Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Głośna praca skrzyni biegów Ducato 1993r

RochRafał - 2009-12-26, 00:05
Temat postu: Głośna praca skrzyni biegów Ducato 1993r
Jak w temacie
W środku podczas jazdy jest strasznie głośno
Na wolnych obrotach i jadąc "na luzie" jest OK tylko silnik warkocze
Kiedy dodamy gazu hałasuje jakby łożysko jakieś w skrzyni biegów Biegi wchodzą bardzo ładnie
Co to może hałasować??
Trzeba szukać "nowej" skrzyni? Czy może wystarczy wymienić jakąś część ?

airgaston - 2010-01-16, 17:20

Spotkamy się kiedyś wiosną to posłuchasz mojego. Zaraz po zakupie przerabiałem ten temat. Mam nową skrzynię i chciałem ją wymieniać bo też tak myślałem. Niestety ten typ tak ma. Dukato to hałaśliwe bydle :haha:
airgaston - 2010-01-16, 17:22

Sprawdź obowiązkowo poziom oleju w skrzyni. Na kanale. Za skrzynią jest bagnet z miarką . Wyjmij i obejrzyj.
WINNICZKI - 2010-01-16, 17:30

O :spoko leju w skrzyni ma byc rowno z poziomem max lub nawet troche więcej,wtedy skrzynia chodzi cicho,jak jest tylko troche za mało to hałasuje ,5 bieg ma wysoko łożyska(dołożony do 4 biegowej skrzyni) i łatwo jest go zatrzeć jak tylko spadnie troche poziom oleju.Dolałem ponad max i skrzynię przestało być słychać teraz zrobiłem 5000 i znowu trzeba dolac oleju bo pomału zaczyna hałasować. :spoko
robert_smoldzino - 2010-01-16, 18:31

Z podobnuych doświadczeń w zgoła innym aucie, pomaga dolanie dwusiarczku molibdenu do oleju. Robi taki dodatek kilka firm, np LiquiMoly
WINNICZKI - 2010-01-16, 20:28

Dokładnie :spoko
tolo61 - 2010-01-23, 01:54

Witam
Popieram przedmowce tzn Winniczki.
Halasuje prawdopodobnie 5 bieg i lozysko.
tak ze sprawdz olej i dolej bo chba ciut malowato bedzie.
Pozniej napisz czy dalej halasuje
Pozdrawiam
:spoko

andrzej34sto - 2012-01-20, 00:30

Witam,mam problem ze skrzynią biegów zakleszczony bieg wsteczny,nie można wrzucić na luz,dodam,że było mało oleju w skrzyni biegów,czy zatarłem ją?przed swiętami uruchomiłem silnik, wyjechałem na wstecznym i na tym się skonczyło :wyszczerzony: ,bieg zakleszczony,czy mam szukać drugiej skrzyni?używanej rzecz jasna,proszę o fachową pomoc,pozdrawiam
lepciak - 2012-01-20, 08:37

andrzej34sto
Cytat:
bieg zakleszczony,czy mam szukać drugiej skrzyni

Nie ma takiej potrzeby, ale demontaż skrzyni nie do przeskoczenia. Po jej wyjęciu i rozebraniu wyciska się lub wybija zębatkę wstecznego biegu i dorabia nową tuleję. Operację bez większego wysiłku przeprowadzi każdy warsztat parający się naprawami skrzyń biegów.
Przyczyna zatarcia - po odpaleniu silnika natychmiastowa szybka jazda wtecz na dłuższym dystansie lub bardzo, ale to rzeczywiście bardzo mało oleju w skrzyni.

majsterus - 2012-02-05, 13:08

chyba pisałem gdzieś o piątym biegu w ducato
rozsypała się piątka która współpracuje ze wstecznym.

jest to do zrobienia na aucie ale trzeba zdjąć pół obudowy ze skrzyni. koszt przesuwki 5 biegu w serwisie to ponad 600zł.

voila:
http://www.camperteam.pl/...ighlight=#53921

WINNICZKI - 2012-02-05, 13:13

Sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów,musi być na max.Piatka jest biegiem dokładanym i przy niskim stanie oleju chodzi prawie na sucho. :) :)
Mutek - 2012-02-05, 20:53

Rochrafał napisał :
"W środku podczas jazdy jest strasznie głośno
Na wolnych obrotach i jadąc "na luzie" jest OK tylko silnik warkocze
Kiedy dodamy gazu hałasuje jakby łożysko jakieś w skrzyni biegów Biegi wchodzą bardzo ładnie
Co to może hałasować??
Trzeba szukać "nowej" skrzyni? Czy może wystarczy wymienić jakąś część ?"

