Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Starówka Lubelska - warta zobaczenia

wbobowski - 2009-11-08, 16:09
Temat postu: Starówka Lubelska - warta zobaczenia
Po dzisiejszym spacerze po lubelskiej starówce postanowiłem podzielić się naszymi wrażeniami z tego spaceru przy pomocy fotek. Na pewno większość przemiłych forumowiczów zna starówki Warszawy, Krakowa, Gdańska, Wrocławia czy Poznania. A jak ktoś nie zna starówki lubelskiej, która w naszych filmach bywała Warszawą w "Czarnych Chmurach" czy Paryżem w "Chopinie Pragnieniu Miłości", to gorąco zachęcam do obejrzenia poniższych zdjęć. A w przyszłości do odwiedzenia zarówno Starówki Lubelskiej jak i nas.
wbobowski - 2009-11-08, 16:11

Ciąg dalszy spaceru po Starym Mieście w Lublinie
Tadeusz - 2009-11-08, 16:38

Elu i Włodku, my z Halszką dawno już nie byliśmy w Lublinie. Wasze zdjęcia to dla nas frajda i niespodzianka. Frajda, bo przypomnieliście nam to piękne miasto, a niespodzianka bo pamiętamy je bardzo zaniedbane a teraz jest jakby inne, odświeżone, barwne i jeszcze piękniejsze.
Dziękujemy. :bukiet:

Yans - 2009-11-08, 16:52

Właśnie pokazałem wasze zdjęcia mojej mamie,która mieszkała jakiś czas u babci w Lublinie...Większość poznała bezbłędnie :szeroki_usmiech Zakręciła się łezka w oku....Dziękujemy.
wbobowski - 2009-11-08, 17:15

Tadziu, Lublin w ciągu ostatnich 20-30 lat zmienił sie bardzo, oczywiście na korzyść, choć jest jak wszędzie wiele do zrobienia. Zatem zachęcamy do odwiedzenia nas w Lublinie, po którym pospacerowalibyśmy trochę.
Ponudzę Was jeszcze trochę fotkami, bo dzisiejszy spacer również nas w niektórych miejscach zaskoczył pozytywnie.

SlawekEwa - 2009-11-08, 17:22

Sympatyczny fotoreportaż przypominający nam młode lata spędzone w Lublinie :spoko
Aulos - 2009-11-08, 17:35

Ja jeszcze nigdy nie byłem w Lublinie, a na Waszych fotkach miasto wygląda pięknie :kwiatki:
wbobowski - 2009-11-08, 17:37

Jeśli nie znudziło Wam się jeszcze Stare Miasto w Lublinie to jeszcze 10 fotek... już naprawdę ostatnich.
wbobowski - 2009-11-08, 17:51

Aulos napisał/a:
Ja jeszcze nigdy nie byłem w Lublinie, a na Waszych fotkach miasto wygląda pięknie :kwiatki:

Krzysiu, to czekamy... tylko uprzedzić trzeba, abyśmy gdzieś nie wyjechali... np. do Kołobrzegu :haha: :haha: :haha:

wbobowski - 2009-11-08, 17:53

Adi napisał/a:
A ja od kilkunastu dni wybieram sie w tamte rejony dokładnie

Tylko nie zapomnij zadzwonić, jak będziesz jechał (namiary w avatarze)

Aulos - 2009-11-08, 18:00

wbobowski napisał/a:
tylko uprzedzić trzeba, abyśmy gdzieś nie wyjechali... np. do Kołobrzegu

To faktycznie byłby pechowy zbieg okoliczności

Dembomen - 2009-11-08, 18:15

Hej!
wbobowski, Ostatni byliśmy u Was przejazdem, drugi raz nie zrobimy tego błędu :szeroki_usmiech zabawimy trochę dłużej, by poznać Wasze miasto. :szeroki_usmiech :spoko
Hej!

wbobowski - 2009-11-08, 18:18

Dembomen napisał/a:
Hej!
wbobowski, Ostatni byliśmy u Was przejazdem, drugi raz nie zrobimy tego błędu :szeroki_usmiech zabawimy trochę dłużej, by poznać Wasze miasto. :szeroki_usmiech :spoko
Hej!

