Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - MAZURSKA ZIMA ...

gino - 2010-01-22, 17:13
Temat postu: MAZURSKA ZIMA ...
bylem dzisiaj z Dziabongami w Olsztynie..
korzystajac z okazji..wracajac, namowilem ich na zboczenie z drogi i odwiedzenie...moich ulubionych SWADEREK...
nigdy tam nie bylem w porze zimowej...
i wiecie co...nie zaluje ze ich namowilem...
jest tam przepieknie...dopisala nam pogoda..wprawdzie mroz/-15/ byl okropny...ale i tak ciesze sie ze tam ''wpadlismy '' na chwile..
zreszta...zobaczcie sami...
wprawdzie fotki z telefonu..ale..widoczki i tak pokazuja urokliwosc mazur w tej porze roku....

Tadeusz - 2010-01-22, 19:26

Pięknie!
Za kilka dni będziemy na Mazurach na dłużej. Kochamy je również zimą. Póżniej dam kilka fotek ze srogiej mazurskiej zimy. :wyszczerzony:

Dembomen - 2010-01-22, 20:30

Hej!
gino Coś mi się zdaje że to Warmia :szeroki_usmiech nie Mazury, ale też piknie.
Hej!

MirekM - 2010-01-22, 20:32

Dembomen napisał/a:
Hej!
Hej!

A to jest jakaś różnica?

Dembomen - 2010-01-22, 20:38

Hej!
MirekM napisał/a:

A to jest jakaś różnica?

Dla nas ludków z Mazur - zasadnicza, :szeroki_usmiech

Hej!

zbychu91 - 2010-01-22, 21:15

Dembomen napisał/a:

Dla nas ludków z Mazur - zasadnicza, :szeroki_usmiech

Troszeczkę większe od Warmii :mrgreen: ,ale tak samo piękne :shock: ,i równie zimne :zimno

gino - 2010-01-22, 21:30

Dembomen napisał/a:
Hej!
Hej!

hmmm....ja tam sie nie znam..ale..przed chwila wpisalem w gooogle slowo ''swaderki''
to bylo 59,400 wpisow ze sa na mazurach...
ze na warmi...nie ma wogole... :haha: :haha:

wiec...reszte ustalajcie miedzy soba..a dla mnie...sa na MAZURACH... :bigok

pirat666 - 2010-01-22, 22:09

A ja nigdy nie byłem w zimie na mazurach - Gino dzięki za fotki :spoko
Tadeusz z niecierpliwością czekam na więcej fotek :)
:spoko

gino - 2010-01-22, 22:11

pirat666 napisał/a:
A ja nigdy nie byłem w zimie na mazurach - Gino dzięki za fotki :spoko
Tadeusz z niecierpliwością czekam na więcej fotek :)

zaluj piracie...warto pojechac nawet w week na jeden dzien..chociazby tylko po spacerowac... polecam...

zbychu91 - 2010-01-22, 23:38

Dembomen napisał/a:

Swaderki i j.Maróz leży na Mazurach! Granica Warmii jest jakieś dwa trzy km na północ, przebiega praktycznie południowym brzegiem j.Pluszne. :spoko

Dembomen - 2010-01-24, 10:58

Hej!
zbychu91 napisał/a:
Dembomen napisał/a:

Swaderki i j.Maróz leży na Mazurach! Granica Warmii jest jakieś dwa trzy km na północ, przebiega praktycznie południowym brzegiem j.Pluszne. :spoko

Coś żle mi się zdawało, pomyłka o miedzę :gwm

Hej!

gino - 2010-01-24, 11:05

chlopaki...Warmia..czy Mazurki...i tak jest PIEKNIE.. :bigok
Tadeusz - 2010-01-24, 12:28

Za dwa, może trzy dni, znów tam będziemy. Powłóczymy się po puszczy i po jeziorze.
Zima na jeziorach nastraja melancholijnie, wycisza. Miejsca znane z lata aż trudno rozpoznać. I ta cisza świdrująca w uszach, przejmująca.
Spacery po tafli jeziora z rozległym widokiem na puszczę,z wielką, otwartą przestrzenią, światłem jak z bajki, niebem tak czystym jak nigdzie na świecie, trzeba przeżyć aby móc potem tęsknić. Za zimowymi Mazurami naprawdę można tęsknić.

