Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Camper a leasing i vat

pawel67 - 2007-05-17, 21:46
Temat postu: Camper a leasing i vat
Witam. Poważnie rozważam zakup campera (zaraziłem się ;-) ). Mam kilka pytań.

1. Czy macie jakieś doświadczenia w leasingowaniu camperów ?
2. Czy od takiego samochodu można w odliczyć cały vat ?
3. Jaka jest akcyza na taki pojazd ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

eeik - 2007-05-18, 07:49

W leasingowaniu nie mam doświadczen, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby dawał ten pojazd podstawy do odliczenia VAT-u bo rozumiem że chcesz go na firme zakupić.
My mamy prywatnie.

Akcyza jest w zależności od pojemności

do 2000 ccm - 3,1 %

pow. 2000 ccm - 13,6 %

pawel67 - 2007-05-18, 07:53

A jak camper jest rejestrowany ? Jako osobowy / ciężarowy / dostawczy ?
Paweł P. - 2007-05-18, 07:54

specjalny, kempingowy
sasquatch - 2007-05-18, 08:45

lub ciężarowy - wszystko zależy na czym Tobie zależy

Jak weźmiesz na firmę i dobrze uzasadnisz że służy Ci do wykonaywania zawodu - np. jesteś fotografem, aktorem, pisarzem - pracujesz w branzy turystycznej - piszesz przewodniki na przykład, to wtedy nawet VAT z paliwa możesz odliczyć. - Podstawa dobra ksiegowa!!! :haha:

kaimar - 2007-05-18, 08:47

Kamper nie spełninia warunków podatkowych dla auta ciężarowego, więc jest traktowany jak osobowy. Chyba że odzielisz wnętrze przegodą (stałą) w połowe odległości od przedniej szyby do tylnej sciany.
eeik - 2007-05-18, 08:51

Tak i ta tylna część będzie służyła do załadunku, a nie do przewożenia ludzi :) ))
sasquatch - 2007-05-18, 08:54

Mój jest ciężarowy - nie wiem dlaczego - mam jakąś homologację czy certyfikat by mozna było tak zarejestrować.

Tak był zarejestrowany i ja tego nie zmieniałem - ciężarowy do 3,5T.

A jak są Ople Astry cięzarowe - dwa rzędy siedzeń (wcale nie odgrodzone od siebie) i jakiś tam bagażniczek? - Mam większy w kamperze - wiec pełnoprawny ciężarowy!!!

eeik - 2007-05-18, 08:57

Sas jak myślę urzędnik miałby tu coś do powiedzenia na ten temat.
ale ponieważ nie wdaję się w dyskusje nad którymi dogłębnie się nie zastanawiałam więc - róbta co chceta :) )

sasquatch - 2007-05-18, 09:03

Masz rację - ale ja takiego kupiłem - inny urzędnik wydał na to zgodę i tak zarejestrował. Też z tego powodu cierpię ponieważ ubezpieczenie ciężarowego jest droższe od specjalnego.

Jak będą kiedyś problemy to się tym zajme - na razie jest tak cudownym kamperkiem że wpisy w dowodzie mi nie przeszkadzają :-D

eeik - 2007-05-18, 09:47

Ale mnie to raczej chodzila urzędnika d/s VAT-u a konsewncje są przykre :)

A że kamperek cudowny to sie wie :ok

kazbar - 2007-05-18, 10:16

O tym czy samochód jest ciężarowy czy osobowy w myśl najnowszych przepisów o VAT decyduje papier z Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów.
Na takim zaświadczeniu musi się znaleźć adnotacja, że: "pojazd spełnia dodatkowe warunki określone w art.86 ust.4 ptk.1-4 ustawy o podatku od towarów i usług".
Samochody specjalne to inna para kaloszy. W tym przypadku proponuję zwrócić się z pisemnym zapytaniem do miejscowego Urzędu Skarbowego. Z doświadczenia wiem, że w wykazach samochodów specjalnych podlagających ustawie o VAT nie ma samochodów kempingowych. I tutaj jest niestety pies pogrzebany.

