|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - naprawa rolety okiennej
mkobo - 2010-02-05, 07:57 Temat postu: naprawa rolety okiennej Witajcie. Jestem w trakcie małego remontu naszego domu- na kółkach.
Mam pytanie odnośnie rolet okiennych (kaset). Czy może ktoś z Was wie gdzie można dokupić materiał na roletę (zaciemniający, z jednej strony aluminiowy)? Jest potargana ...
Zakup nowej kasety jest dość drogi, więc chciałem coś własnym sposobem naprawić.
Nieszczęście polega na tym, że to nasza największa roleta. (170 cm szerokości).
Dziękuję za pomoc z góry.
Pozdrawiam
Maciek
krynia_g - 2010-02-05, 10:56
Zobacz czy to ci odpowiada
http://sklep.kempingowe.p...20x800-480.html
zadzwoń do firmy czy można taką zamówić
grenda96 - 2010-02-05, 14:31
Zwykłe rolety bez aluminium też są dobre A jak koniecznie ma się świecić, uzyj foli aluminiowej (zabierz żonie z kuchni)
kimtop - 2010-02-05, 14:55
Być może mają coś takiego w firmach robiących rolety do okien domowych?
mkobo - 2010-02-05, 15:31
Zadzwoniłem nie ma:
http://sklep.kempingowe.p...20x800-480.html
może będą pod koniec marca. Byłem tez w firmach zajmujących się roletami i znalazłem, ale max rozmiar 160 cm (braknie mi 6).
Kombinuję dalej ...
Rockers - 2010-02-05, 20:25
kurcze a myślałem że czegoś takiego nie da się kupic a u mnie też muszę wymienic, przez przeciek w okienku dachowym, który już jest naprawiony roleta wygląda nieładnie a wręcz nie apetycznie > dzięki za ten temat znowu coś nowego się dowiedziałem
MER-lin - 2010-02-05, 22:08
Powodzenia przy zabawie ze sznureczkami naciągowymi rolety!
gino - 2010-02-06, 05:19
mam jakas rolete ..dosc duza..
w dobrym stanie..
musze jej poszukac w garazu...
odezwij sie na PW
mkobo - 2010-02-06, 09:18
Znalazłem w firmie VERTEX. Mają materiał podobny (aluminium z jednej strony , podgumowane z drugiej- jest odrobinę cieńszy od oryginału). Materiał B1. Dość miły Pan w punkcie sprzedaży nawet się przejął moim problemem, podzwonił tu i tam i wstępny koszt w rozmiarze 166cm x 85 cm ustalił w przedziale od 200 do 250 zł. W poniedziałek dostanę dokładną wycenę. Nie tanio , ale innego wyjścia chyba nie ma. Ponoć mają ten materiał w rolkach o szerokości160cm,więc będą mi musieli uciąć z długości. Będę miał zatem prawie dwie. Przydadzą się. Ale wszystko się wyjaśni w Poniedziałek. Dziękuję za pomoc i jakby wpadł Wam inny pomysł do głowy piszcie. Może jeszcze Gino znajdzie coś w garażu, jak nie to napiszę co wyszło z tego materiału B1.
Pozdrawiam
Maciek
kimtop - 2013-07-01, 17:16
Musiałem wymienić materiał rolety w oknie dachowym.
Wykorzystałem materiał z warstwą aluminium z rolety kupionej w OBI.
Cena za roletkę 75x150 cm. 49zł.
cichy - 2013-07-03, 12:31
Mam mały problem z roletą przeciwsłoneczną - naderwał się materiał zaraz przy listwie. Zauważyłem, że jest "zapas" materiału i można by go skrócić. Nie wiem tylko jak to zrobić - w listwie aluminiowej materiał jest zablokowany grubszą żyłką, mógłbym ją wyciągnąć, ale jak ją później wsunąć razem z materiałem w listwę tak by było równo. Macie jakieś pomysły-patenty?
njoy - 2013-07-03, 13:08
Cichy
Mi to mama/babcia przeszyła na zwykłej maszynie do szycia. Podczas wymiany ta linka z tworzywa nie wytrzymała upływu czasu i popękała. Zamiast niej użyłem drutu o podobnej średnicy i jest super już 3 lata. Wyciągasz z listwy całość - to jest też przeszyte z linką. Potem wsuniesz bez problemu nowy materiał.
Pozdrawiam
Kamil
cichy - 2013-07-03, 13:18
materiał (to bardziej folia jest) przy szyciu nie podarł się, jest równo naciągnięty?
kimtop - 2013-07-03, 16:52
Ja nie szyłem,tylko skleiłem na butapren.Trzyma jak diabli.
Jedna żyłka była trochę nie taka,to wykorzystałem żyłkę od podkaszarki
cichy - 2013-07-04, 06:14
dziękuję za odpowiedzi, po weekendzie zabieram się za naprawę rolety
Piwka przyznane
njoy - 2013-07-04, 07:57
Cichy
Oryginalny materiał nie pęka podczas szycia (w fabryce też jest przeszyty - przynajmniej u mnie). Ja natomiast żeby trochę poprawić wygląd wnętrza zamówiłem materiał w firmie która robi rolety - z jednej strony kolor, z drugiej posrebrzana nie przepuszczająca słońca, ale trochę innna niż oryginalną - wtedy jeszcze nie wiedziałem że w podobnej cenie można kupić sam oryginalny materiał na roletę. Szyjąc na maszynie nic się nie marszczy i u mnie wyszło równo po założeniu mimo, że sam szef nie był idealny. Po wsunięciu w rurkę i nawinięciu wszystko jest w najlepszym porządku. Jak rozbierzesz roletkę to nie przestrasz się jak ci się sprężyna rozkręci/rozciągnie w środku. Kręcisz rurką trzumając trzpień kombinerkami i nawijasz. Trochę tylko uwagi przy wkładaniu w ramę żeby nie odbiło. Powodzenia przy naprawie i nic się nie bój - tam nie ma co zepsuć . Ja z materiału z dużej rolety bocznej naprawiłem pozostałe mniejsze okna - kuchnię i łazienkę i wygląda jak nowe.
Pozdrawiam
cichy - 2013-07-04, 08:00
Roletę już jedną naciągałem więc mechanizm i zasadę działania mam opanowane, nie chciałem tylko uszkodzić materiału, bardzo mi zależy na zachowaniu kampera w oryginale więc zmian materiału nie będzie
amee - 2013-07-08, 20:08
U mnie natomiast problemem są plastikowe oczka na dole moskitiery, którymi się ją zaczepia opuszczoną na kołeczek w ścianie. Plastiki sparciały i oczka popękały. Można gdzieś takie dokupić, ewentualnie macie jakieś patenty na to? Czym zaczepić rozwiniętą moskitierę do kołeczka?
dziwaczek - 2013-07-08, 21:57
można - ja kupowałem same zaczepy chyba wiozłem paczkę z dziesięć nie były drogie, można kupować na sztuki.
Tu jest zestaw naprawczy ale to drogo wychodzi http://allegro.pl/zestaw-...3316764064.html
|
|