|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - gdzie najlepsze ASISTANCE na campera
fiba56 - 2009-11-09, 22:28 Temat postu: gdzie najlepsze ASISTANCE na campera kamper dorosły,trzeba się zabezpieczyc
Aulos - 2009-11-09, 22:31
Ja biorę Assistance tylko na okres wyjazdu zagranicznego w PZU, kosztowało coś koło 7€/2 tyg. lub 10€/miesiąc. W ubiegłym roku skorzystałem z pomocy pod Monachium i bardzo sobie chwalę.
fiba56 - 2009-11-09, 22:41
na kraj mam roczne w PZU,na zagranicę miałem z Warty;chodzi mi o wersję z naprawą wrazie awarii
papamila - 2009-11-09, 22:44
Aulos napisał/a: | w PZU, kosztowało coś koło 7€/2 tyg. lub 10€/miesiąc. |
od niedawna jest dostępna tylko jedna wersja- ROCZNA- 480zł
DI STEFANO - 2009-11-09, 22:48
Ja swoje kamperki ubezpieczam w PZU.
Uciążliwością jest dokonywanie wyceny u ichniego rzeczoznawcy z dojazdem do nich.
Robią od groma zdjęćWszystko,nawigacja,tv.radio,fotele,klima,ilość km,komora silnika itd,itp.
Bywa nawet wesoło gdy rzeczoznawca na kwicie napisze fiat dókato detwlewcy.
A tak ogólnie to nawet się dziwią,że w samochodzie jest łazienka i wc.
Poza tym większych kłód nie rzucają.
I w dalszym ciągu mają najmniejsze składki.W tym roku wprowadzają ubezpieczenie bagażu.
Aulos - 2009-11-09, 23:00
DI STEFANO napisał/a: | Uciążliwością jest dokonywanie wyceny u ichniego rzeczoznawcy z dojazdem do nich.
Robią od groma zdjęćWszystko,nawigacja,tv.radio,fotele,klima,ilość km,komora silnika itd,itp.
Bywa nawet wesoło gdy rzeczoznawca na kwicie napisze fiat dókato detwlewcy.
A tak ogólnie to nawet się dziwią,że w samochodzie jest łazienka i wc. |
Przy Assistance?
DI STEFANO - 2009-11-09, 23:29
Przy AC, nie dopisałem że u mnie PZU robi kompleksówkę
Sory za dużo piwka oko i palce nie takie.
Zaradek - 2009-11-10, 14:24
Sprawą Asisstance dla kampera pozwoliłem sobie zainteresować PZMot. Opisując problem, że to pojazd specjalny oraz podając link do naszego forum.
Zobaczymy co z tego wyniknie.
JaWa - 2009-11-10, 16:12
Zaradek napisał/a: | Sprawą Asisstance dla kampera pozwoliłem sobie zainteresować PZMot. |
Jaki problem sprawdzić samemu ?
W PZMot roczne assistance na terenie Europy, obejmujące naprawę na miejscu, holowanie pojazdu do najbliższego ASO, lub repatriację uszkodzonego pojazdu do kraju, wynosi całe 123,20 zł. Ubezpieczenie jest na osobę, a nie na pojazd, nie ma limitu wieku dla pojazdu. Chyba taniej nigdzie nie ma. Można wzywać nawet do wymiany koła, czy zimą jak akumulator za słaby.
Składkę w zależności od opcji możesz sam wyliczyć TUTAJ
W przypadku:nocleg hotelowy max 3 doby LUB transport pod adres bazowy LUB wynajem samochodu zastępczego max 3 doby + 1 doba noclegu hotelowego - dojdzie 30 zł.
Zaradek - 2009-11-10, 16:51
JaWa napisał/a: |
Jaki problem sprawdzić samemu ? |
A widzisz żaden problem, bo posiadam to ubezpieczenie.
