Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Mandat za brak akcyzy

kolan - 2009-12-07, 18:44
Temat postu: Mandat za brak akcyzy
Kupiłem kampera jakiś czas temu.Niestety pewnego dnie urząd celny przysłał mi wezwanie informujące o niezapłaconej akcyzie.Po wyjaśnieniu w UC akcyzę zapłaciłem,lecz wspaniałomyślny urząd zażądał ode mnie mandatu za niezapłaconą akcyzę na czas.Odmówiłem zapłaty mandatu, bo nie czuję się winny tej sytuacji, gdyż w urzędzie komunikacyjnym przy rejestracji pojazdu poinformowano mnie , że nie muszę opłacać tego podatku, a po 1,5 roku ten sam urząd wysyła zawiadomienie do UC o braku akcyzy???
Sprawa o odmowę mandatu ma trafić do sądu.Czy ktoś może już miał taką rozprawę i może mi udzielić informacji czego mogę się spodziewać po naszym wymiarze sprawiedliwości.

kaimar - 2009-12-07, 20:50

kolan napisał/a:
czego mogę się spodziewać po naszym wymiarze sprawiedliwości.

Sprawiedliwości się możesz spodziewać, czyli grzywny. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania.

kolan - 2009-12-07, 21:18

Nieznajomość prawa mówisz , ale człowiek nie jest omnibusem i nie zna wszystkich rozporządeń ,tym bardziej , że jedno- ministra infrastruktury twierdzi,że kamper jest samochodem specjalnym, a ministra finansów , że nim nie jest- więc gdzie jasność przepisów.W takich sytuacjach człowiek radzi się urzędników, którzy powinni mieć jasną wykładnię i informować o tym czy trzeba zapłacić, czy nie . W przypadku samochodów osobowych urząd komunikacyjny nie zarejestruje Ci samochodu bez opłaconej akcyzy.Dla mnie jest to ewidentne wyłudzanie pieniędzy przez państwo.Ja nie jestem żadnym oszustem i nie chciałem kombinować przy opłaceniu akcyzy.Jeśli bym wiedział, że mam ją zapłacić to bym to zrobił od razu, a mandat powinien chyba karać za umyślne dzialanie w złej wierze a nie powinien służyć nabijaniu kasy Państwa, tak jak to się niestety dzieje.
Jarosław69 - 2009-12-09, 09:30

Kolan - sprawdź co masz napisane w dowodzie osobistym.
Jeśli tam jest napisane,że jesteś obywatelem Polski to wszystko wyjaśnia.
Samo mieszkanie w tym kraju pełnym sprzeczności i niesprawiedliwości społecznej to już sport ekstremalny.
Podobnie jest z logiką działania naszych urzędasów.
Nie ma logiki.Nie ma sprawiedliwości.
Ważna jest tylko możliwość wyrwania kasy bez względu na styl i metody.
Musisz się pogodzić z tym ,że mieszkasz w Polsce.
To chory kraj............

kaimar - 2009-12-09, 10:05

Jarosław69 napisał/a:
Musisz się pogodzić z tym ,że mieszkasz w Polsce.
To chory kraj............

A zastanawiałeś się dlaczego tak mało jest kamperów w Holandii?

Otóż w Holandii płaci się podatek BMP od zakupu nowego samochodu. w przypadku kampera wynosi on 40% wartości katalogowej pojazdu. Tak 40%. Nasze 18,6% to pikuś.
Oprócz tego obywatele Holandii płacą podatek drogowy liczony od masy samochodu w przypadku kampera 3500 kg jest około 1000 euro rocznie.
Te podatki mają być zmienione, na płacone od kilometra, emisji spalin i masy pojazdu.

Jarosław69 - 2009-12-09, 10:45

Kaimar wierz mi,że nad wieloma rzeczami się już zastanawiałem.
Nie odnoś wysokości płaconych podatków w innych krajach do polskich realiów bo to nijak nie pasuje.To jest polityka i ekonomia.W jednym kraju będą podatki w wysokości 15% w innym 60 %.
Nie tu leży problem.Problem jest w tym ,że w Polsce w jednym urzędzie coś trzeba płacić a w innym nie.A nic mi nie wiadomo żeby systemy podatkowe w Polsce były inne dla każdego województwa.Nawet jeśli wysokość podatków jest nam kością w gardle to istotą sprawiedliwości jest to ,żeby każdego dusiła taka sama kość.Inaczej państwo staje się państwem bezprawia i samowoli.
Jeśli kolega idzie do urzędu i zadaje proste pytanie w zakresie wiedzy obowiązującej urzędasa to urzędas ma udzielić tej samej odpowiedzi zarówno w Pułtusku jak i Sanoku.
I dlaczego "Kowalski" ma być ofiarą niedorozwiniętego systemu prawnego w Polsce?
Dlaczego na skutek niedouctwa urzędasa czy wadliwego systemu ma ponosić konsekwencje finansowe i prawne?Przecież w ten sposób to z każdego najuczciwszego obywatela można zrobić przestępcę podatkowego.A tak się dzieje właśnie w temacie akcyzy za kampery.

Jarosław69 - 2009-12-09, 10:48

I nie jest istotne czy holendrzy lub inne nacje mają więcej lub mniej kamperów.Prawo ma być równe dla wszystkich a nie tylko dla wybranych.
Jeśli w Polsce pazerność fiskusa spowoduje wzrost podatków do absurdalnych granic to ludzie przestaną kupować np. kampery.
Trudno.Prawo chore czy głupie,nie ważne - ale dla wszystkich jednakowe.
A w Polsce niestety daleko odstajemy w tym temacie od reszty cywilizowanego świata.

Jarosław69 - 2009-12-09, 11:24

Statystycznie "kurczaku" masz rację.
Z racji tej,że się trochę zajmuję tematem sprzedaży kamperów mam trochę tych mniej lub bardziej przykrych doświadczeń.Statystycznie tych gorszych jest więcej.
Masz rację tylko ja nie godzę się z tym,że z powodu wad systemowych można z każdego Polaka zrobić przestępcę.
Jeśli składam papiery do wydziału rejestracji i widzę,że urzędnik w temacie akcyzy jest lekko "nieteges" to mu staram się powiedzieć jak jest.Reakcje są wierz mi skrajnie różne.Przeważnie negatywne.Najczęsciej jest tak,że otrzymuję spychologiczną odpowiedź.
A to błąd urzędnika.Powinien jeśli nie wie wysłuchać,zanotować i udać się do szczebla wyższego.Ten jak nie wie to jeszcze wyżej.Może wszyscy dostaliby premię za rozwikłanie niedociągnieć systemowych.
Nikt nic.Tak się to kończy.
I w dalszym ciągu nie zgadzam się z tym ,że za błędy systemowe ma prawnie i finansowo odpowiadać Kowalski.
Tak jest najłatwiej.Ale czy sprawiedliwie..........?

Jarosław69 - 2009-12-09, 11:28

PS - jeśli kogoś lekko dotknęło określenie urzędas to przepraszam.
I pozdrawiam i urzędników i "urzedasów',choć myślę,że akurat tych drugich raczej nie ma wśród braci forumowej. :spoko :mikolaj

Jarosław69 - 2009-12-10, 00:29

Kolan - ile tego mandatu?
I kto ci grozi sądem?UC?
Masz to na pismie czy tylko straszenie jakiegoś.............?

