| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Zakup Campera w Niemczech
Krzysztof M - 2009-11-21, 11:08 Temat postu: Zakup Campera w Niemczech Jestem zdecydowany wymienić mojego staruszka na nowszy. Szukam Campera rocznik około 2000. Analizując ceny widzę, że chyba taniej by było sprowadzić z Niemiec.
Cz ktoś sprowadzał ostatnio taki samochód z Niemiec.
Czy znacie jakiś Komis niezbyt daleko od granicy?
Jakie czekają mnie opłaty w Polsce?
Proszę o pomoc.
Krzysztof
StasioiJola - 2009-11-21, 11:30
szukaj na mobile.de lub autoscoute24.de. w niemczech. Najlepiej kupuj z prywatnego ogłoszenia ale takich jest mało. Musisz sie liczyc z opłatami w Polsce -akcyza od faktury lub umowy wg wartości wyliczonej przez UC 3% do poj. silnika 1999ccm lub 18.6% jesli silnik większy jak2000ccm co jest normalnym zdzierstwem!! . Oprócz tego normalne opłaty rejestracyjne około 1000zł. Stasio.
Oskar - 2009-11-21, 15:37
Achoj!
A może poszukaj tutaj http://www.camperscaravan...ampers.html?r=4
Pozdrawiam Oskar
marko - 2009-11-21, 20:33
kampera z niemiec trzeba przeliczac cena w euro x 5 zł wtedy wiemy cene z akcyzą pozdrawiam marko
Krzysztof M - 2009-11-21, 21:58
| StasioiJola napisał/a: | szukaj na mobile.de lub autoscoute24.de. w niemczech. Najlepiej kupuj z prywatnego ogłoszenia ale takich jest mało. Musisz sie liczyc z opłatami w Polsce -akcyza od faktury lub umowy wg wartości wyliczonej przez UC 3% do poj. silnika 1999ccm lub 18.6% jesli silnik większy jak2000ccm co jest normalnym zdzierstwem!! . Oprócz tego normalne opłaty rejestracyjne około 1000zł. Stasio. |
Zdzierstwo to łagodnie powiedziane. Ciśnie się na usta bardziej dosadne określenie. Nie spodziewałem się, że to takie koszty. Chyba poszukam w kraju. Dziękuję za informację.
Skorpion - 2009-11-21, 22:01
ja kupilem w niemczech od wlasciciela nie zaluje
LEGALO - 2009-11-21, 22:48
witam.najwięcej prywatnych ogłoszeń znajdziesz na niemieckim ebay-u
ebay.de w wyszukiwarce wpisz wohnmobil jak nie znajdziesz to wpisz wohnwagen bo oni często wstawiają campery do przyczep.
w razie potrzeby mogę pomóc wylicytować,kupić przywieźć
pozdrawiam
Krzysztof M - 2009-11-22, 15:05
Dziekuję wszystkie za informacje.
Andrzej 73 - 2009-11-22, 15:24
| Krzysztof M napisał/a: | | Czy znacie jakiś Komis niezbyt daleko od granicy? |
Witam ,
Podaje link do centrum karawaningowego w Berlinie
http://home.mobile.de/CARAVAN-COMPANY-BERLIN
Jeśli jesteś zdecydowany na zakup kamperka to daj mi znać na Priv.
Mam w tej firmie osobę która może pomóc w znalezieniu odpowiedniego sprzętu.
Pozdrawiam
krzysioz - 2009-11-22, 21:15
Witam ,
Ja jestem w trakcie intensywnych poszukiwan. z wymienionej strony spodobala mi sie taka zabudowa http://home.mobile.de/hom...hicleType=false
. Podoba mi sie rowniez Dethleffs w podobnym wieku (taki sam uklad). Jestem ciekaw ile mozna utargowac przy cenie ok 30 tys.euro.? Przy okazji chcialem spytac jaka opinia ciesza soe Renaulty ?
Pozdrawiam
maga - 2009-11-22, 21:52
| krzysioz210 napisał/a: | | Jestem ciekaw ile mozna utargowac przy cenie ok 30 tys.euro.? |
Zadzwoń do nich,bez problemu rozmówisz się po Polsku,bo pracują tam Polacy.
