Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Bagażnik na skuter

Sławek B - 2007-05-16, 22:04
Temat postu: Bagażnik na skuter
Mam fabryczny bagażnik - platformę na skuter. Nie mam natomiast bladego pojęcia jak skuter zamocować aby nie fiknął z bagażnika. Czy ktoś woził kamperem skuter i może podpowiedzieć jak go zamocować. Wydaje mi się, że przypięcie pasami kierownicy i siodła do platformy to za mało; przy hamowaniu albo przyśpieszaniu może się przewrócić.
EwaMarek - 2007-05-18, 20:57

wejdz na strone movera lub sawiko

platforma na skuter ma taką rame do której przypinasz skuter specjalnymi łapami. podobnie jak rower

podaj zdjęcie swojej rampy to zobaczymy

ocobiście nie mam czegoś takiego ale planuje kupić

Jedrek29 - 2007-05-26, 18:33

Witam chciał bym pokazać jak ja zrobiłem swoją platforme na motor i mocowanie, ktory warzy 200kg.
Jedrek29 - 2007-05-26, 18:38

Jeszcze jedno zdjecie pokarze. :-D sa 4 uchwyty do mocowania motoru może przesadnie ale to ciezki motor.Skuter by wytrzmał na 2 pasach.
EwaMarek - 2007-05-26, 22:16

a policja się nie przyczepi że bez atestu?
Jedrek29 - 2007-05-26, 22:40

troche się przejechało inikt się nieczepiał ja to miałem wstawine w miejsce stopnia
Sławek B - 2007-06-09, 21:08

Do platformy, którą miałem dorobiłem ramkę - tą z tyłu do mocowania skutera. (fotka P0)
Skuter stoi na nózkach i jest mocowany elementami "sztywnymi" - fotki P1, P2, P3 oraz pasami - pozostałe fotki.
Sprawia wrażenie, że jest solidnie i stabilnie.
Mam dwa pytania:
Czy ktoś ma krytyczne uwagi do mojego mocowania? W przyszłym tygodniu wyjeżdżam, dość daleko i nie chciałbym zgubić skuterka.
Czy platforma powinna być wpisana do dowodu rejestracyjnego? Na platformie jest tabliczka znamionowa "SAWIKO", która jest zapewne atestem.

Jedrek29 - 2007-06-10, 14:30

natym mocowaniu to można przejechać cały świat pół ameryki
EwaMarek - 2007-06-16, 12:43

jaki koszt tej platformy?

wygląda solidnie

janusz - 2007-06-16, 14:51

EwaMarek napisał/a:
jaki koszt tej platformy?

Na odpowiedź sobie poczekasz ze cztery tygodnie bo Sławki pojechały zdobywać Hiszpanię :haha:

EwaMarek - 2007-06-16, 21:59

tylko zazdrościć :-P
Sławek B - 2007-06-17, 18:11

janusz napisał/a:
Na odpowiedź sobie poczekasz ze cztery tygodnie bo Sławki pojechały zdobywać Hiszpanię

Mamy dostęp do internetu ( w Paryżu) to odpowiem.

Platforma była na wyposażeniu camperka. Z tego co wiem koszt takiej platformy to kilka tyś zł. Osobiście uważam, że cena jest bandycka bo tzw platforma jest prosta jak budowa cepa. Dobry spawacz wykona platformę w jedno popołudnie. Jeżeli ktoś chce podejrzeć to zapraszam po naszym powrocie.

Pozdrowionka z Paryża
Kasia i Sławek

Ps
Skuter na dojechał na platformie do Paryża bez przygód.