zbychu91 - 2010-01-24, 13:37

Wysłany: Dzisiaj 11:05
chlopaki...Warmia..czy Mazurki...i tak jest PIEKNIE.. [/quote]
Ale dla nas nie ma to jakiegokolwiek znaczeni
Mazury,Warmia,Podhale,Mazowsze,Kurpie.............co za różnica byle z Wami!
a za Mazurkową gitarą tesknimy.......

zbychu91 - 2010-01-24, 13:41

A tak na marginesie , byliście w Olsztynie i nawet tel.? :box
dla Gina :box
dla Dziabonga :box

gino - 2010-01-24, 13:58

czekalem na taki wpis... :haha: :haha:

gdyby nie ''szybka akcja'' decyzja o wyjezdzie niemal w nocy..
a na miejscu brak nr.telefonu...

tolo61 - 2010-01-25, 21:54

Zdjecia superjoza
Tylko nam Pyrlandczykom strasznie daleko...na jeden dzien...

Tadeusz - 2010-01-26, 22:09

Dziś znów tu jesteśmy. Puszcza Piska zaśnieżona, na jeziorze Nidzkim bardzo gruby lód, jest malowniczo. Zaskoczyła nas nagła zmiana aury. Przyjechaliśmyn w pełnym słoncu, a teraz, wieczorem, zaczęło sypać.
Obiecuję podzielić się wrażeniami i zobrazuję je fotkami. :wyszczerzony: :spoko

Rockers - 2010-01-26, 22:33

OJ PIĘKNIE PIĘKNIE, szkoda że tak daleko ode mnie, a czasu na tak dalekie wypady jak na lekarstwo, już się nie mogę doczeka emerytury :bajer :haha: :bigok
Tadeusz - 2010-01-30, 10:39

Obiecałem aktualne fotki z zaśnieżonych Mazur. Jeziora skute lodem. Na tafli leży pół metra śniegu. Wiatr nawiewa śnieg tworząc zaspy. Malowniczo to wygląda i fotogenicznie. Byłoby kolorowo, gdyby słońce świeciło, ale nie świeci. Ba! Jest wciąż mroczno i świat jawi się w walorach od bieli do czerni.
Pragnę podzielić się z Wami tymi obrazami.

Andrzej 73 - 2010-01-30, 10:54

Piknie tam Macie .
Super fotki - dzięki.

Trzymajcie się cieplutko. :spoko

Tadeusz - 2010-01-30, 11:03

Dziś śnieg sypie i sypie. Dobrze, że tknięty przeczuciem przetransportowałem samochód bliżej wyjazdu z mariny. Musieliśmy całą trasę ubijać kołami traktora. Dziś Nissanek stoi w ogromnej zaspie, ale jednak mam szansę wyjechać stąd. Teraz do bramy mam 60 m, a nie 300! :wyszczerzony:
Zza kołujących śniegowych płatków nie widać nawet wędkarzy na lodzie. Gęsto pada.
Lubię taką zaśnieżoną puszczę.
Do Mariny przychodzą zwierzęta. Pod jachtami stojącymi na kobyłkach jest mało śniegu. Łatwiej dostać się do trawy. Mądre zwierzątka potrafią to wykorzystać. Widziałem zające i sarenki, ale nie było szans na ładne zdjęcie. One przychodzą o zmroku.

Tak teraz wygląda nasz mały intymny świat.

48a-ELANKO - 2010-01-30, 11:07

Podarowałbym Wam dużo naszego słoneczka, które pięknie nam dzisiaj przyświeca...

Ciszy, spokoju, pięknych widoków i tego, że możecie być tylko dla siebie... tak troszeczkę Wam zazdroszczę :lol: :!:

gino - 2010-01-30, 11:13

ja tez im zazdroszcze...az normlanie mam ochote wsiasc w samochod...i tam jechac.. :bigok
Duszka - 2010-01-30, 17:11

Moja przygoda z carawaningiem rozpoczeła się na mazurach.Pokochałem tą krainę i do dziś mile ją wspominam.Tym milej było obejrzeć te zdjęcia.Pozostaje żal że nie mogę tego zobaczyć w realu.Dziękuję za widoki i pozdrawiam.
Tadeusz - 2010-01-31, 12:14

