Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Norwegia 2010 informacje i plany

marius - 2010-01-04, 21:14
Temat postu: Norwegia 2010 informacje i plany
Dla wszystkich, którzy zabiorą się do planowania swojej wymarzonej podróży po Norwegii podaje kilka linków, gdzie znajdziecie interesujące informacje:

http://www.rv17.no/ - strona z informacjami o podróży drogą nr 17 m.in. informacje na temat cen promów – załączę w następnym mailu, przewodnik po podróży drogą w wersji PDF

http://www.visitnorway.com/ - oficjalna strona Norwegii m.in. informacje o podróżowaniu samochodem, aktualna pogoda, opis ważnych atrakcji itp.

http://www.autopass.no/ - nowa forma płatności za autostrady w Norwegii. Na stronie ulotka po polsku. Cennik opłat na 2010. Załączę w kolejnym mailu. Nie udało mi się jednak znaleźć wszystkich płatnych odcinków wskazanych przez Via Michaline.

http://www.norwegofil.pl/Broszury-turystyczne.html - broszury dotyczące niektórych atrakcyjnych miejsc w Norwegii w wersji PDF

http://www.fjord1.no/ - strona firmy przewozowej m.in. promy: Hellasylt – Geiranger, Grundvangen – Kaupanger

http://www.sund-gjestestuer.no/ - strona firmy przewozowej promy na Lofoty

http://www.viewlofoten.no/viewpoints/vaeroy.html - to coś dla oka, zdjęcia w tym panoramiczne Lofotów

Głownie dzięki waszym relacjom zdecydowaliśmy urlop 2010 to będzie NORWEGIA.
Termin to: 19.06 – 13.07.2010 r. ewentualnie 26.06 – 21.07.2010 r.

Jeśli ktoś chciałby się dołączyć w całości lub części trasy serdecznie zapraszamy.

Podstawowe nasze założenia to:
1. Nie jedziemy na Nordkapp. Najdalej wysuniętym punktem naszej podróży będzie Narwik.
2. Chcemy ok. 7 dni spędzić na Wyspach Lofotach i Vesteralen
3. Chcemy podziwiać naturę, naturę i jeszcze raz naturę. Stąd też omijamy miasta i ich zwiedzanie. Łamiemy się jeszcze nad Lillehamer, a konkretnie skansenem.
Plan wyjazdu, który załączamy jest naszą busolą i zawiera to, co chcielibyśmy zobaczyć i co po przeczytaniu relacji i przewodników uznaliśmy za najbardziej ciekawe, charakterystyczne i warte zobaczenia w Norwegii.
Podane ceny promów dotyczą samochodu długości do 6 m wraz z kierowcą + 1 osoba dorosła. Cenny z roku 2009.
Ceny opłat za drogi wg cennika na 2010 lub informacji z Via Michaline.

Kilka odcinków naszego planu podróży jest bardzo napiętych. Stąd też pytanie i prośba do kolegów, którzy mają je za sobą Czy są realne do przejechania?

Poza tym będziemy wdzięczni za inne uwagi (poza potępieniem za rezygnację z Nordkappu).

marius - 2010-01-04, 21:16

Obiecane ceny promów na drodze nr 17. Cennik z 2009 r.
marius - 2010-01-04, 21:17

Także obiecany cennik oplat drogowych na 2010 r.
chris - 2010-01-05, 06:03

Witaj, przejrzałem Twój plan przejazdu. Czasy tam podane są nierealne. Myślę że powinieneś dołożyć 50%. Nie licząc postojów w trasie żeby pooglądać ładne widoki, zrobić fotkę, coś zjeść. Z tym to chyba należałoby pomnożyć przez dwa. Weź też pod uwagę że na prom zawsze musisz zaczekać więc do czasu przeprawy dolicz minimum godzinę a najlepiej dwie.

:spoko

Bartek-Ayer - 2010-01-05, 08:34

Witam

Sama droga nr 17 w jedną stronę to 3 dni "na szybko", Na lofoty chcesz 7 dni, to już masz 10. A gdzie cała reszta, Kristiansund, Alesund, droga trolli??

Lillehamer macie pod drodze jak będziecie jechać do Trondheim więc nie powinniście mieć problemu.

Dwa lata temu byłem trzy tygodnie, ale z Nordcapp i powiem, że jakktoś jest zdeterminowany to można to zrobić, bo my jechaliśmy z karsklony i po czterech dniach nudnej Szwecji byliśmy na Nordcapp i potem mieliśmy 18 dni na powolny powrót. Widzieliśmy wszystko oprócz Bergen.

W zeszłym roku odpuściłem Nordcapp na korzyść większego czasu na Lofotach. Też trzy tygodnie. I tym razem RV17 do góry jechałem, za pierwszym razem do dołu.

Pozdrawiam

Bartek

marius - 2010-01-06, 18:51

Dzięki za komentarze. Do Bartkam mam kilka pytań:
1. W jakim okresie jechałeś drogą nr 17?
2. W ktorą stronę wg Ciebie jest ciekawiej z Bodo w dół czy do góry?
3. Czy miałes problemy z przeprawami, szczególnie dwiema godzinnymi? Jak duzo czasu traciłeś na czekanie, wjazd i wyjazd?
4. Czy poleciłbyś jakieś szczególne miejscowości, atrakcje wzdłuż drogi?

Bartek-Ayer - 2010-01-07, 08:29

1. W jakim okresie jechałeś drogą nr 17?

Ja jeździłem zawsze na ostatnie trzy tygodnie lipca. Wtedy jeszcze są białe noce.

2. W ktorą stronę wg Ciebie jest ciekawiej z Bodo w dół czy do góry?

W dół i w górę to dwie różne drogi, ale obie tak samo piękne. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, ale wydaje mi się, że w górę jest ciut ciekawiej, bo coraz dłużej jest jasno :-)

3. Czy miałes problemy z przeprawami, szczególnie dwiema godzinnymi? Jak duzo czasu traciłeś na czekanie, wjazd i wyjazd?

Nie miałem problemu. Po paru dnia podróży zobaczysz że jak tam jesteś to nigdzie się nie spieszysz, a nawet więcej, dojeżdzając do przeprawy promowej liczyłem na to że będę musiał czekać. Jest to doskonała okazja do zjedzenia śniadania/drugiego śniadania/ obiadu a przy okazji do połapania rybek :-) Tam podczas godzinnego oczekiwania na prom jesteś w stanie nałapać ryb dla sześciu osób na dwa dni. Tylko wędka musi być zawsze pod ręką. Byle parking, przerwa w podróży szybko wędka i na skałki. Już bym tam wrócił :-)

4. Czy poleciłbyś jakieś szczególne miejscowości, atrakcje wzdłuż drogi?

Tam każdy kilometr to jest atrakcja. Tylko dam Ci radę. Podczas jednego wyjazdu jedź RV17, ale wróć tą drugą drogą chyba E36, bo RV17 naprawdę jedzie się 3 dni, a wrócisz w pół dnia.