Moi koledzy kupowali tam kampery,są zadowoleni,z tym targowaniem jest podobno różnie,prędzej wynegocjujesz jakieś dodatki,typu markiza,bagażnik na rowery,relingi dachowe,kamera cofania,antena,TV itp.
| krzysioz210 napisał/a: | | Przy okazji chcialem spytac jaka opinia ciesza soe Renaulty ? |
Mam kolegę,który użytkuje kampera na bazie Mastera,jest bardzo zadowolony,porównując do Fiata,silniki Renault,są mocniejsze i dynamiczniejsze,cieszą się również mniejszym spalaniem,a więc są oszczędniejsze od Fiata.
kaimar - 2009-11-22, 22:11
Mam prawie identycznego Knausa z 2008 roku - SKY 600 DKG ale z silnikiem 150KM. Pojazd bez zastrzeżeń poza deską od łóżka w alkowie zamocowaną za nisko co skutkuje guzami na głowie. Zużycie paliwa w tych samych warunkach mniejsze niż w Ducato (2009) , fotele wygodniejsze niż w Ducato. Kabina gorzej wytłumiona. W układzie ogrzewania są grzałki elektryczne , więc ogrzewanie szybko zaczyna działać przy zimnym silniku. Będę chciał sprzedać tego Knausa w niedługim czasie.
Ten w Berlinie ma uszkodzenia od gradu.
MILUŚ - 2014-02-07, 14:12
Jak wielu z Was wie jestem na etapie sprzedaży swojego białego u-boota i rozglądania sie za czymś co go zastąpi Po przemyśleniu i przespaniu sprawy doszliśmy z pierwszym oficerem do wniosku że będzie to półintegral .Szukając w internecie , wpadło mi w oko pare ogłoszeń w kraju i zagranicą .Dla lepszego poznania modelu porównywałem ceny ,wyposażenie , przebiegi itp. takich samych kamperów w kraju i zagranicą . I może mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz ? Jeśli sie weźmie taki sam model ,markę , rocznik a czasami nawet wyposażenie to kampery w Polsce /sprowadzone z Holandii,Francji czy Niemiec z kpl.papierów do rejestracji / są tańsze o tych samych za granicą o dobre 10-15 tysięcy A przy sprowadzeniu samodzielnym trzeba jeszcze do tych cen doliczyć ~2000 zł I ja sie pytam : GDZIE TU JEST KRUCZEK ?
SlawekEwa - 2014-02-07, 14:15
Taki duzy chlop, a py :pyta jak dziecko
krimar - 2014-02-07, 14:28
te u nas są na ogół po przejściach lub przeszczepach, a tamte od pierwszych właścicieli
MILUŚ - 2014-02-07, 15:25
OK ..........mały czy duży ............z pytą czy bez
porównajcie :
http://suchen.mobile.de/w...artlyIntegrated
i :
http://otomoto.pl/dethlef...3-T3904434.html
I co Wy na to ?
andrzej34sto - 2014-02-07, 16:08
Ale to chyba ten sam ducato,nawet przebieg identyczny:)
andrzej34sto - 2014-02-07, 16:17
Ja tak rozumuję,ze dla nas cena jest wyższa ze względu na akcyzę,bo gościu jest ze sląska,a tam duzo jest takich co sprzedają podwójnie(PL i D) ,bo mają podwójne obywatelstwo i nie płacą u nas podatku
zbychu - 2014-02-07, 16:24
Przecież to ten sam sprzedawca , ten sam adres sprzedawcy.
zbyszekwoj - 2014-02-07, 16:50
Ale dla Niemca cena nie może być taka jak dla Polaka bo się kapnie że auto po zdarzeniu a Polak ma nadzieje ,że dobrze zrobiony.
OMEGA - 2014-02-07, 17:14
| andrzej34sto napisał/a: | | Ja tak rozumuję,ze dla nas cena jest wyższa ze względu na akcyzę,bo gościu jest ze sląska,a tam duzo jest takich co sprzedają podwójnie(PL i D) ,bo mają podwójne obywatelstwo i nie płacą u nas podatku |
Kolego co Ty za bzdury piszesz !!!!!! Podaj podstawę prawną na zwolnienie z akcyzy?????
