Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Co to oznacza?

Bim - 2010-01-16, 15:48

Ted69 napisał/a:
Jak rozumiec takie informacje w opisach sprzedawanych kamperow?
homologacja na ciężarowe

Na przyklad tego - http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8562322
albo tego http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3729698

DMC na pewno ponizej 3,5 T. Czy to moze oznacza to ze w dowodzie rejestracyjnym jest "ciezarowy" zamiast "specjalny turystyczny" ?

Jak w ogole czytac te wszystkie informacje ?

homologacja umożliwia odliczenie podatku naliczonego VAT od paliwa ,zakupu i całej eksploatacji samochodu

Bim - 2010-01-16, 16:04

Ted69 napisał/a:
Czyli - jesli kupuje to prywatna osoba, na prywatny uzytek - to ten zapis nie ma zadnego znaczenia ?

Jezeli prywatna osoba to ma wolałbym wpis specjalny ze względu na mniejsze OC

Baal - 2010-01-16, 16:11

Poza tym obowiązuje cię 70km\h i zakazy wjazdu dla samochodów ciężarowych.
airgaston - 2010-01-16, 17:06

Nieprawda. Nie piszcie że auto ciężarowe to ciężarówka. Nie obowiązuje 70km/h i zakaz wjazdu samochodom cieżarowym. Samochód ciężarowy do 3.5T mc podlega przepisom jak auto osobowe.
airgaston - 2010-01-16, 17:13

Homologacja ciężarowa dotyczy firmy. Dla osoby prywatnej nie ma znaczenia.
SlawekEwa - 2010-01-16, 18:05

70km/h obowiązuje pojazdy specjalne, w tym kempingowe :gwm / w Polsce/
eler1 - 2010-01-16, 21:05

ale czy warto ten temat wałkować na tak znanym forum :shock:
nie lepiej na pw :gwm po co uświadamiać co nie douczone s...... :zimno
ludzie zastanówcie się co piszecie :box
to już nie pierwszy temat dzięki któremu większość dostaje po d......e :spoko
nie lepiej wypić piwko i pogadać na zlocie :spoko

AMIGO - 2010-01-17, 07:49

airgaston napisał/a:
Samochód ciężarowy do 3.5T mc podlega przepisom jak auto osobowe.

I to się zgadza.
Aby nie deptać po polu minowym (o tym pisze eler1) zadam pytanko z innej beczki.
Otóż, kiedyś nie wolno było przejechać samochodem ,,ciężarowym'' (Seicento, Fiat Panda, VW Passat :haha: :haha: :haha: ) przez np. Przełęcz Okraj - przejście graniczne dla pojazdów osobowych (np. 9-cio osobowy bus :diabelski_usmiech ) . Należało szukać szczęścia gdzie indziej! Wszystkie konie w okolicy chyba do tej pory się z tego śmieją.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się jak ta sprawa wygląda obecnie u nas oraz w innych krajach? (Z granicami wiele się zmieniło, ale niedawno miałem - w sympatycznej atmosferze - dość dokładną kontrolę dokumentów na przejściu w Golińsku. Może dlatego że mi krzywo z oczu patrzy - mam zeza :haha: :haha: )

,Niedouczony' :-P :spoko

eler1 - 2010-01-17, 14:11

CamperAmigo napisał/a:
,Niedouczony' :-P :spoko
a można wiedzieć jaki resort służb reprezentujesz :mrgreen:
AMIGO - 2010-01-17, 22:25

[/quote] a można wiedzieć jaki resort służb reprezentujesz :mrgreen: [/quote]

Jestem niezrzeszony (w ORMO też nigdy nie byłem). Z powodu w/w wady wzroku nie chcieli mnie w żadnym resorcie. :gwm :haha: :haha:
Resztę historii, mam nadzieję, opowiem Ci kiedyś osobiście (na którymś zlocie, przy piwku) :spoko

pirat666 - 2010-01-20, 14:32

Adi napisał/a:
2,5T

Temat gdzieś się już pewnie przewinął ale nie mogę odnaleść teraz tego wątku

mianowicie jeżeli jest znak zakazu do 2,5T
to dotyczy to DMC wpisanej w dowodzie rejestracyjnym
czy rzeczywistej masy pojazdu ?

tj jeżeli przejadę na takim zakazie i mnie policja sprawdzi
to mandat dostanę na podstawie DMC czy masy rzeczywistej ?

z góry dziękuje za odpowiedź :spoko

roger - 2010-01-20, 15:05

Piracie kolega pytał raczej o "ciężarówki w kratkę" .... ;) a nie o DMC dowodowe i faktyczne ;)
Rockers - 2010-01-20, 15:12

chodzi o masę rzeczywistą pojazdu wraz z ładunkiem i kierowcą czyli przy znaku 2,5T jeśli kamper waży z ładunkiem powiedzmy 2,490 kg to może jechac ale bez kierowcy bo jak wsiądziesz ( chyba że ważysz poniżej 10kg :haha: ) to przekroczysz wagę wskazaną na znaku.
Wyjście : pchac albo stworzy układ zdalnego sterowania kamperem , sterowac radiem spoza samochodu idąc lub jadąc innym samochodem mogącym tam wjechac, albo opróżnic zbiorniki wody lub toalety itp w każdym razie chodzi o masę rzeczywistą z pełnym ładunkiem i osobami które w danej chwili jadą pojazdem

pirat666 - 2010-01-20, 15:30

To mnie trochę pocieszyliście ale muszę jeszcze się zważyć aby wiedzieć ile faktycznie ważę
z pełnym załadowaniem.

Rockers - 2010-01-20, 15:51

pirat666 napisał/a:
się zważyć

boisz się o Swoją wagę np z plecakiem , czy też kamperka z Tobą :wyszczerzony:

pirat666 - 2010-01-20, 16:08

Rockers napisał/a:
wagę np z plecakiem

pewnie, że chodzi o mnie z plecakiem a w plecaku kamper he he :)

Rockers - 2010-01-21, 23:00

no no pirat to Ty ładnie musisz miec nogi na siłowni wycwiczone aż zazdroszczę, kiedyś też na siłownie chodziłem, teraz za tym tęsknię ale czas nie pozwala, może na emeryturze :bajer
krzysioz - 2010-01-22, 02:10

Znaki zakazu wjazdu i nacisku na os dotycza wartosci RZECZYWISTYCHA a nie dopuszczalnych. Czesto kierowcy tirow wybieraja inna droge , gdy jada na pusto a inna gdy z ladunkiem.