Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - wtyczka

dyha - 2009-12-09, 20:12
Temat postu: wtyczka
Wiem, że temat napewno się powtarza ale nie potrafie go odnaleść więc wybaczcie.Chodzi mi mianowicie o wtyczkę ,przełącznik lub cosik takiego niezbędnego aby móc podłączyć się do prądu na kampingach w CHorwacji.CZy jest tak w istocie? gdzie zdobyć to ustrojstwo?
maga - 2009-12-09, 20:50

Temat kilkakrotnie omawiany na tym forum,kliknij "Szukaj" na górze ekranu,poświęć trochę czasu na pewno coś znajdziesz.
Zobacz również tu ,może coś dopasujesz.

ARCADARKA - 2009-12-09, 21:01
Temat postu: ARCADARKA
tytuł zaje fajny wtyczka napisał go dyha,,,,,no nie mogę :hihi: ,,,jak myślicie mamy wtykę na forum :haha: :haha: bo to jedną :evil:
eler1 - 2009-12-09, 21:04

Ale koledze chodzi o adapter http://moto.allegro.pl/it...ter_cee_17.html
janusz - 2010-05-05, 22:33

Ta z pierwszego zdjęcia to raczej w mieszkaniach we wnętrzu, na kempingu rzadko.
Drugie zdjęcie - nie wiem.
Trzecie - większości wystarczy taka wtyczka jak na zdjęciu i i przelotka zrobiona z takiego gniazdka i zwykłej wtyczki z uziemieniem, może być w wersji niemieckiej z dodatkowym uziemieniem na bokach wtyczki.

TomekW - 2010-05-05, 22:57

janusz napisał/a:
(...) przelotka zrobiona z takiego gniazdka i zwykłej wtyczki z uziemieniem, może być w wersji niemieckiej z dodatkowym uziemieniem na bokach wtyczki.

Tylko radzę nie zapomnieć o odpowiednim połączeniu WSZYSTKICH końcówek, łącznie z uziemieniem (stykiem ochronnym), bo inaczej kamperek może "łaskotać" :lol:
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=677

jury - 2010-06-06, 22:11

Ted69 napisał/a:
W opisie campingu: http://www.eurocampings.p...aili%22-117040/
jest informacja ze:
Cytat:
Konieczna wtyczka Euro (CEE)

Kogut był szysbszy

Co to dokladnie znaczy ? jaka to dokladnie wtyczka ?

To jest dokładnie cos w tym stylu
http://www.sklep.kempingo...uct&prod_id=700
http://www.sklep.kempingo...a_16_A-699.html

jury - 2010-06-07, 11:46

Ja mam jeszcze w zestawie przejściówkę żeńska wtyczka nasza Polska i dwa bananki (pojedyńcze wtyczki na każdy kabel) takie jak w starych radiach do anteny. Jest to patent uniwersalny i pasuje do każdej dziury choć czasami nie chcą podłączać mi takiego patentu ale sprawdza się gdy podłączam się do "sąsiada".

Moze warto pomyśleć i gdzieś na starociach można jeszcze takie bananki kupić.

roger - 2010-06-07, 11:51

jury napisał/a:
Jest to patent uniwersalny i pasuje do każdej dziury choć czasami nie chcą podłączać mi takiego patentu

No nie chcą bo nie mogą ... ;) ... nowe instalacje muszą mieć uziemienie a te Twoje bananki nie maja nie miały i mieć nie będą ... ;) .
Starczy jeden taki przedłużacz na placu i walą różnicówki .... szukałem takiego w Pajęcznie 2 dni .... i znalazłem szkoda że tak późno .... :( [you]

jury - 2010-06-07, 11:53

Z elepstryki jestem słaby i nie wiedziałem ale u nas mie trzeba stosować takich patentów. To są patenty na ekstremalne wypadki
tomekp - 2010-06-07, 11:55

