Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Hak do campera

łoś - 2010-01-12, 00:55
Temat postu: Hak do campera
Wyłonił się taki problem: chcę zamontować hak do mojego camperka fachowo i z atestem.
W Wyszkowie montują, ale.......
Szukam firmy w Warszawie lub okolicy.
Sprawa z pozoru banalna, ale jeśli ktoś doradzi i poleci dobrą firmę to już łatwiej.

airgaston - 2010-01-16, 17:26

Też jestem chętny. Zaczynam drążyć temat ale to nie taka prosta sprawa.
łoś - 2010-01-16, 18:54

Dziś kolega poradził mi Marsa 44 W poniedziałek tam zadzwonię.
airgaston - 2010-01-17, 17:28

Ale zdaje sie ,że do naszych autek haczyk musi być nieco inny. Od końca ramy do końca auta ja mam ze 2m. To musi być coś takiego jak na foto.
airgaston - 2010-01-17, 17:32

A u mnie jest dość daleko do końca autka
łoś - 2010-01-18, 12:07

airgaston napisał/a:

Już coś wiem. Montują na Marsa 44 w Wa-wie. Cena to ok. 1000-1200 zł. Wymierzą i za dwa trzy dni montaż - z atestem.

airgaston - 2010-01-18, 20:46

To już jest konkret. Mieszkam niedaleko podskoczę i wywącham temat. Wykonałeś kawał dobrej roboty :mrgreen:
Tolo-Digli - 2010-01-19, 17:06

Koledzy miejscowość Ujazd na trasie Łódź - Rawa Mazowiecka tam mój brat zakładał do swojego kampera wystawiają atest.Są przy samej trasie jadąc od łodzi po prawej stronie.
airgaston - 2010-01-21, 18:36

Tolo a jakoś tak bardziej obrazowo?
gino - 2010-01-21, 18:45

airgaston napisał/a:
a jakoś tak bardziej obrazowo?

:bigok :bigok :haha: :haha: :bigok :bigok

EBRP670 - 2010-01-21, 19:14

Tolo -zamiast Rawa Maz.winno być Tomaszów Maz. :spoko
EBRP670 - 2010-01-21, 19:18

Przepraszam obu PANÓW. Zamiast Tolo winno być Gino :oops:
airgaston - 2010-01-22, 14:13

Dzięki za szczegółowy plan. Teraz to już na pewno trafie :haha: :haha: :haha:
roger - 2010-01-22, 14:35

Hahahhah Grzesiek a toto w środku to rondo ujazdowskie jest ..... ? ja tam znam ujazdowskie aleje .... :> :haha: :haha: :haha: :haha:
donald - 2010-01-22, 14:49

:haha: :haha: :haha: Gino z garmina brales obraz??? :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Tolo-Digli - 2010-01-22, 15:09

EBRP670 napisał/a:
Tolo -zamiast Rawa Maz.winno być Tomaszów Maz.
Tak masz rację to moja przypadłość mylić T.M z R.M. i uniejów z Ujazdem ale na 100% jest to Ujazd na trasie do Tomaszowa Mazowieckiego w Ujeździe są 3 takie firmy wszystkie obok siebie przy głównej ulicy.
Andrzej Psz - 2010-01-25, 00:03

Tolo-Digli napisał/a:
EBRP670 napisał/a:
Tolo -zamiast Rawa Maz.winno być Tomaszów Maz.
Tak masz rację to moja przypadłość mylić T.M z R.M. i uniejów z Ujazdem ale na 100% jest to Ujazd na trasie do Tomaszowa Mazowieckiego w Ujeździe są 3 takie firmy wszystkie obok siebie przy głównej ulicy.

Zobacz na tej stronie jak wygladaja Haki nie na ceny.
http://www.ahk-preisbrecher.de/2003/enter.html

EwaMarek - 2011-03-28, 09:08

proszę jakieś namiary na tą firmę co robi haki do kampera
Witold Cherubin - 2011-03-28, 09:19

łoś napisał/a:
airgaston napisał/a:

Już coś wiem. Montują na Marsa 44 w Wa-wie. Cena to ok. 1000-1200 zł. Wymierzą i za dwa trzy dni montaż - z atestem.

To jest porządna firma, byłem u nich jak chciałem zamontować u siebie bagażnik pod skuter. Powiedzieli mi, że jeśli chcę z atestem, to będzie bardzo drogo, bo koszty homologacji są wysokie. Odradzili mi montaż "samoróbki" bo może się do tego przyczepić policja, głównie za granicą. Myślę, że można mieć do nich zaufanie.
Pozdrawiam :spoko

EwaMarek - 2011-03-28, 09:26

ok ale do Warszawy mam 280km więc nic mi nie mówi adres... jakaś nazwa firmy lub tel
Witold Cherubin - 2011-03-28, 11:16

To jest firma HDS Hak-Pol Jarosław Wysocki, ul. Marsa 44, tel. 22 812 5307
ale rozejrzyj się bliżej siebie, myślę, że takie firmy są w Poznaniu, gdzie masz trochę bliżej. poszukaj na zumi

EwaMarek - 2011-03-29, 11:01

od kolegi z forum dostałem info gdzie popytać - dzięki
ale wstawię fotki spodu bo jest dla mnie zagadką jak założyć ramę do haka - nie ma gdzie :-(

EwaMarek - 2011-03-29, 11:03

moje poprzednie kampery miały kawałek ramy na tyle i belke poprzecznie

a tu szok nawet tylny kufer jest samonośny, jedynie podpory mają niby rame

tylko skąd się wzięło gniazdo przyczepy jak haka nie było???

eler1 - 2011-03-29, 11:47

EwaMarek napisał/a:
wiązka jest fabryczna w poprzednim fordzie też ją miałem

ps. widzę że auto stoi na odbojach może pomyśl o poduchach albo wypakuj trochę gratów :)

łoś - 2011-03-29, 12:14

EwaMarek napisał/a:

Gniazdo jest do podłączenia panelu z dodatkowymi światłami na bagażnik z rowerami np.
Takich dodatkowych świateł często używają w Holandii. :spoko

Witold Cherubin - 2011-03-29, 12:29

EwaMarek napisał/a:
moje poprzednie kampery miały kawałek ramy na tyle i belke poprzecznie

Mój kamper też ma krótką ramę, ale jest na niej trochę otworów pod śruby mocujące dodatkowe wyposażenie. Bagażnik pod skuter był przymocowany do ramy w ten sposób, że podłużnice były przykręcone do ramy sześcioma śrubami każda, a do podłużnic przymocowane były prowadnice, w które wsuwane były "wąsy" na których stał podest pod skuter.
Piszę były, bo właśnie dzięki pomocy naszego niezastąpionego i uczynnego kolegi GINO udało się zdemontować to ustrojstwo, jako że ze skutera przestałem korzystać (wolę rower). GINO - wielkie dzięki - narazie wirtualne :pifko , które w realu zamieni się w to co przyswajasz
Myślę, że w Twoim kamperze jest podobnie. W takim przypadku jak nasz konieczne jest przedłużenie ramy odpowiednimi kształtownikami i wstawienie poprzecznej belki, do której mocowany jest hak. Fachmani od haków mają to raczej dopracowane, podjedź do któregoś to Ci powie jak to sensownie zrobić (z atestem oczywiście).

Andrzej 73 - 2011-03-29, 17:35

W moim kamperku jest podobna sytuacja , również brak możliwości zamontowania haka.
Widocznie Chausson tak mają :-/

eler1 - 2011-03-29, 17:43

Andrzej 73 napisał/a:
W moim kamperku jest podobna sytuacja , również brak możliwości zamontowania haka.
Widocznie Chausson tak mają :-/
A pytałeś się producenta Chaussonów lub przedstawiciela czy jest przewidziane takie rozwiązanie.
Pytam dlatego gdyż niektóre firmy potrafią nawet w homologacji nie pisać o haku i dopiero jak kupisz ich specjalny hak dostajesz dokumenty homologacyjne umożliwiające zmianę w dowodzie rejestracyjnym.

EwaMarek - 2011-04-01, 19:47

w Polsce nie ma chyba dealera chaussona...

z abc campers nie odpowiedzieli mi

eler1 - 2011-04-01, 21:09

EwaMarek napisał/a:
w Polsce nie ma chyba dealera chaussona...

z abc campers nie odpowiedzieli mi
a redcamp http://www.redcamp.pl/
Endi - 2011-04-02, 18:48

Ciekawe rozwiązanie uniwersalnego zaczepu widziałem w kamperze pewnego Anglika. Na fotkach widzimy platformę pod skuter przykręconą centralnie do głównej belki. Natomiast jeśli chcemy ciągnąć przyczepę to uchwyt po odkręceniu śrub jest wymieniany na zaczep kulowy. Na belce jest widoczna tabliczka atestu.
Może to rozwiązanie komuś się przyda, dla mnie rewelacja. :)

WINNICZKI - 2011-04-02, 21:25

Wygląda niesamowicie,ale wyobrażając sobie siły i naprężenia jakie tam występują.Czyli cężar ok 120kg na ramieniu 2 cm(śruby skręcające bagażnik do mocowania haka) jestem pełen podziwu ,że to jeszcze sie nie urwało :shock: :shock: Te profile chyba są pełne,albo z molibdenu,że wytrzymują podskakiwanie tego skutra na dyszlu :spoko
Pawcio - 2011-04-02, 22:22

To fakt.. wygląda kosmicznie. Ale chyba się sprawdza, skoro tak jeździ.

Bąk też ma za dużą masę w stosunku do swoich skrzydełek aby latać... Ale on o tym nie wie i sobie lata. :bigok

qcza - 2011-04-02, 23:44
Temat postu: Hak holowniczy
Witam

Jeśli mogę dać pare rad jako osoba i firma z wieloletnim doświadczeniem w montażu Haków Holowniczych do samochodu osobowego, dostawczego, terenowego i KEMPINGOWEGO. To zapraszam. Może jestem tu nowym ale osoby ktore montowały haki holownicze w poprzednim stuleciu ul.Tarnogurska . To myślę ze mają zufanie.

To nie jest REKLAMA!!!

Wszystkie info na forum. :logo:

pozdrawiam.

gino - 2011-04-03, 09:26

WINNICZKI napisał/a:
Wygląda niesamowicie,ale wyobrażając sobie siły i naprężenia jakie tam występują.Czyli cężar ok 120kg na ramieniu 2 cm(śruby skręcające bagażnik do mocowania haka) jestem pełen podziwu ,że to jeszcze sie nie urwało :shock: :shock: Te profile chyba są pełne,albo z molibdenu,że wytrzymują podskakiwanie tego skutra na dyszlu :spoko

tak..wygląda niesamowicie...
ale..własnie podobną konstrukcje wymysliłem sobie jeszcze w LTczku..
i działala mi 5lat..

dlatego obecna ''platforma'' /równiez ma juz 5roczek/ na skuterek którą mam..też wielu ''oglądaczy'' zaskakuje swoja ''delikatnościa '' konstrukcji...no i swoją wagą..bo dzieki tej ''delikatnosci'' waży zaledwie kilka kg....

uważam..że budowa platformy ''z zapasem'' wytrzymałości nie jest dobrym wyjściem..
owy zapas....zawsze dużo wazy..a własnie waga.....osłabia te konstrukcje....
i im więcej wazy...tym musi byc ...mocniejsza.. i sama platforma, zaczyna wazyc tyle co...skuter.. :bigok :bigok :bigok

przeciez na ogół budujemy platformy pod skuterek..ok 80kg...i to rozłozone na dwie beleczki...
uwierzcie mi..to nie jest duzo dla ''zamknietych '' profili... :spoko :spoko

WINNICZKI - 2011-04-03, 11:18

Gino masz rację,że pod skuterek 80 kilowy można zbudować finezyjną i lekką platformę.Tylko po załadowaniu skuterka takie połączenie jakie było widać na zdjęciu,czyli tylko w jednym punkcie przenosi ogromne przeciążenia.Dziwię się ,że taka platforma nie ma dodatkowego mocowania do kampera w celu stabilizacji całości.Wystarczy zrobić mocowanie powyżej i dotychczasowe mocowanie zaczyna "pracować" na ściskanie ,a nie jest tylko wyłamywane.
gino napisał/a:
przeciez na ogół budujemy platformy pod skuterek..ok 80kg...i to rozłozone na dwie beleczk
Sam piszesz,że rozłożone na dwie beleczki,a Anglik rozłożył na jedną beleczkę i stąd moje zdziwienie :shock: :shock:
WINNICZKI - 2011-04-03, 11:29

qcza, Mam pytanie jako do fachowca:przy takiej konstrukcji belki pod zaczep szacunkowo jaka może być maksymalna siła nacisku na kulę w takim haku? .Wiem,że to ma duże znaczenie przy prawidłowej eksploatacji haka.( widziałem specjalne wagi do określania siły nacisku na hak) mają to użytkownicy przyczep. :spoko
gino - 2011-04-03, 11:31

tak jak napisałem wczesniej..w LT tez mialem wszytsko zamontowane na jednym punkcie..
w moim obecnym..jak i wiekszosci waszych camperkow..latwiej jest zrobic dwie belki...stąd takie rozwiązanie u mnie..jak i pewnie u tych, ktorzy platformy maja..
poszedłem na łatwizne...

a to , że jeden punkt podparcia. wygląda dziwnie...ma sie nijak..do jego trwałosci...

Pawcia przykład z bączkiem..jest idealny :bigok :bigok :bigok

WINNICZKI napisał/a:
qcza, Mam pytanie jako do fachowca:przy takiej konstrukcji belki pod zaczep szacunkowo jaka może być maksymalna siła nacisku na kulę w takim haku? .Wiem,że to ma duże znaczenie przy prawidłowej eksploatacji haka.( widziałem specjalne wagi do określania siły nacisku na hak) mają to użytkownicy przyczep. :spoko

nie jestem pewien swojej teorii..ale chyba nie chodzi tu o ''wytrzymałość '' samego haka...bo on wytrzyma bardzo duzo...
a raczej o...wyważenie całości...aby przyczepa nie ryła dziobem w dół ...obciążając hak..i co ważniejsze tył samochodu..ktory siada w dół i wywala przód do góry...

czasem widac takie fajnie złożone zestawy holownik wywalony dziobem do góry..tyłkiem w dole..a przyczepa odwrotnie...

WINNICZKI - 2011-04-03, 12:12

Hak ma napisany na tabliczce znamionowej,maksymalny nacisk.Często jest to 50 kilogramów.I raczej nic to nie ma wspólnego z twardością tylnego zawieszenia w holowniku. :spoko
WINNICZKI - 2011-04-03, 12:14

gino napisał/a:
Pawcia przykład z bączkiem..jest idealny :bigok :bigok :bigok
Potwierdzam puściłem.................lata :haha: :haha: :haha: :spoko
qcza - 2011-04-03, 12:46

WINNICZKI napisał/a:

Nacisk na kule powinien byc 50 - 70 kg lecz ta wartość zalerzna jest od wielu czynników takich jak rodzaj i miejsce zamontowania belki w ramie.
:spoko

WINNICZKI - 2011-04-03, 13:00

gino napisał/a:
nie jestem pewien swojej teorii..ale chyba nie chodzi tu o ''wytrzymałość '' samego haka..
qcza napisał/a:
Nacisk na kule powinien byc 50 - 70 kg lecz ta wartość zalerzna jest od wielu czynników takich jak rodzaj i miejsce zamontowania belki w ramie.
:spoko
Jak dla mnie jest wszystko jasne,teoria z bąkiem jest do du......... .Policja przy sprawdzeniu zaczepu u Anglika zabierze mu dowód rejestracyjny.(przekroczony maksymalny nacisk na zaczep). Gino Ty w swoim LT-czku z tyłu miałeś belkę pancerną,bo z drugiej strony wisiał silnik,skuter był przeciwwagą do silnika i tylko dla tego go nie zgubleś :haha: :haha: :spoko
roger - 2011-04-03, 18:52

Haki przeznaczone do samochodów ciężarowych mogą mieć nacisk na kule nawet do 200kg wizualnie ta główka nie różni się od standardu 50kg .... ;)

PS
Nie zmienia to faktu że w życiu nie woziłbym takiego czegoś na takim "patencie" to zbyt skomplikowany i niekorzystny rozkład obciążeń i statycznych i dynamicznych .... :(