Problemem jest to, że kamper jest samochodem specjalnym a tego nie obejmuje ubezpieczenie. Z tym , że w PZMot nikt nie identyfikował kampera jako pojazd specjalny. I tym ich zainteresowałem.
JaWa - 2009-11-10, 17:38
Zadzwoniłem na infolinię PZMotu, powiedzieli mi, że ubezpieczenie obejmuje samochody o DMC do 3,5 T. W przypadku niektórych samochodów specjalnych są wyłączenia, wyłączenia te nie dotyczą samochodów specjalnych turystycznych - kamperów.
Zaradek - 2009-11-10, 18:11
Regulamin
§ 2 ust 11 pkt 3 oraz § 12 i nie ma ani słowa o pojazdach kampingowych za to jest o specjalnych.
Mailowałem i rozmawiałem dziś z PZMot jeżeli w dowodzie jest wpis o specjalnym to nie podlega ubezpieczeniu. Tyle tylko, że nie wiedzieli że większość kempingowych to specjalne.
Po rozmowie z miła Panią, która powiedziała, że przedstawi ten problem na najbliższym zebraniu, obiecała iż poinformuje mnie telefonicznie o wynikach.
kimtop - 2009-11-11, 09:14
JaWa napisał/a: | Można wzywać nawet do wymiany koła, czy zimą jak akumulator za słaby. |
A ile razy w roku?
Marek - 2009-11-11, 09:35
Myślę ,że jest to temat do zadziałania (wyjaśnienia i załatwienia pozytywnie dla właścicieli camperów) naszego Stowarzyszenia.
Marek
fiba56 - 2009-11-11, 09:59
ewentualnie gdzie dostac AC na dorosłego dwódziestoletniego kampa
Andrzej 73 - 2009-11-11, 11:45
Witam ,
Moje pojazdy obsługuje jedna agencja , która ma podpisane umowy z wieloma firmami ubezpieczeniowymi .
W zależności jaki ubezpieczam pojazd Pan z agencji dobiera firmę ubezpieczeniową , aby wybrać najlepszą opcję .
Na chwilę obecną kamperka mam ubezpieczonego w PZU , ale już wkrótce muszę wznowić ubezpieczenie i okaże się która firma oferuje najlepsze warunki .
Pozdrawiam
Mr.Mclaren - 2009-11-11, 14:25
fiba56 napisał/a: | ewentualnie gdzie dostac AC na dorosłego dwódziestoletniego kampa |
Witam i z góry przepraszam za OT
naszego busa T3 z roku ´88 ubezpieczonego miałem w PZU na kwotę, jeżeli dobrze pamiętam 10.000 lub 12.000 zł i składka roczna wynosiła 430 zł.
JaWa - 2009-11-12, 12:53
Zaradek napisał/a: | Regulamin
§ 2 ust 11 pkt 3 oraz § 12 i nie ma ani słowa o pojazdach kampingowych za to jest o specjalnych. |
No właśnie, nie ma słowa o kamperach, więc nie ma ich na liście samochodów specjalnych, które są wykluczone z programu. Tak to interpretowała osoba z PZMotu z którą rozmawiałem.
Fakt, lepiej mieć to na piśmie.
Zaradek - 2009-11-12, 13:25
Są tam pojazdy, które nie podlegają ubezpieczeniu, a nie pojazdy, które to są specjalne. Przecież Policja może mieć zwykłego poloneza do wożenia komendanta, który nie jest pojazdem specjalnym jednak należy do Policji i nie podlega ubezpieczeniu.
U mnie rozmowa była taka jeżeli w dowodzie jest wpis, że specjalny to nie obejmuje go ubezpieczenie bez względu na to do kogo należy.
Zobaczymy co z tego wyniknie.
janusz - 2009-11-12, 14:11
Zaradek napisał/a: | Przecież Policja może mieć zwykłego poloneza do wożenia komendanta, |
Albo hot-dogów z Mc Donaldsa.