eeik - 2007-05-18, 10:28

Kazek :ok
pp - 2007-05-18, 12:47

tak jak pisze KK! nawet mozna miec w dowodzie że to ciężarowy, (bo np tak kiedyś był zarejestowany) ale bez wymienionego przez KK zaświadczenia nie radzę kombinować z odliczaniem VAT za cokolwiek!
natomiast wynajem mozna śmiało wrzucić w koszty i VAT odliczyć! Oczywiście jeżeli na fakturze nie bedzie pisac że to kamper!
ja planuję zakup z funduszu socjalnego! :haha:

eeik - 2007-05-18, 15:19

To ja się u Ciebie zatrudnie i będę sobie wypożyczać :haha:
pp - 2007-05-18, 15:47

i wystarczy Ci max dwa tygodnie urlopu na raz?
eeik - 2007-05-18, 16:37

hmmmm niech pomyślę :-/

:gwm :haha: czasem pewne rzeczy sa nie do przeskoczenia :placze2

pawel67 - 2007-05-18, 21:10

Reasumując - nie ma prostego rozwiązania.
A może tak zrobić:

- kupić na firmę ale pod wynajem
- od czasu do czasu wynająć

Wtedy odpada problem uzasadniania wydatków poniesionych na campera.
Pozostaje problem co z vat'em.

martes - 2007-05-18, 21:18

Urzednik z U.Skarbowego nie oglada pojazdow ,patrzy jedynie na dokumenty jesli jest homologacja na ciezarowe wystawiona przez stacje diagnostyczna to wszystko jest ok . Mozna odliczyc nawet vat od paliwa i wszelkich napraw....
Pozdrawiam....

kazbar - 2007-05-19, 21:32

pawel67 napisał/a:
A może tak zrobić:

Można inaczej:
1. Kupić kampera jako towar handlowy. Odliczyć Vat. Pojeździć np: rok i....
2. Sprzedać go firmie leasingowej i znowu odliczać VAT

.......

:-D

eeik - 2007-05-19, 22:12

Kazek a czy towar handlowy mozna ot tak sobie uzywac ???

Ja gdybym była urzędnikiem nie dałabym sobie tego wcisną,

albo sprzedajesz albo używasz

ale łba nie dam uciąc.

Ale ja z tych co
boskie-bogu
królewskie- królowi
a co moje nie ruszac.

pawel67 - 2007-05-20, 07:40

Nie mam zamiaru omijać/naciągać przepisów skarbowych. Ponieważ mam zamiar kupić auto i od czasu do czasu odpłatnie go wypożyczać staram się zminimalizować koszty.
Stąd ten post :-)

eeik - 2007-05-20, 07:58

Paweł67 my nie US tylko rozważamy zawsze wsie aspekty sprawy, aby byc zorientowanym.
Ważne byś wybrał opcje najbardziej Tobie odpowiadającą :)

kazbar - 2007-05-20, 08:34

eeik napisał/a:
Kazek a czy towar handlowy mozna ot tak sobie uzywac ???

No faktycznie! Rąbnąłem z tym jak "łysy o beton" :gwm
Kupić np: lizaka, którego już ktoś lizał....a fee!

eeik - 2007-05-20, 08:57

No jest opcja handlu towarem używanym Kazek :0

ale wiesz albo jest na środkach trwałych i go uzywaśz, albo masz go do sprzedaży.

Ale dogłębnie tematu nie rozgryzałam. :diabelski_usmiech

pietrek - 2007-09-06, 10:42

pawel67 napisał/a:
A może tak zrobić:

znakomity pomysł i zgodny z przepisami !
ps. ja właśnie tak to zrobię ,
w koncu mam prawo w działalności gosp. umieścić wynajem pojazdów kampingowych a od czasu do czasu wystawić fv (np.)znajomym ;-)
przy zakupie kampera mam możliwość i pełne prawo odliczyć vat :-)

pp - 2007-09-06, 10:44

polecam to dobrze sprawdzić!
kaimar - 2007-09-06, 11:18

pietrek napisał/a:

Tak, ale pod warunkiem że w środku będzieś miał przegrodę odzielającą część pasażerską od bagażowej w proporcji conajmniej 50/50. W innej sytuacji to tylko jak za osobowy, vat od 30 tys.

pietrek - 2007-09-06, 11:59

kaimar napisał/a:
pietrek napisał/a:

Tak, ale pod warunkiem że w środku będzieś miał przegrodę odzielającą część pasażerską od bagażowej w proporcji conajmniej 50/50. W innej sytuacji to tylko jak za osobowy, vat od 30 tys.

jeśli diler kupuje kampera dwynajmu to ma prawo odliczyć od niego vat czy nie ma prawa ?
a ja czym się różnie od dilera skoro w działalności gosp. umieściłem kupno-sprzedaż oraz wynajem ?

