| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - ciśnienie gazu
yannoo - 2010-01-07, 11:58 Temat postu: ciśnienie gazu Witam,
w naszym dwudziestodwulatku mamy starą butlę (chyba włoską) oraz reduktor 50 mbar. Chciałbym wymienić ten złom na nasze krajowe butelki i reduktor. Co proponują doświadczeni fachowcy z CT?
Pozdrowienia
JaWa - 2010-01-07, 14:01
| yannoo napisał/a: | | Co proponują doświadczeni fachowcy z CT? |
Wymieniaj.
krzysioz - 2010-01-07, 15:06
Chyba nie ma wyjsci - starej wloskiej nikt legalnie Ci nie nabije.
yannoo - 2010-01-07, 15:44
No właśnie, tylko że wchodzą mi dwie 5-ki, które mają "turystyczny" gwint i muszę kupić jakąś redukcję albo inny reduktor. No i te nasze butelki są na 30 mbar - na co zwrócić uwagę?
prezesuu - 2010-01-07, 22:01
yannoo, jeżeli masz teraz reduktor na 50mb to zmieniając reduktor na 30mb powinieneś zmienić dysze w odbiornikach gazu. Uważam, że lepiej będzie pozostać przy reduktorze jaki jest (nie koniecznie tym samym, ale o tych samych parametrach). Z gazem nie ma żartów!
airgaston - 2010-01-07, 22:16
Butle o ile mi wiadomo sa do odbiorników na różne ciśnienie. Butla 11kg ma inny zawór niż małe turystyczne do 3kg. Ale z tego co pamiętam 5kg ma ten sam zawór co 11kg.
Możesz kupić nowy reduktor na 50mbar bez problemy a nowa butla 5kg nie kosztuje teraz wiecej niż 60-70 pln. O ile dobrze pamiętam nówka z Grodkowa 11kg kosztuje z 90zeta.
Jak zmienisz reduktor na 30mbar to jeśli wogóle coś Ci będzie działało to będzie to tak działało jakby Ci się konczył gaz. A wymiana dysz i innych pierdół jest nie warta zabawy. cena reduktora to grosze..
airgaston - 2010-01-07, 22:19
A przejściówki do różnych butli i różnych gwintów kupisz bez problemu.
eler1 - 2010-01-07, 22:21
| yannoo napisał/a: | | No właśnie, tylko że wchodzą mi dwie 5-ki, które mają "turystyczny" gwint i muszę kupić jakąś redukcję albo inny reduktor. No i te nasze butelki są na 30 mbar - na co zwrócić uwagę? | jak masz duży gwint to są specjalne redukcje z małej butli na duży reduktor.
A tak nawiasem mówiąc czy włosi mają takie same gwinty na butlach ?
maszakow - 2010-01-07, 23:19
| airgaston napisał/a: | | Butle o ile mi wiadomo sa do odbiorników na różne ciśnienie. Butla 11kg ma inny zawór niż małe turystyczne do 3kg. Ale z tego co pamiętam 5kg ma ten sam zawór co 11kg. |
NIe - różne gwinty, różne reduktory. 5ka ma ten sam gwint co t3ka - mały, można bezpośrednio na nią nakręcać palniki lamki i inne cuda, jeśłi potrzebne. Dysz nie trzeba wymieniać.
W domku letniskowym mieliśmy kuchenkę i junkersa - podpinaliśmy zarówno 5 jak i 11kg butle z róznymi reduktorami. nie było problemów wszystko chodziło bez wymiany dysz.
dysze zmienia się jak jest inny gaz.
yannoo - 2010-01-08, 10:46
| prezesuu napisał/a: | | Z gazem nie ma żartów! |
Dzięki prezesuu! Twoje zalecenia wydają mi się najbardziej słuszne... Oczywiście - dziękuję również innym kolegom za zainteresowanie moim problemem!
Pozdrowienia dla wszystkich "gazowników"!!!
airgaston - 2010-01-08, 23:32
Sprawdziłem dzisiaj w Leroyu Merlinie. 11KG kosztuje 90zł i ma duży gwint, 5KG kosztuje 89zł i ma mały gwint (ten zawór ma odpowietrznik) chociaz dziwne bo ja mam 5KG z dużym gwintem bez odpowietrznika, taki jak 11kg.
airgaston - 2010-01-21, 18:14
To dlaczego moja 5kg ma duzy gwint jak 11kg?
airgaston - 2010-01-21, 18:15
Moze dla tego ze jest niemiecka?
Andrzej 73 - 2010-01-21, 22:05
| Adi napisał/a: | | Wolałbym 11tke ale buda jest za mała i tylko piątki wchodzą |
Może pomyśl o zbiorniku stacjonarnym wbudowanym w zabudowę lub samochód.
Andrzej 73 - 2010-01-22, 18:47
| Adi napisał/a: | | a auto jest odłączane od budy .... ale pomysł wart rozważenia. |
Tu niema problemu , z racji tego że możesz wykonać połączenie miękkie na szybko-złącze.
Jedynie przewód miękki jeśli się nie mylę nie może być dłuższy niż 110cm , pomiędzy zaworem zbiornika , a końcówką szybko-złącza podpiętego pod instalację .
tolo61 - 2010-01-23, 01:25
Witam
Andrzej masz racje ale nie wiem czy Adi dostanie odbior gazowy na tego typu rozwiazanie.
Obawiam sie ze nie.........coz moge sie mylic.
Lepiej przed tego typu inwestycja zapytac sie w Elkampie u gazownika czy dostanie piekna zlota nalepeczke.
Mi mowili ze do odbioru przewod gumowy nie moze byc dluzszy niz chyba cos ok 35cm.
I to do laczenia tylko butli z instalacja.
Pozdrawiam
Andrzej 73 - 2010-01-23, 18:00
| tolo61 napisał/a: | | Mi mowili ze do odbioru przewod gumowy nie moze byc dluzszy niz chyba cos ok 35cm. |
Nie wiem tego dokładnie , ale w instrukcji reduktora gazowego Duo Control podana odległość od zaworu butli do reduktora wynosi 110cm. Myślę że tak jak pisałeś trzeba zasięgnąć opinii eksperta od gazu.
tolo61 - 2010-01-26, 15:26
Witam
I to chyba jest najrozsadniejsze wyjscie
pozdrawiam
Andrzej Psz - 2010-01-26, 23:03
| Adi napisał/a: | | airgaston napisał/a: | | Moze dla tego ze jest niemiecka? | Dokładnie tak - dlatego.
Mnie Niemcy zamontowali box na butle 5 kx i koncóke jak do 11tki. Nawet nie wiesz jak sie w PL zdziwiłem. teraz sie ciesze, bo 5tki maja odpowietrzenie i moge je ładować gdziekolwiek. Mam komplet przejściówek i gdziekolwiek kupuje na godzine 11tke i przelewam gaz do mojej :-)
Wolałbym 11tke ale buda jest za mała i tylko piątki wchodzą |
Czy myslaes o tym czym to grozi "przelewanie".
Zycze zdrowie...
Andrzej Psz - 2010-01-26, 23:06
| Andrzej 73 napisał/a: | | tolo61 napisał/a: | | Mi mowili ze do odbioru przewod gumowy nie moze byc dluzszy niz chyba cos ok 35cm. |
Nie wiem tego dokładnie , ale w instrukcji reduktora gazowego Duo Control podana odległość od zaworu butli do reduktora wynosi 110cm. Myślę że tak jak pisałeś trzeba zasięgnąć opinii eksperta od gazu.
|
70.cm
janusz - 2010-01-27, 11:16
| Andrzej Psz napisał/a: | | Czy myslaes o tym czym to grozi "przelewanie" |
A teraz zadam modne ostatnio na forum pytanie 'Czym?"
Andrzej Psz - 2010-01-27, 14:34
| janusz napisał/a: | | Andrzej Psz napisał/a: | | Czy myslaes o tym czym to grozi "przelewanie" |
A teraz zadam modne ostatnio na forum pytanie 'Czym?" |
Tym ze jak za duzo napelnisz i nie ma poduszki powietrznej to gas bedzie wydostawal sie w postaci plynu i cisnienie (od 4 do 8 atmosfery ) dostanie sie do urzadzen i to nie bedzie normalny plomyk tylko bardzo duzy plomien. A ponadto moze zniszczyc urzadzenia ktore sa przystosowane do 30-50 mbar.A pozatym to trzeba miec z gazem zimne wyrachowanie,i zadnych eksperymentow.
Pozdrawiam "jeszcze" tych ktorzy kombinuja z gazem, bo nigdy nie wiadomo kiedy ich bedzie mozna pozdrowic.
Andrzej
roger - 2010-01-27, 14:52
| Janusz napisał/a: | | A teraz zadam modne ostatnio na forum pytanie 'Czym?" |
A ja konstruktywnie odpowiem....LEJKIEM......
kimtop - 2010-01-27, 16:14
Drogi Andrzeju Psz.
Takie przelewanie robi się od lat w punktach dystrybucji gazu(nie wiem czy legalnie)
Polega to na połączeniu odwróconej butli 11kg z butlą 5kg specjalnym wężykiem.
W piątce odkręca się odpowietrznik i czeka, aż gaz po wypełnieniu butli nim wypłynie .Zakręca się zawory(najpierw od 11-stki),odłącza wężyk i po ptokach.Oczywiście na wolnym powietrzu itd.
Osobiście nie słyszałem żeby komuś kiedyś coś wywaliło
tolo61 - 2010-01-27, 20:27
Przelewanie grozi..............strata bardzo potrzebnego plynu
ktorego kazdy potrzebujacy przyzna mi racje ZAL.........
Andrzej Psz - 2010-01-27, 22:10
| kimtop napisał/a: | Drogi Andrzeju Psz.
Takie przelewanie robi się od lat w punktach dystrybucji gazu(nie wiem czy legalnie)
Polega to na połączeniu odwróconej butli 11kg z butlą 5kg specjalnym wężykiem.
W piątce odkręca się odpowietrznik i czeka, aż gaz po wypełnieniu butli nim wypłynie .Zakręca się zawory(najpierw od 11-stki),odłącza wężyk i po ptokach.Oczywiście na wolnym powietrzu itd.
Osobiście nie słyszałem żeby komuś kiedyś coś wywaliło |
Przy napelnianiu mozna tylko napelnic do tej wagi ktora jest na butli.
A inny temat jeszcze troche i juz skonczy sie prowizorka.
SlawekEwa - 2010-01-27, 23:42
Kilkanaście lat temu jak jaszcze prywaciarze mieli utrudniony dostęp do gazów technicznych przepuszczało się tlen z butli o ciśnieniu 130-140 atmosfer do pustej. Jak się wiedziało jak i ostrożnie było ok. Tak że te parę atm LPG nie jest straszne
yannoo - 2011-04-23, 16:54
Jeszcze jedno pytanie "barowe": w aktualnym kamperku mam reduktor 30 mbar. Czy mogę założyć kuchenkę 50 mbar i czy trzeba w takim wypadku coś przerabiać?
Pozdrowienia świąteczne
|
|