Najlepiej jak kupisz adapter ECC/ na normalny wtyk 220V. Część kempingów ma skrzynki z
obydwoma wyjściami ale to rzadkość, a nareszcie jest różnie jeżeli obrobisz przedłużacz tylko wtykami ECC będziesz miał duży problem z podłączeniem gdy będzie wyjście z normalnym wtykiem na 220V.
Powinieneś się zaopatrzyć w przewód przyłączeniowy
http://www.sklep.kempingo...y_230V-626.html
lub zrobić go samemu koszt będzie sporo niższy i do tego
adapter
http://www.campingi.net.p...7a68ad78aaa5c28

do tego zwykły przedłużacz i będziesz miał pewność, że wszędzie się podłączysz

:spoko

:spoko

wbobowski - 2010-06-09, 00:01

W OBI kupiłem za nieduże pieniądze gniazda i wtyczki CEE i nasze hermetyczne i zrobiłem przewody:
- 15 m wtyczka nasza i gniazdo CEE (najczęściej używane)
- 15 m wtyczka CEE i gniazdo CEE
- 1 m wtyczka CEE i gniazdo nasze
- 1 m wtyczka nasza i gniazdo CEE
- 40 m przewodu do kosiarki
- 2 puszki hermetyczne (mała i duża) do łączenia przewodów
- przejściówka z wszystkimi wtyczkami europejskimi i amerykańską

i... nie mam nigdzie problemu

wbobowski - 2010-06-09, 00:05

Ted69 napisał/a:
Zeby bylo ciekawiej w moim kamperku gniazgko jest wlasnie takie EEC

Na pewno gniazdo CEE ???
W kamperach są wtyczki.
Wtyczka to bolce, gniazdo to dziury (albo jak niektórzy wolą wtyczka żeńska)

wbobowski - 2010-06-09, 00:14

Na pewno pytasz po co mi przewody 15 metrowe ???
No z tymi metrowymi niewiele bym poradził.
W Europie spotkałem się ze skrzynkami z obydwoma gniazdami, ale np na kempingu Roma w Rzymie są tylko gniazda CEE, A skąd mogę wiedzieć jak daleko od skrzynki znajdę miejce. Jeśli 15m byłoby mało, to dokładam 40 m przewodu do kosiarki a kocową wtyczką ze skrzynką łączę przewodem 1m z gniazdem naszym i wtyczką CEE. Tych opcji może być wiele.

wbobowski - 2010-06-09, 00:17

Ted69 napisał/a:
przejsciowke jaka mam to z jednej strony wtyk EEC z drugiej wtyk polski (czyli - oba samce)

To do kampera się tym nie podłączysz.

wbobowski - 2010-06-09, 00:23

Ted69 napisał/a:
Z naszymi kablami i uniwersalna przejsciowka - chyba juz wystarczy ?

Nasze kable to rozumiem, ze myślisz o przewodzie z naszym gniazdem i naszą wtyczką z drugiej strony. Przejściówkę masz jak piszesz z wtyczkami z obu stron. To jak chcesz się tymi przewodami połączyć. Wtyczki nie da się połączyc z wtyczką

wbobowski - 2010-06-09, 00:27

Ted69 napisał/a:
Podlaczalem sie juz nie raz. W kampera mam wbudowane gniazdo (zenski) EEC - ta przejscioweczka i pozniej zwykly kabel od kosiarki.

No dobrze, to jak się podłączysz do gniazda CEE jak przyjdzie Ci przenowcować np. na campingu Roma

wmaker - 2010-06-09, 08:42

Ted69 napisał/a:
wbobowski napisał/a:
Ted69 napisał/a:
przejsciowke jaka mam to z jednej strony wtyk EEC z drugiej wtyk polski (czyli - oba samce)

To do kampera się tym nie podłączysz.

Podlaczalem sie juz nie raz. W kampera mam wbudowane gniazdo (zenski) EEC - ta przejscioweczka i pozniej zwykly kabel od kosiarki.

