|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Nawigacje-jakie?
mondeo - 2010-02-01, 11:37 Temat postu: Nawigacje-jakie? Szukam nawigacji i nie wiem co kupić .Jakie wam nawigacje się sprawdziły na wyjazdach ? chodzi mi o to żeby były w miare dokładne i nie gubiły drogi (tak miałem ) oczywiscie żeby się nie psuły .
roger - 2010-02-01, 11:45
szukanie nie boli .... jest obszerny watek na ten temat
http://www.camperteam.pl/...light=nawigacja
http://www.camperteam.pl/...hlight=automapa
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=5279
I jeszcze jeden:
http://www.camperteam.pl/...light=nawigacja
kimtop - 2010-02-01, 13:19
mondeo napisał/a: | żeby były w miare dokładne i nie gubiły drogi (tak miałem ) oczywiscie żeby się nie psuły . |
Pytaj w Erze
Andrzej 73 - 2010-02-01, 22:17
mondeo napisał/a: | chodzi mi o to żeby były w miare dokładne i nie gubiły drogi (tak miałem ) |
To chyba chodzi o mapy .
mondeo - 2010-02-01, 22:29
Andrzej 73 dobrze kumasz
roger - 2010-02-01, 22:45
Poczytaj linki które ci wysłałem ...... i decyduj sam.... jak dla mnie Polska -AutoMapa, a Europa Igo ..... ale to moje zdanie więcej konkretów w przywołanych tematach....
mondeo - 2010-02-02, 09:55
roger napisał/a: | Poczytaj linki które ci wysłałem ...... i decyduj sam.... jak dla mnie Polska -AutoMapa, a Europa Igo ..... ale to moje zdanie więcej konkretów w przywołanych tematach.... |
Dzięki
maszakow - 2010-02-02, 21:57
www.my-navia.pl
Tam znajdziesz baaardzo dużo.
W Biedronkach w tej chwili są dostępne 2 nawigacje - NAvia nv33 oraz jakaś Akira.
Pierwsza w granicach 200 PLN druga chyba 150-160 PLN.
Mam ja mam młodsza wersję NAvii czyli nv47 - po "upgrade" czyli zakupie karty SD i odpowiednio zaimplementowanych poradach z ww stron - jestem zadowolony.
NIe wiem na ile ta jest gorsza lub taka sama -trzeba doczytać na forum.
Jak nie lubisz tanich zabawek - to szukaj droższych z Automapą
maga - 2010-02-02, 22:26
maszakow napisał/a: | www.my-navia.pl
Tam znajdziesz baaardzo dużo. |
To prawda,jest tam naprawdę bardzo dużo ciekawych informacji,napewno znajdziesz coś dla siebie.
Ja przy zakupie swojej,kierowałem się radami z tego forum-polecam.
krynia i stan - 2010-02-17, 12:31
Może kilka zdań z mojego doświadczenia, a jest ono niemałe gdyż nawigacji używam ponad 10 lat.
- urządzenie to w zasadzie dowolne współcześnie produkowane , wszystkie teraz używają chipsetu sirfstar III i nowszych więc nie powinny "gubić sygnału", jeśli tak się dzieje to prawdopodobnie mamy atermiczną metalizowana szybę która nie przepuszcza sygnału z satelit. Pozostaje nam szukać nawigacji z anteną zewnętrzną.
- jeśli chodzi o mapy, to najlepiej mieć kilka bo niestety różnie one się spisują (kwestie dokładności wykonania i algorytmów obliczania tras), w Polsce najdokładniejsza wydaje sie być Automapa, ale spotkałem już miejsca gdzie lepsze mapy miał TomTom czy IGo.
W podróży kamperkiem uzywamy IGo 8 ze skinem gorian w takim ustawieniu że normalnie mamy widok mapy ze stałą północą u góry i automatycznym przełączeniem do widoku 3D gdy wjeżdżamy w miasto. Daje to niesamowity komfort gdy chce się skakać w bok od ustalonej trasy. czytam cos w internecie, przewodniku, notatkach - rzut oka na mape papierową , porównanie z widokiem mapy na nawigacji i zjazd z trasy w dogodnym miejscu.
Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
PS:
Ja używam Larka 50.1 (taki niskobudżetowy)
mondeo - 2010-02-17, 16:34
teraz ma być promocja na TOMTOM CLASSIC ONE ,za 300 zł
Fux - 2010-02-17, 17:11
Używam Garmina i raczej nie mam ochoty zmieniać...
Na plus. Mozna samemu tworzyc mapy, POI i wiele innych mozliwości.
O takim drobiazgu, jak freeware i nawigacja morska nawet nie wspominam.
Niskobudżetowe produkty to niestety nie są...
krynia i stan - 2010-02-17, 17:43
Hmm. jak dla mnie to problemem podstawowym produktów firmowych jest fakt skazywania mnie na ich firmowe mapy, a moim zdaniem żadna z nich nie jest idealna i wolę nie skazywać się na jedną. Ale jeśli komuś tak pasuje to go krytykować nie będę, po prostu mamy różne zdania na ten temat a wywołujący ten wątek wybierze sobie z tych opinii to co mu pasuje.
andreas p - 2010-02-17, 18:15
Mam Tom Tom i nie zamienie za nic w swiecie
krynia i stan - 2010-02-17, 18:34
TomTom jest genialny w swojej prostocie, ma bardzo dobre mapy europy zachodniej i nieco gorsze środkowej i nieco nieco gorsze wschodniej
Ale napewno nie jest to zły wybór
Fux - 2010-02-17, 19:04
krynia i stan napisał/a: | Hmm. jak dla mnie to problemem podstawowym produktów firmowych jest fakt skazywania mnie na ich firmowe mapy, a moim zdaniem żadna z nich nie jest idealna i wolę nie skazywać się na jedną. |
Rozumiem, że przylączasz sie do wychwalania Garmina...
mondeo - 2010-02-17, 19:14
krynia i stan napisał/a: | TomTom jest genialny w swojej prostocie, ma bardzo dobre mapy europy zachodniej i nieco gorsze środkowej i nieco nieco gorsze wschodniej
Ale napewno nie jest to zły wybór |
to dzięki ,biorę Tomtoma za 300 zł ,nie jest zły to coś dla mnie .
oby nas doprowadził do celu.
krynia i stan - 2010-02-17, 19:47
Na pewno doprowadzi.
Ale pamiętaj do nawigacji doskonale stosuje się stare NKWD-owskie powiedzonko ufaj ale sprawdzaj . papierowa mapa zawsze pod ręką.
krynia i stan - 2010-02-17, 19:54
Cytat: | Rozumiem, że przylączasz sie do wychwalania Garmina... |
Nieee, nie mam nic przeciwko Garminowi ale jest to jeden z pierwszych wytwórców nawigacji i jest doskonałym przykładem tych wad o których wspominałem (oczywiście wad z mojego punktu widzenia).
Co do map to moim zdaniem samochodowe są takie sobie ale za to piesze i rowerowe nie mają sobie równych, przynajmniej w europie.
Do roweru używam własnie garmina.
slajd - 2010-02-18, 00:43 Temat postu: Re: Nawigacje-jakie?
mondeo napisał/a: | Szukam nawigacji i nie wiem co kupić .Jakie wam nawigacje się sprawdziły na wyjazdach ? chodzi mi o to żeby były w miare dokładne i nie gubiły drogi (tak miałem ) oczywiscie żeby się nie psuły . |
Zawężę to pytanie - wybieram się na włóczęgę po Rumunii -jaka tam nawigacja Wam się sprawdziła oprócz map , przewodników i zapytań tubylców
krynia i stan - 2010-02-18, 07:25
Nie jeździłem po Rumuni (może wypowie się ktoś kto to robił i ma własne doświadczenia) ale myślę że mój zestaw map w Larku (Automapa, TomTom, IGo oraz MapaMap) sprawdziłby sie.
W tamtym rejonie stawiałbym chyba na IGo.
