Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Tablica na bagażnik

SlawekEwa - 2009-11-29, 19:28
Temat postu: Tablica na bagażnik
Gdzieś ten temat juz poruszałem, ale nie mogę go odznależć.
Po zmianie numerów na kamperku znowu będę musiał kombinować z trzecią tablicą rej.
Czy może teraz coś się zmieniło i można to załatwić legalnie?

StasioiJola - 2009-11-30, 10:43

Sławku . ja podchodziłem do tego w Płocku , to odpowiedziano mi,że nie mogą mi wydac trzeciej tablicy a dlaczego to sami nie wiedzieli!!! :gwm :szeroki_usmiech :spoko

PS. Jak będziesz cos wiedział w tej sprawie to napisz , bo sam jestem zainteresowany!!

małyb-c - 2009-11-30, 10:53

To jest bardzo proste , wystarczy zgłosić zgubienie tablicy , zapłacić za wtórnik i dostajecie trzecią tablicę :mrgreen:
bonusik - 2009-11-30, 11:06

Jesteś w blędzie,o ile się orientuję to nie robią wtórników tablić rejestracyjnych jedynie dokumentów. :-/
tomo - 2009-11-30, 11:21

Z własnego doświadczenia wiem, że w przypadku zgubienia tablicy rej. Wydz. Kom. żąda ponownego zarejestrowania auta z nowymi numerami. Tylko w przypadku zniszczenia tablicy - jeżeli przedstawisz zniszczoną można otrzymać jej wtórnik.
jacekiagatka - 2009-11-30, 11:23

w Poznaniu robią tablice :spoko
Arturo - 2009-11-30, 12:08

Kilka lat temu w W-wie po zgubieniu trzeba było zmieniać nr rej. :( Ostatnio (jakiś m-c lub 2 wstecz) zrobili wtórnik :) (pod W-wą). Podejrzewam że nie zależy to jednak od wydziału komunikacji tylko od tego, że w przepisach coś pewnie się zmieniło.
48a-ELANKO - 2009-11-30, 12:39

A w jaki sposób zdobywasz naklejkę - hologram ?
Arturo - 2009-11-30, 13:45

Zakładając że ta trzecia jest zdobyta nawet legalnie (poprzez "zagubienie" drugiej) to jak ma się posiadanie trzech tablic do polskich przepisów?
SlawekEwa - 2009-11-30, 14:25

Arturo napisał/a:
to jak ma się posiadanie trzech tablic do polskich przepisów?

Ma się tak, że popełniasz przestępstwo. Cudownie odnaleziona druga musi być zdana do wydz. komunikacji :-P

Arturo - 2009-11-30, 16:17

tak też myślałem :(
hrys - 2009-11-30, 16:23

ja zamówiłem trzecią przy zakupie bagażnika jeżdżę i nikt mi nic nie mówi miałem kilka kontroli drogowych
hrys - 2009-11-30, 16:25

też jest bez halogramu
małyb-c - 2009-11-30, 17:24

Wiem na 100% , że jak zgłosisz zagubienie tablicy to dostaniesz wtórnik , co do naklejek to na bagażniku nie jest istotna . Na samochodzie masz z hologramem i te są najważniejsze .
papamila - 2009-11-30, 18:21

na chwilę obecną można wyrobić nową tablicę rej.
osobiście zgłaszałem zagubienie
a nie wiem jak by było w przypadku wnioskowania o posiadanie trzeciej tablicy rej.

SlawekEwa - 2009-11-30, 20:55

Wynika z tego, że znowu będę robił trzecią tablice "prawie" taką jak orginał. To tak jak studolarówka z podobizną Kaczora Donalda :wow
Świstak - 2009-12-01, 10:55

Konsultowałem się z kolegami w tej sprawie i potwierdzili oni moją ocenę. A sprawa jest prosta.... Do pojazdu (jego elementów konstrukcyjnych) muszą być przymocowane trwale tablice rejestracyjne posiadające hologram i atest. W przypadku gdy z jakichś przyczyn tablice mogą być nieczytelne lub słabo widoczne (możliwość łatwego zabrudzenia lub przesłanianie przez prawidłowo zamocowany ładunek) numery rejestracyjne pojazdu winny być umieszczone w sposób widoczny i czytelny. Ważne jest słowo numery a nie tablice. Jeżeli bagażnik jest zamocowany na stałe bez możliwości demontażu - tablice (oryginalne) winny być umieszczone na bagażniku. Jeżeli istnieje opcja demontażu - oryginalne tablice muszą być umieszczone na pojeździe, a informacja o numerach w sposób widoczny przepisana w widocznym miejscu pojazdu lub ostatecznie na elemencie zasłaniającym tablice czyli na bagażniku. Najbardziej prawidłowym rozwiązaniem z punktu widzenia prawa jest przeniesienie oryginalnych tablic na górę pojazdu (jak w śmieciarkach czy innych samochodach z zabudową specjalną) lub chętniej widziane przepisanie numerów na widocznym miejscu pojazdu (jak w wywrotkach na tylnej burcie). Umieszczenie dodatkowej tablicy na bagażniku jest rozwiązaniem dopuszczalnym o ile nie zachodzi próba doklejania czegoś na kształt fałszywego hologramu.
Zaznaczam że jest to interpretacja stróżów prawa (praktyków) która może w niektórych regionach odbiegać od interpretacji "badaczy pisma", którzy to po wielu badaniach zapewne stwierdzą że przepisy w tej materii są wzajemnie sprzeczne.

OldPiernik - 2009-12-01, 11:13

Sławku - Ty będziesz miał inny problem - będziesz musiał i tak dorobić nowe wszystkie tablice ponieważ nie przewiduje się wydawania wtórników ze znaczkiem flagi tylko obowiązujące teraz z gwiazdkami unijnymi. Wiem, bo miałem ten sam problem.
SlawekEwa - 2009-12-01, 18:40

KURCZAKI napisał/a:
czy na wieszaku tablica nie powinna być tez podświetlona...

Oczywiście,ze powinna być podświetlona. :wyszczerzony: Bagażnik na rowery jest atestowany szwedzkiej firmy Thule i ma takie podświetlenie.
KURCZAKI napisał/a:
szkoda śliny , wszystko już wiadomo .

Czyli co wiadomo? A ta tablica z prawej- to co to ma być :shock:

SlawekEwa - 2009-12-01, 20:19

KURCZAKI napisał/a:
a jak myślisz?

Czarna magia, obliczona na oczopląs policjanta :shock:

SlawekEwa - 2009-12-01, 20:30

Kurna ale fujara ze mnie, to Twój nr tel :-P