Pozdrawiam

Bartek

jurek - 2010-01-07, 18:09

Na poczatku czerwca planuje urlop w Poludniowej Norwegi.Intersuje mnie Kjeragbolten ogromny kamien zaklinowany miedzy dwoma urwiskami .Czy ktos odbyl ta trase camperem od drogi Nr.45 w kierunku Sinnes a potem gorska kreta droga do Lysebotn .i z tamtad szlakiem turystycznym " T" czerwonym w kierunku Kjerag. Od poczatku czerwca do sierpnia jazda odbywa sie tylko w jedna strone ,zeby z tamtad wrucic trzeba skorzystac z promu .
Powrut promem pozwoli nam podziwiac Preikstolen i Kjeragbolten z poziomu fiordu

1.Czy ta droga nadaje sie do jazdy camperem

2.Jak trudne jest podejscie do Kierag

3.Czy konieczna jest reterwacja promu

Pozdrawiam

Jerzy

marius - 2010-01-07, 18:37

Dzieki Bartku za odpowiedź. Wynika z niej, że lipiec nie jest taki uciążliwy jasli chodzi o zatłoczenie. My właśnie wahamy się czy ruszać 18 czerwca czy poźniej, aby uniknąć tłoków.

Prawdopodobnie skorzystamy z Twojej rady i drogą 17 pojedziemy do góry do Bodo, tam przprawimy sie na Lofoty i po ok. 6-7 dniach przez Narvik drogą nr 6 wrocimy w dół do promu.

Bardzo ucieszyła mnie informacja, iż wzdłóż drogi mozna nałowić rybek. Mamy taką nadzieje na urozmaicenie jadlospisu. Mam pytanie Jaki sprzet wykorzystywaleć do połowu?

papamila - 2010-01-07, 20:32

marius napisał/a:
Jaki sprzet wykorzystywaleć do połowu?

musi być solidny
bo tam są ryby i biorą
marius napisał/a:
pojedziemy do góry do Bodo, tam przprawimy sie na Lofoty i po ok. 6-7 dniach przez Narvik drogą nr 6 wrocimy w dół do promu.

bardzo dobry pomysł

Mokraski - 2010-01-07, 20:54

jurek napisał/a:
Na poczatku czerwca

Droga w kierunku Sinnes i do samego Lysebotn jest udostępniona w obu kierunkach (przynajmniej tak było w 2005 roku). Nie wiem skąd masz takie informacje ale ja w tym czasie jechałem w tą i z powrotem. Droga przejezdna dla kamperów. Trzeba się liczyc z ze stromym zjazdem i serpentynami. Wejście na Kjerag zajmuje ok. 5 h w obie strony. Z poziomu fiordu Kjerag jest niewidoczny a Preikestolen mało atrakcyjny- można go w ogóle nie zauważyc. Proponuję wejście na Preikenstolen- widoki niesamowite.
http://www.panoramio.com/photo/20552823
http://www.panoramio.com/photo/20552697
Jeśli chodzi o rezerwację promu to nie wiem co Ci doradzi. Ja próbowałem przeprawy promowej z Forsand do Lysebotn ale szybciej było przeprawi się do Lauvvik i dalej z kapcia niż czeka na prom które kursowały bardzo rzadko.

Pozdrawiam

jurek - 2010-01-08, 11:13

Informacja jest opisana w przewodniku Globtroter "Norwegia"wydany w 2009 r.Relacje z pierwszej reki potwierdzone przez uczestnika napewno sa pewnym uzupelnieniem wiadomosci .

Dzieki

darboch - 2010-02-11, 09:15

Polecam Safari wielorybnicze w Sto.Rewelacjyna przygoda!Na potwierdzenie dam kilka fotek.....miejsca ktore warto zobaczyc to oczywiscie Droga Atlantycka,lodowce,jak ktos bedzie zainteresowany to zamieszcze kilka fotek :ok
Wito - 2010-02-11, 10:33

Witam. Świetne, niespotykane na Forum zdjęcia. Proszę o jeszcze z opisem o ile to możliwe. Pozdrawiam. Witold.
kimtop - 2010-02-11, 10:44

Może spróbuj poczytac http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=53
zeza - 2010-02-11, 17:19

To jest chyba ten parking ?

jurek - 2010-02-11, 19:16

Dzieki jestem wyleczony z Dojazdu camperm do Lysebotn na krancu fiordu jak i z zamiaru podejscia na Kierag ciagle wspinaczki i zejscia w dol to juz nie dlamnie. Preikestolen jest do zrobienia .

Jerzy

darboch - 2010-02-11, 21:57

Wito napisał/a:
Witam. Świetne, niespotykane na Forum zdjęcia. Proszę o jeszcze z opisem o ile to możliwe. Pozdrawiam. Witold.

jak bede mial chwilke to znowu cos dam,mialem stworzyc nowy temat o wyprawie do Norge ale czasowo nie wyrabiam :?

darboch - 2010-02-12, 09:20

Adi, swietne miejsce na namiot :ok

Zgodnie z obietnicą daje kilka fotek miejsc które warto odwiedzic...reszta pozniej :spoko

Jerzy - 2010-02-12, 11:50

Adi napisał/a:
To było substytutem naszej skały, gdzie nas pogoda nie puściła (lało cały czas).

...i nie ma czego żałować - pobyt na spękanym i pokrytym szczelinami pulpicie skały LyseFjordu, to banał. No, może daje trochę emocji obawa, że któraś szczelina zaczyna się właśnie powiększać... :)
Znacznie ciekawsze są widoki z pewnej odległości na samą skałę - dopiero kontekst robi wrażenie...

Autor: Ritchyblack. Licencja: GNU - Free Documentation License - własnego zdjęcia z takim ujęciem akurat nie mam... ;)

szuwarek - 2010-02-22, 17:30

Mnie też interesuje temat wyjazdu do Norwegii. Jestem na etapie planowania trasy i chciałbym prosić o radę doświadczonych " skandynawów " na temat materiałów pomocniczych pisanych tzn. przewodników. Które z dostępnych uważacie za warte kupienia ?
WHITEandRED - 2010-02-22, 20:32

darboch - 2010-02-23, 21:14

szuwarek napisał/a:
Mnie też interesuje temat wyjazdu do Norwegii. Jestem na etapie planowania trasy i chciałbym prosić o radę doświadczonych " skandynawów " na temat materiałów pomocniczych pisanych tzn. przewodników. Które z dostępnych uważacie za warte kupienia ?

Pascal - poradnik praktyczny
http://www.allegro.pl/ite...nik_pascal.html
polecam rowniez
Pascal ilustrowany
http://www.allegro.pl/ite...lustrowany.html

szuwarek - 2010-02-28, 22:09

Przekonałem się jednak do internetu. Dziękuję za mobilizację do działania bo z tymi pisanymi przewodnikami chciałem jednak iść na łatwiznę.
darboch - 2010-03-02, 11:04

szuwarek napisał/a:
z tymi pisanymi przewodnikami chciałem jednak iść na łatwiznę

praktyczny poradnik to bardzo pomocna rzecz bo nie za bardzo wierze ze podczas podrozy bedziesz z laptopem na kolanach dowiadywal sie potrzebnych ci rzeczy,my korzystamy z niego juz kilka lat i pomogl w wielu sprawach...