Ted69 problem będzie wtedy gdy jakieś dziecko (nie wiem czy jesteś młododzieciaty) wyciągnie pod napięciem wtyk EEC z gniazda w twoim kamperze bo bolce będą pod napięciem! - to proszenie się o kłopoty :evil: . (dawniej ciężko było znaleźć wtyk EEC mocowany do obudowy i poprzedni właściciel "uprościł" sobie przez założenie gniazda - za parę dych w kieszeni masz gotową receptę na porażenie. W imieniu wszystkich dzieci i dziecinnych dorosłych proszę Cię popraw to co poprzednik sp...lił. :kwiatki:

Rockers - 2010-06-09, 12:48

ojoj, chyba bał bym się zbliżyć ręki do takiej przejściówki pod napięciem :chacha2
Witold Cherubin - 2010-06-09, 22:22

Ted69 napisał/a:
Dziekuje wszystkim za szybkie odpowiedzi :)
Widze ze trzeba bedzie kupic i wersje zenska i meska (i odpowiednie polskie ) i wozic ze soba z jakims rozsadnym kawalkiem kabla :)

Ted 69 nie daj się zwariować, w Chorwacji kupiłem przejściówke, która z jednej strony ma 3 bolce pasujące do gniazdek na chorwackich kempingach (i nie tylko), a z drugiej strony ma gniazdko pasujęce do naszych wtyczek z dwoma bolcami. Popytaj na kempingach to Ci podpowiedą gdzie taką przejściówkę można kupić, ja swoją kupiłem na wyspie Krk koło kampingu Jeżevac w sklepie elektrotechnicznym.
Pozdrawiam :spoko

TomekW - 2010-06-09, 22:43

Na niektórych kempingach można taka przejściówkę wypożyczyć za jakąś drobną opłatą. Wychodzi drożej, niż kupiona w sklepie, a i zdarza się, że z recepcji właśnie wszystkie "wyszły"...
Miałem kiedyś taką wypożyczoną; miała gniazdko typu niemieckiego "schucko", bez bolca, tylko te dwie sprężynki. Miałem zwykłą "polską" wtyczkę i żeby weszła do tego gniazda trzeba ją było "spreparować" scyzorykiem. Uziemienie oczywiście nie było połączone i kamperek lekko "kopał".

Od tej pory wożę zawsze wtyczkę CEE17 i w razie potrzeby po prostu ją wymieniam (2 minuty dłubania) :ok

roger - 2010-06-10, 17:39

kaka lepa ..... no ślicznie .... ;)
waldi - 2010-06-10, 18:58

Ja mam orginal z atestem kupiony na zachodzie i ma 1,5m dlugosci :spoko
roger - 2010-06-12, 12:19

Wiesz co Tadziu tak sobie popatrzyłam na swoja przejsciówkę bo mam identyczna co do zasady ale zastosowałem nasze gniazdo w standardzie Schuco wiesz takie bez bolca a z uziemieniem na obwodzie .... ;) i z tego co pamiętam te oryginalne maja właśnie takie gniazda ;)
Witold Cherubin - 2010-06-12, 14:06

waldi napisał/a:
Ja mam orginal z atestem kupiony na zachodzie i ma 1,5m dlugosci :spoko

A ja mam przejściówkę bez przewodu, po prostu stanowi łącznik zwykłej wtyczki przewodu z dwoma bolcami i pasuje do wszystkich kampingowych szafek, sprawdziłem to w Chorwacji, Włoszech i Austrii oraz na Węgrzech. Wygląda to tak, jak na załączonych obrazkach. Kupiłem ją za małe pieniądze w Chorwacji w sklepie elektrotechnicznym.
Pozdrawiam :spoko

roger - 2010-06-12, 14:32

Mój kabelek jest krótki i ma identyczne końcówki jak ta przejściówka ;)
WINNICZKI - 2010-06-12, 19:19

Tych przejściówek jest całe mnóstwo ,bez problemu można sie zapoznać się z większością na stronie www.elcamp.pl (sklep internetowy) :spoko :spoko
WINNICZKI - 2010-06-12, 19:23

Dział elektronika -gniazda i wtyczki 12-220 volt :) :) :spoko