StasioiJola - 2009-12-10, 09:12

jetem ciekawy finiszu-bo moja sprawa z mandatem w toku!!!!!! :gwm :gwm

PS. Nic nie dało powołanie się na art 16K.K.S. i wyrażenie czynnego żalu-i tak mnie ukarano mandatem!!! :gwm

StasioiJola - 2009-12-10, 12:07

wg. uznania UC lub UKS- proponują dużo ale mozna sie potargować!! :gwm
Jarosław69 - 2009-12-10, 12:34

Stasio tajemniczy jesteś jak Zorro!
Określ chociaż widełki......... :kon:

StasioiJola - 2009-12-10, 12:43

od 500 do 4000 PLZ.

A właściwie zgodnie z prawem jak się sam zgłosiłeś to mandatu nie powinno być, ale wszystko zależy od urzędnika /urzędasa/ i jego dobrej lub złej woli i tak to jest właśnie w naszej kochanej Polsce!!!!

f68 - 2009-12-10, 13:05

kolego zgóś się dobrowolnie do sądu konsumenckiego
i poddaj się dobrowolnie karze
sad konsumencki ma 14 dni na rozprawę
dostaniesz do 500zł i bedziesz ukarany
w mysl prawa nie mozna byc 2x karanym za to samo
więc na rozprawie z uc wystarczy pokazać wyrok z sądu państowego konsumenckiego i po sprawie
to działa

janusz - 2009-12-10, 18:08

Ale się porobiło. Przedtem lepiej było nie pisać o akcyzie na kampera bo była nadzieja, że kogoś celny przegapi i mu się upiecze. Teraz lepiej nie pisać bo może mandatu uniknie się. :-P
Jarosław69 - 2009-12-10, 19:33

Stasio..ta cyfra to nie widełki.....to widły! :ochyda
fiba56 - 2009-12-10, 20:25

miesiąc temu otrzymałem wezwanie do zapłaty akcyzy(zaległej,kamper zarejestrowany w zeszłym roku),uszy po sobie,akcyza+130zł mandatu
kazbar - 2009-12-10, 21:31

f68 napisał/a:
kolego zgóś się dobrowolnie do sądu konsumenckiego
i poddaj się dobrowolnie karze
więc na rozprawie z uc wystarczy pokazać wyrok z sądu państowego konsumenckiego i po sprawie
to działa

Dobrowolne poddanie się karze wynika z prawa karnego (art. 387 k.p.k.)
Polega ona na możliwości złożenia przez oskarżonego wniosku o wymierzenie określonej kary bez postępowania dowodowego.

Niby proste. Ale jak to czytać po polsku?
W wielkim skrócie, ...mniej więcej tak:
Mandat, czyli grzywna za wykroczenie...to nic innego jak...
dobrowolne poddanie sie karze
I tak...jeśli policjant czy inny urzednik administracji państwowej "złapie cię" na wykroczeniu proponuje ci właśnie MANDAT, czyli nic innego, jak
...wspomniane już dobrowolne poddanie się karze.
Odmowa przyjęcia tegoż (czyli nie zgadasz się "samoukarać"), możesz dochodzić swoich racji przed sądem (dzisiaj... - sadem grodzkim. Dawniej, za PRL-u stanowiły o tym dziwne twory pod nazwą... "kolegia do spraw wykroczeń").

Jeśli więc kolega złoży wniosek (czyli suma-sumarum zapłaci rządaną kwotę) o samoukaranie (zapłaci policjantowi czy innemu urzędnikowi tzw. "mandat")...sprawy nie ma i wszystko jest cacy.

PS. Pamiętacie może koledzy słynną sprawę naszego kochanego aktora Daniela Olbrychskiego, który pociął "szablą Kmicica" eksponaty wystawy w warszawskiej Zachęcie pod tytułem "Naziści".
Czekał na PRAWO , czekał... i się...niedoczekał.

Szable w dłoń Panowie. Szable w dłoń...

janusz - 2009-12-10, 21:43

O ile się nie mylę mandat to za niezłożenie deklaracji a za opóźnienie zapłaty :-/ pewnie jakieś odsetki ustawowe.
kazbar - 2009-12-10, 21:50

janusz napisał/a:
O ile się nie mylę mandat to za niezłożenie deklaracji a za opóźnienie zapłaty :-/ pewnie jakieś odsetki ustawowe.

Od orzekania winy i kary są niezawisłe sądy.
Mandatem sam się karasz bez udziału sądu. To taka drobna różnica....

kazbar - 2009-12-10, 22:02

f68 napisał/a:

W tym przypadku (+ to, co napisałem powyżej) nie musi to być nawet sąd konsumencki. Wystarczy uiścić na swój pisemny (choć niekoniecznie. Prawo przewiduje także ustny...ale lepiej mieć papier) wniosek (czyli samoukarać się) w kasie w/w urzędu i to zgodnie z prawem powinno wystarczyć i sprawę zakończyć.
Praktyka jednak mówi co innego.
Płać i płacz

A szbla Kmicica rdzewieje.

Tadeusz - 2009-12-10, 22:17

Kazek Kluska napisał/a:
A szbla Kmicica rdzewieje.

Kaziu, tu nawet excalibur nie pomoże. :?

pirat666 - 2009-12-10, 22:21

W sprawach nie opłaconych podatków można jeszcze posiłkować się prośbą o umorzenie kary z powodu nie znajomości prawa, czasu, choroby itp... tylko trzeba użyć formułki
wyrażam czynny żal

...
Czynny żal składamy z reguły pisemnie. Przepisy nie przewidują żadnej szczególnej formy, wystarczy więc krótkie pismo wskazujące okoliczności spóźnienia. Powołujemy się w nim na art. 16 kodeksu karnego skarbowego. Trzeba je koniecznie podpisać.
...
Warunkiem zastosowania czynnego żalu jest zapłata zobowiązania. Podatnik powinien więc odprowadzić wynikającą z zeznania należność.
...

kazbar - 2009-12-10, 22:25

janusz napisał/a:

Za niezłożenie w terminie deklaracji (tutaj akcyzowej) obowiazuje sankcja karno-skarbowa. Sankcja, w skrócie czytaj "kara".
I tak:
Podatnika, który złoży deklarację czy zeznanie po terminie, mogą spotkać poważne nieprzyjemności. Urzędnicy skarbowi mogą chcieć go ukarać, nawet jeśli na czas zapłacił podatek wynikający z deklaracji, a z jej złożeniem spóźnił się zaledwie kilka dni. Wszystko za sprawą art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego. Na podstawie tego przepisu może zostać ukarany podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie złożył w terminie deklaracji. Takie zachowanie kwalifikowane jest jako wykroczenie skarbowe. Grozi za nie obecnie grzywna w wysokości od 112,60 zł do 22.520 zł.

Uniknąć jej można "składając donos na samego siebie". Czyli poddać się samoukaraniu.
Odsetki za zwłokę nie są więc żadną miarą karą.
Co Bogu boskie, co Cesarzowi cesarskie.

Bogu podatek, Cesarzowi odsetki. :haha:
I tu jest pies pogrzebany.

kazbar - 2009-12-10, 22:41

pirat666 napisał/a:
...można jeszcze posiłkować się prośbą o umorzenie kary z powodu nie znajomości prawa...

