| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Co to oznacza kamper "zimowy"?
Andrzej 73 - 2009-11-08, 21:00 Temat postu: Co to oznacza kamper "zimowy"? Witam ,
cały czas szukam różnic pomiędzy kamperem "letnim" , a "zimowym" .
Na razie znalazłem na forum tylko jeden post (może żle szukam).
w skrócie - to taki, jaki otrzymasz, kiedy zamówisz u producenta wersję zimową
a rozwijając temat - wersja zimowa powinna mieć:
podwójną podłogę,
podgrzewane zbiorniki, które są poza kubaturą objętą ogrzewaniem wewnętrznym (zazwyczaj jest to zb. szarej wody),
podgrzewane zawory i reduktor gazowy,
zimowe opony
tyle mojej skromnej wiedzy.
Na forum jest mnóstwo kolegów, którzy gruntowniej ode mnie znają temat i na pewno się odezwą podając dokładniejsze dane.
Pozdrawiam i witam na forum
Pozdrawiam
Andrzej
wbobowski - 2009-11-08, 21:23
Ta skromna wiedza jak piszesz, to w sumie najważniejsze. Ja w zimie uważam, aby mieć przy wyjeździe pełne butle gazowe i nawet jak nas nie ma w kamperku to grzanie na małych obrotach funkcjonuje i nic złego stać sie nie powinno. Aby zmiejszyć zużycie gazu i lepiej dogrzać część mieszkalną, mamy termiczną przegrodę odgradzającą kabinę kierowcy od reszty.
Możesz śmiało jechać, tyle, że w górach mogą być potrzebne łańcuchy na koła.
Andrzej 73 - 2009-11-08, 21:53
Witam ,
dzięki za wskazówki, myślę że jak przyjdą większe mrozy przeniosę się na jedną noc do kamperka w celu sprawdzenia jak jest z użytkowaniem w niższych temperaturach i zebrania doświadczenia . Pomoże mi to bardziej zrozumieć co będę musiał jeszcze zrobić w kamperku.
pozdrawiam.
Pawcio - 2009-11-08, 21:57
Zerknij tutaj:
http://www.camperteam.pl/...+zim%B1&start=0
|
|