Zaradek - 2009-11-12, 15:31
janusz napisał/a: | Albo hot-dogów z Mc Donaldsa. |
Powiem Ci, że wiele razy byłem ale hot-dogów tam nie widziałem
Jary70 - 2009-11-22, 13:44
Jeśli chodzi o OC to ubezpieczyłem w Uniqa koszt 403zł z NW (bez NW:373zł) zniżka 60% , NW na 5000. Pani mnie ubawiła stwierdzeniem że Uniqa będzie najlepsza bo specjalizuje się w specjalnych - ubezpieczyła już tam kilka karawanów . Czy istnieje tańsza forma, może inna kwalifikacja pojazdu nie specjalny / kampingowy, na badaniu mogłem praktycznie zasugerować wszystko.
kimtop - 2009-11-22, 14:06
Ja mam w PZU
Specjalny kempingowy z nnw na 13000 - 305 zł.(bez nnw 276 zł)
Skorpion - 2009-11-22, 14:17
PZU OC+NNW+NNW Max 410zl bez NNW+ NNW Max 276zl
Jary70 - 2009-11-23, 07:41
Skorpion napisał/a: | PZU OC+NNW+NNW Max 410zl bez NNW+ NNW Max 276zl |
Czy klasyfikacja Specjalne/kempingowe i jaka suma NNW
antwad - 2009-11-23, 14:19
Zaradek napisał/a: | Regulamin
§ 2 ust 11 pkt 3 oraz § 12 i nie ma ani słowa o pojazdach kampingowych za to jest o specjalnych.
Mailowałem i rozmawiałem dziś z PZMot jeżeli w dowodzie jest wpis o specjalnym to nie podlega ubezpieczeniu. Tyle tylko, że nie wiedzieli że większość kempingowych to specjalne.
Po rozmowie z miła Panią, która powiedziała, że przedstawi ten problem na najbliższym zebraniu, obiecała iż poinformuje mnie telefonicznie o wynikach. |
Ponieważ zbliża się koniec mojego ubezpieczenia Assistance w PZMot, przed przedłużeniem go na następny rok zapytałem o kontrowersyjny zapis w regulaminie.
Oto odpowiedź jaką otrzymałem w dniu dzisiejszym:
"Zgłoszenie nr [RT#000164] Odpowiadanie na wiadomość
Intencją wyłączenia samochodów specjalnych było ograniczenie usług w stosunku do pojazdów w większości dostosowanych do prowadzenia rozmaitych prac, usług itp. Camperom dostało się rykoszetem i ten błąd będzie naprawiony. Już teraz Dział Operacyjny SOS PZMOT został poinformowany o dopuszczeniu obsługi tego typu pojazdów. W najbliższych dniach znajdzie to również odzwierciedlenie w treści dokumentów dostępnych na naszej witrynie. Informację niniejszą proszę traktować jako oficjalną. Przepraszamy za nieścisłości i dziękujemy za zwrócenie uwagi na to niedopatrzenie. Pozdrawiamy, SOS PZMOT. "
Zaradek - 2009-11-23, 21:22
Również ja taką wiadomość otrzymałem w zeszłym tygodniu. Zostałem jednak poproszony o nie publikowanie jej, dopóty nie zostaną decyzje te przelane na papier i opublikowne oficjalnie na stronie PZMot. Ale skoro teraz się do tego oficjalnie przyznają to tylko się cieszyć z tak zakończonej sprawy.
wbobowski - 2009-11-23, 23:38
JaWa napisał/a: | W PZMot roczne assistance na terenie Europy,... wynosi całe 123,20 zł... Chyba taniej nigdzie nie ma... |
Tu Jacku polemizowałbym. Przy AC wykupionym w InterRisk asistance zwykłe kosztowało 15 zł a rozszerzone 70 zł. Wykupiłem rozszerzone i za to miałem holowanie do najbliższego serwisu dealera i kilkakrotnie (od 20-ej wieczorem do 16-ej następnego dnia) interesowano się postępami naprawy i pytano mnie czy nie potrzebuję hotelu albo samochodu zastępczego.
antwad - 2009-11-26, 18:13
wbobowski napisał/a: | Przy AC wykupionym w InterRisk asistance zwykłe kosztowało 15 zł a rozszerzone 70 zł |
A widzisz!