I słońce zalało jeziora. Zmieniła się kolorystyka. Nad głowami błękit a przed nami bezkres bieli. Widoczność doskonała.
gino - 2010-01-31, 12:16

:roza: dzieki :roza:
janusz - 2010-01-31, 12:58

Ale wam zazdroszczę tego śniegu. :hide:
Skorpion - 2010-01-31, 13:01

:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech Sniegu ja ma juz po kokarde :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
StasioiJola - 2010-01-31, 13:57

Zazdroszcze Wam tego spokoju i tych widoków- bardzo mi sie podobaja Twoje zdjęcia Tadziu i prosze o jeszcze!!! :szeroki_usmiech :spoko
BODEK - 2010-01-31, 20:38

Dzięki za piękne fotki :roza:
bonusik - 2010-01-31, 22:14
Temat postu: Mazowiecka zima..
:szeroki_usmiech
Nie mogłem się powstrzymać,takie były piękne... :ok

Tadeusz - 2010-02-03, 16:28
Temat postu: Re: Mazowiecka zima..
bonusik napisał/a:
:szeroki_usmiech
Nie mogłem się powstrzymać,takie były piękne... :ok

Ja również nie mółbym powstrzymać chęci pstryknięcia tego widoczku. :wyszczerzony:

Dziś zostałem dopuszczony wreszcie do forum. Mogłem poczytać o regulaminie, prawach autorskich, demokracji, prawach człowieka, autorytarnych rządach i...zrobiłem to co uznałem za sensowniejsze. :szeroki_usmiech Poszedłem na włóczęgę w ostępy puszczańskie.
Śnieg nas znów zasypywał przez całą noc. Jest coraz ładniej. Spójrzcie na ten zaśnieżony skrawek ziemi. :spoko

garbatamilka - 2010-02-03, 18:36

Tadziu drogi, a nie widać tam przypadkiem zaczątków wiosny? Bo nie którzy z nas są już u kresu wytrzymałości z nie kamperowania :gwm :gwm :gwm
:haha: :haha:

łoś - 2010-02-03, 19:17

Super fotki, a dlaczego ten strumyk nie zamarzł ?
KOCZORKA - 2010-02-03, 19:26

Tadeusz napisał/a:
Mogłem poczytać o regulaminie, prawach autorskich, demokracji, prawach człowieka, autorytarnych rządach i...zrobiłem to co uznałem za sensowniejsze. :szeroki_usmiech Poszedłem na włóczęgę w ostępy puszczańskie.

I to było najsensowniejsze rozwiązanie. :szeroki_usmiech
Wspaniała włóczęga, wspaniałe widoki i ten spokój uśpionej przyrody.

Dziękuję za foteczki i pozdróweczka dla Kucyków. :spoko

WINNICZKI - 2010-02-03, 19:34

Ja wpadłem na ny pomysł.Wyciągnąłem narty z piwnicy i jade w piątek na nartki. A co tam, jak nie da się zmienić to trzeba pokochać to co jest. Dość mam czytania przepychanek na forum :evil: :evil:
łoś - 2010-02-03, 19:58

Moje fotki zrobione tydzień wcześniej nad Bugiem w Wyszkowie.
Wiem, że nie ten temat, ale Bug zamarzł.
Właśnie wybieram się nad Biebrzę i mam nadzieję przywieść trofea foto, które umieszczę w odpowiednim miejscu czyli - adres niżej

Ela i Andrzej - 2010-02-03, 20:01

Nasi goście ....... :ok
łoś - 2010-02-03, 20:08

Piękne!!!
Ja poluję na sójkę która nas odwiedza, a ptaszki dokarmiam od lat codziennie i Was proszę o pomoc w ich imieniu.