Ot, bardzo mądra decyzja

baja02 - 2009-11-08, 18:20

Bardzo ładnie przedstawiliscieswoje miasto. Może to zapoczątkuje galerię miast w których mieszkamy. :brawo
wbobowski - 2009-11-08, 18:25

baja02 napisał/a:
Bardzo ładnie przedstawiliscie swoje miasto

Jacku to tylko starówka i to bardzo wybiórczo. Przedstawienie ciekawostek całego Lublina zajęłoby za dużo miejsca.

MAREKH - 2009-11-08, 19:29

Kusisz tymi zdjęciami,muszę uwzględnić Lublin w przyszłorocznych planach :spoko
wbobowski - 2009-11-08, 19:35

MAREKH napisał/a:
muszę uwzględnić Lublin w przyszłorocznych planach

I bardzo dobrze, tylko zadzwoń wcześniej. Miejsce przed domem na co najmniej 3 kamperki się znajdzie.

StasioiJola - 2009-11-08, 19:48

Włodziu- dzięki za spacerek po Lublinie- mam nadzielę że taki sam odbędziemy kiedyś wspólnie!!! Po Waszych zdjęciach widać jak Piękna Nasza Polska cała i wszędzie można zobaczyć coś interesującego - tylko trzeba chcieć i umieć patrzeć !!! :spoko
wbobowski - 2009-11-08, 19:56

StasioiJola napisał/a:
mam nadzielę że taki sam odbędziemy kiedyś wspólnie

My też mamy nadzieję.

BabaBaja - 2009-11-08, 19:58

Przepiękne stare miasto. W czasie gdy studiowałam w Lublinie Starówka była zaniedbana.Na zdjęciach Eli i Włodka wygląda imponująco. Serdecznie pozdrawiam
Basia

aw - 2009-11-08, 22:06

Witamy,
Byliśmy ostatnio w Lublinie i okolicach . Jesteśmy zachwyceni i oczarowani. Miasto posiadające specyficzny niepowtarzalny klimat zarówno historyczny jaki współczesny. Opis wyprawy na naszym blogu.
aw

wbobowski - 2009-11-08, 22:27

aw napisał/a:
Witamy,
Byliśmy ostatnio w Lublinie i okolicach . Jesteśmy zachwyceni i oczarowani. Miasto posiadające specyficzny niepowtarzalny klimat zarówno historyczny jaki współczesny. Opis wyprawy na naszym blogu.
aw

Witajcie Agatko i Wiesiu.
Z przyjemnością obejrzałem Waszą relację na blogu, bo w Skansenie Lubelskim byłem w niepamiętnych czasach. Czas to nadrobić. Ale za to mam dla Was podpowiedź, gdybyście jeszcze kiedyś wybrali się na Roztocze. Koniecznie musicie odwiedzić poza Zwierzyńcem, w którym byliście również Krasnobród, Górecko Kościelne, Susiec i pobliskie Szumy na Tanwi, oraz Pole Czartowe między Suśćcem a Hamernią, Zagrodę Guciów po drodze do Krasnobrodu. Jest jeszcze wiele innych miejsc, ale te wymienione wydają się najciekawsze.

Pawcio - 2009-11-08, 22:32

Już Ty Włodziu tak tego Lublina nie zachwalaj...
Bo zobaczysz, że Was odwiedzimy! :diabelski_usmiech

aw - 2009-11-08, 22:39

Witamy.
W planach na przyszły rok mamy następną wyprawę do Roztoczańskiego Parku Narodowego.
Pozdrawiamy aw.

mirek67 - 2009-11-08, 22:53

Witam serdecznie ,pozdrawiam wszystkich sympatyków Lubelszczyzny,popieram w 100% Włodka .....mamy jeszcze Poleski Park Narodowy z gniazdami Orła Bielika (podobno 2)
super czyste jeziora Piaseczno, Zagłębocze ,Krasne dla wędkarzy Rogóźno no i oczywiście nasze małe Międzyzdroje ......jezioro Białe w Okunince . Do tego wszystkiego lasy Sobiborskie.,Parczewskie, Sosnowickie ...............
wspaniała ścieżka rowerowa granicą Unii Europejskiej przy rzece Bug.........Bardzo bardzo zapraszamy na Lubelskie..................gorąco pozdrawiam .