Oczywiście mapy papierowe i przewodniki niezbędne.
roger - 2010-02-18, 10:59
Na Rumunie Automapa odpada ...praktycznie same główne drogi ....TomTom też nieciekawie ja tam używam IGO8 .....Rumunia, Bułgaria i Turcja bardzo porządne pokrycie...;)
W zeszłym roku we wrześniu ...przetestowane ...;)
JaWa - 2010-02-18, 11:25
Nie ma jedynie słusznej mapy, ja używam trzech.
slajd - 2010-02-18, 12:58
Adi napisał/a: | Rumunia i Automapa to kicha. IGO tez nie powalał na kolana. Ja w 2009 używałem R.O.A.D na Garmina - świetny. Trochę błędów miał, ale uważam, że był super. Wszędzie mnie doprowadził, łącznie z polnymi drogami, które miał.... polecam. |
Ok` gdzie to szukac
slajd - 2010-02-18, 17:00
Dzięki,
z tego wynika, że jednak mapy i przewodniki oraz tubylcy no i oczywiście Wasze opisy tras przebytych
Fux - 2010-02-18, 19:51
GARMIN RULEZ!!!!!
JaroW - 2010-02-18, 21:02
cos o nawigacjach ...
POLECAM PRZECZYTAĆ..
Ahmed - 2010-02-18, 21:34
A gdzie najlepsze mapy amerykańskiej firmy NAVTEQ ? Stosowane w Germinie i Beckerze ?
Fux - 2010-02-19, 07:38
Garmin ma ta przewagę, powtórzę, że jest pełno map free, dotyczących różnych regionów Świata.
Mam Znajomego, który szwenda się po całej kuli i dla niego nie jest problemem zainstalowanie najpierw w kompie, a poźniej wysłanie mapy do urządzenia, np. Madagaskaru.
Do tego możesz sobie samemu mapę stworzyć i rowniez zainstalować.
Pokażcie mi więcej urządzeń z takimi mozliwościami.
Garmin to urządzenia nawigacyjne, na pierwszym piejscu, a później sporadycznie dołożone wodotryski, bo konkurencja ma, więc nie wypada być gorszym....
Jeszcze jedno.
Sporo popularnych urządzeń Garmina jest wodoszczelna.
Dla ludzi żeglujących czy to po Mazurach, Chorwacji i innych akwenach. Wystarczy zmienić mapę na Blue Chart, przestawić urządzenie na tryb morski, podpiąć echosondę i na wodę.
Pozdrawiam.
Więcej na
www.garniak.pl
mondeo - 2010-02-19, 08:29
TIMOT napisał/a: | Ostatnio w Biedronce w Poznaniu rzucili nawigacje Navia nv33 z procesorem SiRF Atlas IV 500 MHz za 99 złotych. Poszły jak woda!
Mają ekran dotykowy 3,5 cala i bardzo łatwo zrobić z nich przydatne urzadzonko. Chodzą na nich takie programy jak: tomtom, igo8, Automapa itp......
Za tę cenę takie urządzenie - dla mnie super.
Do tego można używać jako odtwarzacza plików jpg., oglądać filmiki, pograć w gierki, jest arkusz kalkulacyjny, kalendarz i inne przydatne programiki. |
trzeba było napisać ,to kuzyn by mi kupił
za 99 zł ??? zaraz zobaczę u mnie w biedronce .
ARCADARKA - 2010-02-19, 09:18 Temat postu: ARCADARKA
TIMOT napisał/a: | W Poznaniu otwierali biedronkę i były w cenie promocyjnej. Normalnie sa za jakieś 180-190 zł.
Ostatnio pytał mnie kumpel, czy nie chcę takiej navii za 150zł.
Jakby co, mogę zapytać, czy nie ma. |
zapytaj się kolegi ja bym kupił Navię 45 ,wszyscy tirowcy chwalą te urządzenie
krynia i stan - 2010-02-19, 09:19
Garmina XT można zainstalować praktycznie na każdej odblokowanej nawigacji opartej o win CE, tak więc niekoniecznie trzeba być pozbawionym map garmina bo nie posiada się ich urządzenia. I jeśli ktoś nie potrzebuje wodoszczelności , echosondy i ma do wydania stosunkowo niewielką kwotę to chyba będzie lepsze rozwiązanie.