Tadeusz - 2010-02-03, 21:07

Kochani.
Cieszy mnie, że jeszcze są między nami wrażliwi na piękno i polujący obiektywem, koledzy.
Pochwalmy się naszymy trofeami.
Andrzeju, jutro ruszam w puszczę na polowanie z aparatem. :wyszczerzony: :spoko

andreas p - 2010-02-03, 22:30

Gosci macie wspanialych, a widoki tez piekne. :spoko
Joluś - 2010-02-04, 09:36

A mnie się udało upolować sójkę, odwiedzają nas jeszcze dziwaczki ,wróbelki mazurki.,sikorki.
andreas p - 2010-02-05, 20:50

Wszystkie sa piekne :spoko
hymercar - 2010-02-07, 11:30
Temat postu: Mazury a Warmia
Ja też osobiście specjalnie nie odróżniałem tych regionów ,dla mnie to zaraz za Kolnem ,Wincentą w kierunku Pisza zaczynały się Mazury,jadąc od strony Zambrowa ,Lomży i tak bodaj że do samej wschodniej granicy ,ale w stronę zachodnią nie potrafił bym określić tego regionu bez patrzenia na mapę !,choć ludzie tam mieszkający faktycznie dzielą oba te regiony !
Co do zdjęć są super !
A jak ktoś chcę drążyć ten temat to trafiła mi się widokówka z mapką samych Mazur .
Czekamy zatem na więcej zdjęć z nad zimowych jezior czy Warmińskich czy Mazurskich -nie istotne !
Pozdrawiamy !

Tadeusz - 2010-02-07, 12:56

Dziś jest słonecznie i bezwietrznie. Łażenie po lodzie w taki dzień jest przyjemne. Na ogromnych otwartych przestrzeniach wiatr daje się we znaki.
W pobliżu wpadającego do jeziora ruczaju ryba bierze wyjątkowo łapczywie.
Oto kilka zdjęć z niedzielnego poranka.

StasioiJola - 2010-02-07, 14:06

I znowu będą pyszne kotleciki rybne!!!!mniam, mniam!!!! :szeroki_usmiech :spoko Tadziu zazdraszczam Wam tego spokoju!!! Ale tak w sensie pozytywnym!! :bukiet:
Wito - 2010-02-07, 14:56

Witam. Piękne zdjęcia. Bardzo sympatyczny post. Jakie są to okolice Mazur? Pozdrawiam.Wito.
Tadeusz - 2010-02-07, 16:05

Jest to jezioro Nidzkie w puszczy Piskiej, wieś Karwica.

Pozdrawiam. :spoko

Wito - 2010-02-07, 17:16

Tadeusz. Dziękuję za informację. Pozwól, że odwdzięczę Ci się przesyłając zdjęcie dawnego grodziska nad rzeką Wel w pobliżu wsi Trzcin. Jest to okolica Lidzbarka Welskiego. Zdjęcie wykonałem w tym roku z kajaka. Grodzisko jest stosunkowo niewielkie. Niedawno w pobliżu zbudowano niewielką elektrownię wodną. Stąd widoczne rozlewisko. Rzeka Wel powyżej ma charakter rzeki górskiej. Kajakarzom znany jest w tym miejscu przełom Welu zwany Piekiełkiem. Sam zaliczyłem tam wywrotkę zeszłej zimy. Pozdrawiam. :spoko Wito.
Tadeusz - 2010-02-07, 18:19

Wito napisał/a:
Zdjęcie wykonałem w tym roku z kajaka.

Pływanie zimą kajakiem budzi mój szacunek i uznanie. Zdarzało się, że późną jesienią zamarzała herbata w kubku pozostawionym w kokpicie mego jachtu, ale jednak był to jacht.
Podziwiam.

Widok piękny. Dziękuję. :bukiet:

jarymi - 2010-02-07, 18:23

Tadeusz napisał/a:
Dziś jest słonecznie i bezwietrznie. Łażenie po lodzie w taki dzień jest przyjemne. Na ogromnych otwartych przestrzeniach wiatr daje się we znaki.

Tadeusz nawet nie wiesz jak Wam zazdroszczę tych widoków. Zawsze mam dylemat, kiedy Mazury są piękniejsze zimą czy latem ??? - Najczęściej dochodzę do wniosku, że jesienią :)

Tadeusz - 2010-02-07, 18:52

jarymi napisał/a:
Tadeusz nawet nie wiesz jak Wam zazdroszczę tych widoków. Zawsze mam dylemat, kiedy Mazury są piękniejsze zimą czy latem ???