Tutaj masz assistance jako dodatek do AC i kosztuje ono 70zł. Aby móc rzetelnie porównać ceny trzeba by znać koszt assistance bez AC (o ile takie w ogóle oferują).
Zgadzam się z Jackiem, że jest to jedna z lepszych ofert na rynku. Do tego masz zniżki z programu Show Your Card. Mnie kiedyś na tych zniżkach zwróciła się połowa opłaty za assistance.
Zaradek - 2009-11-26, 20:01
Cena asisstance spada do 88,2 zł jeżeli nie weźmiemy opcji do 50 km od domu. Po za tym co jest ważne. Asisstance możemy wykupić do kierowcy a nie do pojazdu, co w przypadku posiadania więcej niż jednego samochodu, zmniejsza koszty.
fiba56 - 2010-02-03, 20:33
ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery
Zaradek - 2010-02-03, 20:36
fiba56 napisał/a: | ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery |
Dokładnie tak jak w SOSPZMot.
papamila - 2010-02-03, 22:26
Ted69 napisał/a: | I jeszcze jedno pytanie - czy sa gdzies takie miejsca w ktore samochodom osobowym pozwala sie wjechac - a kamperow (nawet tych malych) sie nie wpuszcza ? |
ha, jest ich bardzo bardzo wiele.
w starej europie często gęsto stawiany jest znak z przekreślonym kamperem,
czasem jest to ograniczenie do 2,5t-
w takich wypadkach możesz jednak zaryzykować
pójść wierzchem, a nuż się uda
szczytem bezczelności jest jednak wieszanie stalowych belek na wysokości 2,0m ograniczających możliwość wjazdu
np,większość atrakcyjnych parkingów na lazurowym jest tak zabezpieczona
Aulos - 2010-02-03, 22:31
papamila napisał/a: | ha, jest ich bardzo bardzo wiele.
w starej europie często gęsto stawiany jest znak z przekreślonym kamperem,
czasem jest to ograniczenie do 2,5t-
w takich wypadkach możesz jednak zaryzykować
pójść wierzchem, a nuż się uda
szczytem bezczelności jest jednak wieszanie stalowych belek na wysokości 2,0m ograniczających możliwość wjazdu
np,większość atrakcyjnych parkingów na lazurowym jest tak zabezpieczona |
To niestety czysta prawda - ze smutkiem potwierdzam
KrzysF - 2010-03-24, 20:48
Zaradek napisał/a: | fiba56 napisał/a: | ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery |
Dokładnie tak jak w SOSPZMot. |
No właśnie. Czy ta informacja, że SOSPZMot Asistance obejmuje napewno kampery jest sprawdzona??
Sądząc po poście z listopada 2009 chyba tak ale czy ktoś z forumowiczów może to potwierdzić??
Jadę za tydzień na narty do Austrii i zalezy mi na tej informacji.
OMEGA - 2010-03-24, 21:07
Ted69 napisał/a: | Sprawdzilem wlasnie w warunkach ubezpieczenia:
paragraf 2 - punkt 11.