Skorpion - 2010-02-19, 09:57
moze bede monotematyczny ,ale zakupilem automapa 6,0 zakupilem wersie polska i europa zanistalowalem w laptopie wiekowym Gericom Hummer 15'
slajd - 2010-02-19, 09:59
Jak widzę jest szeroooooki wybór , myślę że do lipca zdecyduję się na któryś
Jest "po drodze" kilka zlotów, więc... przy łatwiej będzie przekonac się do którejś
Skorpion - 2010-02-19, 10:08
juz wzeszlym roku mialem zainstalowany specjalny blat na ktorym mam laptopa przed soba a wczsie jazdy uzywam przetwornicy na 230v by laptop mial caly czas zasilanie duzy 15'ekran daje lepsze widoki w czasie jazdy niz maly 7' ekran normalnej nawigacji.
Arturo - 2010-02-19, 11:40
Slajd
Kolega z Rumunii używa mapy MIO i jest zadowolony. Uważa, że nie ma idealnej e-mapy Rumunii.
Przy okazji powiedział, że można obozować wszędzie, nie ma w tym względzie żadnych regulacji. W górach lepiej obozować tam gdzie już ktoś jest. Ogólnie jest bezpiecznie, choć zdażają się miejsca niepolecane, jak np. okolice wiosek cygańskich. Nad morzem jest dużo kempingów ale za niewielką opłatą można przenocować na podwórku u tubylców
roger - 2010-02-19, 12:39
Adi napisał/a: | Widział ktoś takie mapy ..? |
Mio wydaje do swoich urządzeń takie mapy ....MioMap .... moim zdaniem średnie mam to zainstalowane ale nie używam odpaliłem parę razy z ciekawości i nie przypadło mi to do gustu ...;)
krynia i stan - 2010-02-19, 18:23
MioMap to są te same mapy co do IGo, tyle że Mio do urządzeń daje wersję okrojoną i lekko nieaktualną, zresztą tak jak IGo ich nie robi tylko kupuje od lokalnych dostawców (wytwórców) stąd taka ich nierówna jakość.
pawel-m - 2010-02-19, 21:48
panowie przeciez naw.gps ,to wedlug mnie tylko dobry wspomagacz takich zwyklych map ,jakie jeszcze niedawno wszyscy uzywalismy .ja bez pozadnej mapy a,z super nawigacja nawet bym do tesco nie trafil.na pozadnej mapie widze gdzie mam gory,podjazdy,cpn-y,czy chocby promy i tunele.nawigacja owszem jest potrzebna ,ale nie dajcie sie wkrecac .nawigacje mam 3,ale papiorowy atlas zawsze w schowku,jesli chodzi o pudelko z niebianskim glosem stawiam na garmina ,duzo map w necie i czesc za free
Fux - 2010-02-19, 21:56
pawel-m napisał/a: | ale papiorowy atlas zawsze w schowku |
Nic dodać, nic ująć...
Robię tak samo!
krynia i stan - 2010-02-19, 23:15
Cytat: | panowie przeciez naw.gps ,to wedlug mnie tylko dobry wspomagacz takich zwyklych map |
No w sumie to powiedziałem to samo, ale nie tego dotyczyło pytanie w temacie postu.
Każdy powiedział co myśli i człowiek sobie wybierze. taką mam przynajmniej nadzieję
pawel-m - 2010-02-20, 16:26
Adi,bratnia duszo,powiedz szczerze czy zawsze jedziesz wg planu i nigdy nie zdarzylo ci sie zjechac w droge o ktorej nie myslales w planach?,a czasu i miejsca na zatrzymanie sie nie bylo gps-u nie przestawiles ,bo serpentyny jak cholera a z boku z jednej przepasc z drugiej sciana,albo jestes w wawozie a sygnalu niet .to jest to co ja lubie najbardziej.mapa na kolanach zony lub corki i jazda .a sytuacji takich jest sporo przyznsz sam
pawel-m - 2010-02-20, 17:04
temat rozumiem,owszem,pisalem,ze dla mnie 1,to garniak,ale swoje mysli chcialem tez gdzies wylac ,przy w/w temacie ,chyba nikt sie za to nie pogniewa( sorry za nie trzymanie sie tematu)
Arturo - 2010-02-20, 19:14
A jak się ma dokładność mapy Polski na Garminie do Automapy?
