|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ściany boczne do markizy
Jacekw - 2009-11-17, 21:21 Temat postu: Ściany boczne do markizy Mam pytanie. Czy korzystacie z doczepianych ścian przednich i bocznych do markizy. Chciałem kupić taką przednią i jedną boczną ale nie wiem czy to ma sens i czy przy wietrze nie wyrwie wszystkiego.
Tadeusz - 2009-11-17, 21:33
Mam ścianę przednią i bardzo ją sobie chwalę, szczególnie gdy wieje prosto w bok kampera i na domiar złego - pada.
Chroni również przed nadmiarem słońca.
Jacekw - 2009-11-17, 22:22 Temat postu: ściana do markizy Ale czy jak przywieje wiatr to ona nie działa jak żagiel? A myślisz że warto dokupić jeszcze boczną?
Tadeusz - 2009-11-17, 22:36
Jacekw napisał/a: | Ale czy jak przywieje wiatr to ona nie działa jak żagiel? A myślisz że warto dokupić jeszcze boczną? |
Markiza generalnie musi być zabezpieczana przed wiatrem. Podpory mocujemy do ziemi szpilami i oprócz tego napinamy linki lub taśmy również śledziami mocowanymi do ziemi. Tę boczną ściankę także przyszpilam.
Jeśli zbliża się burza z wichurą to i tak każdy rozsądny człek zwija markizę.
Namawiam na takie ścianki - czołową i boczną, lub dwie boczne.
Endi - 2009-11-17, 23:11
Tadeusz napisał/a: | Namawiam na takie ścianki - czołową |
Jak pojedziesz Jackuw, na południe Eu w lecie, to ta czołowa przyda Ci się szczególnie.
eler1 - 2009-11-17, 23:22
Jacekw napisał/a: | Czy korzystacie z doczepianych ścian przednich i bocznych do markizy | Nazywa się to Safari - Room i korzysta się z tego w zależności jak długo przebywasz w jednym miejscu oraz jaka jest pogoda(przydatne w naszym klimacie na południu już nie, chyba że chcesz mieś drugi pokój). W moim przypadku raz w roku na krócej niż trzy dni nie chce mi się ich montować
|
|