StasioiJola - 2009-11-08, 23:09

Z jez. Białym w Okunince wiążą mnie fajne wspomnienia z 3 tygodniowego kursu na insp
ektorów BHP w latach 70-tych. Ciekawy jestem czy woda jest nadal tak czysta jak była???? Ej te wspomnienia - a może by tak w następnym roku jakiś zlocik na Roztoczu???? :spoko

Pawcio - 2009-11-08, 23:11

StasioiJola napisał/a:
Ej te wspomnienia - a może by tak w następnym roku jakiś zlocik na Roztoczu????

Normalnie musowo! :bigok

SlawekEwa - 2009-11-08, 23:19

Na fali zainteresowania Lubelszczyzną może powstać pomysł zorganizowania kolejnego zlotu kamperowego, tym razem przez Lubelaków / pierwszy Zlot w Kazimierzu - przwdstawiciel Ziemi Radomskiej/ :spoko
wbobowski - 2009-11-08, 23:53

Slawek Dehler napisał/a:
Na fali zainteresowania Lubelszczyzną może powstać pomysł zorganizowania kolejnego zlotu kamperowego, tym razem przez Lubelaków / pierwszy Zlot w Kazimierzu - przwdstawiciel Ziemi Radomskiej/ :spoko

Rozmawialiśmy już o tym z właścicielami jednego z lubelskich kempingów. Ale mam również na uwadze inny kemping na Roztoczu. Myślę o tym Sławciu nie od dzisiaj. Problemem może być tylko podłączenie do prądu na przynajmniej 100 kamperów.

Pawcio - 2009-11-08, 23:57

wbobowski napisał/a:
Problemem może być tylko podłączenie do prądu na przynajmniej 100 kamperów

Taki problem, to nie problem. Trzy dni bez podłączenia do prądu można wytrzymać ...

wbobowski - 2009-11-09, 00:05

Pawcio napisał/a:
Trzy dni bez podłączenia do prądu można wytrzymać ...

Też tak uważam, ale nie wiem, czy wszyscy chętni.
Jak będę miał jakies konkrety, zadam to pytanie w dziale organizacji imprez.

Pawcio - 2009-11-09, 00:07

wbobowski napisał/a:
Jak będę miał jakies konkrety, zadam to pytanie w dziale organizacji imprez.

W takim razie czekamy ... :bigok

rysiol - 2009-11-09, 00:07

Jak zapewne prawie wszyscy wiedzą Lublin leży tuż koło innego pięknego miasta Lubartowa, które również grało w filmie Chopin pragnienie miłości ( piękna scena gdzie córka przyjaciółki Chopina próbuje uwieść muzyka kąpiąc się nago w rzece). śpiewał także o nim Andrzej Rosiewicz a niezapomniany Wiesław Michnikowski z kabaretu Dudek dzwonił do Lubartowa na numer 33 do Kuby. Każdy kto kiedyś jeździł do tak zwanych demoludów wiedział ze wszędzie można było sprzedać sławne magnetofony ( grundig, daria czy kondor ) z lubartowskiego Kasprzaka, i kryształy z lubartowskiej huty szkła. W niedalekiej okolicy znajduje się niepowtarzalne muzeum w Kozłówce i jezioro w Firleju.Od strony wschodniej miasta wije się rzeka Wieprz ( możliwość spływu kajakami ) a od północnego zachodu otacza go kompleks Lasów Kozłowieckich, stanowiących Kozłowiecki Park Krajobrazowy którego najcenniejszą atrakcją jest rezerwat dębu bezszypułkowego Kozie Góry. W samym mieście mamy zabytkowy pałac sanguszków ( obecnie siedziba starostwa ) z pięknym parkiem, klasztor Ojców Kapucynów, Bazylikę św. Anny z muzeum parafialnym, zabytkowy dworzec kolejowy z 1898 roku. Oprócz zabytków i natury mamy także w Lubartowie ciekawe wydarzenia. Chyba najfajniejsze z nich to święto roweru które z roku na rok bije rekordy popularności. W tym roku wzięło w nim udział około 5 tysiecy uczestników z całej polski a także z Węgier, Litwy i Ukrainy. Odwiedzając Lubelszczyznę nie sposób ominąć Lubartowa. Na pewno znajdzie się miejsce dla niejednego kamperka. Zapraszam
Pawcio - 2009-11-09, 00:12

