Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Hymer to top level, X to szajs, czyli podręcznik laika...

Fux - 2010-02-12, 19:34
Temat postu: Hymer to top level, X to szajs, czyli podręcznik laika...
Tak mnie natchnęło po tym
http://www.camperteam.pl/...p=130429#130429
wątku.

Czy dla laika, za którego sie uważam, a sądzę, że najbliższym czasie podobnych pytań pokaże się więcej, w tym watku możemy umieścić kompedium wiedzy/informacji/opinii o kamperach i ew. przyczepach, na bazie porównań czy analogii z samochodami osobowymi, o których większość z nas ma większe pojęcie.

Prosze o rzeczowe informacje i porównania.
Kamper marki takiej a takiej odpowiada w kategorii osobowek marce takiej a takiej. Np.
Chodzi mi bardziej o to, czego sie spodziewać po danym producencie zabudów.

Nie wiem, może się mylę, że Hymer to mercedes, itd, itp.

jeżeli zdublowalem podobny temat, to proszę o wskazanie... :-/

paf - 2010-02-12, 20:07

Fux napisał/a:
Prosze o rzeczowe informacje i porównania.
Kamper marki takiej a takiej odpowiada w kategorii osobowek marce takiej a takiej. Np.

hmm. a znasz jakieś rzeczowe informacje i porównania na temat tego co prezentują marki samochodów osobowych? Każdy ma jakieś swoje zdanie na temat Japończyków, Koreańczyków, Francuzów, Włochów, Niemców, itd itp
są dane o awaryjności w pierwszych X latach, są rankingi "prestiżu", są rankingi tego co kto chciałby mieć itp itd - ciekawe - może jest coś takiego o kamperach...
ponadto w kamperach lepiej odnosić się do samochodów dostawczych - na bazie których najczęściej kampery są produkowane

Fux napisał/a:

Chodzi mi bardziej o to, czego sie spodziewać po danym producencie zabudów.

a to już bardziej rzeczowe pytanie - i tutaj pewnie dostaniesz trochę informacji jeżeli będzie to poparte doświadczeniem
jak pokazują ostatnie (i nie tylko) akcje wzywania aut do serwisów - wszystko się zmienia i stare zasady przestają obowiązywać

są oczywiście marki - korzystające z lepszych materiałów, proponujące lepszy standard wyposażenia i to są często auta droższe - pewnie zależność jest dość liniowa - ciekawe będą informacje że np. dana marka jest zbyt droga do proponowanej jakości

natomiast podręcznika nikt z tego nie napisze obawiam się :)

Fux - 2010-02-12, 20:38

Oki. Dajmy sobie spokój z podwoziami. Skupmy się na zabudowach i przyczepach.
bardziej mi zależy na tym, aby nie zaplacić za np. toyotę Avensis, jak za BMW 535
Różnica w cenie ca. koło 200kpln...

janusz - 2010-02-12, 20:51

Fux,
Nie bardzo rozumiem. Kupując nowy samochód za 100-150 tyś złotych nie ma takiego ryzyka by to był "Nissman Bischoff" :-P

Fux - 2010-02-12, 20:57

No bo laik jestem, przez to banialuki wypisuję... :oops:
No proszę napiszcie, jakie marki kamperów/zabudów odpowiadają poszczegolnym klasą.

krzysioz - 2010-02-12, 21:06

podobny temat jest zatytuowany "Ranking camperow" , ale z tego tez malo wynika bo ak juz ktos tam napisal trudno porownywac np. mercedesa A klasy z skoda superb
Fux - 2010-02-12, 21:17

krzysioz210 napisał/a:
trudno porownywac np. mercedesa A klasy z skoda superb

Rozumiem, że w grę wchodzi prestiż... :gwm
Choc wolalbym przestrzeń skody, zamiast ciasnej A-Klassy dla nowobogackich, żądnych dowartościowania sie samochodem za pól ceny tego pierwszego... :mrgreen:

WINNICZKI - 2010-02-12, 21:19

To jest niewykonalne,z prostej przyczyny. Przedział wiekowy jakim dysponujemy w naszych kamperkach i różnorodność modeli powoduje , że prawie każdy kamper jest po prostu inny. Nie ma jak tego porównać. Jak już to ewentualnie wyposażenie w poszczególne marki np.różnica między starym a nowym ogrzewaniem marki Truma,itd.To jeszcze jest możliwe do porównania. Nikt nie robi katalogu wszystkich samochodów z okresu ostatnich 30-stu lat. Tylko z ostatniego roku. Uwagi na temat modeli np. 2009 mogą mieć wypożyczalnie i ich serwisy. Tu ewentualnie można próbować robić ranking. :bigok :spoko
Fux - 2010-02-12, 21:29

No dobra. Idźmy dalej porównajmy auta np. 2 letnie, ktore największy spadek wartości maja za sobą. wiadomo, że duża podaż=duży spadek wartości. Chyba.
np. Merc czy Bawara, pomimo jakiej takiej jakości, również duzo tracą. Porównywalna jakość Land Rovera jest mniej podatna na spadek wartości, gdyz podaż jest mniejsza.

Inaczej. Mam 100kpln do wydania na kampera lub okolo 40kpln na przyczepę.
CZEGO SZUKAĆ?????

maga - 2010-02-12, 21:37

Fux napisał/a:
Inaczej. Mam 100kpln do wydania na kampera lub okolo 40kpln na przyczepę.
CZEGO SZUKAĆ?????

W obydwu przypadkach kampera :ok

WINNICZKI - 2010-02-12, 21:50

Proponuje szukać samemu i badać indywidualnie każdą sztukę, nikt za Ciebie tego nie zrobi. Znalezienie odpowiedniego campera,jest podobne do szukania żony.Rzadko trafisz od pierwszego razu :haha: :haha: :haha: :spoko
roger - 2010-02-14, 20:26

Oj Fux ty pytasz o subiektywne odczucia właścicieli a te nigdy nie są obiektywne ... ;) i siła rzeczy nie będą ...zrobić zestawienia
1.korzystny kompromis cena-jakośc
2.najtańszy nowy - najdroższy
3.najczęściej kupowany
etc można ale takie o jakim myślisz ,że Hymer to mercedes ...a Hobby to volvo to taka troszkę logiczna paranoja .... bo jakie Hobby jaki Hymer, który mercedes czy volvo .... usiłujesz odpowiedzieć na pytanie "czym się różni wróbelek...." ;)
To takie równanie z dwoma niewiadomymi gdzie występują setki zmiennych .... ;)

Fux - 2010-02-14, 20:32

Ach.
Wstrzymuję myśli; ciułam budżet, potem zakupy... :niewiem

Dziabong - 2010-02-14, 20:44

KURCZAKI napisał/a:
Fux - a tak na serio to do czego Ci potrzebne takie zestawienia???? piszesz pracę magisterską czy coś podobnego ??? Przecież tak stawiane pytania to czysto akademicka rozprawka , sama dla siebie , mająca z życiem tyl wspólnego co prawie nic . No ciekawe po co to wszystko ? :spoko

Myślę, że on chce to wiedzieć, tak po prostu.

Fux - 2010-02-14, 20:47

Odpowiedź jest prosta.
Na autach troche sie znam i wiem czego po danej marce sie spodziewać...
Kampery i przyczepy to dla mnie kompletnie nowa dziedzina, stąd prośba o uświadomiemie mnie w tej materii.
Analogia do samochodow osobowych, SUV-ów jest chyba na miejscu. Jeżeli nie, to prosze o oświecenie.
Jeszcze raz powtorzę.
W tym roku chcemy pojechać z przyczepą, aby przede wszystkim dzieciaki zobaczyły, jak to jest być pod namiotem/przyczepą/na kampingu.
Mi i Żonie taka forma wypoczynku i aktywności marzy sie od dawna. Co innego pogodzenie pracy, kasy, czasu wolnego i innych takich...
Powoli przychodzi pora na realizację tego, czego chcemy.
Dzieciaki za lat parę juz nie będą (zapewne) chcialy z nami jeździć, lecz kto wie...