Pawcio - 2010-03-02, 11:38

Wieści z internetu to jedno, a przwodnik to drugie. Przed wyjazdem wygrzebać w sieci informacje to rzecz obowiązkowa. Jednak warto zaopatrzyć się dobry przewodnik i zabrać go ze sobą. My często używamy Pascala albo Michelina. Często jest tak, że się uzupełniają. :spoko
Bartek-Ayer - 2010-03-02, 13:36

Jeszcze warto dodać, że tamtejsze punkty informacji turystycznej są dobrym miejscem do planowania dalszej podróży i odwiedzania okolicznych atrakcji. Mają tam dużo folderów i chętnie pomagają

Pozdrawiam

Bartek

Pawcio - 2010-03-02, 14:01

Bartek-Ayer napisał/a:
Jeszcze warto dodać, że tamtejsze punkty informacji turystycznej są dobrym miejscem do planowania dalszej podróży i odwiedzania okolicznych atrakcji. Mają tam dużo folderów i chętnie pomagają

Pozdrawiam

Bartek

To prawda!

Będąc na miejscu można również zwracać uwagę na tablice informacyjne zlokalizowane przy parkingach lub stacjach paliw. Często są na nich zaznaczane atrakcje turystyczne znajdujące się w najbliższej okolicy. Niejednokrotnie z opisem (czasem historycznym) w kilku językach. :spoko

Ehhhh... Do skandynawii znów bym z chęcią pojechał... :)

MILUŚ - 2010-03-02, 14:23

Pawcio napisał/a:

Ehhhh... Do skandynawii znów bym z chęcią pojechał... :)

ja też ......

marius - 2010-03-02, 20:54

Planując naszą podróż do Norwegii oparliśmy się o informacje z opisów wypraw innych forumowiczów. Ponadto korzystaliśmy z internetu i linków z pierwszego posta. Jeśli chodzi o przewodniki książkowe, to przydatne informacje znaleźliśmy w Michelin - Norwegia i Szwecja. :spoko
darboch - 2010-03-04, 10:02

Pawcio napisał/a:
Ehhhh... Do skandynawii znów bym z chęcią pojechał...

my jedziemy :diabelski_usmiech

Pawcio - 2010-03-04, 10:10

darboch napisał/a:
my jedziemy

A my zazdrościmy ... :spoko

TEC6600 - 2010-03-09, 17:54

Witam
My również zadecydowaliśmy się ostatecznie na wyjazd do Norwegii. Dysponujemy terminem od 18.06-30.06 może dzień lub dwa dłużej. Planów nie mamy jeszcze ale ze względu na niedługi czas wyjazdu na pewno nie będziemy przeć zbyt dalego na północ. Wyjeżdżających prosze o kontakt. może uda sie dopasować terminy i może cele.
Pozdrawiam

darboch - 2010-03-09, 20:16

TEC6600 napisał/a:
Dysponujemy terminem od 18.06-30.06 może dzień lub dwa dłużej. Planów nie mamy jeszcze ale ze względu na niedługi czas wyjazdu na pewno nie będziemy przeć zbyt dalego na północ.

to polecam Fiordy zachodnie

TEC6600 - 2010-03-10, 07:45

Witam
W zasadzie to o nich myślałem. Masz już jakiś plan? Wyjeżdżasz też w tym terminie?
Pozdrawiam

darboch - 2010-03-10, 17:06

TEC6600 napisał/a:
Wyjeżdżasz też w tym terminie?

nie,raczej lipiec/sierpien

Adi napisał/a:
Lofoty koniecznie

kolega nie chce sie zapuszczac za daleko ale Lofoty jak najbardziej do polecenia a jak juz sie jest w tamtych okolicach to koniecznie safari wielorybnicze w Sto :ok

WHITEandRED - 2010-03-12, 22:14

WHITEandRED - 2010-03-13, 20:32

papamila - 2010-03-13, 22:12
Temat postu: Re: Norwegia 2010 informacje i plany
marius napisał/a:
Łamiemy się jeszcze nad Lillehamer, a konkretnie skansenem.

nie odpuszczaj skoczni narciarskiej,
a może trafisz na skoki na igielicie?
nawet zwykły trening można podziwiać z każdego miejsca krokwi\ do woli
niesamowite wrażenia

darboch - 2010-03-13, 23:00

Adi napisał/a:
A więc jeszcze raz: zachęcam do odwiedzenia Lofotów, mnie się tam strasznie podobało :-)

tez polecam Lofoty jednak zgadzam sie ,ze jest sporo innych pieknych miejsc w Norwegii...ale kazdy musi je odkryc sam,my mozemy jedynie sugerowac to co na nas zrobilo najwieksze wrazenie :spoko

Pawcio - 2010-03-15, 09:04

WHITEandRED napisał/a:
a mimo że Norwegię uważam za swoją największą miłość jeżdźę bardzo często w Alpy i tam też mam swoje miejsca które nazywam paradise ale i tam nikomu nie nakazuję jeździć.
Pozdrawiam.

O tu Cię mam kolego...
Któryś już raz wspominasz o swoich wyjazdach na południe, a na forum nic nie pokazujesz... :nono

Cieszę się, że sączysz nam swoje wyprawy do Norwegii..można by rzec jak nektar- po trosze. To ma swój smaczek...

A może byś też posączył coś o Alpach? :bigok

WHITEandRED - 2010-03-15, 20:01

dakar09 - 2010-04-08, 22:12
Temat postu: Norwegia
Witam. w tym roku planuję wyjazd do norwegi proszę o praktyczne informacje i jeżeli ktoś z was też jedzie czy można się przyłączyć
WHITEandRED - 2010-04-09, 16:29

Stanek - 2010-04-13, 10:08
Temat postu: Re: Norwegia 2010 informacje i plany
Witam

Ale Wam wszystkim zazdroszczę tego wyjazdu. Byliśmy kamperkiem w Norwegii przez 5 tygodnii w 2003 roku i był to najlepszy nasz wyjazd. Widoki zapierają dech w piersiach. Po prostu rewelacja. Jak nasz synek trochę podrośnie z pewnością wybierzemy się tam kolejny raz. Tak się składa że ostatnio zabrałem się za porządkowanie nagrań video z tamtego wyjazdu i mam trochę materiałów do obejrzenia. Jeśli ktoś jest zainteresowany to poniżej podaję link do filmiku z wycieczki na lodowiec:

http://www.youtube.com/watch?v=GMYF8a-Hw14

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę umieścić też nagrania z innych miejsc w Norwegii.

Pozdrawiam gorąco i życzę wspaniałych wrażeń w wyjazdu do Norwegii.

brams - 2010-04-14, 09:00

Fajnie, my też mamy w planach wejście na lodowiec.
Wyjeżdżamy (właściwie płyniemy) promem do Bergen w dniu 13.07, i będziemy ok.15dni, ja chętnie obejrzę Twoje filmy :)

Stanek - 2010-04-14, 09:09

brams napisał/a:
Fajnie, my też mamy w planach wejście na lodowiec.
Wyjeżdżamy (właściwie płyniemy) promem do Bergen w dniu 13.07, i będziemy ok.15dni, ja chętnie obejrzę Twoje filmy :)

Zazdroszczę Wam tego. Postaram się w niedługim czasie co nieco jeszcze wrzucić.