rysiol napisał/a:
ak zapewne prawie wszyscy wiedzą Lublin leży tuż koło innego pięknego miasta Lubartowa, które również grało w filmie Chopin pragnienie miłości ( piękna scena gdzie córka przyjaciółki Chopina próbuje uwieść muzyka kąpiąc się nago w rzece). śpiewał także o nim Andrzej Rosiewicz

W Lubartowie na jarmarku
Można kupić dobre piwo
Nie mam mowy w nim o pianie
Ale za to dużo taniej... :bigok

Tadeusz - 2009-11-09, 08:21

Jak piękne są nasze wschodnie krainy, nie musimy nikogo przekonywać. Uczynili to już niektórzy nasi Koledzy. Jak wiele jest tam do zobaczenia też wiemy. Zdajemy sobie sprawę, że to jakby na uboczu, że nie wszystkim blisko, ale to nie tłumaczy naszego zaniedbania. :wyszczerzony:
Najwyższy czas, kamperowa ferajno, nawiedzić nasze wschodnie rubieże, zarówno te na południu, jak i te na północy i przestać wreszcie wstydzić się gdy słuchamy:" Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie". :szeroki_usmiech

Myślę, że włócząc się po świecie, ale nie znając tak naprawdę dobrze ojczystej ziemi, popełniamy grzech zaniechania. Nam, kamperowej kompanii, to nie przystoi.

Tak mnie coś naszło dziś od rana, gdy patrzę na zasnute mgłami jezioro i ociekające mżawką drzewa. Patrzę przez szybkę siedząc przy piecyku strzelającym płonącymi szczapkami, w małym drewnianym domku na Mazurach.
Obraz za szybką jest mi tak dobrze znany, a przecież tak bliski i tak różny o każdej porze dnia i roku. Teraz jest tu pusto i cicho. Nic to, że mokro i mgliście. Ładnie.

rysiol - 2009-11-15, 15:42

Slawek Dehler napisał/a:
Muszę ze wstydem przyznać, że nie uczestniczyłem jeszcze w żadnym zlocie i nie wiem dokładnie jakie kryteria musi spełniać miejsce do jego organizacji, lecz jeśli sprawa dotyczy Lubelszczyzny to pozwole sobie coś zaproponować. Niewielkie jeziorko Firlej . Nie polecałbym go w czasie pełni sezonu wakacyjnego, gdyż z uwagi na to iż jest to jedno z niewielu jezior w okolicy bywa nad jego brzegami dość tłoczno. Wokół jeziora znajduje się wiele ośrodków wypoczynkowych które z chęcią gościłyby zlot. Moim zdaniem najciekawsza jest oferta GOSiR . Jest to ośrodek należący do gminy, co prawa nie grzeszący zbyt wysokim standardem lecz posiadającym duży teren i co ważne można liczyć na bardzo przyjazne przyjęcie przez wójta, który bardzo wiele zrobił ostatnio dla rozwoju tego ośrodka i któremu bardzo zależy na promocji gminy. Bogatszą lecz droższą ofertą jest eFeS Zaletą Firleja jest jezioro na którym można wędkować, pływać rowerami wodnymi i kajakami. uprawiać żeglarstwo i windserfing. Wokół jeziora biegnie ścieżka spacerowa. W bezpośrednim sąsiedztwie( możliwość dojechania rowerem po mało uczęszczanej lokalnej drodze) znajduje się zespół pałacowo-parkowy Kozłówka
baja02 - 2009-11-15, 16:15