SlawekEwa - 2010-02-14, 21:04

Fux napisał/a:
Jeszcze raz powtorzę.
W tym roku chcemy pojechać z przyczepą,

To popytaj może na karawaning.pl :bigok tam znajdziesz więcej info na interesujacy Cię temat

pawel-m - 2010-02-14, 21:09

dzieciaki ,daj boze aby jezdzily z toba ja najdluzej,moja corka jest juz praktycznie dorosla ,miala teraz wybor,francja ze swoimi znajomymi,narty i te sprawy,lub turcja latem ze starymi -wybrala to drugie .super.
Kod:

Fux - 2010-02-14, 21:14

KURCZAKI napisał/a:
przejdz normalną drogę od cycepki do kampa i będziesz wiedział wszystko "za" i "przeciw" . To jest nie do opowiedzenia by nie pomijać czegoś tam bardzo ważnego...innego dla każdego człowieka .

Tak podświadomie to czuję.
Tylko jest aspekt emocjonalny, ktory rozgraniczam, od tego bardziej praktycznego...
Dlatego chyba zrobię tak, jak sugerujesz.
pawel-m napisał/a:
dzieciaki ,daj boze aby jezdzily z toba ja najdluzej

I na dzisiaj tak jest, z czego bardzo z Żoną sie cieszymy.
Usilowalismy ich wypchnąć z rowieśnikami na jakis obóz/wyjazd/etc.
oni ee. wolą z Rodzicami do Cro.
Chlopaki 12 i 17 lat.

janusz - 2010-02-15, 10:02

Fux napisał/a:
Na autach troche sie znam i wiem czego po danej marce sie spodziewać...

Znam człowieka który ma Hyundaia od nowości już pewnie z 15 lat i nie rozstaje się z nim bo jest niezawodny i niezniszczalny. A spodziewałbyś się takiego zachowania po skośnookim koreańczyku :-P

Fux - 2010-02-15, 11:25

janusz napisał/a:
spodziewałbyś się takiego zachowania po skośnookim koreańczyku

Po 15 letnim nie.
Po dzisiejszych tak.
Japończycy za mocno odpuścili, zwłaszcza Toyota, roziewając fabryki po całym Świecie w pogoni za plakietką najwiekszej firmy samochodowej...

roger - 2010-02-15, 11:33

Fux napisał/a:
roziewając fabryki po całym Świecie w pogoni za plakietką najwiekszej firmy samochodowej...

Tu przesłanki są raczej inne ... głównie obciążenia podatkowe związane z importem samochodów .... i ulgi związane z postawieniem nowej fabryki gdzieś w polu w specjalnej strefie ekonomicznej ... ;) . Japończycy sa mistrzami logistyki w swoich fabrykach , nie wiem czy wiecie ,że produkcja samochodów toczy się na bieżąco .... a fabryka nie ma magazynów części . Dostawy trafiają bezpośrednio na linie produkcyjne.

Fux - 2010-02-15, 11:37

Jeszcze zapytaj kierowców TIR-ów, ile musza odstać, czekając na rozładunek. Wolą przyjechać gruuuubo wcześniej, niz płacić horrendalne kary, gdyby linia stanęła.
roger - 2010-02-15, 12:21

Fux napisał/a:
Wolą przyjechać gruuuubo wcześniej, niz płacić horrendalne kary, gdyby linia stanęła.

