzi o spalanie to pytasz chyba nie tej osoby ja zawsze cisne na masza do tego mam 2 dzieci wiec jak sie kiedys wazylem mielismy 4200kg w sumie wiec przy takim ekwipunku pali 20 l al jazda na max silnika jezdzimy zawsze z przyjaciolmi on maja dukacika 1,9 td i ich przy takiej jezdzie za nami pali 13l wiec na gazie jest dalej duzo taniej. Ale co najwazniejsze cisza Zastanawiam sie nad przekladka silnika z nowszego ducato bo znalazlem 100km za 1000zł z malym przebiegiem no i mysle ze te 25 koni daloby duzo ale nie wiem czy technicznie sie to da zrobic. Powiem tak nasze l300 nigdy nie zszedlem ponizej 16 a nowy wlasciciel nie przekracza 11 wiec mysle ze spalanie przy normalnej jezdzie oscylowaloby w granicach 15 mojemu tacie ponoc spalil 12 ale w to nie wierze musial sie pomylic w obliczeniach ale kto wie oni jezdza tylko w 2 no i prawie nic nie zabieraja ze soba hehe a skad jests pozdrawaimy

niuniogomes - 2009-11-29, 23:23

Acha a instalacja z taka duza butla to 1400 zł wiec mnie sie splacila w pierwszym sezonie bo zrobile 30 tys km my jezdzimy na okrąglo caly rok juz nie moge doczekac sie wybadu swiąteczno noworocznego hehe a wy jezdzicie po sezonie
Michal - 2009-11-30, 09:40

Witaj niuniogomes, jestesmy obecnie i od kilku lat Hiszpania - Girona. Człowiek od którego kupiliśmy Hymerka mówił ( a chyba się znał bo był moto maniakiem) że u nas jest łańcuch... rozrządu. W przyszłosci tez chyba założe LPG . Pozdrawiam Michał :spoko
BODEK - 2009-11-30, 21:27

Witajcie
W kamperku mam silnik 1,9 benzyna. Spala na przelotach średnio ok. 14/100km. Silnik ma przebiegu ok 55tys km.Chodzi cichutko, ale jest słaby, widzi wszystkie górki lepiej jak ja. Muszę nad nim trochę popracowć, aby wyrwać więcej mocy.

majsterus - 2009-11-30, 21:36

hej Michał a może Ci pali benzynę i gaz razem ???
taki wynik jest niemozliwy dla auta 2,5t
mój MB 2.3 pali 2,5-13 gazu, przy spokojnej jeździe a to jest osobówka...1300kg

camper 2,5D pali 10l/100km przy spokojnej jeździe.
i tego nigdy benzyna nie przeskoczy.

Michal - 2009-12-01, 10:16

Nie zrozumiałem poprzedniego posta. Mój Hymerek z pełnym ładunkiem czyli 2+2+pies i klamoty pali do 12 L benzyny hiszpańskiej przy prędkości do 90km/h. Poprzednik miał wynik 10-11 ale jeździł bez dzieci. Poza tym ja lubie szybciej . Kurde dzis 3C z rana. Pozdro :)
DarekK - 2009-12-01, 10:33

Michal napisał/a:
pali do 12 L benzyny hiszpańskiej przy prędkości do 90km/h.
polskiej pewnie paliłby trochę więcej (przynajmniej w dieslu to zaobserwowałem). Poza tym gdyby jeździł w zimniejszym klimacie i na krótszych odcinkach w ruchu miejskim - wynik pewnie też niemało by podskoczył
Duszka - 2010-02-07, 16:32

Temat może jeż mało aktualny,ale postanowiłem podzilić się z wami moimi spostrzeżeniami.Od roku jestem właścicielem Fiata Dukato z zabudową Fendt z 1984 r.Mam tam silnik 2 litrowy benzynowy.Bardzo sceptycznie podchodziłem do jego zakupu ze względu na silnik. Przerażała mnie jazda na benzynce ze wzgęldu na koszty.Człowek od którego nabyłem te auto przyprowadził je z Niemiec.Twierdził że autko na trasie spalało mu ok 10 litrów paliwa.Nie dałem temu wiary.Ale po pierwszych wypadach podobnie jak Michal przeżyłem szok.Strach przed benzynką przerodził się w radość.Po paru pomiarach /gdż nie dawałem wiary/okazało się że autko z pełnym wyposażeniem carawaningowym +3 rowery +4 osoby spala mi między 11 a 11,5 litra na 100 km./Przy czym muszę zaznaczyć iż auto ma alkowę co w przypadku spalania jest dość istotne. Silnik jest cichy co w znacznie wpływa na komfort podróży.Jeżeli chodzi o osiągi prędkości to nie ma tu niestey rewelacji.Prędkość podróżna 90 km na godzinę to max.Nigdy nie udało mi się przekroczyć setki.Ale mam czasami wrażenie że to przez alkowę która stawia w czasie jazdy niezwykle duży opór.Przy wyprzedzaniu też trzeba zorganizować sobie trochę więcej miejsca.Na początku myślałem że będę zmuszony do zainstalowania w camperku gazu ale po pierwszym sezonie odstąpiłem od tego.Krótko mówiąc nie jest to wyścigówka ale rekompensuje mi te niedogodności przy dystrybutorze kiedy płacę za paliwko i w komforcie podróży.
andreas p - 2010-02-07, 17:39