Pojazd ubezpieczony - dopuszczony do ruchu motocykl lub samochod osobowy (pod tym pojeciem rozumie sie takze pojazdy w nadwoziu samochodow osobowych, zarejestrowane jako pojazdy ciezarowo-osobowe oraz ciezarowe).
a) o dopuszczalnej masie calkowitej do 3,5 tony
b) posiadajace wazne badania techniczne
c) nie bedace pojazdami specjalnymi, nie nalezace do do Policji, Strazy Pozarnej, sluzb transportowych
d) nie - Nauka Jazdy
e) nie taksowki
Wychodzi na to ze kamperow to NIE obejmuje - buuuu |
Zgadzam się z tobą , byłem pytać w PZM w Katowicach i usłyszałem że kamperów to nie obejmuję , miła Pani powiedziała że mam udać się do PZU , a tam zażądali prawie 400 zł za Asistance które działa zagranicą i to jeszcze jest obwarowane pewnymi uwarunkowaniami.
Podobnie ktoś na forum napisał że przez Słowację można jechać bez winiety kamperem , miła pani powiedziała że NIE jest to błędne odczytanie informacji
BĄDZ TU MĄDRY kto ma rację????????
Pozdrawiam
Marian
Zaradek - 2010-03-24, 21:13
KrzysF napisał/a: |
No właśnie. Czy ta informacja, że SOSPZMot Asistance obejmuje napewno kampery jest sprawdzona?? |
Sprawę pilotowałem w zeszłym roku i miało to byc zawarte na piśmie, ale z tego co widzę nie jest. Trzeba by do nich napisać z oficjalnym zapytaniem. Ktoś z forumowicz dostał takie potwierdzenie na mail i tu na forum przytoczył.
O tutaj
antwad - 2010-03-24, 21:24
Rzeczywiście dostałem odpowiedź, że pisząc o samochodach specjalnych autorzy mieli na myśli radiowozy, karetki itd.
Sprawę uznałem za wyjaśnioną i nie interesowałem się dalej.
Jutro zapytam się jak jest naprawdę w kontekście odpowiedzi, której udzielono mi na jesieni.
OMEGA - 2010-03-24, 21:37
Ted69 napisał/a: | Czyli wychodzi na to ze rejestrujac kampera jako zwyczajne osobowe - traci sie troche na OC ale za to - majac takie Assistance - zyskuje sie ( w wersji - dowolny samochod) |
Cytat:
Czyli wychodzi na to ze rejestrujac kampera jako zwyczajne osobowe - traci sie troche na OC ale za to - majac takie Assistance - zyskuje sie ( w wersji - dowolny samochod)
nie bądź taki tego pewny , najlepszym klient ubezpieczalni jest ten kto płaci a w zamian nic nie żąda ale kiedy przyjdzie realizować szkodę wtedy zaczynają się schody , lepiej mieć wszystko dokładnie napisane .
Kiedyś miałem w Warcie ubezpieczone " grafii" i było to wyraźnie napisane w polisie , pewnego razu budynek został opisany przez graficiarzy po zgłoszeniu szkody okazało się że akurat szkoda jest zbyt mała a wogóle oni grafii nie ubezpieczają i powinienem wystąpić z powództwa cywilnego do osoby która ze mną takie ubezpieczenie zawarła w imieniu Warty.
Takie mamy niestety prawo .
Pozdrawiam
Marian
KrzysF - 2010-03-25, 12:35
Ubezpieczenie Asistance ADAC można kupić u dowolnego dystrybutora w Niemczech. Ale jest przedstawiciel ADAC na Polskę:
http://www.starter24.pl/PL/
75zł albo 150zł na rok w wersji Plus (obejmującej samochód zastępczy i nocleg)
Dzwoniłem tam i ubezpieczenie w wersji osobowej do 3,5t obejmuje kampery.
Chyba się zdecyduję
antwad - 2010-03-25, 13:27
Tylko tu coś cienko z holowaniem w razie awarii. 50 km i koniec.
Wydaje mi się, że jest to zubożona wersja assistance (taki malutki ten Plus). Taka pełna obejmuje holowanie do miejsca zamieszkania, ale kosztuje blisko 300 zł.
KrzysF - 2010-03-25, 13:58
antwad napisał/a: | Tylko tu coś cienko z holowaniem w razie awarii. 50 km i koniec.