Zawsze jest coś za coś ... ;) a kary sa takie bo zatrzymanie linii na godzinkę też kosztuje majatek ..... ;) samo zycie

pirat666 - 2010-02-15, 12:34

roger napisał/a:
fabryka nie ma magazynów części

Fabryka ma magazyn części tylko jest on ruchomy na TIRach właśnie :-P

pawel-m - 2010-02-15, 16:51

jak nie maja magazynow zawsze moga skorzystac z placu z niesprzedanemi samochodami i cos sobie wykrecic
roger - 2010-02-15, 21:09

pawel-m napisał/a:
zawsze moga skorzystac z placu z niesprzedanemi samochodami i cos sobie wykrecic

Takiej praktyki nie stosuje się od lat zarówno w fabrykach jak i na stokach importerów, dealerzy też mają zakaz takich "pożyczek" .... i uwierz mi kolego nie opłaca im się tego robić, bo tracą zbyt dużo ... ;) ....
Nowy samochód wydawany klientowi ma być nowy koniec kropka ..... wszelkie naprawy przedsprzedażne bo i takie są i nie możliwości aby ich nie było są wykonywane w oparciu o specjalne procedury rygorystycznie egzekwowane przez producenta.... ;)

Fux - 2010-02-15, 21:11

Taaa. Osobiscie sprawdzasz... ;)
roger - 2010-02-15, 21:13

tak kolego to też czasem robię .... ;)
Fux - 2010-02-15, 21:17

A z jaką marką masz do czynienia, bo ja przed zakupami jestem...
roger - 2010-02-15, 21:23

Ale czego kolego...?.... bo z tego co czytałem na karawaningu to raczej przyczepki .... ;) ...
A "mój" koncern tego nie produkuje ....są samochody, motory, skutery, rowery ....były helikoptery i parę innych wynalazków ale niestety przyczepek nie ..... :(

Fux - 2010-02-15, 21:24

Fiat/Iveco te klimaty?
pawel-m - 2010-02-15, 21:28

z ta pozyczka czesci to wcale nie blef,moj ojciec kilka lat temu odbieral od dilera szacownej szwedzkiej firmy nowe auto po wyjechaniu za plac moze 500 m,zepsul sie wiswietlacz info ,ojciec wiec wrocil ,pan diler wogole nie zaskoczony wlozyl drugi potem trzeci oba z nowego pudelka i oba zepsute,wkurzony podszedl do nowego auta jeszcze bez blach wyjal element ,wmontowal nam igrzecznie przeprosil ,auto marki s..b ,jezdzi do dzisiaj bez awarii.i kto zgadnie gdzie to bylo? .......w niemczech koledzy,i wcale nie w nrd
roger - 2010-02-15, 21:35

Fux-ie nie obraź się ale odnoszę wrażenie ,że ty sam nie wiesz czego szukasz.... a na to nie znajdziesz gotowej odpowiedzi .... nie można zjeść jabłka i mieć jabłka .... nie można kupić samochodu idealnego bo takiego nie ma ....nie ma idealnych przyczep i nie ma idealnych kamperów .... takich realnych ...bo istnieja oczywiście w naszych marzeniach ...
Mój idealny kamper byłby skrzyżowaniem Hymera, Hobby z lekka nutką Burstnera taki integral ale z niską alkową ... ;) a co do podwozia to troszkę fiata ....kawałek forda ....odrobinka peugeota i może klima z amerykańca ....hahahah ...tylko wiesz co cholera wie co by z tego wyszło ..;)

"gdyby wszystkie drzewa w jedno drzewo się zrosły....
gdyby wszystkie morza w jedno morze się zlały....
gdyby wszystkie topory w jeden topór złożyć.....
wziąć ten topór ...ściąć to drzewo.....
wrzucić do tego morza........
to byłby taki pluuusssskkkk ....... "

mondeo - 2010-02-17, 15:03

roger .chyba już produkują coś o czym piszesz :haha:

http://www.buerstner.com/...s/overview.html

petara :wyszczerzony: