|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Statystyczny kamper CTeamu - Gdzie tankujemy paliwo?
janusz - 2007-05-30, 19:21 Temat postu: Gdzie tankujemy paliwo? Tak z czystej ciekawości gdzie tankujecie paliwo.
Obok ankiety czysto dla zaspokojenia ciekawości to w temacie można by było popisać trochę o przygodach z tankowaniem, jakością i cenami paliw. Zapraszam do dyskusji.
Jeżeli brakuje jakiejś sieci to proszę o info a dopiszę do ankiety.
Filip - 2007-05-30, 22:46
Nie Naste a Neste
Pozdro:)
sasquatch - 2007-05-30, 22:48
Jeszcze powinna być opcja - "nie zwracam uwagi - tam gdzie potrzebuję"
paf - 2007-05-30, 22:53
sasquatch, a masz - dodałem
ja Statoil - Czeszkę a Shell Francuzkę
martes - 2007-05-31, 00:11
ja to na stacjach.... jak dam radę to tam gdzie najtaniej
eeik - 2007-05-31, 07:14
A my glównie pod nosem, ale nam tam wsio rawno, amerykańskie wybredne nie są
janusz - 2007-05-31, 08:51
eeik napisał/a: | amerykańskie wybredne nie są |
Jak to nie wybredne, ja słyszałem że właśnie są bardzo wybredne i nie można dla tego ich kupować tych amerykanskych. Tak mówili u Japończyków w Mitsubishi i Toyocie.
paf - 2007-05-31, 09:09
janusz napisał/a: | Jak to nie wybredne, ja słyszałem że właśnie są bardzo wybredne i nie można dla tego ich kupować tych amerykanskych. Tak mówili u Japończyków w Mitsubishi i Toyocie. |
wszystkie nowoczesne silniki - szczególnie diesle szczególnie common rail są czułe na paliwo - niezależnie jakie serce w nich siedzi
sprawdza się zasada że jeżeli leży ci na sercu zdrowie twojego silnika - nie lej w niego szlamu podejrzanego pochodzenia - tyle
eeik - 2007-05-31, 11:14
Nie wiem jakie tam plotki chodzą u japonskich nt. amerykanskich
ale z doświadczenia wam powiem - amerykańskie nie sa wybredne
chociaz mój ma silnik z mitsubishi
Ja tam leje co popadnie, - żaruje leje to co mu sie nalezy
eler1 - 2007-05-31, 11:25
paf napisał/a: | janusz napisał/a: | Jak to nie wybredne, ja słyszałem że właśnie są bardzo wybredne i nie można dla tego ich kupować tych amerykanskych. Tak mówili u Japończyków w Mitsubishi i Toyocie. |
wszystkie nowoczesne silniki - szczególnie diesle szczególnie common rail są czułe na paliwo - niezależnie jakie serce w nich siedzi
sprawdza się zasada że jeżeli leży ci na sercu zdrowie twojego silnika - nie lej w niego szlamu podejrzanego pochodzenia - tyle |
a ja słyszałem że to jeszcze bardziej czułe są pompowtryskiwacze niż common raile
janusz - 2007-05-31, 11:31
No zobaczymy na 15 godzinę dziś mam umówiony odbiór samochodu "Made i USA" składanego w Austrii - fujj . Zatankujemy zobaczymy.
martes - 2007-05-31, 11:49
Janusz ale Twój TUBIŚ nie ma torebki....
A jeśli idzie o paliwo to Eler ma racje CDI są najbardziej czułe na słabe paliwo...
a naprawa .... szkoda gadać
janusz - 2007-05-31, 11:54
Bo on teraz nosi worek a nie torebkę.
Był zlustrowany i stwierdzili że ma worek
eeik - 2007-05-31, 12:11
Janusz chryslerek ????, czy chevrolecik ?????
no pochwalaj się
My raczej ichnie produkcje zza wielkiej wody.
janusz - 2007-05-31, 12:22
Nic na Ch, kombinuj dalej
louis_cypher - 2007-05-31, 12:28
No to może Dodżyczek jakiś czy cóś
janusz - 2007-05-31, 12:32
Też nie na "d" co prawda cztery litery ale d tam nie ma.
No dobra Jeep.
