| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Co to oznacza?
Bim - 2010-01-16, 15:48
homologacja umożliwia odliczenie podatku naliczonego VAT od paliwa ,zakupu i całej eksploatacji samochodu
Bim - 2010-01-16, 16:04
| Ted69 napisał/a: | | Czyli - jesli kupuje to prywatna osoba, na prywatny uzytek - to ten zapis nie ma zadnego znaczenia ? |
Jezeli prywatna osoba to ma wolałbym wpis specjalny ze względu na mniejsze OC
Baal - 2010-01-16, 16:11
Poza tym obowiązuje cię 70km\h i zakazy wjazdu dla samochodów ciężarowych.
airgaston - 2010-01-16, 17:06
Nieprawda. Nie piszcie że auto ciężarowe to ciężarówka. Nie obowiązuje 70km/h i zakaz wjazdu samochodom cieżarowym. Samochód ciężarowy do 3.5T mc podlega przepisom jak auto osobowe.
airgaston - 2010-01-16, 17:13
Homologacja ciężarowa dotyczy firmy. Dla osoby prywatnej nie ma znaczenia.
SlawekEwa - 2010-01-16, 18:05
70km/h obowiązuje pojazdy specjalne, w tym kempingowe / w Polsce/
eler1 - 2010-01-16, 21:05
ale czy warto ten temat wałkować na tak znanym forum
nie lepiej na pw po co uświadamiać co nie douczone s......
ludzie zastanówcie się co piszecie
to już nie pierwszy temat dzięki któremu większość dostaje po d......e
nie lepiej wypić piwko i pogadać na zlocie
AMIGO - 2010-01-17, 07:49
| airgaston napisał/a: | | Samochód ciężarowy do 3.5T mc podlega przepisom jak auto osobowe. |
I to się zgadza.
Aby nie deptać po polu minowym (o tym pisze eler1) zadam pytanko z innej beczki.
Otóż, kiedyś nie wolno było przejechać samochodem ,,ciężarowym'' (Seicento, Fiat Panda, VW Passat ) przez np. Przełęcz Okraj - przejście graniczne dla pojazdów osobowych (np. 9-cio osobowy bus ) . Należało szukać szczęścia gdzie indziej! Wszystkie konie w okolicy chyba do tej pory się z tego śmieją.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się jak ta sprawa wygląda obecnie u nas oraz w innych krajach? (Z granicami wiele się zmieniło, ale niedawno miałem - w sympatycznej atmosferze - dość dokładną kontrolę dokumentów na przejściu w Golińsku. Może dlatego że mi krzywo z oczu patrzy - mam zeza )
,Niedouczony'
eler1 - 2010-01-17, 14:11
| CamperAmigo napisał/a: | ,Niedouczony' | a można wiedzieć jaki resort służb reprezentujesz
AMIGO - 2010-01-17, 22:25
[/quote] a można wiedzieć jaki resort służb reprezentujesz [/quote]
Jestem niezrzeszony (w ORMO też nigdy nie byłem). Z powodu w/w wady wzroku nie chcieli mnie w żadnym resorcie.
Resztę historii, mam nadzieję, opowiem Ci kiedyś osobiście (na którymś zlocie, przy piwku)
pirat666 - 2010-01-20, 14:32
Temat gdzieś się już pewnie przewinął ale nie mogę odnaleść teraz tego wątku
mianowicie jeżeli jest znak zakazu do 2,5T
to dotyczy to DMC wpisanej w dowodzie rejestracyjnym
czy rzeczywistej masy pojazdu ?
tj jeżeli przejadę na takim zakazie i mnie policja sprawdzi
to mandat dostanę na podstawie DMC czy masy rzeczywistej ?
z góry dziękuje za odpowiedź
roger - 2010-01-20, 15:05
Piracie kolega pytał raczej o "ciężarówki w kratkę" .... a nie o DMC dowodowe i faktyczne
Rockers - 2010-01-20, 15:12
chodzi o masę rzeczywistą pojazdu wraz z ładunkiem i kierowcą czyli przy znaku 2,5T jeśli kamper waży z ładunkiem powiedzmy 2,490 kg to może jechac ale bez kierowcy bo jak wsiądziesz ( chyba że ważysz poniżej 10kg ) to przekroczysz wagę wskazaną na znaku.
Wyjście : pchac albo stworzy układ zdalnego sterowania kamperem , sterowac radiem spoza samochodu idąc lub jadąc innym samochodem mogącym tam wjechac, albo opróżnic zbiorniki wody lub toalety itp w każdym razie chodzi o masę rzeczywistą z pełnym ładunkiem i osobami które w danej chwili jadą pojazdem
pirat666 - 2010-01-20, 15:30
To mnie trochę pocieszyliście ale muszę jeszcze się zważyć aby wiedzieć ile faktycznie ważę
z pełnym załadowaniem.
Rockers - 2010-01-20, 15:51
| pirat666 napisał/a: | | się zważyć |
boisz się o Swoją wagę np z plecakiem , czy też kamperka z Tobą
pirat666 - 2010-01-20, 16:08
| Rockers napisał/a: | | wagę np z plecakiem |
pewnie, że chodzi o mnie z plecakiem a w plecaku kamper he he
Rockers - 2010-01-21, 23:00
no no pirat to Ty ładnie musisz miec nogi na siłowni wycwiczone aż zazdroszczę, kiedyś też na siłownie chodziłem, teraz za tym tęsknię ale czas nie pozwala, może na emeryturze
krzysioz - 2010-01-22, 02:10
Znaki zakazu wjazdu i nacisku na os dotycza wartosci RZECZYWISTYCHA a nie dopuszczalnych. Czesto kierowcy tirow wybieraja inna droge , gdy jada na pusto a inna gdy z ladunkiem.
|
|