Duszka i tak ma byc kamper nie jest do wyscigow tylko do wypoczynku i zwiedzania wiec 90 jest wsam raz Pozdrawiam :spoko
Duszka - 2010-02-07, 19:12

Andreas bardzo się cieszę że mnie popierasz .Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie.
Michal - 2010-02-09, 12:52
Temat postu: Ciekawa stronka dla benzyniakow 2.0 Ducato I
Hej Duszka
a macie tam lancuch rozrzadu?
bo u mnie jest.
A, i mam tez swietna stronke po angielsku ktora opisuje Talbota z podobnym silnikiem
http://www.jktowers.fsnet...rhome/index.htm

duzo info, a silniki ponoc te same , choc on podaje ze 85 koni a nasze przeciez maja 75

P.S wyslalem mu pare dni temu maila i zmienil te koniki.... teraz sie zgadza :)

Benzyniaki sa OK. :chytry

pilocik - 2010-02-09, 13:12

Ciekawa stronka jest co oglądać :spoko
Duszka - 2010-02-09, 17:47

Witam Michala.Stronka jest ok.Po zakupie autka zmieniałem wszystkie płyny i paski.Zleciłem również wymianę rozrządu.Jakież było moje zdziwienie kiedy dowiedziałem się iż w silniku jest łańcuch.Silnik pracuje bardzo cicho.Nie słychać żeby łańcuch pracował zbyt głośno więc odradzono mi jego wymianę.Wydaje mi się iż mamy te same silniczki.W tym roku mam chęć opuścić granice naszego kraju.Dlatego też pragnę zaopatrzyć się w części np.kopułka,palec rozdzielacza itd.Ciekawy jestem jaka jest dostępność części do tego silnika.
StasioiJola - 2010-02-09, 18:15

Jeśli masz system zapłonowy /tzn aparat zapłonowy/ typu bosch to rzeczy są ogólnodostępne i tanie : kopułka w granicach 20-35zł, palec rozdzielacza 15-25 zł. świece zapłonowe 7-10zł za szt. Najdroższe są przewody , bo dobry kpl. może kosztowac w granicach 150 zeta. Stare systemy zapłonowe sa proste i niezawodne i łatwe w naprawie a łańcuch daje pewną gwarancję, że rozrząd na drodze Cię nie zawiedzie! Jestem zdania ,że systemy rozrzadu na łańcuchach są dużo bardziej niezawodne jak na paskach.!!! :spoko
eler1 - 2010-02-09, 18:21

Duszka napisał/a:
dlatego też pragnę zaopatrzyć się w części np.kopułka,palec rozdzielacza itd
radzę jeszcze kupić cewkę zapłonową :)
zbychu91 - 2010-02-09, 23:20

2,0 benzynka fiata,10/11l benzyny,14/17 lpg,motor na łańcuchu.
Jak wyżej,zestaw obowiązkowy:kopułka,palec rozdzielacza,przerywacz,kondensator!
Wszystko kupiłem od reki.Przewody są dość drogie chyba ze względu na specjalne długie fajki
(świece są dosyć głęboko w głowicy)także radzę zaopatrzyć sie w długi klucz do świec!
silniczek mały ale prościutki i podobno długowieczny! :spoko

Duszka - 2010-02-10, 18:07

Bardzo dziękuję za informacje.Nie będę ukrywał że troszkę mnie pocieszyliście.Wydatek nie jest duży a przynajmniej można czuć się bezpiecznym w podróży.
Michal - 2010-02-11, 18:20

Hej
rowniez dzieki za info bo zapomnialem jak to dziala w benzynkach majac tak dlugo dieselki.
Po zakupie Bodzia wracalem do domu (2200km) i nic z zapasowych nie mialem , i do dzis nie mam :wyszczerzony:
ale pasek klinowy przydaloby sie zmienic , nie wiem czy sam dam rade???
jeszcze pewnie mnie czeka plyn hamulcowy i chlodniczy ..
pozdrawiam
m.

kulagaz - 2010-06-23, 22:57

silniczek mały ale prościutki i podobno długowieczny? szukam takiego silnika 2.0 do J5 170 B lub D bo mój padł lecz nigdzie nie ma może macie jakieś namiary na taki silnik lub części do niego
AUTOJUR - 2010-06-23, 23:03

Silnik chyba taki sam ma Tempra, Regata itp
kulagaz - 2010-06-23, 23:08

raczej nie podobny ma peugeot 404 ale gdzie go znaleść
StasioiJola - 2010-06-23, 23:38

