|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Tuczno k /Wałcza
pitersonoola - 2009-12-31, 16:33 Temat postu: Tuczno k /Wałcza Troszkę napisze o miejscowosci w której mieszkam od 2 lat.Już nie wyobrazam sobie mieszkać gdzie indziej.
Tuczno-niegdyś i obecnie miejscowość wypoczynkowo-uzdrowiskowa (troszke zapomniana przez ludzi) .Bliskość wielu jezior powoduje że w tej miejscowosci panuje mikroklimat zblizony do klimatu nadmorskiego.Powietrze jest wystarczajaco najodowane by spełniało wymogi lecznicze.Po kolei łyk historii.
pitersonoola - 2009-12-31, 16:45
Z rodziną von Wedel należy wiązać rozwój Tuczna od 1306r wówczas istniał już kościół (stoi do dziś) a w 1338 r Wedlowie wybudowali zamek który był z biegiem czasu rozbudowywany do obecnych kształtów. Wedlowie z biegiem czasu spolszczyli się i przyjęli nazwę Wedel-Tuczyńscy.W katakumbach koscioła jest grobowiec jednego z von Wedlów który był rycerzem zakonu a poległ w czasie bitew z niewiernymi (w czasce widoczna jest dziura po uderzeniu grotem) Niestety od 2007 r nie dostępne dla zwiedzajacyc .Renowacje
pitersonoola - 2009-12-31, 16:50
Kilka fotek zamku von Wedlów-Tuczyńskich.Obecnie jest tam hotel i restauracja
pitersonoola - 2009-12-31, 17:09
Tuczno położone jest na Pojezierzu Wałeckim, które wyznaczają doliny rzek: Noteci, Gwdy, Drawy, Dobrzycy, Płocicznej i Przyłęgi. Pojezierze to charakteryzuje się dużymi obszarami moreny dennej, poprzecinanymi w okolicy Człopy i Tuczna polami zandrowymi o mało urodzajnych glebach. Przeważają tu liczne wzniesienia porośnięte lasami oraz duża ilość jezior i terenów bagiennych. Żyją tutaj bobry są wszech obecne,stado żubrów ok 35/40 szt.W okresie letnim dzielą sie na mniejsze stadka. Zresztą popatrzcie
pitersonoola - 2009-12-31, 17:20
Przed 1939 Tuczno było zaliczane przez wówczas mieszkających tutaj Niemców do miejscowości wypoczynkowych .Z tą funkcją wiązał się dalszy rozwój który został przerwany przez działania wojenne .Już od 1935/36 niemieccy inżynierowie na rozkaz Hitlera rozpoczęli budowę w tajemnicy przed miejscową ludnością kompleksu schronów i bunkrów które weszły w skład Wału Pomorskiego. Tak Tuczno stało się miastem-twierdzą. Historia II wojenna jest ciekawa ,jest wiele pamiątek w ziemi , raj dla kopaczy z wykrywaczami .Ciekawostka taka że działania wojenne trwały do 1950r .Wojska AK walczyły na tych ziemiach sowietami i wojskiem ludowym, niedobitki armii niemieckiej jako partyzanci dawali znać o sobie .Bunkry które obecnie są w dużej części zniszczone zostały zniszczone dopiero po walkach z AK 1950/51.Kilka fotek.
Skorpion - 2009-12-31, 17:28
Wspaniale miejsce kawal histori Polski
pitersonoola - 2009-12-31, 17:48
Ok 16 km od Tuczna jest tz.GÓRKA MAGICZNA samochód sam przy wyłączonym silniku podjezdza pod nią,woda płynie pod góre,itp.Fajne zjawisko kiedy samochód zbliza sie do szczytu, zaczyna się coraz bardziej rozpedzać .Polecam.
fest2 - 2009-12-31, 18:07
A jak z miejsami na kamperka - są jakieś spokojne ciekawe kępingi
baja02 - 2009-12-31, 18:47
Bardzo fajne opisy i dokumentacja fotograficzna!
Jeśli to możliwe podaj nam namiary GPS i miejsca biwakowania. Czy istnieje jakaś literatura dotycząca tych okolic?
Pozdrawiam.
OldPiernik - 2010-01-01, 14:03
Najbardziej zaciekawiły mnie pozostałości po II wojnie światowej a moją panią zainteresowały bagna i zwierzęta. Miejsce wydaje się ciekawe i idealne na, jak to się dawniej mawiało, aktywny wypoczynek.