Robin - 2007-09-06, 12:06

Witaj pietrek !
Zapoznaj się z tym tematem na forum karawaning.pl http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=482 - tam jest sporo na ten temat.Ale jest jeszcze inne wyjscie.To zasada 2x6 (sześć miesięcy lub sześć tysięcy).Jak ją zastosować (gdy będziesz zainteresowany) napiszę Ci na PW.
Pozdrawiam - Robin (jeszcze dwa dni będę w Polsce - wracam pod koniec paździenika)

pietrek - 2007-09-06, 12:13

Robin napisał/a:
Witaj pietrek !
Zapoznaj się z tym tematem na forum karawaning.pl http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=482 - tam jest sporo na ten temat.Ale jest jeszcze inne wyjscie.To zasada 2x6 (sześć miesięcy lub sześć tysięcy).Jak ją zastosować (gdy będziesz zainteresowany) napiszę Ci na PW.
Pozdrawiam - Robin (jeszcze dwa dni będę w Polsce - wracam pod koniec paździenika)

oczywiście,proszę napisz !

eeik - 2007-09-06, 12:18

Robin napisał/a:

Witaj pietrek !

My też ciekawe.

(paf- poprawiłem znacznik cytatu)

martes - 2007-09-06, 12:48

Robin ja też poproszę w/w sprawa z góry dziękuję
4ndrew - 2012-08-08, 11:54

odswieżam wątek

czy cos się zmieniło w przepisach od tamtego czasu odnosnie kupna kampera na firme w leasingu i odliczenie VATu od samochodu i oczywiście też paliwa ?

dorzucam link z ciekawym artykułem który znalazłem z interpretacja sądu.

http://interpretacja-poda...od-wynajem.html

czy przepisy od tego czasu zmieniły się ?

Planuje zakup kampera w leasingu na firme w celu używania go do codziennej pracy zarówno w Polsce jak i za granicą (Niemcy , Norwegia). Charakter pracy jest taki że np. mam wyjazd z domu na 3msc i praca w danym regionie , więc częśc kosztów noclegów w hotelach za 2-3osoby będę mogł wtedy zaoszczędzić mając do dyspozycji kampera .
W działalności zamierzam tez dopisać np. wynajem samochodów specjalnych typu camper aby w zdarzających się okresach przestoju , móc również wypożyczyć campera .

koko - 2012-08-08, 21:08

w leasingu posiadł nowego kampera nasz kolega z Wrocławia mający firmę organizującą zloty
Jurek a firma to halcamp

Fux - 2012-08-31, 15:02

Wyleasingowanie o niczym nie świadczy; ważną/kluczową kwestia jest możliwość bezproblemowego odliczenia VAT-u.
slawwoj - 2012-09-01, 16:58

pawel67 napisał/a:
A może tak zrobić:

Na forum są osoby, które prowadzą wynajem. Może to jest dobry sposób na obniżenie kosztów własnego kampera?

qweplo25 - 2015-10-15, 11:47

Witam.
Interesuje Cię leasing campera ? Po wszystkie informacje na ten temat zapraszam na http://www.masterlease.pl...ferta_leasingu.

Bronek - 2015-10-15, 12:04

Problem z odliczaniem czy to Vat czy czynszu leasingowego , to właściwe uzasadnienie takiego odliczenia.

Mam znajomego laryngologa ,co zrobił niby ruchomy gabinet lekarski.
Papier wszystko przyjmie , ale kontroler już nie .
Jeśli uda sie te 5 lat a 6 de facto lat, bez kontroli przetrwać , będzie wględny zysk , ale gdy......to jak u frankowicsów d. blada.