AMIGO - 2010-02-21, 19:38
Ale miło się Was czyta...
f68 - 2010-02-22, 07:42
a ja wykupiłem update automapy eu
jechałem z nią do austrii w zeszłym tygodniu
zainstalowana na pda asusa 639
działa rewelacyjnie , nowa ma funkcje omijania korków jeżeli zgra się ją z telefonem i wymiana danych po gprs , za wymianę trzeba płacić lokalnemu operatorowi
niestety ma tez swoje minusy jadąc w obie strony w okolicy monachium przez odcinek ok 160km wyświetliła komunikat błąd spójności danych wewnetrznych , i nic nie dało resetowanie pda i mapy
jak również w okolicy świecka chciała jechać na poznań zamiast na gdańsk ale się nie dałem podpuścić
Młody - 2010-02-22, 17:05
Całą Europe zjeździłem na oprogramowaniu Navteq-a . Ogólnie ma mało dodatkowych opcji(tylko te najbardziej potrzebne) ale jest bardzo łatwa w obsłudze i dokładna bardzo dobre odwzorowanie dróg, funkcja omijania korków (chodź nie mam co ukrywać że jest to jeszcze nie dopracowane i nie mam na myśli tylko danego oprogramowania nawigacyjnego tylko w każdym oprogramowaniu ta funkcja daje plamę (sprawdzone nie raz)) jedną z wad może być to że to oprogramowanie jest dość rzadko aktualizowane. Mogę jeszcze polecić populernego Tom-toma na drogach zachodniej Europy spisuje się rewelacyjnie ale w Polsce daje plamę. Odwrotnie niż nasza rodzima produkcja czyli AutoMapa.
f68 - 2010-02-22, 17:12
tom tom na europe zachdnią jest najlepszy
schulek - 2010-02-22, 17:21
Na Litwę i Łotywę Tom Tom też się nadaje znakomicie.
krynia i stan - 2010-02-22, 19:15
Dlatego własnie jestem zwolennikiem "mania" kilku różnych systemów (map) nawigacji i papierowej w odwodzie bo nieraz zdarzyło się iż każda działała źle.
Nie mówiąc już o tym iż może złożyć się fatalna kombinacja bardzo złej pogody i niekorzystnego ustawienia niewielkiej akurat ilości satelit (np. trzy sztuki umieszczone nisko nad horyzontem blisko siebie, taki układ jeśli się pojawia trwa bardzo krótko ale jeśli trafi się nam akurat podczas przejazdu przez miasto ...)
Nie ma rady albo przeczekać albo mapa papierowa i koniec języka za przewodnika
wbobowski - 2010-02-22, 19:46
A my przejechaliśmy przez ostatnie 2 lata 52 000 km, z tego połowę po Europie, na Automapie, zawsze na aktualnych wersjach i jestem z niej zadowolony.
Witold Cherubin - 2010-03-08, 21:16
f68 napisał/a: | Tom tom na europe zachdnią jest najlepszy . |
schulek napisał/a: | Na Litwę i Łotwę Tom Tom też się nadaje znakomicie. |
Zjeździłem z Tom Tomem Polskę, Czechy, Słowację, Węgry, Austrię, Niemcy, Belgię, Holandię, Szwajcarię, Włochy, Francję, Hiszpanię, Chorwację, Bośnię i Hercegowinę i kawałek Serbii, Szwecję, Danię, Norwegię i Finlandię, tylko raz koło Miszkolca miałem problem z odbiorem sygnału, ale trwało to ok. 30 min. Natomast w Czechach i Finlandii mój Tom Tom znalazł objazdy prowadzące wiejskimi drogami (nieutwardzonymi, ale zdatnymi do jazdy z szybkością 50-60 km/h). Oczywiście mapy trzeba systematycznie aktualizować, bo powstają nowe węzły komunikacyjne, drogi szybkiego ruchu itd. Robię to regularnie co miesiąc podłączając urządzenie do komputera i korzystając z programu Tom To Home.
Nie wypowiadam się, czy Tom Tom jest najlepszy, ale mam do niego zaufanie, z tym że papierowe mapy zawsze wożę, ale jak dotychczas nie musiałem z nich korzystać.