Życzę udanego wyjazdu i słonecznej pogody bo jak wiadomo na północy bywa z tym różnie chociaż my mieliśmy doskonałą - na Nordkap 25 stopni i lazurowe niebo :)

tomiy - 2010-04-14, 09:48

Stanek umieszczaj, czekamy z niecierpliwościa :kwiatki:
Stanek - 2010-04-14, 13:32

Proszę bardzo:

http://www.youtube.com/watch?v=18uP5o6jJcQ

http://www.youtube.com/watch?v=S1RcoEndGR8

http://www.youtube.com/watch?v=_DFhgaBhgCA

http://www.youtube.com/watch?v=zSDeLu4tbwg

tomiy - 2010-04-15, 00:19

Fajne :wyszczerzony:
KrzysF - 2010-04-15, 23:02

Jadę na kilka dni w czerwcu do Norwegii. Wyjazd niestety nie do końca turystyczny ale jadę kamperem :) .
Nie bijcie ale mam "elementarne" pytanie:
Jak się do Norwegii dostać? Którą trasę polecacie? Tylko drogową z pominięciem promów? Jeśli prom, to który? Sassnitz-Trelleborg czy inny? Z jakim wyprzedzeniem trzeba kupować bilety na prom?

darboch - 2010-04-16, 08:15

Adi napisał/a:
Ale ................... wszystko zależy gdzie jedziesz.

Adi dobrze prawi :ok

Sassnitz-Trelleborg chyba najszybsze polączenie , Ystad już chyba bardziej w kierunku Szwecji.Bilety kupowalismy przed wjazdem na prom bez zadnych problemow.

W jakie rejony sie wybierasz ?

KrzysF - 2010-04-16, 09:04

Adi napisał/a:

Ale ................... wszystko zależy gdzie jedziesz.

Dzięki za odpowiedzi.
Jadę do Voss, niedaleko Bergen. Więc to południowo-wschodnia Norwegia. Tak czy inaczej muszę przejechać przez Oslo.

darboch - 2010-04-16, 09:18

To chyba połączenie Sassnitz-Trelleborg bedzie najlepszym rozwiązaniem.Polecam Hardangervidda na Twojej trasie :ok
WHITEandRED - 2010-04-16, 14:35

KrzysF - 2010-04-17, 00:18

Bardzo dziękuję za konkretne informacje !!!
tomo - 2010-04-17, 14:59

ja jechałem promem z Hanstholm w Danii do Egersund w Norwegii. Nie mógł to być drogi prom, ponieważ płynęło nim mnóstwo Niemców (jechali na ryby do Bergen) a oni nie są zbyt rozrzutni. Prom ten płynie długo, ale za to można się wyspać. W sobotę za mały furgonik z kierowcą płaciłem ok. 45 ojro. Bilet kupuje się bezpośrednio przed wjazdem na prom.
WHITEandRED - 2010-04-18, 19:41

tomo - 2010-04-18, 23:44

pewnie masz rację mając takie doświadczenia w podróżach do Norwegii. Ja jechałem służbowo a o konieczności wyjazdu dowiedziałem się w czwartek wieczorem. Szukałem więc najszybszego połączenia ,aby dojechać do Stavanger na sobotę wieczór. Nie liczyłem, ile kosztuje paliwo tylko czas. Ale ogólny koszt i tak był mniejszy od zakładanego. Z Nowego Sącza do Hanstholm jest 1650 km. Na tej trasie spaliłem ok 100 l ropy tj 120 ojro plus prom 45. Na pewno jadąc przez Szwecję i Norwegię kosztowałoby mnie to więcej. Jak KrysF jedzie służbowo, to pewnie też czas się liczy. Ja tylko podpowiadam alternatywną drogę, którą osobiście sprawdziłem.
darboch - 2010-04-19, 17:03

WHITEandRED napisał/a:
czy się wyspać na promie, czy zwiedzić kawałek Szwecji lub Norwegii.

wybrałbym to drugie

Piotrowski Zbys - 2010-04-23, 11:15

Ja planuję objazd Skandynawii od 10.05 na cały miesiąc. Planuje zacząć od Dani:
Odense, Kopenhaga, prom do Helsingborg,Geteborg,Oslo Bergen,Trondheim,Lofoty drogą 17, Narwik i powrót E10 przez Sztokholm ,Karlskrona do Gdyni.
Do Skandynawii wybieram się po raz pierwszy i mimo przeczytania całego forum, dużo spraw jest nie jasnych. Prosiłbym doświadczonych "Skandynawów" o kilka porad. Czy termin wyjazdu jest odpowiedni? Jak praktycznie wygląda opłata za wjazd do Oslo,Bergen,Trondheim.Podobno można płacić tylko kartą elektroniczną? Czy to są indywidualne karty na poszczególne miasta i gdzie je najlepiej kupować? Czy za przejazd autostradami,tunelami,promami można płacić kartą VISA ?Gdzie najlepiej tankować? Mam dość duże doświadczenie jeżeli chodzi o resztę Europy, Skandynawia jest mi obca.
Proszę o radę.

Stanek - 2010-04-23, 11:35

Piotrowski Zbys napisał/a:
Czy termin wyjazdu jest odpowiedni?

Termin jak termin. Zależy co kto lubi i kiedy może jechać :) My byliśmy w zeszłym roku w Dani w czerwcu i muszę powiedzieć, że pogoda nas nie rozpieszczała. Nawet jeśli było słońce to wiał przeraźliwie zimny wiatr. Co nie przeszkadzało miejscowym dzieciakom biegać w krótkim rękawku. Oni tam są zaprawieni. W na przełomie czerwca i lipca 2003 roku objechaliśmy Norwegię łącznie z Nordkapp i pogoda była całkiem w porządku. Słonecznie i ciepło nawet na północy. Jednak na pogodę nie ma wpływu. Raz się trafi prawdziwe lato w Skandynawii, a innym razem powodzie i ulewy we wrześniu w Hiszpani (niestety tak nam się zdarzyło). Ja osobiście wybrałbym termin późniejszy.

Jeśli chodzi o paliwo to z tego co pamiętam w Danii nie było wiele droższe niż np. w Niemczech. W Norwegii generalnie wszystko jest drogie, ale pamiętam że trafiały się stacje zdecydowanie tańsze od innych. Niestety nie było w tym żadnej prawidłowości i zazwyczaj trafiały się jak już mieliśmy pełny zbiornik :(

Niezależnie od terminu życzymy wam doskonałej pgody i udanego wypoczynku.

skoli - 2010-04-23, 20:51

Jak praktycznie wygląda opłata za wjazd do Oslo,Bergen,Trondheim.Podobno można płacić tylko kartą elektroniczną? Czy to są indywidualne karty na poszczególne miasta i gdzie je najlepiej kupować?

najwygodniejszym rozwiązaniem opłat za wiazd do miasta ,autostrady,tunele jest zakup tej "elektronicznej karty". Zwanej tu "bryke" koszt ok.300kr. do zwrotu gdy opuszczasz Norwegię i oddajesz bryke.
Mozna to kupic na większości stacji ESSO.