WINNICZKI - 2011-04-03, 21:22

Przyznaję Ci rację w 100% :spoko
airgaston - 2011-04-03, 22:14

A ja mam taki haczyk. Sam waży ze 200kg nacisk ma ćwierć tony a uciąg poltorej tony.
airgaston - 2011-04-03, 22:23

A na szczegółowym foto widać po lewej i prawej stronie kuli pionowe rurki aby wetknąć tam mocowane platformy. Dobrze myśle? :szeroki_usmiech
WINNICZKI - 2011-04-03, 22:42

Bardzo dobrze,podparcie platformy w trzech punktach jest bezpiecznym rozwiązaniem. Rozkład naprężeń jest zupełnie inny,i nawet hak o nacisku na kulę 200kilo nie jest tu potrzebny.Myśle,że dane sczytałeś z tabliczki znamionowej a nie tylko sie domyślasz. :spoko
Samo mocowanie kuli u Ciebie jest zupełnie inne niż na tamtym zdjęciu,a profile też dużo grubsze.Są zaczepy z blokadą cierną spokojnie na Twoim zaczepie taką platformę z zaczepem można "powiesić".Jak tylko zaczep utrzyma wszystko będzie OK. Tak mocowane są bagażniki pod rowery.Myślę ze Anglik zmodernizował bagażnik zamiast rowerów postawił skuter,wypiął zaczep bo nie utrzymywał takiego ciężaru i skręcił całość na sztywno.A homologacja (naklejka na bagażniku) została z rozpędu.

airgaston - 2011-04-03, 22:54

Na tabliczce to mam 2000kg ale w biefie jest napisane 1500kg
EwaMarek - 2011-07-12, 20:15

założony i zalegalizowany 2 tyg temu a teraz fotki

kupiłem taki jak normalnie zakłada się w fordzie, trochę za duży ale zależało mi na regulacji wysokości
dokręciłem profile pod spodem i jest prawie jak oryginał
tylko musiałem zawór od ścieków inaczej zrobić bo oryginału nie dało się przerobić

na to idzie rampa i kufer

teraz nikt mi sie nie przyczepi że jakaś samoróbka

nieludzki - 2011-09-01, 16:11

to tak w ramach odświeżenia tematu...
potrzebuję zamontować hak do mojego kampera,
po pierwsze-dobrze, po drugie-szybko, po trzecie -jak najbliżej Kielc, po czwarte-za rozsądne pieniądze...
mogę liczyć na czyjeś doświadczenia w tym temacie i ewentualne namiary...?

pozdrawiam

Ducaciak - 2011-09-02, 09:22

ważne co masz za furę?
czy chcesz holowac przyczepe czy lekki hak pod bagażnik np rowerowy
jesli pod przyczepkę to odrazu załóż tez Viatola.

nieludzki - 2011-09-02, 17:50

Via toll-a mam już przekalkulowanego...

jestem wstępnie umówiony w firmie Hak-Pol niedaleko Tomaszowa Maz., o efektach dam znać..

pozdr

nieludzki - 2011-09-18, 15:11

hak zamontowany... kilka godzin w warsztacie firmy Hak Pol Imioła w miejscowości Kowiesy i sprawa z głowy... koszt nie mały bo 16oo zł. ale nikt nie mówił że będzie tanio...

jeśli ktoś będzie zainteresowany to odsyłam do strony :http://www.hakpol.pl/

a teraz pędzę po Via toll-a... :evil:

EwaMarek - 2011-09-19, 18:48

zapodaj fotki, ciekaw jestem czym się różni od mojej samoróbki :diabelski_usmiech
maszakow - 2011-09-19, 18:57

Certyfikatem :diabelski_usmiech
EwaMarek - 2011-09-19, 20:22

chętnie zobacze ten certyfkat :shock: z tego co wiem to ja też mam certyfikat na hak i belke tylną - orginał 8-) do forda transita
jedynie co mam dołożone to dwa profile przedłużające ramę

a na te profile nie ma certyfikatu i nikt nie da czegoś takiego bo wtedy taki montaż kosztuje 5 tys zł, nawet te firmy co montują w Polsce a kilka obdzwoniłem i sprawdziłem

aroo59 - 2012-03-25, 18:10

Myślę, że większość z nas chętnie zobaczy taki certyfikat na "dorobienie haka" ... :spoko