Syn zobaczył Jeepa na ulicy i woła do ojca,
tatuś jeep, jeep
a ojciec
cicho synu sam wiem co mam robić.
kazbar - 2007-05-31, 12:41
janusz napisał/a: | No zobaczymy na 15 godzinę dziś mam umówiony odbiór samochodu "Made i USA" składanego w Austrii |
Kurna...jak to USA? Co? Kto? Jaki odbiór? Kto odbiera? Jak to USA? I ja nic o tym nie wiem?
janusz - 2007-05-31, 12:49
Tak napisali w homologacji - kurde teraz to chyba powinno być heterologacji.
kazbar - 2007-05-31, 12:56
Łeee! Myślałem, że to kamper.
A co do paliwa, to w najbiższej okolicy wybór mam tak duży, że głowa boli
PKN ORLEN w Krościenku n/D a w Szczawnicy jeden dystrybutorek PKS-u na dworcu autobusowym. Najczęściej jednak tankuję po drodze i w sumie jest mi wszystko jedno jaka i kogo jest to stacja. Zaczyna świecić rezerwa- szukam pierwszej lepszej i skręcam.
eeik - 2007-05-31, 17:32
Nie umiem edytować tego powyżej.
Więc powtórze
nie wiedziałam, że w Austrii składaja
i gratulejszyn - to autko to niegdysiejsze moje marzenie - nie spełnione zresztą
pp - 2007-05-31, 19:33
piękny wózek! gratulacje!
paf - 2007-05-31, 21:58
właśnie byłem na testach niedotartego jeszcze austriacko-amerykańskiego potwora
220KM/510Nm i Diesel V6 w automacie - zrzuca buty!
pedal to the metal - heja - naprawdę miód
antwad - 2007-05-31, 22:12
No, no piękna sprawa, gratulacje.
A propos dotarcia, to mi się przypomniało jak swego czasu byłem ze swoją Hondą na przeglądzie w ASO, które mieściło się przy wylotowej trasie na Poznań w Warszawie.
Samochód był przeglądany, a ja nudząc się polazłem do salonu sprzedaży, a tam akurat wydawano klientowi nowego Accorda. Klient był lekko przejęty i dopytywał się o różne rzeczy i między innymi jak ma docierać silnik. No i usłyszał: wyjedzie pan tu na tę dwupasmówkę i "jedynka" - do odcięcia, "dwójka" - do odcięcia, "trójka" - do odcięcia, "czwórki" nie trzeba - silnik dotarty. Nie wiem czy postąpił wg tych rad, ale minę to miał taką dziwną - chyba nie był do końca przekonany czy sobie jajek z niego nie robią.
paf - 2007-05-31, 22:15
antwad, dobre - jak autko miało turbinkę to tym bardziej życzę jej powodzenia - nic nie zabija turbiny tak skutecznie jak pałowanie na zimno (i gaszenie od razu po pałowaniu) :twisted:
ciekawe poczucie humoru mieli ci kolesie
antwad - 2007-05-31, 22:21
To był benzynowy Accord, więc turbiny tam nie było.
martes - 2007-05-31, 22:29
JANUSZKU piękna fura ... ale jest miejsce gdzie sie chwalimy
STRUSIEC - 2007-06-09, 12:08
W Polsce na orlenie. Za granicą tam gdzie najtaniej ( czyli daleko od autostrady ) ale staram się na dużych stacjach.
JaWa - 2007-11-02, 16:07
W Polsce jak na razie są tylko dwa źródła, albo tankujemy paliwo z Płocka, albo z Gdańska. I zupełnie nieważne na jakiej stacji. Oczywiście zawsze istnieje możliwość, że ktoś doleje do zbiorników jakichś rozpuszczalników czy innego świństwa. Najbardziej mnie bawi jak niedouczeni dziennikarze piszą lub gadają bzdury o chrzczeniu paliwa wodą. Gdyby się to komuś udało od razu ma Nobla.
Pawcio - 2009-04-05, 22:41
Mała reaktywacja ...
