Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Statystyczny kamper CTeamu - Gdzie tankujemy paliwo?

janusz - 2007-05-30, 19:21
Temat postu: Gdzie tankujemy paliwo?
Tak z czystej ciekawości gdzie tankujecie paliwo.
Obok ankiety czysto dla zaspokojenia ciekawości to w temacie można by było popisać trochę o przygodach z tankowaniem, jakością i cenami paliw. Zapraszam do dyskusji.
Jeżeli brakuje jakiejś sieci to proszę o info a dopiszę do ankiety.

Filip - 2007-05-30, 22:46

Nie Naste a Neste :mrgreen:
Pozdro:)

sasquatch - 2007-05-30, 22:48

Jeszcze powinna być opcja - "nie zwracam uwagi - tam gdzie potrzebuję"
paf - 2007-05-30, 22:53

sasquatch, a masz - dodałem :)

ja Statoil - Czeszkę a Shell Francuzkę

martes - 2007-05-31, 00:11

ja to na stacjach.... jak dam radę to tam gdzie najtaniej
eeik - 2007-05-31, 07:14

A my glównie pod nosem, ale nam tam wsio rawno, amerykańskie wybredne nie są :szeroki_usmiech
janusz - 2007-05-31, 08:51

eeik napisał/a:
amerykańskie wybredne nie są :szeroki_usmiech

Jak to nie wybredne, ja słyszałem że właśnie są bardzo wybredne i nie można dla tego ich kupować tych amerykanskych. Tak mówili u Japończyków w Mitsubishi i Toyocie.

paf - 2007-05-31, 09:09

janusz napisał/a:
Jak to nie wybredne, ja słyszałem że właśnie są bardzo wybredne i nie można dla tego ich kupować tych amerykanskych. Tak mówili u Japończyków w Mitsubishi i Toyocie.

wszystkie nowoczesne silniki - szczególnie diesle szczególnie common rail są czułe na paliwo - niezależnie jakie serce w nich siedzi
sprawdza się zasada że jeżeli leży ci na sercu zdrowie twojego silnika - nie lej w niego szlamu podejrzanego pochodzenia - tyle

eeik - 2007-05-31, 11:14

Nie wiem jakie tam plotki chodzą u japonskich nt. amerykanskich

ale z doświadczenia wam powiem - amerykańskie nie sa wybredne :)
chociaz mój ma silnik z mitsubishi :gwm

Ja tam leje co popadnie, - żaruje leje to co mu sie nalezy :) :szeroki_usmiech

eler1 - 2007-05-31, 11:25

paf napisał/a:
janusz napisał/a:

wszystkie nowoczesne silniki - szczególnie diesle szczególnie common rail są czułe na paliwo - niezależnie jakie serce w nich siedzi
sprawdza się zasada że jeżeli leży ci na sercu zdrowie twojego silnika - nie lej w niego szlamu podejrzanego pochodzenia - tyle

a ja słyszałem że to jeszcze bardziej czułe są pompowtryskiwacze niż common raile :confused

janusz - 2007-05-31, 11:31

No zobaczymy na 15 godzinę dziś mam umówiony odbiór samochodu "Made i USA" składanego w Austrii - fujj :gwm . Zatankujemy zobaczymy. :haha:
martes - 2007-05-31, 11:49

Janusz ale Twój TUBIŚ nie ma torebki....
A jeśli idzie o paliwo to Eler ma racje CDI są najbardziej czułe na słabe paliwo...
a naprawa .... szkoda gadać

janusz - 2007-05-31, 11:54

Bo on teraz nosi worek a nie torebkę. :haha:
Był zlustrowany i stwierdzili że ma worek :haha:

eeik - 2007-05-31, 12:11

Janusz chryslerek ????, czy chevrolecik ?????

no pochwalaj się :bajer

My raczej ichnie produkcje zza wielkiej wody.

janusz - 2007-05-31, 12:22

Nic na Ch, kombinuj dalej :haha:
louis_cypher - 2007-05-31, 12:28

No to może Dodżyczek jakiś czy cóś :roll:
janusz - 2007-05-31, 12:32

Też nie na "d" co prawda cztery litery ale d tam nie ma.
No dobra Jeep.