Wiecej na stronie : http://www.autopass.no/

Gdzie najlepiej tankować?

Niewiem gdzie najlepiej :?: Paliwo jest lepszej jakości niż w PL jednak ceny zmieniaja sie codziennie. Ale jeżeli chcesz najtaniej to tankuj w niedziele wieczorem lub poniedziałek rano. Nawet do 2kr. na litrze w porównaniu z ceną w tyg. Taniej jest również na automatach do tankowania niż na tradycyjnych stacjach.

Pozdrawiam i życze miłego pobytu w tym smutnym kraju :spoko

darboch - 2010-04-24, 10:22

planuję objazd Skandynawii od 10.05 na cały miesiąc.

Bardzo wczesnie chcesz sie wybrac,osobiscie nie jechalbym w maju.

Planuje zacząć od Dani:
Odense, Kopenhaga, prom do Helsingborg,Geteborg,Oslo Bergen,Trondheim,Lofoty drogą 17, Narwik i powrót E10 przez Sztokholm ,Karlskrona do Gdyni.

Ostry plan :wyszczerzony: z doswiadczenia proponuje Ci zakup przewodnika Pascal'a ,masz tam mnostwo informacji ktore na poczatek Ci sie przydadza

skoli napisał/a:
życze miłego pobytu w tym smutnym kraju

smutnym :?:

Piotrowski Zbys - 2010-04-27, 18:52

Dziękuję za informację. Z tego co zrozumiałem, to kartą :bryke: płacę również za przejazdy przez tunele, autostrady.promy a ewentualną niewykorzystana kwotę będę mógł odebrać przy zwrocie "bryke:.
Pozdrawiam.

darboch - 2010-04-27, 20:04

Zjechalem Norwegie wzdluz i wszerz i jedyny tunel za ktory placilem byl w drodze na Nordcapp...moze kolo wiekszych miast placi sie za jakies tunele ale tez raczej nie kojarze...kiedys w Bergen pytalem o ta forme zaplaty ale Polacy tam mieszkajacy odradzali mi i dobrze zrobilem.Na promach tez nie widzialem nikogo kto placilby za pomoca bryke ale moze jestem malo spostrzegawczy 8-) Gotowka upraszcza zycie :mrgreen:
WHITEandRED - 2010-04-27, 20:54

skoli - 2010-04-27, 22:20

darboch napisał/a:
.Na promach tez nie widzialem nikogo kto placilby za pomoca bryke ale moze jestem malo spostrzegawczy 8-)

Spostrzegawczy jestes :ok ale to dlatego ze za prom nie można zapłacić za pomocą bryke :wyszczerzony: ale zawsze jest wyjątek :mrgreen: prom Flakk–Rørvik

darboch napisał/a:
..kiedys w Bergen pytalem o ta forme zaplaty ale Polacy tam mieszkajacy odradzali mi i dobrze zrobilem.

Darboch możesz rozwinąć myśl ?

Z tego co zrozumiałem...

Zbys 300kr to jest kaucja którą płacisz i odbierasz. Reszta opłat zarejestrowanych na bramkach przy pomocy bryke przyjdzie pocztą na adres podany przy pobraniu bryke.

darboch - 2010-04-29, 09:55

skoli napisał/a:
darboch napisał/a:
..kiedys w Bergen pytalem o ta forme zaplaty ale Polacy tam mieszkajacy odradzali mi i dobrze zrobilem.

Darboch możesz rozwinąć myśl ?

bylem tam jeden dzien i nie bylo potrzeby oplat i uwazam ze jesli jest sie gdzies przejazdem to brykke jest zbedna,poprostu mozna zaplacic gotowka chyba ze ktos za plan wyjazdu ma przebywanie tylko w glownych miastach Norwegii :spoko

ps.
kaucja za brykke wynosi 200 nok

skoli - 2010-05-01, 15:29

darboch napisał/a:

kaucja za brykke wynosi 200 nok

racja :oops: kaucja to 200kr .

Zapominasz jednak jeszcze o jednym :idea: Używając bryke opłaty na wielu bramkach są o 10% - 15% tańsze :brawo
Drugi powód - to zrezygnowano z wielu bramek manualnych, gdzie mozna było zapłacic gotowką. Teraz trzeba wypełniać formularz na ESSO w ciągu trzech dni po przejechaniu bramki aby dokonać opłaty :chory

darboch - 2010-05-01, 17:12

skoli napisał/a:
Zapominasz jednak jeszcze o jednym Używając bryke opłaty na wielu bramkach są o 10% - 15% tańsze

nie zapomnialem,poprostu nie wiedzialem :-P

Cytat:
Drugi powód - to zrezygnowano z wielu bramek manualnych, gdzie mozna było zapłacic gotowką. Teraz trzeba wypełniać formularz na ESSO w ciągu trzech dni po przejechaniu bramki aby dokonać opłaty

Mozliwe ale jak dla mnie bez sensu...jedziesz raz daną droga i nie mozesz zapłacic gotówką ?? My bynajmniej nie spotkalismy się z tym.Powiedz gdzie są takie miejsca to bedziemy je omijać.

Piotrowski Zbys - 2010-05-13, 23:11

Jutro ruszam na planowaną trasę. Po powrocie ok 10.VI. się odezwę.
Stanek - 2010-05-14, 07:00

Jutro ruszam na planowaną trasę. Po powrocie ok 10.VI. się odezwę.

Szerokiej drogi.

darboch - 2010-05-14, 08:32

Piotrowski Zbys, powodzenia

Jaki plan wycieczki ??

Kto z Was wybiera sie w tym roku do Skandynawii ??

RYSZARD 67 - 2010-05-15, 20:42

Wybieram się 07.06.
Trasa biegnie śWINOUJśCIE-SZWECJA-FINLANDIA-NORWEGIA-SZWECJA-DANIA-NIEMCY.
Wyjeżdżam na 4 tygodnie

darboch - 2010-05-16, 15:20

my lipiec/sierpien
brams - 2010-05-17, 09:36

My 10 lub 11.07 startujemy do Danii. 13.07 promem płyniemy z Hirtshals do Bergen.
Z Bergen pojedziemy do Tvindefossen, potem skierujemy się na Flambanę, Kjofossen, Fjaelandsfjorden, Briksdalsbreen, Olden, Geirangerfjorden, okolice Alesund, Trollstigen, Atlanterhavsvegen, Romsdalshomet.
Na miejscu plany mogą ulegać modyfikacjom :mrgreen:

darboch - 2010-05-17, 18:17

brams,

ambitny plan ale pomysl czy nie warto przejechac sie do Bergen autem a nie promem...pominiesz sporo perełek :roll:

marius - 2010-05-17, 21:36

założyciel tego wątku:

wyjazd 25.06, przeprawa Sassnitz - Trelleborg, Dojazd do Gudvangen, prom Grundvangen - Kaupanger, Olden i wycieczka na lodowiec Briksdal, Geiranger, Droga orłów, Drabina Trolli, Droga atlantycka, Droga nr 17 w tym wycieczka na lodowiec Svartisen, Lofoty, Vesteralen, Narwik i powrót drogą nr 6.
Jedziemy w 2 załogi. Jeśli ktoś chętny zapraszamy.