Jak wygląda sprawa ze zwiedzaniem? Jest jakiś dobry pisany przewodnik? Istnieje możliwość wynajęcia przewodnika takiego żywego, samobieżnego, który wie co pokazuje?
StasioiJola - 2010-01-01, 15:45
Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tej miejscowosci i okolicznych atrakcji. Jola ma rodzinę która mieszka w Tucznie od czasów II wojny, dość często ich odwiedzamy. Super klimat, znakomite miejsce dla wędkarzy i grzybiarzy, na dziko mozna stanąć na parkingu przykoscielnym, miejsca dużo. W tym roku napewno tam zawitamy!!!!
rysiol - 2010-01-01, 16:36
Ciekawe miejsce i super relacja.
pitersonoola - 2010-01-01, 17:23
Do Tuczna można dojechać drogą krajową nr 22 W miejscowosciach Mirosławiec (od strony Szczecina )lub w m.Człopa (od strony Gorzowa WLKP ) zjeżdża się w drogę 177 i dalej już cały czas prosto po kilkunastu kilometrach wjeżdża się do Tuczna .Jadąc drogą 177 uwaga na Żubry bo można spotkać je spacerujące sobie ulicą.
pitersonoola - 2010-01-01, 17:43
przewodnik "na żywo" jest na miejscu oprowadzi i pokaże ciekawe miejsca. Na życzenie za małą dopłatą zrobi aktywne zwiedzanie z oryginalną bronią z czasów II wojenki, ubierze w mundurek ,zna ciekawe historie np. nie udany zrzut w 1944,rosyjscy spadochroniarze częściowo zajęli wówczas 10 tyś m. Tuczno. Twierdza była prawie zdobyta jednak poszło coś nie tak. Co działo się dalej dowiecie się już od przewodnika.
pitersonoola - 2010-01-01, 17:58
po zwiedzaniu polecam bo sam organizuje aktywny wypoczynek .W zgodzie z duchem tej doświadczonej militarnie miejscowości organizuje militarne zabawy .Paintball ,kto się w to bawił wie jaka to frajda.
pitersonoola - 2010-01-01, 18:18
Miejsca na kamperki są, można zatrzymać się przy hotelu Dobrawa ,miejsca na ok. 5-6 kamperków dostęp do wody, prądu łazienki. Jest kilka pól namiotowych gdzie można zatrzymać się kamperem (brak dostępu do wody i prądu).Można zatrzymać się w ośrodkach kempingowych, jednak do niektórych jest bardzo zły dojazd dlatego że są w lasach ,blisko siebie rosnące drzewa uniemożliwiają dojazd szerszym pojazdom.
pitersonoola - 2010-01-01, 18:27
Link do kilku fotek z Tuczna
http://picasaweb.google.c...feat=directlink
KOCZORKA - 2010-01-04, 15:37
Witaj pitersonoola.
Bardzo dziękuję za ciekawą relację i fotki z tak pięknego i mało znanego miejsca.
Jest tam przepięknie i faktyczny odpoczynek na łonie natury.
Jeszcze raz bardzo gorąco dziękuję.
Pozdróweczka
Tolo-Digli - 2010-01-04, 20:43
Witaj bardzo fajna relacja i fotki zapodawaj dalej pozdrawiam
pirat666 - 2010-01-04, 20:55
Fajnie podoba nam się
jak będziemy się wybierać do Szczecina to chyba odwiedzimy wasze regiony
Pawcio - 2010-01-04, 23:12
Ciekawy punkt na mapie każdego kamperowca.
A i kamperka można u proboszcza przy okazji wyświęcić...
Baal - 2010-01-05, 09:49
Szczególnie polecam Tuczno jako idealne miejsce dla wędkarzy.Wiele razy jeździłem tam na ryby.Wody są bardzo czyste i rybne.
bbart - 2010-01-05, 10:43
Pozdrawiam. Nie zdawałem sobie sprawy, że tak ładnie potrafisz opowiadać...To się musi chcieć i to podziwiam. Teraz na pewno Wasze Tuczno odwiedzimy. Jak tylko mrozy puszczą to ruszam naszego miśka- poszukaj mi tam miejsca na autobus. Pozdrów swoją Kobietę. Sebastian z Chojny (to niespodzianka, co...?)
radwan07 - 2010-01-07, 16:11
Idealne miejsce na zdjęcia plenerowe dookoła zamku, czyste jeziora i te bunkry... Często tam zaglądam bo mam niedaleko (najcząściej na przjażdżki motocyklem).