. |
Rzeczywiście. Zadzwoniłem jeszcze raz. Oni są rzeczywiście przedstawicielem ADAC ale "Starter" to inny, chyba gorszy produkt.
KrzysF - 2010-03-25, 23:42
Ja kupiłem tego Startera w wersji "łysej".
Ale ta sama firma jest przedstawicielstwem ADACa i u mnich można wykupić oryginalne niemieckie ubezpieczenie w cenie niecałe 80 ojro (czyli normalna cena). Na stronie Startera trudno wydedukować jak tego dokonać. W rozmowie z miłym panem dowiedziałem się, że trzeba zadzwonić pod nr (061) 83 19 888. Miła Pani, z którą też rozmawiałem, wszystko wyjaśni.
Piszę to wszystko, gdyby ktoś zdecydował się na ADACa.
kimtop - 2010-03-26, 12:41
Ja wykupiłem ADAC-a korzystając z pomocy http://www.bienert.biz/. Polecam
Camper Diem - 2010-03-26, 19:11
no jaka szkoda, że powyżej 3,5 t nie obowiązuje
zresztą pow. 3 m wysokości również
ja wykupiłem auto pomoc w pzu.
nie ma już wariantów czasowych- za rok zapłaciłem 391 zł w wersji cała europa, również w miejscu zamieszkania, cena z rabatem dla auta z oc pzu, które mnie kosztowało 345 zł za rok
Camper Diem - 2010-03-26, 19:34
Ted69 napisał/a: | AC tez kupowales w PZU |
nie mam ac
Ted69 napisał/a: | OC - 297 zl |
345 zł to minimalna składka podobno, więc skąd te 297 zł ?
Stanek - 2010-05-27, 09:00
Ted69 napisał/a: | Wyslalem wczoraj pytanie do SOSPZMot czy kampery tez sa objete ich polisa Assistance.
Dostalem zdawkowa ale pozytywna odpowiedz:
Cytat: | Zgłoszenie nr [RT#000278]
Odpowiadanie na wiadomość
Tak, campery są objęte. |
|
To super bo właśnie zastanawiałem się czy przedłużać u nich assistance na kolejny rok
mirek3510 - 2010-06-22, 19:38
wczoraj na parkingu (a do domu 150 km) zatrzasnąłem auto a w środku wszystko klucze telefoon więc pożyczyłem telefon dzwonie do sospzm po pomoc a tu miła niespodzianka nie udzielają pomocy samochodom ciężarowym ,byłem busem opel movano 3.5 dmc,ale rok temu ten sam samochód odmówił mi posłuszeństwa i mnie scholowali,chyba coś pozmieniali
Camper Diem - 2010-06-22, 19:52
nie wiem jak było, ale na chwilę obecną SOS PZMOT nie dotyczy aut powyżej 3,5 t i aut specjalnych, za wyjątkiem kamperów
ja musiałem wykupić assistance w PZU, ale Ty masz auto do 3,5 t? jeśli tak to podlegasz pod program pomocy PZMOT
IAAN - 2010-07-12, 15:50
http://www.sospzmot.pl/
czy tu można wykupic asistans na campera pytałem 4 razy i potwierdzili że tak stawka na rok 135 zł
Zaradek - 2010-07-12, 22:37
Cena zależy od opcji jaką wybrałeś.
artyst - 2010-09-13, 11:16
affa napisał/a: | no jaka szkoda, że powyżej 3,5 t nie obowiązuje
|
Przymierzam się własnie do jakiegoś assistance i doczytalem ze ADAC obejmuje wszystkie pojazdy do 3.5t (również dostawcze) a wyjątkiem są campery, które mogą mieć DMC 7.5t !! (jest o tym też wzmianka w lipcowym wydaniu polskiego caravaningu)
Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenie co do udzielonej pomocy ostatnio a szczególnie za granicą?
piobar - 2012-08-11, 23:06
Stary temat, ale od 2010 troche sie pozmienialo w temacie assistance i moze ktos szuka info. Sam szukalem i podziele sie tym co aktualnie wiem.