Syn zobaczył Jeepa na ulicy i woła do ojca,
tatuś jeep, jeep
a ojciec
cicho synu sam wiem co mam robić.

kazbar - 2007-05-31, 12:41

janusz napisał/a:
No zobaczymy na 15 godzinę dziś mam umówiony odbiór samochodu "Made i USA" składanego w Austrii

Kurna...jak to USA? Co? Kto? Jaki odbiór? Kto odbiera? Jak to USA? I ja nic o tym nie wiem? :gwm

janusz - 2007-05-31, 12:49

Tak napisali w homologacji - kurde teraz to chyba powinno być heterologacji. :haha:
kazbar - 2007-05-31, 12:56

Łeee! Myślałem, że to kamper. :haha:

A co do paliwa, to w najbiższej okolicy wybór mam tak duży, że głowa boli :gwm
PKN ORLEN w Krościenku n/D a w Szczawnicy jeden dystrybutorek PKS-u na dworcu autobusowym. Najczęściej jednak tankuję po drodze i w sumie jest mi wszystko jedno jaka i kogo jest to stacja. Zaczyna świecić rezerwa- szukam pierwszej lepszej i skręcam.

eeik - 2007-05-31, 17:32

Nie umiem edytować tego powyżej.
Więc powtórze

nie wiedziałam, że w Austrii składaja

i gratulejszyn - to autko to niegdysiejsze moje marzenie - nie spełnione zresztą :(

pp - 2007-05-31, 19:33

piękny wózek! gratulacje!
paf - 2007-05-31, 21:58

właśnie byłem na testach niedotartego jeszcze austriacko-amerykańskiego potwora
220KM/510Nm i Diesel V6 w automacie - zrzuca buty!
pedal to the metal - heja - naprawdę miód

antwad - 2007-05-31, 22:12

No, no piękna sprawa, gratulacje.
A propos dotarcia, to mi się przypomniało jak swego czasu byłem ze swoją Hondą na przeglądzie w ASO, które mieściło się przy wylotowej trasie na Poznań w Warszawie.
Samochód był przeglądany, a ja nudząc się polazłem do salonu sprzedaży, a tam akurat wydawano klientowi nowego Accorda. Klient był lekko przejęty i dopytywał się o różne rzeczy i między innymi jak ma docierać silnik. No i usłyszał: wyjedzie pan tu na tę dwupasmówkę i "jedynka" - do odcięcia, "dwójka" - do odcięcia, "trójka" - do odcięcia, "czwórki" nie trzeba - silnik dotarty. Nie wiem czy postąpił wg tych rad, ale minę to miał taką dziwną - chyba nie był do końca przekonany czy sobie jajek z niego nie robią.

paf - 2007-05-31, 22:15

antwad, dobre - jak autko miało turbinkę to tym bardziej życzę jej powodzenia - nic nie zabija turbiny tak skutecznie jak pałowanie na zimno (i gaszenie od razu po pałowaniu) :twisted:

ciekawe poczucie humoru mieli ci kolesie :box

antwad - 2007-05-31, 22:21

To był benzynowy Accord, więc turbiny tam nie było.
martes - 2007-05-31, 22:29

JANUSZKU piękna fura ... ale jest miejsce gdzie sie chwalimy :lol:
STRUSIEC - 2007-06-09, 12:08

W Polsce na orlenie. Za granicą tam gdzie najtaniej ( czyli daleko od autostrady ) ale staram się na dużych stacjach.
JaWa - 2007-11-02, 16:07

W Polsce jak na razie są tylko dwa źródła, albo tankujemy paliwo z Płocka, albo z Gdańska. I zupełnie nieważne na jakiej stacji. Oczywiście zawsze istnieje możliwość, że ktoś doleje do zbiorników jakichś rozpuszczalników czy innego świństwa. Najbardziej mnie bawi jak niedouczeni dziennikarze piszą lub gadają bzdury o chrzczeniu paliwa wodą. Gdyby się to komuś udało od razu ma Nobla. :haha: :haha: :haha:
Pawcio - 2009-04-05, 22:41

Mała reaktywacja ...
Ja bym jeszcze dodał kategorię 'oszczędności od kierowców zawodowych' :( , kiedy krzyczą przez cb-radio 'sprzedam oszczędności' :gwm