Romek - 2010-01-07, 16:42
Szczeciniacy może byśmy zorganizowali mały nalocik na Tuczno to tylko 130 km
fest2 - 2010-01-07, 20:40
Jestem za
AUTOJUR - 2010-01-07, 21:29
Moge dołączyć
Romek - 2010-01-07, 21:35
To może rozpoczęcie sezonu 02,03,04,05 kwiecień 2010 ; jakiś taki "weekendzik" się szykuje
pitersonoola - 2010-01-12, 21:58
Jak tylko będziecie sie wybierać do Tuczna koniecznie wdepnijcie na kawkę do gościnca Dobrawa .Razem z załogantką urzędujemy tam .Można zatrzymać sie u nas (wcześniej juz o tym pisałem)
maga - 2010-01-12, 22:49
Romek napisał/a: | Szczeciniacy może byśmy zorganizowali mały nalocik na Tuczno to tylko 130 km |
Bardzo dobry pomysł,my mamy niecałe 180 km ,chętnie przyjedziemy na taki zlocik
piotreksylwia - 2010-01-13, 00:10
Fajny pomysł Tylko termin nie bardzo bo to Święta Wielkanocne
Romek - 2010-01-13, 10:36
piotreksylwia napisał/a: | Fajny pomysł Tylko termin nie bardzo bo to Święta Wielkanocne |
Jak zwykle dałem ................. plamę
ale termin kwietniowy jest nie do pogardzenia np.09 do 11.04
pirat666 - 2010-01-13, 11:02
A ja skormnie poporszę o namiary na fajne w miarę bez ludne miejsce w okolicach zatoki szczecińskiej i/lub wybrzeża do Kołobrzegu gdzie można stanąć na kilka kamperów
z bez problemowym dojściem do wody (windsurfing) ?
jak macie takie miejscówki to proszę podeślijcie na pw
Pozdrawiam
Aulos - 2010-01-13, 12:02
Jest takie miejsce, nad samym morzem (z jednej strony) i jeziorem (z drugiej strony) w miejscowości Rogowo - na zachód od Kołobrzegu. Latem zawsze stoi tam kilka kamperów - głównie Niemcy. Bardzo ładna i szeroka plaża, bez tłumu ludzi. Podejście do jeziora w tym miejscu zdecydowanie gorsze, ale latem ustawia się tam wypożyczalnia sprzętu wodnego. Miejsce jest trochę dzikie, ale jest duży wybetonowany plac, no i gratis!
http://camperpark.pl/main...y=54.15309&z=14
My czasami latem wybieramy się tam kamperem na cały dzień z dzieciakami.
pirat666 - 2010-01-13, 12:05
Super dzięki
jest tam miejsce gdzie można na trawce ?
masz może więcej fotek z tego miejsca ?
Aulos - 2010-01-13, 12:14
Naokoło raczej chaszcze, ale kilka kamperków (te, które były wcześniej) poustawiało się na obrzeżach zieleni, tworząc nawet takie mini-obozowiska. Pozostałe zdjęcia są typowo "plażowe".
Andrzej 73 - 2010-01-13, 17:06
Witam ,
Fajnie Wam nie musicie jechać nad morze 10 h .
Może za 10 lub 20 lat wybudują autostradę z Częstochowy do Kołobrzegu.
AMIGO - 2010-01-13, 18:31
Andrzej 73 napisał/a: | Witam ,
Fajnie Wam nie musicie jechać nad morze 10 h .
Może za 10 lub 20 lat wybudują autostradę z Częstochowy do Kołobrzegu. |
Dziesięć godzin na naszych drogach faktycznie potrafi zmęczyć pomimo tego, że lubimy przecież jeżdzić. W ubiegłym roku podróżując urlopowo z rodziną rozmieniliśmy to na drobne. Jechaliśmy etapami, bez pośpiechu i co najważniejsze bez zmęczenia.
Myślę, że z pomocą doświadczonej rodziny CT można podróż świetnie zaplanować i spotkamy się kiedyś u celu wypoczęci - po podróży
Namiary powyżej są świetne Dzięki!
Ps. Jak sobie pomyślę że byłem już tak blisko...
Andi466 - 2010-01-13, 19:01
Ja w Rogowie na tym parkingu stoję od piątku do niedzieli latem. Tylko 130 km z domu
Jest blisko plaża a co najważniejsze to nie jest zatłoczona.Tak jak wcześniej pisaliście niektóre kampery z za odry stoją tu po trzy tygodnie.