Witaj Rysiolu!
Powiedz nam kiedy weźmiesz pierwszy raz w jakimś zlocie, lub spotkaniu?
Wydaje mi się, ze zgłaszasz nieśmiało propozycję zorganizowania zlotu/spotkania (różnica w ilości i możliwosci zakwaterowania załóg). Nie bój nic, do odważnych świat należy. Poczytaj troszkę o organiazacji naszych spotkań i zlotów i wszystko będzie jasne. Wykorzystaj pozytywne nastawienie wojta, a wszelkie rady napewno udzielą Ci forumowicze, jeżeli ich o to poprosisz. A zacznij od tego:
- zgody ośrodka wczasowego (jednego lub drugiego)
- kosztów z tym związanych na załogę
- ilości załóg, którym możesz zapewnić warunki socjalno-bytowe
- termin
- co proponujesz z atrakcji.
Powodzenia w realizacji planu. :bigok

rysiol - 2009-11-15, 16:15

Zdaję sobie sprawę, że Firlej to nie to samo co Roztocze, Poleski Park Narodowy czy Pojezierze łęczyńsko-włodawskie, lecz może to być miejsce z którego można się dalej wybrać nad Bug, na Polesie czy roztocze.
Ps. zrobiłem dziś kilka zdjęć nad jeziorem, lecz nie wiem jak je tu umieścić.Wyczytałem ,że trzeba je wcześniej wrzucić na jakiś serwer ale gdzie i na jaki

rysiol - 2009-11-15, 16:22

Dopiero wiosną stałem się szczęśliwym posiadaczem Kampera. W wakacje odbyłem nim pierwsze podróże. Teraz z przyjemnością wybrałbym się na jakiś zlot lecz niestety mój kamperek jest prawie całkowicie rozebrany , a większość wolnego czasu spędzam na przywróceniu go do świetności.
baja02 - 2009-11-15, 16:28

Masz rację! Jez Firlej to nie to samo co ...... Ale inne, napewno bardzo ładne. Wszystko zależy od spojrzenia, właśnie wyszukania tego piękna w czymś czego nie znamy. Przecież sam Lubartów jest godny zwiedzenia (czytając przewodnik). A czy jest drga Kozłówka w Polsce, Kozłowiecki Park Krajobrazowy, a Wieprz. Nie miej kompleksów!!!
ML - 2009-11-15, 21:09

Czy tą gospodę Sielsko Anielsko polecacie jako miejsce dobrego jedzonka ?

Pozdrowienia.

pawpawelek - 2009-11-17, 00:10

ML napisał/a:
Czy tą gospodę Sielsko Anielsko polecacie jako miejsce dobrego jedzonka ?

Pozdrowienia.

Sielsko Anielsko jest jedną ze smaczniejszych restauracji na lubelskiej starówce - posiada swój specyficzny klimat. Polecam też knajpkę "Pod Halabardą" gdzie można zjeść przepyszne naleśniki (chyba ze 150 rodzajów do wyboru). Na starówce jest sporo lokali, więc z jedzonkiem oraz zimnym piwkiem (lokalna PERŁA) nie powinno być problemów...

Pozdrawiam z Lublina,

Paweł

mkobo - 2009-11-17, 10:29

Witajcie. Lublin to piękne miasto. Też mieliśmy przyjemność w tym roku pozwiedzać. Nie będę zarzucał postu zdjęciami, będą w naszym blogu – jak przygotuję. Byliśmy z przyczepą (kampera mamy od od miesiąca) więc mogę jeszcze polecić kemping Graf Marina. Pięknie położony nad zalewem.