Black Cadillac - 2009-05-05, 13:45

A ja to w nie nazwanych stacjach, bo wtedy ma najepsze osiągi i najmniejsze zużycie paliwa. Jak kiedyś zatankowałem na Szelu jakiś disel power, to do samego Sopotu największą szybkość miałem 75/godz, tak samo jak zatankowałem na węgrzech. Tankując w nie nazwanych stacjach osiąga nawet w porywach do 115/godz. A silnik ma dobry i mocny, bo w górach rzadko muszę z piątki na czwórkę redukować. Nie próbowałem jeszcze na opałowym, ale mnie aż kusi.
zibi - 2009-05-05, 13:49

A gdzie jedna z największych sieci Lukoil ? :roll:
janusz - 2009-05-05, 13:52

zibi napisał/a:

Gdy była zakładana ankieta ta sieć była w powijakach u nas w kraju. :haha:

Arturo - 2009-05-05, 14:00

zibi napisał/a:
Chyba możesz wybrać JET bo ich chyba Lukoil wykupił :spoko
zibi - 2009-05-05, 14:01

Janusz Jak Możesz ..... :haha: :haha: Tą firmę zakładał sam Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili wszystkim znany jako twórca obecnego porządku świata !! :bigok
Aulos - 2009-05-05, 18:22

zibi napisał/a:
Tą firmę zakładał sam Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili wszystkim znany jako twórca obecnego porządku świata

Słyszałem, że Katowice przemianowano onegdaj na Stalinogród, ale że ten porządek świata na Śląsku nadal się trzyma, to mnie zaskoczyłeś. :shock:

zibi - 2009-05-05, 18:29

W końcu Aulos od tego rejestracje u Nas zaczynają się od S :spoko :spoko
Aulos - 2009-05-05, 18:35

To od teeeego? :wow
bonusik - 2009-05-05, 18:36

Niedaleko mnie jest stacja dystrybucyjna PKN Orlen czy jak to nazywają... :roll:
Co ciekawe widuje się tam cysterny z róznych stacji :szeroki_usmiech
Widziałem tam już cysterny Shella,Lukoila,BP....więc coś tu chyba nie tak :-/
Najprawdopodobniej każda stacja zaopatruje się u jednego dystrybutora a klientom wciska kit,że ma najlepsze paliwo. :diabelski_usmiech
Może po prostu paliwka różnią się jedynie dodatkami do nich dodanymi :roll: :?:
Swoją drogą i tak większośc paliw sprowadzanych do naszego kraju i tak pochodzi od wschodnich sąsiadów.... :haha:

Pawcio - 2009-05-07, 21:18

Bonusiku, może to być również stacja patronacka PKN Orlen. Jeśli widujesz różne cysterny właściciel prawdopodobnie nie ma swojego transportu tylko korzysta z zewnętrznych przewoźników.
Ponadto podejrzewam, że ok 80% paliw na naszym rynku i tak pochodzi z naszych rafinerii (min Płock i Gdańsk).

A na temat dodatków uszlachetniających i chrzcielnych można by dłuuuugo się rozpisywać.
:spoko

Arturo - 2009-05-08, 08:41

Podejrzewam że dużo więcej niż 80% to Orlen. Nawet Shell to Orlen tylko leje własne dodatki uszlachetniające. No może teraz jak wszedł Lukoil udział Orlenu troszkę się obniży.
Dziabong - 2009-05-08, 11:44

Nie obniży bo luk ma za dużo siarki w/g norm unijnych i już podstawa do trzymania ceny.
Arturo - 2009-05-08, 12:13

Mi chodziło o obniżenie udziału Orlenu w rynku (jako hurtowego dostawcy) a nie ceny paliwa.

Skoro Lukoil ma za dużo siarki wg norm unijnych to może sprzedawać na polskim rynku?

bonusik - 2009-05-08, 12:40

Arturo napisał/a:
Skoro Lukoil ma za dużo siarki wg norm unijnych to może sprzedawać na polskim rynku?

własnie....jak to jest :roll: :?:
Sprzedają bo mają "znajomości " na górze czy na rynek unijny mają paliwo spełniające normy... :?: :roll:

Dziabong - 2009-05-08, 12:43

Te normy jeszcze nas nie obowiązują.
Arturo - 2009-05-08, 12:52

A kiedy będą obowiązywać? I jak dużo więcej siarki ma Lukoil w porównaniu do Orlenu? Czy dotyczy to zarówno benzyny jak i ropy?