Z tego co jest mi wiadome silnik XN1T-170B występował również we Fiacie Ducato w rocznikach 1982-1990. jest to silnik gaznikowy w dwóch wersjach o mocy 55/58KW -odpowiednio 75/79 KM.I myślę, że tu powinienes szukać bo Fiatów jeszcze troszkę z tych roczników jest, natomiast z Peugeotem jest całkiem słabo!!! :spoko
gino - 2010-06-24, 06:56

kulagaz napisał/a:
silniczek mały ale prościutki i podobno długowieczny? szukam takiego silnika 2.0 do J5 170 B lub D bo mój padł lecz nigdzie nie ma może macie jakieś namiary na taki silnik lub części do niego
ale ty szukaj dieselka..tak jak mailes/bo rozumiem ze szukasz do camperka/
benzynka w porownaniu z dieslem o tej samej mocy...nie ma szans..
ma zbyt maly moment obrotowy....i to go pozostawia w tyle..

oczywiscie mowie tu o autkach typu ALKOWA..
bo samochody bez alkowy, jezdza zupelnie inaczej...

kulagaz - 2010-06-24, 10:44

w kamperku mam 2.5 d peugeota silnika szukam do J5 92 doka [ vat 3 ]...
eMKa - 2010-06-25, 23:07

Tak dla info.
Ducato .Peugeot ,Citroen - silnik benz to ZAWSZE Francuz
Nigdy nie były montowane silniki benz włoskie.Trzeba ich szukac w osobowych F

kulagaz - 2010-06-26, 17:40

to ja wiem tylko w jakich?
pilocik - 2010-06-26, 19:35

Myślę ,że w Peugeot 504 505 ale gdzie je zdobyć w dobrym stanie :shock: :spoko
kulagaz - 2010-10-24, 12:58

wreście kupiłem silnik 2.0 kod 170D kompletny razem ze skrzynią jestem mile zaskoczony osiągami spalanie w okolicach 16l LPG no i cisza w kabinie
pilocik - 2010-10-24, 13:42

Paweł u mnie spalanie na podobnym poziomie ale osiągi bez rewelacji . Pozdrawiam :spoko
kulagaz - 2010-10-24, 14:34

a umnie naprawde ok mam silnik 170D i może dlatego napewno lepiej sie zbiera jak sprinter 2,3 ostatnio jechałem 200 km w 5 osob i 2 tony na pace szedł jak zły spalił ok 20l LPG na 100 km jedyny minus brak wspomagania
romulus13 - 2011-03-20, 19:14

Witam .Właśnie zakupiłem Fiata Ducato 1984 r z silnikiem 2.0 + gaz świeżo założony w Polsce . W zasadzie po przejechaniu ok 1500 km jestem zadowolony tylko te spalanie - wychodzi mi 22-23 litry gazu na 100 km . Kamperek jest z alkową więc napewno działa jak spadochron ale liczyłem troche że będzie to ok 17-18 l . Wymieniłem świece, przewody , filtry, oleje , kopułkę z przerywaczem i dalej tak samo . Jeszcze zajże do mechanika bo na benzynie za bardzo niechce chodzić tzn. na luzie chodzi ale jak włoże bieg to obiawy są takie jak bym jechał na gazie i zaczynało go brakować jak wcisne głębiej gaz to nie przyśpiesza , na lpg jest ok.
Może ktoś miał podobne obiawy z tym silniczkiem ? Pozdrawiam Roman

niuniogomes - 2011-03-20, 20:36

Hej dzwon wiem co ci sie dzieje jezdze na gazie 18 lat wiec mysle ze jest jedna przyczyna tez mialem taki problem w moim kamperku mnie przy b ostrej jezdzie palil max 20 pozdrawiam
887635693

romulus13 - 2011-05-04, 20:50

Witam .Okazało się że gazownicy przy zakładaniu lpg zamontowali za mały mikser i brakowało mu troche powietrza Po założeniu o większej średnicy benzynka chodzi ok. spalanie benzyny ok. 12 l. na trasie a gazu 14 l. przy delikatnym traktowaniu pedału gazu .Pozdrawiam Roman
Kopiki - 2022-06-16, 20:42

Dzień dobry, Chyba trochę "odświeżę" temat - mam pytanie o rozrząd w silniku 170D - tam jest pasek czy łańcuch?
Stając się jego właścicielem miałem świadomość problemów z dostępnością części, ale nie sądziłem, że równie poważny jest problem z dostępnością do jakichkolwiek informacji. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :-)

yamah - 2022-06-16, 20:48

Kopiki napisał/a:
Dzień dobry, Chyba trochę "odświeżę" temat

a witam :spoko ..w ciągu 7 min na forum chcesz znaleźć odpowiedź

Kopiki - 2022-06-16, 21:34

yamah napisał/a:
Kopiki napisał/a:
Dzień dobry, Chyba trochę "odświeżę" temat

a witam :spoko ..w ciągu 7 min na forum chcesz znaleźć odpowiedź

Szczerze, to nie bardzo rozumiem? Dlaczego "w ciągu 7 min"?