PZU Auto Pomoc juz rok temu wycofalo sie z pojazdow specjalnych i rykoszetem oberwalo sie kamperom - na 08.2012 nadal nie obsluguja .
Starter24 wycofal sie z kamperow jakis czas temu. Mieli podobno wznowic ale wychodzi na to ze sami chyba padaja, strona jest ale brak oferty i zadnego kontaktu z nimi. Mam tam jeszcze aktualna polise i probowalem odnowic, nie odbierali, nie oddzwaniali - granda!
PZMOT od 2011r ubezpiecza kampery do 3.5t w roznych wariantach ubezpieczen, za to zdaje sie ze wycofal sie z dostawczych i ciezarowych >regulamin<. Roczny pakiet kraj i zagranica - 300zl, jest tez opcja 30dni za 60zl, do wyboru na osobe lub pojazd.
ADAC bez zmian, ~80eur/rok, kampery nawet do 7.5t dmc, nadal brak normalnego polskiego oddzialu co wydaje i mi sie nieco dziwne jak na taka firme.
LINK4 nie obsluguje w ogole kamperow.
Mozliwe ze inne firmy ubezpieczajace kampery daja assistance w pakietach ale tego nie sprawdzalem.
emkacar - 2012-08-12, 06:48
piobar napisał/a: | ADAC bez zmian, ~80eur/rok, kampery nawet do 7.5t dmc, nadal brak normalnego polskiego oddzialu co wydaje i mi sie nieco dziwne jak na taka firme. |
Z tego co mi wiadomo, to ADAC chciał otworzyć w Polsce swoją filię czy spółkę i...........coś nie było do przeskoczenia i powstała współpraca ze STARTER (nie wiem, czy ADAC nie ma w niej udziałów). Oczywiście i tak nie jest to to samo co ADAC. ADAC to stowarzyszenie a nie firma ubezpieczeniowa. I może tu są różnice, bo w ADAC pomoc jest społeczna - od członków klubu.
bartosz_b - 2012-08-16, 07:30
Udało mi się wykupić Assistance na kampera w PTU - Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń. Roczne ubezpieczenie 270 PLN
Jeżeli chodzi o pakiet OC AC to najtańsza opcja wyszła mi w Unice 1850 PLN
Marcinosik - 2012-12-03, 00:33
Tak sobie myślę, czy ktoś zna Asistance z holowaniem pod dom w całej europie i pakietem wszytko mam gdzieś bo mam ubezpieczenie i dzwonię na infolinię i przyjeżdżają?
Chcę się wybrać wiekowym autem po europie i raczej nie mam co liczyć że jakiś warsztat będzie miał części itp, więc w razie awarii wolał bym holowanie do domu.
Tak przy okazji jak to jest gdy ma się takie ubezpieczenie z zapłatą za naprawę w warsztacie po holowaniu? Płacę ja czy ubezpieczyciel?
wbobowski - 2012-12-03, 00:48
Marcinosik napisał/a: | Tak przy okazji jak to jest gdy ma się takie ubezpieczenie z zapłatą za naprawę w warsztacie po holowaniu? Płacę ja czy ubezpieczyciel? | .
Mając assistance do AC po awarii w Grecji, za sholowanie do serwisu był tylko uścisk dłoni kierowcy po podpisaniu karty holowania, ale za naprawę płaciłem sam. Tego nie obejmowalo ani AC ani assistance.
Zależy jakie to jest ubezpieczenie.
szczygielski - 2012-12-03, 10:06
Ja mam asistance wykupione w ADAC. W czerwcu byłem w Norwegii, miałem awarię (zawór w pompie wtryskowej), w ciągu dwóch godzin (na bezludziu) od powiadomienia zjawił się holownik i zawiózł mnie do serwisu, gdzie w ciągu dwóch dni usterka została usunięta. W związku z tym, że kamper był na gwarancji, za naprawę nie płaciłem.