I tutaj się bardzo, bardzo mylisz. Nieznajomość prawa nie zwalnia nikogo (z wyjątkiem osób chorych psychicznie i paru jeszcze innych...) ani nie jest czynnościa łagodzącą w sporach karno-skarbowych.

pirat666 - 2009-12-10, 22:46

Kazek Kluska napisał/a:
I tutaj się bardzo, bardzo mylisz

To co podpowiedziałem oczywiście nie daje 100% gwarancji umorzenia np odsetek
ale jest opcja którą można spróbować - decyzja i tak będzie po stronie urzędu.

A wyrażenie czynnego żalu jest przyznaniem się do winy i to jest ta okoliczność łagodząca :spoko

kazbar - 2009-12-10, 23:10

pirat666 napisał/a:
A wyrażenie czynnego żalu jest przyznaniem się do winy i to jest ta okoliczność łagodząca :spoko

Psu na buty.
Albo sąd albo szabla Kmicica

Tadeusz napisał/a:
Kaziu, tu nawet excalibur nie pomoże.

Wszelako nie masz w Rzeczypospolitej zacniejszego pułkownika wojsk litewskich i Rzeczypospolitej nad Andrzeja Kmicica i jego szabli.
A Rzeczypospolita?
"To postaw czerwonego sukna, za które ciągną Szwedzi, Chmielnicki,
Hiperborejczykowie, Tatarzy, elektor i kto żyw nookoło. A my z księciem wojewodą
wileńskim powiedzieliśmy sobie, że z tego sukna musi się i nam tyle zostać w ręku, aby
na płaszcz wystarczyło; dlatego nie tylko nie przeszkadzamy ciągnąć, ale i sami ciągniemy."

I tak od wieków ciągnie każdy w swoją stronę. Oby każdemu... sukna starczyło.
Jeno szabla rdzewieje....

WINNICZKI - 2009-12-10, 23:33

Dla przypomnienia czas na zapłacenie podatku akcyzowego upływa po 5 -ciu!!!!!!! dniach kalendarzowych od zadeklarowania wjazdu do Polski.Trzeba więc uważać jaką datę sie deklaruje.Ja przyjechałem w piątek zapłaciłem w środę w następnym tygodniu i otrzymałem mandat 120 pln za zwłokę. :? :? :spoko
WINNICZKI - 2009-12-10, 23:34

I jak tu nie kochać własnego kraju :evil: :evil: :evil:
MariuszB - 2009-12-10, 23:39

WINNICZKI napisał/a:
Dla przypomnienia czas na zapłacenie podatku akcyzowego upływa po 5 -ciu!!!!!!! dniach kalendarzowych od zadeklarowania wjazdu do Polski.

Tak było. Teraz przedłużyli do 14 dni... ale nie wiem czy kalendarzowych a jeśli tak to jaki kalendarz ich obowiązuje :mrgreen:

StasioiJola - 2009-12-11, 00:37

W sumie to i tak wyrażenie tzw,, czynnego żalu,, nie jest gwarancją, że nie zostaniemy ukarani mandatem według widzimisie urzednika!!!! Chyba ma rację Kaziu, jeśli chodzi o sąd i samoukaranie, to moze byc trudne do podważenia przez UC czy UKS. Mnie powiedziano, że czynny żal to i owszem jesli chodzi o deklaracje PIT, ale nie akcyza i nie jest tłumaczeniem, że wydział komunikacji zarejestrował i poinformował,że od specjalnych akcyzy nie ma. To podatnik ma byc ekspertem od znajomości polskich zawiłości prawa podatkowego i on dostanie po d---ie finansowo, a nie jakiś urzędnik państwowy- który tego prawa nie jest obowiązany znać :haha: :haha: i może nas wprowadzić w błąd!!A co lepsze to pracownicy UC nie byli początkowo skłonni tej akcyzy przyjąć, ale jak ich przekonałem :gwm :gwm to ukarali mnie mandatem. I bądż tu człowieku mądry!!! :roll: jak go nie kijem , to go pałą!!!Nie wiem czy za mojego żywota w Polsce nastanie normalność i trudno się dziwic tym którzy z tych powodów nie chcą wracac do Polski!! Smutne to ale prawdziwe!!! :? :spoko
zbychu91 - 2009-12-11, 06:24

Już kiedyś chyba pisałem ,że puki nie zmieni sie propedeutyka pracy urzędników,przepisy nie zostaną ujednolicone i mogą być swobodnie interpretowane nic sie nie zmieni!
Ale na jedno chciałbym zwrócić uwagę, grzywna nałożona w drodze mandatu karnego (obojetnie na podstawie jakiej ustawy,czy to KW,UKS,czy innych),po roku ulega zatarciu,natomiast jakikolwiek skazujący wyrok Sądowy ,trafia do ewidencji osób skazanych.I wisi to sobie kilka lat.

Jarosław69 - 2009-12-11, 08:46

Zmieniam zdanie.
Urzędasów NIE pozdrawiam.

:ups

kazbar - 2009-12-11, 09:19
Temat postu: Re: Mandat za brak akcyzy
kolan napisał/a:
...Odmówiłem zapłaty mandatu, bo nie czuję się winny tej sytuacji...

Sprawa o odmowę mandatu ma trafić do sądu.

Brawo kolan! Mam nadzieję, że wygrasz i utrzesz tym samym nosa paru bezdusznym gryzipiórkom. Otworzysz też drzwi innym naszym kolegom, których spotkała podobna niesprawiedliwość.
Cieszę się, że nie padłeś na kolana prosząc o łaskę. Trzymam kciuki.

JaWa - 2009-12-11, 17:40

Czy muszą być konieczne "czynne żale", a może wystarczą "gorzkie żale" i odpowiednie świadectwo wystawione przez OD ? :bigok
kolan - 2010-02-21, 19:40

No i po wielu wizytach w urzędzie celnym sprawę mandatu umorzono, bez rozprawy w sądzie. A tak wogóle pani urzędniczka na końcu powiedziała,że nie powinienem płacić akcyzy tylko przed zapłaceniem odwołać się. Ja niestety po wezwaniu urzędu zapłaciłem i to był mój największy błąd. Myślę, że teraz na podstawie uzyskanych informacji, mądrzejszy o kilka doświadczeń oddam sprawę do sądu o zwrot niesłusznie pobranej akcyzy.
StasioiJola - 2010-02-21, 20:19

Kolan - Wielkie BRAVO za determinacje - jestem ciekawy jaki bedzie ciąg dalszy , bo tak jak pisał Kaziu Twoja wygrana sprawa moze otworzyc furtke następnym tym co zapłacili juz po terminie i zostali ukarani!!! :gwm :gwm Mysle tu też o sobie- bo praktycznie moja sprawa jest jeszcze nie zakończona!!! :box :box
Jarosław69 - 2010-02-22, 08:58

Może trochę "pojadę" ale uważam,że Państwo Polskie nie lubi swoich obywateli.
:evil:

radecki1972 - 2010-02-22, 13:02

Jarosław69 napisał/a:
Może trochę "pojadę" ale uważam,że Państwo Polskie nie lubi swoich obywateli.
:evil:

Proszę Państwa, pojadę może trochę offtopowo ale moim skromnym zdaniem pozbądźmy się złudzeń.
Ten chory kraj nigdy nie zostanie uzdrowiony. Dlaczego? Ano dlatego, że jakiekolwiek próby uproszczenia systemu prawnego są z góry skazane na niepowodzenie. Cała ta armia urzędasów, prawników i diabli wiedzą kogo jeszcze dobrowolnie nie odda i nie pozwoli sobie zabrać żłoba, który niczym róg obfitości napełnia się po brzegi z krwawicy "Kowalskich i Malinowskich". Czyli z naszej.
Mamy jak zwykle dwa wyjścia - zostać i się przyzwyczaić lub wiać gdzie pieprz rośnie.
Ostatni zgasi światło. Amen.