Ahmed - 2010-01-13, 20:29
Aulos napisał/a: | Latem zawsze stoi tam kilka kamperów - głównie Niemcy. |
Andi466 napisał/a: | .Tak jak wcześniej pisaliście niektóre kampery z za odry stoją tu po trzy tygodnie. |
Dziwię się , znam doskonale ten parking , betonowa płyta , blisko droga , jezioro za drogą więc i komary są , żadnych udogodnień , krzaki i beton ....
Żadnego ogrodzenia tam nie ma , więc i bezpieczeństo na poziomie zero
No ale jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki .... ja się im dziwię , co innego przyjechać na dzień lub dwa , ale 3 tygodnie w tym miejscu ? To albo trzeba mieć anakondę w kieszeni albo ..... za dużo naoglądali się szkoły przetrwania ......
pitersonoola - 2010-01-13, 20:58
Wracając do tematu Tuczna ,jest tutaj tz przez miejscowych dzika plaża(trawiasta) można tam zakotwiczyć kilkadziesiąt kamperków w sezonie letnim płatne (nie wiem jeszcze jakie koszta ,niedawno zmienił sie właściciel) do niedawna była woda i prąd obecnie media gdzieś wcięło może zrobią na sezon letni .Kolejnym miejscem jest asfaltowy parking na ok 15 kamperków (dawny parking hotelowy) blisko mojej siedziby otoczony drzewami i krzaczkami-dozorowany i to przez Policję .Mam możliwość podciągnąć tam prąd, odległość do jeziorka ok 200m plaża" dzika" 1000m plaża miejska, do restauracji 20m jest możliwość korzystania z łazienek w hotelu. Kolejne miejsce zwane "ugorek" tam zmieści się kilkanaście kamperków postój na dziko i za free jak i w w/w miejscach Te miejsca to tylko ułamek możliwości niestety dla kamperów wiele miejsc jest nie osiągalnych ze względu na dojazd a praktycznie jego brak ,rosnące blisko siebie drzewa ,niskie grube gałęzie.Miejsca te doskonale zwiedza się na nogach,rowerkach,skuterkach itp.
pirat666 - 2010-01-13, 21:14
Podrzuć jakieś koordynaty to sobie na googlach sprawdzę, na pewno się przyda w drodze do Szczecina
AMIGO - 2010-01-13, 21:38
Wszystkie znaki na niebie, na ziemi oraz na forum CT wskazują, że warto w Tucznie zarzucić kotwicę...
pitersonoola - 2010-01-13, 21:55
http://maps.google.pl/map...0.1684&t=h&z=13
Nie jestem pewien czy link zadziała.Krótki opis. Dojechać można od strony Bydgoszczy kierunek Wałcz .W Wałczu drogą K-22 kierunek Gorzów (od Wałcza jest jakieś 27 km do Tuczna) Za miejscowością Rusinowo dojedziesz do skrzyżowania następnie na krzyżówce w prawo 8 km i jesteś w Tucznie. Można też drogą nr 177 z Mirosławca (kiedy już przejedziesz Wałcz kierujac się do Szczecina dojedziesz do Mirosławca) Jesteś w Mirosławcu z K-10 kierunek Wieleń droga 177.(18 km z Mirosławca do Tuczna)Jeśli droga będzie niosła Cię przez Poznań to kieruj się na Trzcianke.W Trzciance jest kierunkowskaz z kierunkiem na Tuczno.Droga prosta ,nie sposób zabłądzić.Jak wyniknie problem z droga to dzwonić poprowadzę jak GPS do celu :arrow: .Telefon podany.
pitersonoola - 2010-01-13, 22:00
Fotka hotelu tu mnie mozna znaleść i pobliskiego parkingu
pitersonoola - 2010-01-13, 22:02
hotel
StasioiJola - 2010-01-13, 22:20
Byliśmu u Was ze 2 lata temu na obiadku. W ostatnim roku wpadliśmy tylko na pare godzin w drodze powrotnej ze zlotu nad Miedwiem odwiedzic rodzinkę mojej żonki. Tuczno zawsze mi sie podobało, w tym roku napewno Was odwiedzimy. A tego parkinku za hotelem to nie widziałem!!!
pirat666 - 2010-01-14, 07:47
Fajnie - jak będziemy jechać postaramy się zawitać do was bo miejsce bardzo fajne
pitersonoola - 2010-01-14, 15:16
Zapraszam ponownie na obiadek.Mam nadzieje że smakowało.Ola może przygotować coś specjalnego bardzo smacznego
|
|