Rysiu, jak wiesz, przebywamy tu o każdej porze roku. Nie umiem ocenić, kiedy jest najpiękniej.
Wiosną jeziora i ich otoczenie toną w jasnej, jaskrawej zieleni. Nadbrzeżne czeremchy zwieszają nad wodą kiście białych kwiatów, roślinność wodna wynurza się dopiero z wody, ale ptactwo wodne już plecie gniazda. Ze spacerów przynoszę Halszce bukieciki polnych kwiatków. Jesteśmy sami. Tłumy pojawiają się później. Jak jest latem wszyscy wiedzą. Pięknie ale tłumnie i głośno. Jesień jest kolorowa i znów cicha. Na bindugach słuchamy odgłosów rykowiska. Na Flosku jelenie kiedyś nie pozwoliły nam zasnąć. Walka trwała prawie całą noc. Tupanie, prychanie, szczęk zderzanych z sobą rogów. Wielkie przeżycie. Rejsy jesienne przerywamy często dla grzybobrania i zbiorów żurawin.
I wreszcie zima. Jej piękno jest trudne do opisania. Mogę zaprezentować na zdjęciach krajobraz okraszony bielą śniegów, ale nie mogę pokazać wszystkiego. To trzeba przeżyć. Kurniawy, zaspy, nie zamarzające ruczaje wśród puszczańskich łąk i tropy zwierząt. Spotkań ze zwierzyną zimą jest zadziwiająco dużo. Tylko ptaki milczą. Las jest cichy.
Zapraszamy do nas. Mamy gdzie ugościć. :ok

jarymi - 2010-02-07, 23:20

maluch napisał/a:

Muszę się Wam przyznać że po spotkaniu w Strzelcach na pulpicie mam zdjęcie

a zobacz jak Strzelce kiedyś wyglądały
http://www.camperteam.pl/...p=129606#129606

Wito - 2010-02-08, 13:29

Mazury zimą to także spływy kajakowe. Tegoroczny, rzeką Wel, dla niektórych miał zaskakujący przebieg.
Wito - 2010-02-08, 13:52

Kolejne zdjęcia ze spływu.
garbatamilka - 2010-02-08, 14:41

o kurza stopa :diabelski_usmiech , niezły HARDCORE

szcunek za odwagę :spoko

tolo61 - 2010-02-08, 23:33

O kruca bomba Ci to maja zdrowie :shock:
Pelny szacuneczek :ok
Zdjecia zajefajne...

Wito - 2010-02-09, 13:43

W niedzielę" jarymi " napisał, że zastanawia się, kiedy Mazury są piękniejsze. Może jesienią? Myślę, że każda pora roku ma tu swój urok. Witold.
Tadeusz - 2010-02-09, 13:58

Kiedy Mazury są najpiękniejsze? Tego dylematu nie potrafię rozwiązać. :wyszczerzony:
Im dłużej tu przebywam, tym bardziej oddalam się od odpowiedzi na to pytanie. :-P

Witoldzie, bajeczny jest świat z Twych fotek. :bukiet:

bonusik - 2010-02-09, 15:31

Wito napisał/a:
jesień. Jeziorko śródleśne.

TO zdjęcie jest niesamowite... :bigok

Wito - 2010-02-09, 21:37

Tadeusz, jak zwykle jesteś kurtuazyjny. Ciekawa myśl na temat piękna Mazur. Mieszkam tu od wielu lat i też jestem daleki od odpowiedzi. Próbuję ją odgadnąć wykradając się ukradkiem z domu z aparatem foto. na ramieniu. Wyszukuję piękno Mazur i staram się utrwalić je na zdjęciach po to aby podzielić się swoim przeżyciem i fascynacją z innymi. Fotografowanie w terenie jest znacznie trudniejsze niż pstrykanie z okna mieszkania. Właśnie z mojego balkonu wykonałem kilka dość interesujących zdjęć , ale obawiam się, że umieszczenie ich na Forum byłoby z mojej strony lekką przesadą. Pozwolę sobie tylko na jedno. Dziś był piękny dzień w Iławie. Nad jez. Nidzkiem pewnie także. Im bliżej wiosny, tym bardziej płotka będzie brała. Tadeusz, życzę Ci udanych łowów z wędką i z aparatem fotograficznym. Oglądałem Twoją galerię. Wspaniałe zdjęcia i miejsca w których bywałeś. Syn i synowa zapewnili nam zajęcie na zimę. Nie bardzo w związku z tym mogę wyskoczyć gdzieś z aparatem, choć zima na zdjęcia i nie tylko jest przednia. :spoko Pozdrawiam. Witold.