Pozdrawiam
krynia i stan - 2010-03-09, 08:43
Jak widać ilu ludzi tyle opinii , nie ma doskonałego programu ani map. Jest kilku liderów, jak Automapa, TomTom, Garmin, IGo i wybierając któregoś z nich błędu się nie popełni ale ciągle trzeba pamiętać że jest to tylko narzędzie i jako takie może zawieść (a czasami to zawodzi nasza umiejętność posługiwania się nim czy oceny warunków i możliwości stosowania).
Trzeba być czujnym po prostu , bo to bardzo ułatwia życie ale też potrafi zaprowadzić auto wprost w jezioro
Witold Cherubin - 2010-03-09, 09:54
krynia i stan napisał/a: | Jak widać ilu ludzi tyle opinii , nie ma doskonałego programu ani map. Jest kilku liderów, jak Automapa, TomTom, Garmin, IGo i wybierając któregoś z nich błędu się nie popełni ale ciągle trzeba pamiętać że jest to tylko narzędzie i jako takie może zawieść (a czasami to zawodzi nasza umiejętność posługiwania się nim czy oceny warunków i możliwości stosowania).
Trzeba być czujnym po prostu , bo to bardzo ułatwia życie ale też potrafi zaprowadzić auto wprost w jezioro |
Macie rację, ograniczone zaufanie na drodze jest konieczne nie tylko w stosunku do innych użytkowników drogi, ale i do własnego sprzętu. Dlatego nie ograniczam się do słuchania podpowiedzi GPS'a, ale patrzę na drogowskazy i informacje przy drodze oraz wożę możliwie dokładne i aktualne mapy, żeby nie wjechać do jeziora.
Pozdrawiam
Rockers - 2010-03-23, 14:55
W radiu mówili że aby ją odnaleźć kobieta rozpaliła małe ognisko w lesie aby kamera termowizyjna ją wykryła
Niezłe ale musze przyznać że moja nawigacja tez kiedyś wprowadziła mnie do lasu, jechałem jechałem aż ścieżka się skończyła, coprawda widać było że kiedyś prowadziła dalej, lecz była już tak zarośnięta że nie było szans przebijać się dalej, mało tego wyznaczyłem nową drogę, a ona znowu mnie poprowadziłą taką drogą że w pewnym momencie droga się skończyła, powodem było oberwanie się drogi najprawdopodobniej przez powodzie, a że dwa metry do niej równolegle szła nowa droga którą widziałem postanowili tę starą zamknąć, postawili barierki aby nikt nie wpadł w dół, niestety nie pomyśleli aby zrobić wjazd na nową drogę, w związku z czym musiałem się wrócić dość kawałek, a znaleźć wjazd wcale nie było łatwo.
Rockers - 2010-03-23, 15:05
Obecnie jak używam nawigacji i chce gdzieś dojechać bez problemowo zawsze ustawiam drogę szybką
A przy okazji nie ma ktoś nowszej mapki niż moja ?? mam ją już jakieś dwa lata więc pewnie się już trochę zdeaktualizowała ja mam Mio Pda v3
Dziabong - 2010-03-23, 15:56
Też nam się kiedyś udało kręcić w pobliżu celu, jak kolega napisał myśleć trzeba, bo choć miła to nie myśli.
mondeo - 2010-03-25, 15:42
Pytanie za 100 punktów -czy komuś kiedyś ktoś sprawdzał legalność map w kamperze ?
mondeo - 2010-03-25, 19:11
KOGUT napisał/a: | ani w kamperze ani w innych i nigdzie ... to całe sprawdzanie jest bezprawne , policja może sprawdzać obowiązkowe i fabryczne wyposażenie( w tym i gps wbudowany ) a o resztę to może poprosić i to grzecznie jeśli nie ma nakazu prokuratora , w mediach zrobili nagonkę by podreperować komuś kieszeń , w Gorzowie już nie jednego przepraszali za tą nadgorliwośc , każdy ma prawo mieć przy sobie " tzw kopię bezpieczeństwa " i to się tyczy do płyt CD jak i do innego dobra na nośnikach , nawet można sobie zrobić xero książki i ją czytać bo np. masz brudne łapy i nie chcesz pofajtać drogiego oryginału |
Właśnie kolega podesłał mi informację o Gorzowie ,dlatego pytam .Dżięki za odpowiedz
|
|