brams - 2010-05-17, 21:52

korzystający z uprzejmości założyciela tego wątku: ;)
darboch, za późno, bilety na prom już zakupione - zamienione z holownik+przyczepka na kampera, a poza tym na 1 mój wyjazd w te rejony wystarczy dla nabrania apetytu :lol:
Ty już masz się czym pochwalić 8-)

darboch - 2010-05-17, 22:09

brams napisał/a:
zamienione z holownik+przyczepka na kampera

pochwal sie :ok

brams napisał/a:
a poza tym na 1 mój wyjazd w te rejony wystarczy dla nabrania apetytu

jasne ,ze wystarczy...jak to mowia...apetyt rosnie w miare jedzenia :bigok

skoli - 2010-05-18, 10:02

Dla wybierających sie w najblizszym czasie na Trollstigen lub Geiranger dodam ze droga 63 jest jeszcze zamknięta . Trwają prace porządkowe , co ma potrwać jeszcze ok.3 tyg.
WHITEandRED - 2010-05-18, 10:31

brams - 2010-05-18, 16:57

darboch napisał/a:
pochwal sie

No toć się pochwaliłem w dziale "Nasze autka" czy jakoś tak :wyszczerzony:
skoli napisał/a:
Trwają prace porządkowe

Wiosenne, czy coś się przytrafiło?
Swoją drogą skoli fajnie,że nas na bieżąco informujesz. :spoko

skoli - 2010-05-18, 20:05

brams napisał/a:

Wiosenne, czy coś się przytrafiło?

Nie potrafiłem sobie odmówić będąc kilka dni temu w tej okolicy aby tam nie zajechać.
Mimo znaków i barierek że droga jest zamknięta można śmiało dojechać do "dolnego parkingu"
Po drodze mijamy dwa rumowiska po lawinach. A na samej Trollstigen pracuje fadroma i usuwa zwały sniegu.

Fota dla spostrzegawczych ;)

gdzie jest spychacz :mrgreen:

darboch - 2010-05-18, 20:39

brams napisał/a:
No toć się pochwaliłem w dziale "Nasze autka" czy jakoś tak

w albumie rodzinnym :spoko

skoli napisał/a:
Nie potrafiłem sobie odmówić będąc kilka dni temu w tej okolicy aby tam nie zajechać.

aj ...robisz smaka :ok

jurek - 2010-05-19, 20:52

W nasza pierwsza wyprawe do Norwegi wyruszamy z Hitrhals Dania.28.czerwca
Norwegia poludniowo zachodnia
Kristiansand,Mandal.Lindesnes.Flekkefjord,wyspa Hidra,Stawenger Preikestolen, Ardal Sand,Haugesund ,,Etne ,Odda Eidfjord,Bergen, Voss,Flam ,Powrot po 3-tygodniach droga Nr.9 do Kristiansand.

Zapraszamy do wspolnej wyprawy.

darboch - 2010-05-19, 21:04

Panie i panowie....chcialem zapytac i potwierdzic bo jakos nigdy nie korzystalismy z platnosci karta tylko zawsze zywa gotowka...czy za placenie karta pobierane sa dodatkowe oplaty ??
Stanek - 2010-05-19, 21:11

darboch napisał/a:
Panie i panowie....chcialem zapytac i potwierdzic bo jakos nigdy nie korzystalismy z platnosci karta tylko zawsze zywa gotowka...czy za placenie karta pobierane sa dodatkowe oplaty ??

Tak ale od sprzedawcy :) więc można bez obaw płacić kartą.

darboch - 2010-05-19, 21:24

to lodzio miodzio :spoko a przelicznik maja jakis ludzki?
antwad - 2010-05-20, 15:39

darboch napisał/a:
a przelicznik maja jakis ludzki?

A to już niestety zależy od banku, który wystawił kartę.
Jeden z gorszych pod tym względe jest Citi. Nie dość, że wszystko przewalutowują na $, to jeszcze ich przelicznik jest fatalny. Ostatnio płaciłem tą kartą we Lwowie - lepiej się opłacało wymienić złotówki na hrywny w kantorze obok. Znacznie kepiej!
Poszukaj banku, który przelicza wprost z waluty transakcji. Są takie, np Polbank.

KASART - 2010-05-27, 10:00

Witajcie i ja jade do Norwegi. Wyjadz 26 lub 28 czerwca. Cel fjordy zachodnie. Czas pobytu do 3 tygodni. Może się spotkamy na trasie. powodzenia.
darboch - 2010-06-08, 20:33

KASART napisał/a:
Cel fjordy zachodnie
piekne miejsca :!: Udanego wypadu :spoko
Pawcio - 2010-06-16, 08:59

skoli napisał/a:
gdzie jest spychacz

Spychacza nie znalazłem... :(
Ale za to znalazłem ładowarkę! :lol:

A swoją drogą.. jeśli ktoś się na górze trollodrogi pośliźnie, to póżniej ma dłuuuuuugi przygodowy lot...

Piotrowski Zbys - 2010-06-18, 00:34

Wróciłem z ponad miesięcznego objazdu po Skandynawi. Trasa:Hamburg,Kopenhaga,Oslo,Bergen.Trodheim,Bodo,Lofoty,Narwik,Kiruna,Rowaniemi,wzdłóż Bałtyku do Karskrona,prom do Gdyni. Kilka uwag na gorąco:
-przejechałem na kółkach 7450 km,Srednia l/100km 8l
-do Norwegi koniecznie zabrać kartę czipową.Magnetyczna praktycznie jest bezużyteczna.Można nią placić na ESO.
-najlepiej po wjezdzie do Norwegi zaraz wykupić kartę Brykke.Ja to przegapiłem i potem miałem wielkie problemy z opłatami do miast.Bramek z opłatami praktycznie już nie ma.Trzeba szukać Serwice Kr które są umieszczone w różnych miejscach.Nie zapłaciłem za drogę 17, gdyż oplata znajdowała się w REME1000 a była zamknięta z powodu święta.Paradoksy.Co będzie-nie wiem?
-droga trolli jest zamknięta.
-Bez problemu bezprzewodowe połączenie z internetem w pobliżu dużych hoteli.
-pogoda przez cały czas słoneczna i ciepło.W Bergen,Oslo, 24 C.
-Drogi dobre ale inie brakuje takich jak nasze.
-sanitariaty na północy średnio co 20km, natomiast stacje benzynowe różnie.
-Norwegia smutna, ludzie również.
-do miast wjeżdzać po 18 stej.Nie ma wtedy problemu z parkowaniem za friko a noc trwa wiecznie.Parkingi b. drogie.Za 4 godz.w centrum Sztok
holmu zapłaciłem 290 SK.
-koszty jeszcze nie policzyłem ale mogę podać póżniej.