W pierwszym kamperku Ducato 1993 robiłem skrzynię biegów ze względu na hałas i oprócz normalnego eksploatacyjnego zużycia koła talerzowego i wałka atakującego to odzywały się łożyska (widać było po bieżniach) . Największą wadą było zużycie pokryw przytrzymujących łożyska stożkowe koła talerzowego z układem stelit przeniesienia napędu . Po prostu wytarły się po milimetrze każde co powodowało odsunięcie się wałka atakującego o ponad dwa milimetry , a luz ten skutkuje hałasem . Sprawdzić to można podczas jazdy zdejmując nogę z gazu i zaraz dodając gaz z powrotem i jeśli występuje pomiędzy luz i samochód reaguje na gaz z opóżnieniem to wskazuje to na zbyt duży luz na wałku atakującym.

Zibi :spoko :spoko :spoko

BODEK - 2012-02-05, 21:04

Skrzynie biegów w tych samochodach wymagają rzadkiego oleju i jak była mowa zawsze jazda na pęłnym stanie.
lepciak - 2012-02-06, 09:29

Ten olej zalecany jest FIATa do skrzyń biegów we FIATach Ducato.

bogusław - 2012-02-17, 20:33
Temat postu: hałas w skryni biegów
W moim dukacie silnik na luzie pracował ładnie, w czasie jazdy pojawiało się prawie wycie. Na zlocie radzili ,radzili. Zaciągnęli mnie do warsztatu. Co było, wstyd się przyznać. wymienili olej w skrzyni biegów i uzupełnili. Od tego czasy przejechałem ok. 20 000 km i wszystko. O.K.. Popieram pomysł Lepciaka aby zacząć od oleju w skrzyni biegów.
KingS520 - 2012-02-18, 07:28

Moze masz całą skrzynie rozwaloną lub synchrezator któregos biegu ??
WINNICZKI - 2012-02-18, 12:14

Ależ koledzy już dawno dali prawidłową odpowiedź: za mało oleju w skrzyni biegów.Należy dolać i zapomnieć o temacie informując na forum o tym fakcie.Nic nie jest rozwalone :) :)
maszakow - 2012-02-18, 15:38

i to dolać takiego z MoS2 czyli dwusiarczkiem molibdenu. Była o tym mowa w innym temacie, olej z tym dodatnkiem wycisza całą skrzynię.
dominik - 2012-03-17, 12:18

Prośba do kolegów posiadających miarkę poziomu oleju w skrzyni biegów o fotkę miarki i ewentualne podanie wymiarów stalki, gdyż w serwisie Fiata część nie dostępna, wyczerpane zapasy, a o minie pana po pytaniu o miarkę oleju do skrzyni biegów nie wspomnę :shock:
WINNICZKI - 2012-03-17, 14:44

A moze tak na szrocie ? :)
MILUŚ - 2012-03-17, 15:29

WINNICZKI napisał/a:

A znasz taki gdzie można dostać cześci do ducato '93 ?Jeśli tak to podaj, też chętnie skorzystam :bigok

dominik - 2012-03-17, 20:18

WINNICZKI napisał/a:

niestety nie, były tylko montowane 1990 - 1994,
jest to kawałek prostego żelaza,

eMKa - 2012-03-19, 10:27

dominik napisał/a:
Prośba do kolegów posiadających miarkę poziomu oleju w skrzyni biegów o fotkę miarki i ewentualne podanie wymiarów stalki, gdyż w serwisie Fiata część nie dostępna, wyczerpane zapasy, a o minie pana po pytaniu o miarkę oleju do skrzyni biegów nie wspomnę :shock:

miarka oleju
Podaj nr.nadwozia na PW, bo ze zdjęcie nie widzę rocznika, (do 90, czy po 90) może się uda coś zaradzić

dominik - 2012-03-19, 13:27

Znalazłem w sieci Fiata jest w Poznaniu za jedyne 85 zł, jednak podtrzymuję swoją prośbę do koleżanek i kolegów,
eMKa - 2012-03-19, 15:58

dominik napisał/a:
Znalazłem w sieci Fiata jest w Poznaniu za jedyne 85 zł

to ta sama co znalazłem ... cena :-P
chcą sie jej pozbyć, jest w "zapasach do pozbycia"
targuj się

dominik - 2012-03-20, 06:54

Wielkie dzięki za dobre słowa,
piwo poszło,

eMKa - 2012-03-20, 08:02

Dziękuje
w razie problemów ,daj znać :spoko

cornelito - 2012-03-20, 12:23

Posiadam dwie takie miarki do skrzyni biegów. Cena za sztukę 35 pln.