| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Konkurs fotograficzny - XI edycja styczeń 2010 - Tradycja i obrzędy
janusz - 2010-01-03, 17:40 Temat postu: XI edycja styczeń 2010 - Tradycja i obrzędy Znowu dosyć szeroki temat. Pewnie zdominuje go tradycja bożonarodzeniowa.
Proponuję zgodnie z propozycjami tematów nie umieszczać zdjęć sylwestrowo- karnawałowych, dla których przewidziana jest następna, lutowa edycja konkursu.
Jak za każdym razem proszę o wzięcie pod uwagę REGULAMIN a w szczególności rozdzielczość i wymiary przedstawianych zdjęć.
Świstak - 2010-01-29, 09:07
Tradycja korzystania zimą z Bani. Poznałem ją latem gdy jeszcze marzyłem o własnym M na 4 kołach.... Na zdjęciu Świstak dający nura po opuszczeniu Bani.....
BaWa - 2010-01-31, 19:18
Ponieważ Kraków zawsze był i będzie bliski memu sercu postanowiłam zgłosić do konkursu zdjęcie związane właśnie z tym miastem.
Piękne szopki krakowskie (inaczej nazywane Betlejem krakowskie) rok w rok ściągają tłumy ludzi do Krakowa. Szopki krakowskie to dzieła sztuki rękodzielniczej, przedstawiające m.in. miniatury zabytkowych budowli krakowskich, ściśle powiązane ze świętami Bożego Narodzenia. Ich pierwowzorem są tradycyjne szopki bożonarodzeniowe, przedstawiające stajenkę betlejemską.
Pierwsze szopki krakowskie powstały już w połowie XIX wieku. Tradycja szopek krakowskich - a szczególnie konkursowej prezentacji szopek na krakowskim rynku (na stopniach pomnika Mickiewicza) jest bardzo długa, a co najważniejsze - zainteresowanie konkursem z biegiem lat wcale nie słabnie!
Na krakowskim rynku szopka pojawiła się pierwszy raz w 1937. Organizator - Dyrektor Muzeum Historycznego Jerzy Dobrzycki organizując ten pierwszy konkurs nie przewidywał nawet, jak bardzo wpłynie on na życie artystyczne miasta Krakowa i trwale wpisze się do jego tradycji.
Konkurs szopek krakowskich to nie tylko zmagania o najlepsze miejsce i nagrodę, ale także święto całego miasta. W budowanie szopek krakowskich angażują się całe rody współczesnych cieśli, przekazując sobie wiedzę z pokolenia na pokolenie. To uroczystość pokoleniowa - uczestniczą w niej całe rodziny, dając wyraz ogromnego przywiązania do tradycji, sztuki i religii! Można powiedzieć, że dzisiejszy wygląd szopek krakowskich to efekt kilkudziesięcioletniego doświadczenia i pasji, która niewątpliwie jest obecna przy wytworzeniu każdej szopki.
Informacje zaczerpnełam ze strony http://www.szopkikrakowskie.pl
gino - 2010-01-31, 19:31
wspaniale ''pogawedki przed kamperkiem'' ..to juz wsrod nas TRADYCJA ..
janusz - 2010-01-31, 19:33
| gino napisał/a: | wspaniale ''pogawedki przed kamperkiem'' ..to juz wsrod nas TRADYCJA ..
|
Tradycja tak ale czy obrzęd?
gino - 2010-01-31, 19:44
| janusz napisał/a: | | gino napisał/a: | wspaniale ''pogawedki przed kamperkiem'' ..to juz wsrod nas TRADYCJA ..
|
Tradycja tak ale czy obrzęd? |
tradycja i ...mozna powiedziec obrzed afirmacyjny
Bim - 2010-01-31, 19:47
| janusz napisał/a: | | Tradycja tak ale czy obrzęd? |
nie wiem jak się mają foty przedstawione do tego konkursu z regulaminem.
ale fotka Świstaka zasługuje na wyróżnienie w nowym dziale konkursowym
"Odbicia lustrzane "
Arku fota naprawdę odważna
janusz - 2010-01-31, 19:55
| Bim napisał/a: | Arku fota naprawdę odważna |
Jaka tam odważna, klejnoty trzymał w garści przed wodowaniem.
Więcej domysłów niż szczegółów. Moze na tym polega artyzm, że należy pościć wodze fantazji i domysłom.
janusz - 2010-01-31, 21:09
| KURCZAKI napisał/a: | ale w łapie kpl się nie mieści |
E tam woda była zimna. Ja to bardziej podziwiam fotografa/ke, że wytrzymał/a bez poruszenia aparatu Że migawka nie stanęła i klisza nie pękła.
Pawcio - 2010-01-31, 21:26
Światynia i Wacek
Świstak - 2010-02-11, 14:29
A co z głosowaniem??? Już luty...
BaWa - 2010-02-11, 14:57
Wypijemy puszke na spółe ........ czy to ważne kto wygra
Świstak - 2010-02-12, 00:23
| BaWa napisał/a: | Wypijemy puszke na spółe ........ czy to ważne kto wygra | Tak też uczynimy! Gratuluję Tobie, Gino, Pawciowi i sobie trochę też....
gino - 2010-02-12, 09:19
rowniez wam gratuluje pierwszych miejsc..
kasiajp - 2010-02-16, 15:46 Temat postu: Obiad Tradycyjny polski obiad...Na odludziu i pulpety "pudliszki" smakują
kasiajp - 2010-02-16, 15:59
Tak, tak dopiero teraz olśniło nas...leciutki poślizg czasowy
Pawcio - 2010-02-16, 22:37
Lepiej późno niż wcale...Ale nie przejmuj się. Szykuj fotki do następnych edycji.
janusz - 2010-03-05, 09:50
Co z tym wydaniem konkursu mam zrobić?
Czy świstakowy Świstak należy do tradycji i obrzędów ludowych, chyba jako topienie Marzanny
KOCZORKA - 2010-03-05, 21:45
| janusz napisał/a: | | chyba jako topienie Marzanny |
|
|