Tyle na dziś. Pozdrawiam.

darboch - 2010-06-18, 10:53

Bramek z opłatami praktycznie już nie ma.

ooooo....a w zeszlym roku jeszcze byly :-/

Norwegia smutna, ludzie również.

na podstawie czego tak wnioskujesz ? ;)

Tyle na dziś

bedzie fotorelacja ??

pozdro :spoko

marius - 2010-06-18, 23:28

Hej,

wyjeżdzamy w piatek 25.06 prom Sasnitz Telleberg, Oslo fiordy, droga atlantycka droga nr 17, lofoty - narwik i powrót przez Szwecje wzdłóż Bałtyku. Więc bardzo podobnie do Ciebie. Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie rady na formum lub na priv.

Pozdrawiamy

Mariusz i Agnieszka

Piotrowski Zbys - 2010-06-20, 09:49

darboch
ad1.Jest jedna brama za mostem z Szwecją.Płatna kartą czipową 20 KN.
ad2.Takie jest nasze odczucie
ad3.Zdjęć zrobiłem ok 400.Żadna rewelacja.Walory turystyczne są już na forach dostatecznie udokumentowane.Nie chcę się powtarzać. A tak naprawdę jeszcze się nie nauczyłem dodawać fotki.Spróbuję pózniej.

I jeszcze ogólnie:
Po dokładnym policzeniu wyszło, że T4 spalił tylko 6,6 l/100km.
Koszt wyjazdu licząc:promy, paliwo,opłaty drogowe i parkingowe to 5200 pln na dwie osoby.Ja tak liczę koszty.
Jest jeszcze jedno przejęzyczenie. Oczywiście że dzień anie noc trwa wiecznie.
Chętnie służę dalszą radą.Proszę pytać o konkrety.

marius - 2010-06-20, 10:15

Hej,

jeśli chodzi o zapłate za droge nr 17 to może jeszcze masz sanse. Jesli posiadasz karte kredytową wystarczy że dokonasz rejestracji na poniżej podanej stronie

http://www.autopass.no

można w ten spossób zapłacic za przejazdy do 2 tygodni wstecz. Jesli nie mineło tyle czasu proponuje spróbować bo kara dodatkowa za niezapłacenie to chyba 300 NOK.

Jesli chodzi o konkretne pytania to interesuje mnie co poza Stokcholmem oglądałes i poleciłbyś na drodze wzdłóż wybrzeża. Co widziałeś w samym Stokcholmie?

Piotrowski Zbys - 2010-06-20, 21:19

Z Oslo do Bergen proponuję drogę 40 i 7. B. ciekawa widowiskowo.Po drodze miejsce na nocleg.Jest pełen serwis. N 60 24 26,85 E 8 26 23,27.
Wzdłuż Bałtyku wjeżdżałem do mniejszych miast oraz na Olandię.Dokładnie zwiedziłem Upsale, standardowo Sztokholm.
Radzę znalezć parking na przedmieściach Sztokholmu z możliwością dojazdu komunikacją miejską do centrum. Cena ok 60 SK/dobę.Ja tego nie zrobiłem i miałem problem z dojazdem.Camping w Sztokholmie był nieczynny.

siwa - 2010-06-22, 17:19

My ruszamy 4-osobowym składem trzypokoleniowym 10 lipca.
Planowałam jechać przez Kopenhagę i most, ale mnie wystraszyliście, że to takie drogie.
Docelowo na Nordkapp (moja mała idee-fix) i z powrotem przez Finlandię i Bałtów.
Zbieram (od Was ;) informacje co warto, a co nie.

pozdrawiam

Piotrowski Zbys - 2010-06-22, 18:42

Przejazd przez długi most kosztuje220 Dk platne kartą po zjeżdzie. Krótki prom z Helsingor na stronę szwedzką 285 DK. Na Bałtach radzę pilnować campera.Jechałem tam w ubiegłym roku i coś nie cos na ten temat wiem.Opisałem to w rozdziale Litwa
siwa - 2010-06-22, 19:29

Przez Bałtów chcemy przeskoczyć, nie nastawiam się tam na zwiedzanie.
Bardziej zależy mi na zamknięciu kółka wokół Bałtyku :) Czytałam Twoje wrażenia i prawie przez to zdecydowałam się wracać przez Szwecję...

Spędziłam upojne popołudnie i z wyliczeń mi wyszło, że 100 e zaoszczędzę na moście.
A poza tym przejazd przez najdłuższy most jest kuszący.

darboch - 2010-06-23, 20:10

siwa napisał/a:
Spędziłam upojne popołudnie i z wyliczeń mi wyszło, że 100 e zaoszczędzę na moście.

względem promu ?

siwa - 2010-06-23, 23:55

Tak, licząc drogę -- dojazd do Sasnitz, przeprawa 4 osób i kampera v. trasa przez Kopenhagę i most na Wielkim bełcie.
100e taniej, pewnie dzień dłużej, albo i nie cały.

darboch - 2010-06-24, 19:18

siwa, mozesz powiedziec jakie to koszty ?
siwa - 2010-06-24, 19:53

Nie wezmę za to odpowiedzialności, bo to moje kulawe wyliczenia :)
Przeliczałam na euro.

cena ropy
D - 1.23 €

spalania 12 l/100 km 15 € (D) (wszędzie zaokrąglam w górę)

Trasa z promem:
550 km -- 82€ za paliwo + 185€ za prom (4 osoby + kamper) = 260€

Trasa przez most:
871 km -- 130 € 340dk (45 €) = 175 €

1 dkk - 0.1344 €

MILUŚ - 2010-06-24, 20:12

Możecie jeszcze skorzystać z przeprawy promowej Puttgarden (D) - Rodbyhavn (DK) :mrgreen: Jest ona co prawda dalej na zachód ale trwa bardzo krótko i jest relatywnie tania . Biorąc pod uwagę ,że prom pływa mniej więcej co 2h ma się czas żeby wstąpić do....... sklepu wolnocłowego :chytry . Płynąłem tym promem dwa lata temu w drodze przez Danię do Norwegii.
Przeliczcie sobie koszty / w necie można znależć ceny promowania/ może ta opcja jest korzystniejsza :ok
PZDR> MILUŚ

darboch - 2010-06-24, 20:49

siwa, chyba nie rozumię wyliczenia kosztów przejazdu przez mosty. 130 euro-to za paliwo,ok. ale te tajemnicze 45 euro? bo jak ja patrzałem wczoraj to mi wyszło ze za przejazd przez 2 mosty kamper ponad 6 metrów płaci 47 euro +78 euro za drugi most. Albo coś źle zrozumiałem z tymi mostami.
Przy okazji który prom liczyłaś ( skąd dokąd).
I przy jeszcze jednej okazji- kto wie jak tam mierzą kampery? Czy mierzą nas z bagażnikiem na rowery? Czy wogóle mierzą czy tak 'na oko'?

MILUŚ - 2010-06-24, 21:25

A czemu darboch piszesz o dwóch mostach ? Ja jechałem jednym z Kopenhagi do Malmo :bigok Chyba ,że planujecie inną trasę ?
darboch - 2010-06-24, 21:47

MILUŚ, chce sie dostac do Norge :roll: ale mosty są dla mnie wileką niewiadomą :gwm .Wydaje mi sie zeby dostac się do Szwecji musze zaliczyć dwa mosty.Juz nic nie wiem :-P
Piotrowski Zbys - 2010-06-25, 18:16

Można jechać tak jak ja: długi most 220DK +krótki prom z Helsingor 285 DK.
MILUŚ - 2010-06-25, 20:57

Można jechać tak jak ja: długi most 220DK +krótki prom z Helsingor 285 DK.