Ja bym jeszcze dodał kategorię 'oszczędności od kierowców zawodowych' , kiedy krzyczą przez cb-radio 'sprzedam oszczędności'
Black Cadillac - 2009-05-05, 13:45
A ja to w nie nazwanych stacjach, bo wtedy ma najepsze osiągi i najmniejsze zużycie paliwa. Jak kiedyś zatankowałem na Szelu jakiś disel power, to do samego Sopotu największą szybkość miałem 75/godz, tak samo jak zatankowałem na węgrzech. Tankując w nie nazwanych stacjach osiąga nawet w porywach do 115/godz. A silnik ma dobry i mocny, bo w górach rzadko muszę z piątki na czwórkę redukować. Nie próbowałem jeszcze na opałowym, ale mnie aż kusi.
zibi - 2009-05-05, 13:49
A gdzie jedna z największych sieci Lukoil ?
janusz - 2009-05-05, 13:52
zibi napisał/a: | A gdzie jedna z największych sieci Lukoil ? |
Gdy była zakładana ankieta ta sieć była w powijakach u nas w kraju.
Arturo - 2009-05-05, 14:00
zibi napisał/a: | A gdzie jedna z największych sieci Lukoil ? | Chyba możesz wybrać JET bo ich chyba Lukoil wykupił
zibi - 2009-05-05, 14:01
Janusz Jak Możesz ..... Tą firmę zakładał sam Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili wszystkim znany jako twórca obecnego porządku świata !!
Aulos - 2009-05-05, 18:22
zibi napisał/a: | Tą firmę zakładał sam Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili wszystkim znany jako twórca obecnego porządku świata |
Słyszałem, że Katowice przemianowano onegdaj na Stalinogród, ale że ten porządek świata na Śląsku nadal się trzyma, to mnie zaskoczyłeś.
zibi - 2009-05-05, 18:29
W końcu Aulos od tego rejestracje u Nas zaczynają się od S
Aulos - 2009-05-05, 18:35
To od teeeego?
bonusik - 2009-05-05, 18:36
Niedaleko mnie jest stacja dystrybucyjna PKN Orlen czy jak to nazywają...
Co ciekawe widuje się tam cysterny z róznych stacji
Widziałem tam już cysterny Shella,Lukoila,BP....więc coś tu chyba nie tak
Najprawdopodobniej każda stacja zaopatruje się u jednego dystrybutora a klientom wciska kit,że ma najlepsze paliwo.
Może po prostu paliwka różnią się jedynie dodatkami do nich dodanymi
Swoją drogą i tak większośc paliw sprowadzanych do naszego kraju i tak pochodzi od wschodnich sąsiadów....
Pawcio - 2009-05-07, 21:18
Bonusiku, może to być również stacja patronacka PKN Orlen. Jeśli widujesz różne cysterny właściciel prawdopodobnie nie ma swojego transportu tylko korzysta z zewnętrznych przewoźników.
Ponadto podejrzewam, że ok 80% paliw na naszym rynku i tak pochodzi z naszych rafinerii (min Płock i Gdańsk).
A na temat dodatków uszlachetniających i chrzcielnych można by dłuuuugo się rozpisywać.
Arturo - 2009-05-08, 08:41
Podejrzewam że dużo więcej niż 80% to Orlen. Nawet Shell to Orlen tylko leje własne dodatki uszlachetniające. No może teraz jak wszedł Lukoil udział Orlenu troszkę się obniży.
Dziabong - 2009-05-08, 11:44
Nie obniży bo luk ma za dużo siarki w/g norm unijnych i już podstawa do trzymania ceny.
Arturo - 2009-05-08, 12:13
Mi chodziło o obniżenie udziału Orlenu w rynku (jako hurtowego dostawcy) a nie ceny paliwa.
Skoro Lukoil ma za dużo siarki wg norm unijnych to może sprzedawać na polskim rynku?
bonusik - 2009-05-08, 12:40
Arturo napisał/a: | Skoro Lukoil ma za dużo siarki wg norm unijnych to może sprzedawać na polskim rynku? |
własnie....jak to jest
Sprzedają bo mają "znajomości " na górze czy na rynek unijny mają paliwo spełniające normy...
Dziabong - 2009-05-08, 12:43
Te normy jeszcze nas nie obowiązują.
Arturo - 2009-05-08, 12:52
A kiedy będą obowiązywać? I jak dużo więcej siarki ma Lukoil w porównaniu do Orlenu? Czy dotyczy to zarówno benzyny jak i ropy?
|
|