ADAC+ działa powyżej 50km od miejsca zamieszkania i obejmuje wszystkie samochody, które w danej chwili są legalnie używane przezemnie. Obejmuje wszystkie osoby, jadące ze mną do 9 osób i zwierzęta (ja mam psa). Na czas naprawy ADAC zabezpiecza noclegi, jeżeli nie można przebywać w kamperze, a jeżeli usterka nie zostanie usunieta w terminie 3 dni, to takze transport wszystkich osób do miejsca zamieszkania i transport kampera. Z tym, że transport kampera może być później niż osób. Należy wykupić ADAC+ obejmuje to kampera o dmc do 3,5 tony (mój ma 3,5 tony + alkowę - wysokość 3,10m).
koko - 2012-12-04, 16:17
obejmuje kampera o dmc 7,5 tony, busy do 3,5
GregSad - 2012-12-04, 18:09
Witam,
Temat Asistance jest mi bliski po tegorocznych wakacjach. Tchnięty opatrznością wykupiłem go w ADAC korzystając z pomocy Macieja Bienerta. We Włoszech padły mi światła. Poprosiłem o pomoc ADAC i faktycznie pomogli. Ale najważniejsze - czułem się zaopiekowany i miałem kontakt z ludźmi którzy próbowali mi pomóc - nie byłem sam z problemem. Osobom nie władającym językami polecam niemieckie ADAC z polecenia Macieja Bienerta w razie czego pomaga i pośredniczy. Ja na pewno dalej będę kontynuował - również za pośrednictwem wyżej wspomnianej osoby.
Jak by co - to zapraszm do kontaktu telefonicznego
Pozdrawiam
Thom - 2012-12-30, 20:13
Mam pytanie gdzie można wykupić ADAC... przez stronę internetową niemiecką czy może jest jakiś inny sposób?
Jacek999 - 2012-12-30, 20:43
Poczytaj tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6516
Cykada - 2012-12-30, 20:47
mogę Ci kupić adaca jak chcesz to pisz na pw.
Mam też to ubezpieczenie jednak będe rezygnował.
Wg mnie adac przydaję się tylko wtedy kiedy padnie silnik i trzeba auto odcholowac do polski. Bo w razie awarii czesci i naprawa to duże koszty ok. 80euro/h .A to co gratis czyli np. kapeć to mozna sobie samemu wymienić..
GregSad - 2012-12-30, 22:23
Witaj,
Przeczytaj cały link który wrzucił Jacek999,
Tam znajdziesz opinie. Ja mam ADAC niemieckie. Jestem b. zadowolony. Wykupiłem go pry pomocy Maćka Bienerta. W razie kłopotów bardzo angażuje się w pomoc co jest szczególnie ważne dla osób nie władających biegle językami.
Pozdrawiam
Grzegorz
zrenica - 2013-01-09, 18:09
Starter 24 http://www.starter24.pl/index.html odnowił swoja ofertę. Czy ktoś z Was już zakupił u nich ubezpieczenie assistance w ostatnim czasie?Jeżeli ktoś korzystał to jakie macie opinie?
janus - 2013-01-09, 18:18
Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło ,
czyli dalej ograniczenie DMC do 2599 kg , ergo nie dla nas
marmur - 2013-01-09, 20:12
Ja mam ADAC.
Nieistotne jakim i czyim autem jadę.
Kilka dni temu stanąłem na drodze.
Telefon do ADAC, pół godzinki czekania i przyjechała Pomoc drogowa. Pan spytał dokąd ma zawieźć samochód a dokąd pasażerów. Auto odstawił do wskazanego zakładu a po kilkunastu minutach podjechał samochód zastępczy.
Zero problemów, żadnych niewygodnych pytań.
Wg mnie no comments.
|
|