Teraz to ja nic nie rozumiem...................... :niewiem
Jeśli jedzie się przez most z Kopenhagi do Malmo - to jest to JEDEN MOST i się nie płynie z Helsingor promem Chyba ,że w drodze powrotnej a wtedy nie wprowadzaj w błąd darbocha i nie doliczaj mu kosztów promu do trasy do Norwegii.

darboch - 2010-06-25, 22:09

Heheh....ale "miszung"...chyba wybierzemy starą dobrą Stena Line --> Gdynia -Kalskrona :idea
siwa - 2010-06-26, 01:08

@darboch 45€ to opłata za przejazd mostem.

Wg moich informacji kampery mierzą bardzo dokładnie, z bagażnikiem rowerowym.

darboch - 2010-06-26, 18:33

siwa napisał/a:

ale ile tych mostów jest ?? Bo wg tego co widze to sa dwa mosty z Nyborg do Korsor i z Kopenhagi do Malmo.

MILUŚ - 2010-06-26, 22:46

darboch napisał/a:
siwa napisał/a:

ale ile tych mostów jest ?? Bo wg tego co widze to sa dwa mosty z Nyborg do Korsor i z Kopenhagi do Malmo.

No....................... :chytry teraz wreszcie napisałeś o chęci jazdy przez most Nyborg-Korsor .Teraz wiem dlaczego cały czas mówiłeś o dwóch mostach. Celowo chcesz nadkładać drogi i jechać przez całą / prawie / Danię ?Chyba ,że taki jest plan - zwiedzanie . :ok
Nie szybciej będzie jechać trasą o której napisałem pare postów wyżej ? Szybciej i taniej

siwa - 2010-06-27, 18:53

@miluś policzyłam jeszcze raz.
Bo za pierwszym razem nie doliczyłam jednego mostu.
Z Twoim promem jest 100 km bliżej niż dookoła, promowanie 4 osób i kampera kosztuje więcej niż most + ropa na 100 km.

(dobra, jadę mostami, nawet tak będzie drożej ;)

darboch - 2010-06-28, 08:34

A my płyniemy Stena Line i zaczynamy od wybrzeża Szwecji kierując się na północ :ok
Koszt promu.... 4 osoby w dwie strony z kajutą[w jedną stronę] sniadanie,kolacja [w jedną stronę] to 1260zl.Skorzystalismy ze znizki z punktow zbieranych na shellu :spoko

darboch - 2010-07-12, 10:57

Pytanie do Norgofilów :wyszczerzony: czy ktos może polecić jakies trasy rowerowe w Norge ? :spoko
RYSZARD 67 - 2010-07-12, 21:46

Witam wszystkich planujących wyjazd do Norwegii
Wyjechałem 06.06 i byłem w Skandynawii równe 3 tygodnie.
Trasa biegła:Cieszyn-Świnoujście-Ystad-Sztokholm-Rovaniemi-Nordkapp-Lofoty(tam i z powrotem po śladach)-Narvik-Trondheim-Trasa Transatlantycka-drabina trolii-droga orłów-
Bergen-Oslo-Kopenhaga-Dania(2 mosty)-Niemcy-Cieszyn
Zainteresowanym służę radą można dzwonić tel. podany. Będę miał trochę czasu to opiszę moją wycieczkę.
Tras rowerowych nie podam bo byłem bez roweru.

darboch - 2010-07-12, 22:43

RYSZARD 67, ja właśnie pierwszy raz wybieram się tam z rowerami bo pozatym raczej nie ma tam dla mnie tajemnic :-P
Jaką pogode miałeś?
Ile kosztują te dwa mosty jadąc kamperem ?

RYSZARD 67 - 2010-07-12, 22:53

Z Malmo do Kopenhagi kosztuje 39 euro a ten drugi na wyspę Fyn 29 euro.
Cena podana za autokamping do 6m.

RYSZARD 67 - 2010-07-12, 22:58

Pogoda słoneczna, temperatura w czerwcu 20-24 stopnie. Lało tylko na lofotach cały czas pobytu (byłem tam 3 dni) i temperatura na Nordkapp 13 czerwca 4-5 stopni i sypał śnieg.
chris - 2010-07-13, 06:17

Na rowerze można jeździć po Norwegii wszędzie. Ścieżek rowerowych nie ma ale kierowcy są bardzo uczuleni na bezpieczeństwo rowerzystów. Można więc podróżować bez takich obaw jak np. u nas. Jeżeli pytasz o jakieś specjalne trasy rowerowe to bardzo interesująca jest Rallarvegen. Tutaj masz krótkie info: http://www.norwegofil.pl/...allarvegen.html
darboch - 2010-07-13, 22:01

chris, Rallarvegen zapowiada sie i pewnie jest super ale chyba jednak nie na jazde z dziecmi....mysle ze pojezdzimy troche po Lofotach a wczesniej po Szwecji...spontan :szeroki_usmiech
chris - 2010-07-14, 05:50

Wypożyczalnia oferuje rowery dla dzieci od lat 6-ciu więc z dzieciaczkami chyba też można:

http://www.rallarvegen.co...lprices&lang=en

darboch - 2010-07-14, 08:30

chris, poczytaj opis tej drogi a sporo sie wyjasni,co do wypozyczalni to nic dziwnego ,ze dla dzieci mozna rowery wypozyczyc ja raczej nie chce ryzykowac z dzieciakami tej trasy... :-P
chris - 2010-07-14, 09:29

Są tam fragmenty łatwiejsze i trudniejsze. I myślę że jakiś taki łatwiejszy kawałek da się z dziećmi przejechać. Zresztą gdyby się nie dało nie oferowaliby rowerów dla dzieci w wieku 6 lat. A te trudniejsze wymagają od dorosłych niezłej kondycji i roweru górskiego. W opisach nawet sugerują żeby dzieci poniżej 12-go roku życia nie zabierać.
darboch - 2010-07-14, 10:17

Jest sporo innych,na tą przyjdzie jeszcze czas...tak jak pisalem wczesniej bedzie spontan rowerowy.Dzieki za dobre rady :ok
chris - 2010-07-14, 11:25

Uważam że cała Norwegia jest wymarzonym miejscem do rowerowania. A tą trasę chciałem polecić nie tyle Tobie ale napisać że w ogóle taka jest. Bo jest szczególna i myślę że warta odwiedzenia jak ktoś będzie w okolicy. Jedno co mogę doradzić to odrobina treningu przed wyjazdem. Tak żebyście mogli te 30-40 km dziennie przejechać bez problemu.

RYSZARD 67 - 2010-07-14, 19:46

Nie wiem jak było w poprzednim roku z naliczaniem rozmów telefonicznych , w tym roku
nalicza się według stawki unijnej. Przyszedł mi rachunek i wyszło, że naliczają rozmowy co 30 sekund.(jestem w plusie)