|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ładowanie akumulatora żelowego campera -ile trwa ?
mondeo - 2009-11-27, 14:59 Temat postu: Ładowanie akumulatora żelowego campera -ile trwa ? ile może trwać ładowanie akumulatora żelowego ?
przeczytałem instrukcję i nic w niej nie pisze ,czyy jak pali się kontrolka przyłączeniowa to znaczy ze się ładuje ?
Znalazłem tylko napis że przy spadku poniżej 10,5v na akumulatotrze żelowym energoblok automatycznie odłączy wszystko .
jak długo mam trzymać samochód z wtyczką pod 230 v ?
papamila - 2009-11-27, 18:25
i ten sam energoblok, a raczej jego część zwana ukladem prostowniczym
dba o to aby się nie przeładował.
może stać pod prądem do wiosny
mondeo - 2009-11-27, 20:28
czy kontrolka przyłączenia do siecie 230 v zgaśnie jak sie naładuje akumulator czy nie ?
w instrukcji piszą ze jak energoblok wykryje spadek napięcia do 10,50 v to odłączy się wszytko ,piszą ze wtedy ładować min 12 h ?? .
papamila - 2009-11-27, 20:54
mondeo napisał/a: | czy kontrolka przyłączenia do siecie 230 v zgaśnie jak sie naładuje akumulator czy nie ? |
nie nie zgaśnie,
u mnie ładowanie trwa w tle ( jak potrzeba) i żadna kontrolka o tym nie informuje
maszakow - 2009-11-27, 21:05
Mondeo zadajesz niewłaściwe pytania.
Ładowanie może trwać 4-5h a może i 12 - wszystko zależy od tego jakim PRĄDEM urządzenie ładujące traktuje twój akumulator.
Normalny akumulator ładujesz tradycyjnym prostownikiem 12h-24h bo zwykle ładowarki żeby go nie zabić mają ograniczony prąd ładowania do 4-6 amperów.
Jaką pojemność ma twoja żelówka ? Doczytaj jaki jest prąd ładowania twojego energobloku to będziesz mniej więcej wiedział ile czasu trzeba by naładować akumulator i kiedy wyciągnąć wtyczkę. Energoblok to taka nowoczesna ładowarka w starym stylu - kontroluje poziom naładowania i jeśli osiągnie on stan gotowości wcześniej niż ty wyciągniesz wtyczke to nic się nie stanie.
NIkt z nas nie jest w stanie powiedzieć jak pracuje twój kontroler i jakimi lampkami mruga, świeci lub nie świeci. Sam to musisz doczytać lub rozpoznać. nawet nie podałeś typu, modelu ...
mondeo - 2009-11-27, 21:25
Maszaków znalazłem ENERGOBLOK ładuje 2 A taki pisze ,żelówki tak mają .
Tzn ze jak mam akumulator 95 A będzie sie ładował prawie dwa dni
Tadeusz - 2009-11-27, 22:14
Mondeo, koledzy cierpliwie odpowiadają na Twoje pytania, zdradzające zupełny brak orientacji w temacie. Oczywiście każdy z nas uczy się przez całe życie i tak jest dobrze. Można jednak wykazać aktywność w zdobywaniu wiedzy.
Na naszym forum pisałiśmy wiele o ładowaniu akumulatorów, zarówno zwykłych kwasowych, jak i żelowych. Mówiliśmy również wiele o energoblokach. Gdybyś ten materiał odszukał, znalazłbyś odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania.
Goraco Cię do tego namawiam.
koko - 2009-11-27, 22:22
Ja praktycznie trzymam pod napięciem stale tam gdzie stoję i jest prąd wdomu też zwsze stoi pod parą i tak już parę lat drugi kamper
jak by energoblok nie pilnował ładowania n.p na campingach to nie było by sprawnego
kampera na świecie
maszakow - 2009-11-28, 20:15
Bardzo ci się spieszy ? Jeśli to jest jeden akumulator - Możesz go wyjąć i dać np 12h większym prądem z prostownika - 4A na przykład, ale potem już obowiązkowo przez kontroler. Jeśli to jest zestaw małych akumulatorów to tylko w całości można taki myk zrobić, broń Boże z singlami.
I wiesz co... CamperPapa dobrze radzi
mandrake_g5 - 2009-12-26, 10:10
Ładowanie akumulatorów jest sterowane stabilizacją napięcia, a nie prądu!!!. Polega to na tym, że instalacja ładowania ma stabilizowane napięciowo źródło energii, co powoduje wysterowanie prądu ładowania proporcjonalnego do stopnia rozładowania akumulatora. Czyli im bardziej rozładowany akumulator - tym większy prąd płynie w obwodzie ładowania (bo tym większa różnica napięć jest pomiędzy stabilizowanym źródłem energii (ok 14V) a akumulatorem (np 10,5V). W efekcie, na początku ładowania płynie większy prąd, akumulator stosunkowo szybko "łyka" energię. Pod koniec ładowania prąd jest mały, aż do wartości tzw. podtrzymującej, która już praktycznie nie powoduje wzrostu ilości energii w akumulatorze, jedynie pokrywa ew. straty układu.
http://akumulator.sos.pl/...,bezobslugowego
Baal - 2009-12-26, 12:56
http://moto.allegro.pl/it..._i_kwasowe.html A ja dostałem na gwiazdke bardzo fajny prostownik.
|
|