MILUŚ - 2014-02-07, 17:19
I co panowie .......... dalej to dla Was takie to jasne o co pytam
CORONAVIRUS - 2014-02-07, 17:37
| MILUS napisał/a: | I co panowie .......... dalej to dla Was takie to jasne o co pytam |
czym jesteś zdziwiony ? To całkiem normalna sprawa na rynku używanych aut ...
Donat - 2014-02-07, 17:39
Miluś a może taki ;-)
http://suchen.mobile.de/w...ries=MobileHome
MILUŚ - 2014-02-07, 18:13
Za stare enerdowskie rękodzieło i z ..........wodogłowiem
Bronek - 2014-02-07, 18:25
ale kazdy sie obejrzy.
Donat - 2014-02-07, 18:31
[quote="MILUS"] | Donat napisał/a: | Miluś a może taki ;-)
Za stare enerdowskie rękodzieło i z ..........wodogłowiem |
Przybliż w co celujesz.
MILUŚ - 2014-02-07, 19:50
| Donat napisał/a: | ..................
Przybliż w co celujesz. |
Coś kole tego :
Donat - 2014-02-07, 19:58
Ładna sztuka :-)
Powodzenia, mam nadzieję że szybko znajdziesz to czego szukasz.
gino - 2014-02-08, 05:46
to coś idealnego dla mnie...
niestety...na dzisiaj poza zasięgiem
zbyszekwoj - 2014-02-08, 08:20
| gino napisał/a: | | to coś idealnego dla mnie |
To może Garbiego do ludzi i będziesz miał kilka takich?
MILUŚ - 2014-02-19, 12:35
Panowie potrzebuję odpowiedzi : Czy z niżej zamieszczonego zdjęcia dokumentów wynika ,ze samochód jest z 2007 roku ? O czym mówi zaznaczona rubryka ?
krzlac - 2014-02-19, 13:28
Tą datę się interpretuje jako datę, w której to auto otrzymało zgodnośc ze świadectwem homologacji. Niemcy nie określają w dokumentach daty produkcji. Do rejestracji będzie potrzebne badanie techniczne w którym diagnosta ustali (określi) datę produkcji.
krimar - 2014-02-19, 17:46
Datę produkcji podwozia uzyskasz online po wpisaniu vinu pod linkiem http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE (działa najlepiej pod internet explorer)
Martin B - 2014-02-19, 18:53
Hi !Na wstepie ...w niemczech kazde auto ma dwa dokumety pierwszy wazniejszy jest dokument samochodu w nim sa wszystkie dane techniczne ,rocznik budowy,nr silnika itd. TYLKO posiadacz tego dokumentu jest upowazniony do zarejestrowania tego auta po rejestracji otrzymuje sie tutaj ten drugi dokument w kturym w skrucie opisane sa dane tech.i data pierwszego zarejestrowania.Pierwszy dokument FARZEUGBRIEF zostaje w domu wlasciciela ! ,drugi FARZEUGSCHEIN musi byc w aucie moim zdaniem w twoim wypadku chodzi o date pierwszego zarejestrowania ,przed ta rubryka z data jest numer albo literka ,na odwrotnej stronie dokumetu jest wyjasnienie ewen.musisz to tutaj przepisac to zobaczymy co to?.Mam nadzieje ze moglem troszeczke pomoc czesc
krzlac - 2014-02-19, 19:41
To nie jest data pierwszej rejestracji. Pole 6 to "Datum zu K" - i jest to data homologacji. Data pierwszej rejestracji (dla Niemców najważniejsza) jest w innym polu oznaczonym " Tag der ersten Zulassung" co dosłownie znaczy "dzień pierwszej rejestracji".
krzlac - 2014-02-20, 08:54
Data pierwszej rejestracji powinna byc w polu B dokumentu na zdjęciu Milusia - "Datum der Erstzulassung des Fahrzeugs".
MILUŚ - 2014-02-20, 09:24
Dzięki za wszystkie pomocne informacje
|
|