Jarosław69 - 2010-03-02, 19:50

Zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcą.

:rip

Annmir - 2010-03-02, 22:52

Bardzo chciałabym wiedzieć jak się sprawa zakończy, chyba trudno będzie udowodnić, że w urzędzie ktoś błędnych informacji udzielił... Ale trzymam kciuki! :ok
kolan - 2010-03-23, 19:23

Witam.Na razie zbieram wszystkie dokumenty, które mogą pomóc wygrać mi sprawę.Jak będę tylko miał więcej czasu postaram się powklejać linki lub dokumenty.Pozdrawiam.
Camper Diem - 2010-03-23, 19:45

KOGUT napisał/a:
radecki1972 napisał/a:
Ten chory kraj

NASZ UKOCHANY KRAJ ZA KTÓRY ŻYCIE BYŚMY ODDALI gdyby coś...

nie mamy innego i na szczęście mamy swój , są takie narody które nie mają gzie się podziać i chętnie by się zamienili na te nasze "problemy".

znacie jakieś idealne ???

Polska to PIĘKNY KRAJ !!!

pozwolisz, ze piwo postawie?

żona affa

łoś - 2011-11-26, 19:58

Może zacznę od tego, że I-szą wojnę polsko-polską już zaliczyłem.
Ja obywatel, kontra U.S. Wojna czteroletnia, dwa śledztwa prokuratorskie, ale zwycięstwo po mojej stronie. Krwi nie było, ale moje straty to uszczerbek na psychice.
W tej pierwszej wojnie mogłem stracić dorobek całego życia.
Teraz wyruszam na II-gą wojnę. Stawka dużo mniejsza, bo dotyczy akcyzy.
Mój przeciwnik U.C. już gra nie fair. Otrzymuję pismo w piątek i trzy dni na dostarczenie wyjaśnień dotyczących dokonania nabycia wewnątrzwspólnotowego, tj. wskazania w jakim dniu nastąpiło przemieszczenie ww. samochodu.
...........tralla lalla ......karą porządkową do 2600zł.
Nie znajomość prawa nie zwalnia, ale nikt z obywateli nie jest super prawnikiem, a Ci najlepsi prawnicy i konstytucjonaliści mają problemy z twórczością swoich kolegów - prawników i legislatorów.
Już znalazłem nie ścisłości w przepisach. To tak pobieżnie. Teraz muszę zaopatrzyć się w Dz. U. i przygotować się do wojny wieloletniej. Aż do NSA.
p.s. ŻYCZCIE MI POWODZENIA wytrwałość mam.

ARCADARKA - 2011-11-26, 20:21

Boguś ,powodzenia :spoko :spoko :spoko
Skorpion - 2011-11-26, 20:34

I ja tez trzymam kciuki za powodzenie i wygranie wojny :spoko :spoko :spoko :spoko powodzenia Bogusiu :spoko
łoś - 2011-11-26, 20:45

Dzięki.
W poniedziałek Ciechanów U.C. i już mam blisko do przyjaciół.
Jak zaproszą na kawę to pierwsi poznają rewelacje. :haha: :bigok

BiG Team - 2011-11-26, 20:48

Powodzenia :spoko
łoś - 2011-11-26, 21:29

Swoje szanse oceniam na 51%
I to mnie nakręca.
Są wątpliwości i te powinny być z korzyścią dla mnie.
Niestety, ale żyjemy w państwie prawa, które jest zrozumiałe i słusznie interpretowane dla organów podatkowych.
Namawiam Wszystkich do działań przeciwko łamaniu i przekręcaniu przepisów.
Kilka dni i mając prawo na papierze, przeczytane, zrelacjonuję postępy.
:spoko

kazbar - 2011-11-26, 21:39

Tutaj http://www.campernetclub.pl/viewtopic.php?t=343 wygrana sprawa naszego kolegi Robina z zaprzyjaźnionego forum.
łoś - 2011-11-26, 22:35

kazbar napisał/a:
wygrana sprawa naszego kolegi Robina z zaprzyjaźnionego forum.

sporo tego, a ja piszę teraz pierwotną wersję odwołania. Jutro po przeczytaniu różnych pożytecznych na pewno swoją pierwotną wersję wzbogacę.
p.s. kazbar- takie informacje to dla mnie woda na młyn, wielkie dzięki. jak to wszystko zsynchronizuję z przepisami to może ..... coś wywalczymy.
p.s. 2
wreszcie zaczynam żyć. Ostatnio takie nudne zwykłe wiejskie życie. :haha: :haha:

łoś - 2011-11-26, 23:18

Przyznaję, że nie wszystko poczytałem, ale nie zgadzam się z opinią, że kamper to samochód osobowy. Tak chce U.C. Już tu są wątpliwości, bo specjalny, a osobowy.
Nie wytykając nikomu, a szczególnie prawnikom,(sądzę, że tacy są na forum)dziwię się, że ten tak istotny problem jest tak mało omawiany.
Ten ciężar biorę na siebie. :gwm :gwm :haha: :haha: :bigok :bigok

gino - 2011-11-27, 09:02

łoś napisał/a:
nie zgadzam się z opinią, że kamper to samochód osobowy

więc w/g Ciebie jaki ?

może ...''meblowóz'' :bigok

łoś napisał/a:
Już tu są wątpliwości, bo specjalny, a osobowy.

jakie wątpliwości..?
a zwykla octavia ...radiowóz...

specjalny i ..osobowy

:spoko :spoko

jedrek49 - 2011-11-27, 09:46

Witam
Czy ten wyrok sadu w sprawie akcyzy na samochody campingowe specjalne jest prawomocny? czy Urzedy Celne beda sie do tego wyroku stosowaly ,interesuje mnie ,bo moze kupie camperka za granica i nie bede placil akcyzy
fajnie bylo by
jedrek49 ppozdrawiam

kimtop - 2011-11-27, 12:25

jedrek49 napisał/a:
czy Urzedy Celne beda sie do tego wyroku stosowaly

Nie.W Polsce nie ma prawa precedensu

Tata - 2011-11-27, 12:43

Był taki polityk co powiedział ''POLSKA TO DZIKI KRAJ''. Urzędy są po to by gnębić,gnoić i podsłuchiwać swoich obywateli. Może za 5 lat przyzna mu się racje i uniewinni.
łoś - 2011-11-27, 13:54

gino napisał/a:
więc w/g Ciebie jaki ?

może ...''meblowóz''

może dostawczy z Toy-Toy :haha:
a na pewno nie osobowy, bo ze względu na swoją budowę nie służy do tradycyjnie rozumianego przewozu osób.
GINO
garbi może być psią budą i kurnikiem po zamontowaniu grzędy. I to będzie też osobowy specjalny. :haha: ale nigdy nie będzie kamperem :bigok

janusz - 2011-11-27, 14:14

Łosiu, nie chcę się czepiać ani być złośliwy.

łoś napisał/a:
bo ze względu na swoją budowę nie służy do tradycyjnie rozumianego przewozu osób.

To do przewozu czego służy? :haha: :haha:
Cały problem z tą akcyzą leży właśnie w tym określeniu, czy kamper to samochód osobowy.
My (pokrzywdzeni przez fiskusa) twierdzimy, że to specjalny. Podpieramy się też wpisami do dowodu rejestracyjnego. Fiskus twierdzi, że osobowy bo służy do przewozu osób. A nawet sąd w cytowanym wyroku stanął okrakiem i napisał o samochodzie osobowym-kempingowym.
Nie sadzicie, że to jakieś dziwne, że nikt nie wie jak to ugryźć i tylko odsuwa w dalszą nieznaną przyszłość rozwiązanie problemu.
Jaki Urząd Celny odda pieniądze na podstawie takiego wyroku, gdzie jak wół jest napisane, samochód osobowy, a na osobowe obowiązuje akcyza.

Może kiedyś, może w Twojej Łosiu sprawie, sąd w sentencji napisze "nakazuję zwrócić nieprawidłowo pobrany podatek wraz z odsetkami"
Myślę, że przed Robinem jeszcze długa droga aby odebrać swoje pieniądze, ale życzę mu determinacji i wytrwałości. W końcu pośrednio o moje pieniądze też walczy. Trzymam kciuki za was i kibicuję. Miałbym trochę kasy na zatankowanie kamperka. :haha:

łoś - 2011-11-27, 15:02

[quote="janusz"]Nie sadzicie, że to jakieś dziwne[/quote
Ja nie sądzę, bo widać wyraźnie jak tworzone są ustawy i rozporządzenia wykonawcze.
Niby chaotycznie i brak czarnego na białym. Ale zawsze zostaje furtka na interpretacje.
Te interpretacje są różne dla różnych. I przykłady z życia i z mediów to wyjaśniają.
Jeśli w demokratycznym państwie prawa istnieje odrobina sprawiedliwości to trzeba próbować tą sprawiedliwość wywalczyć. Wiem, że szanse mam znikome, ale jak napisałem idę na II wojnę. Zakładam, że odwołania i sprawy sądowe potrwają kilka lat. :haha: :haha: :gwm

gino - 2011-11-27, 15:22

łoś napisał/a:
GINO
garbi może być psią budą i kurnikiem po zamontowaniu grzędy. I to będzie też osobowy specjalny. :haha: ale nigdy nie będzie kamperem

i znowu jestes w błedzie :haha: :haha: :haha: :haha:

i dodam ze jest to serjna produkcja firmy Bugaroo :spoko

kimtop - 2011-11-27, 15:31

UC twierdzi ,że kamper jest przeznaczony "zasadniczo do przewozu osób".
A do czego służy karetka pogotowia,wóz strażacki albo karawan?

Stać cię na kampera,to płać.

janusz - 2011-11-27, 15:35

Cytat:
A do czego służy karetka pogotowia,wóz strażacki albo karawan?

Ten karawan najlepszy :haha:
Idąc dalej w przykłady to pociąg towarowy to też osobowy bo wiezie kierowce, przepraszam, maszynistę :haha: i nawet walec drogowy wozi motorniczego :haha:

gino - 2011-11-27, 15:39

kimtop napisał/a:
kamper jest przeznaczony "zasadniczo do przewozu osób".

bo jest...
prawdę mówiąc...do niczego więcej...

często, nawet zwykła osobówka kombi..jest bardziej stworzona do przewozu ''towaru'' niz.. niejeden wielki kamper.. ;)

kimtop - 2011-11-27, 15:58

gino napisał/a:
bo jest...

I tutaj bym dyskutował.
Jeśli jedziesz kamperkiem na kemping i stoisz tam dwa tygodnie, to do czego zasadniczo służy w tym czasie .
Do przewozu czy........ spania,gotowania,leżenia,brania prysznica,oglądania telewizji,grania w karty,sr..ia,balowania, kochania się i...(dopisz sobie co jeszcze chcesz) osób.

gino - 2011-11-27, 16:19

kimtop napisał/a:
I tutaj bym dyskutował.

o czym...?
przecież to są rzeczy oczywiste...

kimtop napisał/a:
Jeśli jedziesz kamperkiem na kemping i stoisz tam dwa tygodnie, to do czego zasadniczo służy w tym czasie .

Kimtopku..a do czego słuzy zwykly SAMOCHÓD OSOBOWY stojacy 2tyg na parkingiu... :?: uważasz, że to ma znaczenie dla UC ?

przecież nieważne....do czego słuzy- gdy stoi..
tylko, jakie jest jego przeznaczenie...
a przeznaczenie kampera, jest zawsze takie samo=zawieżć 1-6 lub więcej osób, na wakacje...

a więc..słuzy do przewozu osób..więc jest samochodoem osobowym, i to jest w/g mnie...bezsporne..
nawet jesli..równocześnie-niewygodne, bo przez to trzeba płacic akcyze :gwm

darboch - 2011-11-27, 16:24
Temat postu: Re: Mandat za brak akcyzy
kolan napisał/a:
Kupiłem kampera jakiś czas temu.Niestety pewnego dnie urząd celny przysłał mi wezwanie informujące o niezapłaconej akcyzie.Po wyjaśnieniu w UC akcyzę zapłaciłem,lecz wspaniałomyślny urząd zażądał ode mnie mandatu za niezapłaconą akcyzę na czas.Odmówiłem zapłaty mandatu, bo nie czuję się winny tej sytuacji, gdyż w urzędzie komunikacyjnym przy rejestracji pojazdu poinformowano mnie , że nie muszę opłacać tego podatku, a po 1,5 roku ten sam urząd wysyła zawiadomienie do UC o braku akcyzy???
Sprawa o odmowę mandatu ma trafić do sądu.Czy ktoś może już miał taką rozprawę i może mi udzielić informacji czego mogę się spodziewać po naszym wymiarze sprawiedliwości.

Te auto zarejestrowałeś jako osobowe lub specjalne?

kazbar - 2011-11-27, 16:32

janusz napisał/a:

Ten karawan najlepszy :haha:

Tak na marginesie...W pewnym czasie, gdy obowiązywały idiotyczne przepisy podatkowe dla podatku VAT zaliczające samochody do odpowiednich grup za pomocą matematycznego wzoru nie można było w żadem sposób "ugryźć" karawanu pogrzebowego. Na pytanie ile jest miejsc siedzących z przodu w karawanie odpowiedź była prosta. Ale czy z tyłu, to miejsce towarowe czy leżące? :haha:
Zmiana przepisów w późniejszym czasie dała karawanom pogrzebowym miejsce wśród pojazdów specjalnych (specjalistycznych) i pytania się skończyły.

Kamper to też pojazd specjalny :spoko

gebi6 - 2011-11-27, 16:38

Moim skromnym zdaniem kamper słuzy jednak zasdniczo do mieszkania w nim,a przewóz osób jest nim wykonywany po to,zeby własnie mógł spełnić swoje zasdnicze przeznaczenie.Mówienie ,ze kamper to samochód osobowy jest dła mnie bzdurne.Bo przeciez nie można powiedziec że kazde kombi jest samochodem specjalnym kempingowym tylko dlatego ,że jak sie uprzeć to da sie w nim spać.Właśnie tą swoja specjalność kemping uzyskuje dlatego ,że można w nim mieszkać a nie dlatego ,że można nim przewozić osoby.W nazwie ma specjalny kempingowy i to wskazuje na jego główne przeznaczenie .Gdyby miał być osobowym przeznaczonym przy okazji do mieszkania musiałby miec w nazwie specjalny osobowy ,a tak nie jest .Ale jeszcze raz podkreślam ,że to moja interpretacja i tylko tyle.
kimtop - 2011-11-27, 16:40

Cytat:
przecież nieważne....do czego słuzy- gdy stoi..

I tu się z Tobą nie zgadzam

gino napisał/a:
a przeznaczenie kampera, jest zawsze takie samo=zawieżć 1-6 lub więcej osób, na wakacje...

To po co całe to wyposażenie?
Zwróć uwagę na słowo "zasadniczo"

Czy przeznaczeniem wozu strażackiego jest zawieżć strażaków do pożaru? Zrób sądę wśród dzieci w przedszkolu.Ciekawe co powiedzą

I to tyle w tym temacie z mojej strony :spoko

gino - 2011-11-27, 16:45

kimtop napisał/a:
Czy przeznaczeniem wozu strażackiego jest zawieżć strażaków do pożaru?

a nie jest?
a że jest oprocz tego pojazdem przystosowanym do gaszenia pożaru..to, w swoim pzeznaczeniu jest SPECJALNYM a nie zwykłym osobowym..
to samo dotyczy ..kampera..

oprócz tego, że wozi ludzi, jest równiez przystosowany do..mieszkania w nim..
to również czyni go SPECJALNYM

gebi6 napisał/a:
kamper słuzy jednak zasdniczo do mieszkania w nim

gdyby służył tylko do mieszkania...kamper byłby przyczepa kampingową , która słuzy tylko do mieszkania, i nie mozna w niej przewozic osób...

gebi6 napisał/a:
Mówienie ,ze kamper to samochód osobowy jest dła mnie bzdurne

dlatego..nikt tak nie mówi..

to że słuzy do jednego/mieszkania/ i drugiego/wożenia osób/ czyni go SPECJALNYM ....

i w jego przeznaczeniu..NIE DA SIĘ WYKLUCZYĆ JEDNEGO I DRUGIEGO

przeciez to takie proste... :-P

łoś - 2011-11-27, 17:29

Ale dajecie czadu. :haha:
Przecież temat dotyczy ustawy i jej prawnej interpretacji, a nie Waszych wolnych wniosków odbiegających od meritum problemu.
Nie mam w ręku Dz.U. i jeszcze kroczę po kruchym lodzie, ale po zapoznaniu się z ustawą będę mógł wypowiedzieć się konkretniej.
Już widzę, że przepisy są nie spójne i w tym upatruję możliwości wywalczenia korzystnej dla mnie decyzji. Jeśli prawo jest nie jasne to wyrok musi być na korzyść podejrzanego. Ja jestem podejrzany o uchylenie się od zapłaty akcyzy. Mandat też jest karą za wykroczenie, jeśli zostanie udowodnione.
Z innej beczki. Czy wydz. komunikacji zarejestruje osobówkę bez opłaconej akcyzy :?:
:?:
Jeśli komuś się to udało to niech napisze. :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

StasioiJola - 2011-11-27, 19:04

Boguś - mnie tak powiedziano w UKS - bo tam trafiła moja sprawa odmowy przyjęcia mandatu;,, to podatnik jest zobowiązany do znajomości prawa podatkowego a nie urzędnik w wydziale komunikacji,, a interpretacja słowa ZASADNICZO do przewozu osób czy ZASADNICZO do mieszkania to TO, że najpierw osoby muszą się nim przemieścić a dopiero pózniej mogą w nim pomieszkiwac!!! :gwm :gwm :haha: :haha: :spoko
ekosmak.dabrowska - 2011-11-27, 19:23

gino napisał/a:
przeciez to takie proste...

Proste takie nie jest dla wszystkich, jak przeczytać można.
Kimtopa argumenty mają duży sens. :spoko
Jestem ciekaw drugiej wojny Łosiowej i jej wyniku. Oczywiście jestem w gronie aliantów. :spoko

janusz - 2011-11-27, 20:49

Łosiu daj znać jak będzie rozprawa, przyjedziemy do sadu i ewentualnie jak zajdzie taka potrzeba wybuczymy sad. A co :-P
@ndrzej - 2011-11-27, 23:12

A tak w ogóle proponuję nie wkładać argumentów do ręki urzędnikom skarbowym, którzy swoimi mackami oplotły z pewnością również nasze forum! :evil:

A sio!!! :box

Łosiu - trzymamy kciuki! :bigok

łoś - 2011-11-27, 23:22

i nikt mnie nie przekona, że czarne może być białe, tak jak kamper może być osobówką.
Na pewno czeka mnie długa droga, by to udowodnić, ale tempo w jakim działają sądy pozwala domniemywać, że to rozciągnie się na kilka lat. I za te kilka lat dużo może się pozmieniać.
Pozwolę sobie obwinić za zaistniałą sytuację pierwszego co tą akcyzę zapłacił. Tym samym ten pierwszy otworzył bramę do bezprawnych działań.
Ciężko udowodnić władzy, że stworzyła wadliwe prawo. Jeśli mi się to nie uda to pieprzę tą całą demokrację. Mogli napisać w ustawie co i jak wyraźnie. Nie zrobiono tego i to dowodzi jednego, ci co uważają, że głosowanie przy okazji wyborów coś zmieni są w błędzie.
Obecny rząd nie zarzuci błędów poprzedniemu :haha:
:haha: a biura legislacyjne nadal będą wypuszczały takie mało zrozumiałe tworki, które sejm przegłosuje.
Za parę lat kabareciarze będą mało śmieszni. Zwyczajnie nie dorównają posłom.

gino - 2011-11-28, 07:09

@ndrzejku....no bez jaj.. :haha:
jakoś nie wyobrażam sobie, aby jakikolwiek sąd w uzasadnieniu wyroku, takiego czy siakiego...cytował posty z CT :shock: :shock:

a jak mamy nie dyskutowac....to po co zakładac termaty...skoro ma to byc tylko KWA*

*KWA - kółko wzajemnej adoracji

@ndrzej - 2011-11-28, 09:18

gino napisał/a:
@ndrzejku....no bez jaj.. :haha:
jakoś nie wyobrażam sobie, aby jakikolwiek sąd w uzasadnieniu wyroku, takiego czy siakiego...cytował posty z CT :shock: :shock:

a jak mamy nie dyskutowac....to po co zakładac termaty...skoro ma to byc tylko KWA*

Oczywiście że były to "jaja". :-P

Choć tak na poważnie - nic już mnie chyba nie zdziwi, skoro urzędnicy celni określają podobno wartości sprowadzonych kamperów porównując je z podobnymi z Allegro :haha: :haha: :haha:

gino - 2011-11-28, 09:25

@ndrzej napisał/a:
urzędnicy celni określają podobno wartości sprowadzonych kamperów porównując je z podobnymi z Allegro :haha: :haha: :haha:

ale...@ndrzeju..może to dobrze.. :ok
bo..u nas na allegro, przeciez same okazje....duzo tańsze i w lepszym stanie....niz..te z ogłoszeń ''zachodnich'' :haha: :haha:

jedrek49 - 2011-11-28, 10:19

witam
Rozmawialem dzis z Urzedem Celnym w Krosnie wydzial akcyzy i powiedziala mi Pani ,ze to ja zglaszam samochod do zaplaty akcyzy i ja odpowiadam czy placic akcyze czy nie ,a oni maja 5 lat do stwierdzenia czy nalezna byla akcyza czy nie ,a ich wyrok sadu karnego nie satysfakcjonuje ,oni twierdza ,ze camper -samochod specjalny to samochod do przewozu ludzi i podlega akcyzie
taki wyrok co oni beda respektowali to musi bys wydany przez wojewodzki sad administracyjny
I tyle co mi powiedziano
Urzad celny tak klasyfikuje a wydzial komunikacji inaczej i to w jednym panstwie i na dodatek demokratycznym
pozdrawiam jedrek49

eMWu - 2011-11-28, 11:09

Panowie, urzad celny nie respektuje nawet opinii rzeczoznawcy nt. zabytkowosci pojazdu... znana jest sprawa kolekcjonera ktory sprowadzil zdaniem urzedu niebezpieczny odpad a było to ponad 90% kompletny Jeep willys z lat 40tych... a byl odpadem zdaniem bo slinik byl odzielnie na palecie... A opinia rzeczoznawcy nie jest wiąząca tylko "do konsultacji:"
MILUŚ - 2011-11-28, 11:22

Drodzy Państwo ........... przepraszam za swoją niewiedzę ale muszę zapytać ...........bo czytając wasze opowieści zaczynam mieć przemyślenia ........ :-P

Akcyzę za sprowadzony samochód /np.: camper / płaci sprowadzający - tak ?
Czyli jeśli kupiłem samochód od takiego i mam ksero opłaty akcyzowej na jego nazwisko mogę spac spokojnie ?
:bajer

StasioiJola - 2011-11-28, 11:54

Tak Miluś- Twój sen może byc spokojny!!!!!!!!! :bigok :bigok :bigok :spoko
WINNICZKI - 2011-11-28, 12:22

W takim razie mam pytanie,jak zarejestrujemy kampera jako pojazd dwu osobowy i zaznaczymy ,że podczas podróży osoby będą przebywały jedynie w szoferce bo tylko tam będą znajdowały sie pasy bezpieczeństwa ( reszta siedzeń nie będzie ich posiadała,czyli zgodnie z prawem nie będzie można podróżować na nich).To dalej będzie to samochód osobowy czy specjalny dostawczy? (wieziemy meble). :spoko
kimtop - 2011-11-28, 13:29

WINNICZKI napisał/a:
specjalny dostawczy? (wieziemy meble).

Jakaś nowa kategoria?

Tata - 2011-11-28, 13:49

KLASYFIKACJA POJAZDÓW

Załącznik Nr 4 do Dz.U z 2007r. Nr 137 poz 968 z póżn zm

Tabela nr 3. lp 14. kod ITS 514 :spoko

Skorpion - 2011-11-28, 13:58

to i ja cos dozuce w temacie http://klasyfikacje.tejo....dow_specjalnych
piotr51 - 2011-11-28, 14:01

Muszę powiedzieć że również dochodzę się z UC od marca czy to jest samochód
osobowy czy specjalny.Teraz sprawa poszła już do sądu,ale żebym się nie denerwował
sprawę prowadzę poprzez adwokata.Czekam już od miesiąca na powiadomienie
mnie o sprawie.

Aulos - 2011-11-28, 20:35

łoś napisał/a:

Z innej beczki. Czy wydz. komunikacji zarejestruje osobówkę bez opłaconej akcyzy :?:
:?:
Jeśli komuś się to udało to niech napisze. :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Zarejestruje. Gdy opłaciłem akcyzę, celnik poinformował mnie, że w Wydziale Komunikacji MOGĘ być poproszony o dowód opłacenia akcyzy. Nie zostałem poproszony.

W ubiegłym tygodniu rejestrowałem świeżo kupionego kampera (tym razem zakup w kraju - umowa sprzedaży) i nie zostałem poproszony o dowód opłacenia podatku.

Wynika z tego, że Wydziału Komunikacji nie obchodzą zobowiązania względem UC lub US, chyba, że nadgorliwy urzędnik zechce nam pokazać "kto tu rządzi" :spoko

wagabunda - 2011-11-28, 21:15

Jezeli jest kategoria ;samochód osobowy; oraz ;pojazd specjalny;to bulwersujaca jest dopasowywanie raz jednej ,nastepnie innej kategori do tego samego pojazdu dla
;wyłudzenia;podwójnych opła!!! a trwale zabudowany lub wytworzony do celów mieszkanych pojazd NIE JEST SAMOCHODEM OSOBOWYM a ponadto już za zachodnia granica ma wpis w dowwodzie jako specjalny.Ale jest jakieś przyzwolenie na manipulowanie tymi kategoriami i podziwiam kolegów za podjęcie i próbe wyprostowania
tego ninormalnego stanu.Życzę powodzenia.Zdarzały się już sytuacje ze wycofano sie
z niewłasciwej klasyfikacji np.do 3,5Tlub od 3,5T

łoś - 2011-11-29, 22:29

Już nie raz jakiś urzędnik potraktował mnie jak ciemniaka. Może na takiego wyglądam :haha: :haha: :haha:
I żaden nawet się nie skrzywił, gdy mu udowodniłem,że nie ma racji. Teraz nawet się nie zastanawiam dlaczego oni to robią. :bigok
Oni tak mają.
A petenci?. Wielu przed przekroczeniem wrót ważnego urzędu powinno zakładać pieluchę
:diabelski_usmiech

łoś - 2011-11-30, 02:19

To dobrze,że włączyliście się do dyskusji, a może nawet do akcji by tą sprawę wyjaśnić.
To jest najwłaściwsze forum do rozwiązania problemu akcyzy na samochody kempingowe. Ja oczywiście mam pewną linię obrony i nie które argumenty już koledzy odnaleźli. Np. Tadzio Skorpion słusznie wskazał PKWiU.
Bo jest pewna hierarchia w przepisach. Są wykładnie w jednych przepisach i wynikające z nich następne. Słownictwo prawnicze to nie określenia encyklopedyczne. Mnie przychodzi dość łatwo poruszać się w języku, w jakim pisane są ustawy.
Ustawa o akcyzie ma swoje początki w innych ustawach i teraz moją rolą jest by do nich dotrzeć.
W efekcie będę prowadzić korespondencję z miłymi urzędnikami wykonującymi swoją pracę pod nadzorem przełożonych.
Oni będą pisać decyzje w oparciu o ... a ja odwołania w oparciu o...
:haha: :haha: :haha:
To naprawdę trochę śmieszne, że nie można tego problemu uregulować. Chyba jest coś na rzeczy, że ustawa tego jasno nie reguluje.
Jak mi się uda to wyjaśnić to pewnie będę miał wirtualną hurtownię piwa i nowe problemy :haha: :haha: :haha:
:spoko :spoko :spoko
P.S> już piszę odwołanie w oparciu o nabytą wiedzę, bo może mi coś umknąć.

jedrek49 - 2011-11-30, 08:09

witam
Trzymam kciuki za Wasza walke z UC ,bede czly czas obserwowal to forum ,
Chce kupic camperka za granica i nie placic akcyzy /legalnie /
pozdrwiam
jedrek49

szuwarek - 2011-11-30, 11:43

łosiu - walcz!!! Jeżeli byłbym w czymś pomocny to pisz. Chetnie bym odzyskał zapłaconą akcyzę-byłoby na kilka wyjazdów.
papamila - 2011-11-30, 16:57

jedrek49 napisał/a:
nie placic akcyzy /legalnie /

jędrek,
zamelduj się na Słowacji, masz niedaleko
tam akcyza nie obowiązuje :spoko

łoś - 2011-12-10, 22:40

szuwarek napisał/a:
łosiu - walcz!!! Jeżeli byłbym w czymś pomocny to pisz.

Walczę. Jeszcze nie mam decyzji, ale już się przygotowuję do odwołania. Ostatecznie wiadomo o co chodzi. W 50% odwołanie jest, a później wystarczy wpisać nr. decyzji i wysłać. :haha:
Jedno znów stwierdzam. "0" logiki w przepisach.
Żadnych zasad, żadnej spójności. Prawo pisane, ale tworzą je przywódcy lub przywódce :bigok :haha:

Ahmed - 2011-12-11, 10:03

Walcz , walcz, tylko potem nie narzekaj ile Cię to kosztowało i ile złodzieje Ci zabrali

Sam się nastawiasz a potem płaczesz że boli

:gwm

Bim - 2011-12-11, 12:19

oskp napisał/a:
Walcz , walcz, tylko potem nie narzekaj ile Cię to kosztowało i ile złodzieje Ci zabrali

Sam się nastawiasz a potem płaczesz że boli

Czasami nie chodzi o poniesione koszta tylko o wykazanie swojej racji.
Warto walczyć o swoje

koko - 2011-12-13, 18:29

Cała obrona Robina polegała na tym że UC nie przeprowadził rozprawy przeciw dokumentom do których obywatel musi mieć zaufanie a więc homologacja klasyfikacja dowód rejestracyjny itp itd
Aimeiz - 2012-03-11, 16:41

Kilka tygodni temu słyszałem kilkukrotnie w radio iż UC przypomniał sobie o akcyzie na karetki pogotowia importowane dla służby zdrowia. Mówiło się o zagrożeniu bankructwem firm, które sprowadzały dla szpitali takie pojazdy bo UC chce ściągać akcyzę wstecznie, z odsetkami za kilka lat. Akcyzy nie pobierano bo to pojazdy specjalne, ale UC uznał że powinno się pobierać, bo służą do przewozu osób.
No i złużba zdrowia nie będzie mogła kupić zaplanowanej liczby karetek, bo kasy nie starczy.

Jest jakiś finał tej sprawy? Jakoś o tym ucichło.

To chyba podobny casus jak kampery.

MILUŚ - 2012-03-11, 17:15

Aimeiz napisał/a:
To chyba podobny casus jak kampery.

Chyba nie bo..........w karetce podczas jazdy zawsze się leży a w kampku jest to zabronione :ok

Aimeiz - 2012-03-11, 17:57

Ale lakarz co reanimuje pacjenta siedzi.

Tym bardziej kamper by podpadał pod osobowy niż ambulans, choć jeden i drugi są specjalne. Tak jak wcześniejk pisano: specjalność nie wyklucza osobowości :) .

Skorpion - 2012-03-11, 18:17

To teraz chyba przyszedl czas aby UC zazadalo akcyzy za samochody uzywane przez policje i straz miejsko-wiejska :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech co w tedy zrobia ??
Donat - 2012-03-11, 19:51

To bardzo proste co zrobią - postawią więcej fotoradarów i zarobią w trymiga na akcyzę. :-)
Skorpion - 2012-03-11, 19:57

A ja mysle ze nic takiego nie nastapi bo i UC Policja wojsko i straz wiejsko-miejska to budzetowka ukreca sprawe przy samej du....................................... :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
frykas1 - 2012-03-28, 15:41
Temat postu: akcyza
Witam.Włśnie zapłaciłem AKCYZĘ jutro rejestracja i w drogę
MariuszB - 2012-05-15, 09:14

Łosiu... walczyłeś i coś ucichłeś. :bajer

Dotarłem przypadkowo do kilku nieoficjalnych info (są złe i są dobre :diabelski_usmiech ) nt. niezapłaconej akcyzy za sprowadzone kampery (tu bardzo ważne dla UC jest określenie: "Pojazd specjalny- OSOBOWY". Skupie się na tych najważniejszych i na dziś wygląda to tak:

Negatywy:
- UC nikomu nie odpusci
- Upływający czas z niezapłaconą (zaległą) akcyzą działa na korzyść (odsetki) UC
- Jak to tej pory nikt nie wygrał w sądzie z UC w powyższej sprawie. Jedno z ostatnich orzeczeń sądu w Gdańsku z marca 2011 roku mówi, że kampery winny być obciążane podatkiem akcyzowym. Można zatem rozumieć, że wtedy "ktoś" przegrał z UC.

Pozytywy (o ile tak to można ująć :chytry ):
- Podstawą do wyliczenia zaległej akcyzy jest tylko i wyłącznie wartość z umowy. Na dzień dzisiejszy UC nie rekalkuluje ówczesnych wartości jak ma to miejsce podczas standardowej procedury płacenia akcyzy w trakcie rejestracji, kiedy to nie ważne jest czy na umowie mamy wartość 1 teur czy 10 teur- liczy się wartość rynkowa w/g eurotax i to służy za podstawę do naliczenia kwoty akcyzy.

łoś - 2012-05-15, 10:51

Noooo ucichłem bo wygrałem. Na zasadzie: nie kijem to pałą. Sprawa jeszcze w toku i już trzeci raz termin odraczają. Ja jestem spokojny.
MariuszB napisał/a:
- UC nikomu nie odpusci
:haha:
:haha: :haha:
Faraon też nie odpuszczał i Rzym upadł. :haha: :haha: :haha:
Lenin też miał być wiecznie żywy i innych wiecznie żywych zaczyna gościć.
Świat już tak ma, że wiecznie żywi mają więcej problemów.
Ja miałem raz problem z akcyzą. UC ma całe życie zasrane akcyzami. :haha:
I to mnie cieszy. :haha: :haha: :haha:

garbatamilka - 2012-05-15, 22:00

Tak jak Mariusz pisałeś, upomną się u każdego. Mi poza akcyzą liczoną od wartości i od pojemności silnika (3,1%) dołożyli roczne odsetki. Całość wyniosła mnie 244 zł :diabelski_usmiech

Powiem szczerze, że dosyć miło się rozczarowałem, jeśli można to jakkolwiek nazwać że jest to miłe. Ale cóż takie prawo.