|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna kwadratowa na dachu kampera.
MAWI - 2010-02-15, 20:21 Temat postu: Antena satelitarna kwadratowa na dachu kampera. Witam bardziej doświadczonych.Mam pytanie dotyczące anteny satelitarnej.Mam na dachu satelite kwadratowa.Widziałem na wielu waszych zdjęciach ,że macie takie na kamperach.Czy to działa i czy wielki z tym problem aby to ustawic ,jaki daje sygnał czy da sie z tego oglądać w jakich rejonach Polski.Czy lepsza okragła czy ta .ja mam taką ręcznie kręconą i podnoszoną z szafy.w domu mam kilka opłaconych dedoderów na tzw.karte chciałbym to wakacjie wykorzystać ale zawsze korzystałem z talerza a tu kwadrat.Pozdrawiam Wiesiek z Kutna
SlawekEwa - 2010-02-15, 20:24
W ilu tematach będziesz się jeszcze pytał?
waldi - 2010-02-15, 20:30
A to zle ze sie pyta
MAWI - 2010-02-15, 20:38
Bardzo przepraszam ,że Cię tak moje pytanie uraziło Panie Sławek Dehler,ale na to jest sposób.NIE CZYTAJ NIE ODPOWIADAJ.A TAK WOLI WYJASNIENIA .kto pyta nie błądzi.gDYBYM WIEDZIAŁ TO BYM NIE PYTAŁ.POZDRAWIAM WSZYSTKICH (TYCH NIEZADOWOLONYCH ,ŻE PYTAM TEŻ.
andreas p - 2010-02-15, 20:38
Po to jest te forum zeby sie pytac. Okragla czy kwadratowa nie gra zadnej roli obie odbieraja tak samo satelity Pozdrawiam
baja02 - 2010-02-15, 20:41
Odpowiedź godna WETERANA!
Jak widzę z awatarku MAWI44 jest poczatkującym forumowiczem i tyle samo czasu zajęło by skierowanie go do odpowiedniego działu "traktującego ten problem".
WINNICZKI - 2010-02-15, 20:45
Dziwię się naszemu weteranowi Kimtop jak widzi pytanie to po prostu podaje odpowiedni link. Dużo lepiej to wygląda
SlawekEwa - 2010-02-15, 20:49
Odpowiedziałem tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6409
i za chwilę to samo pytanie w innym temacie.
Dobrze byłoby poczytać odpowiedż na swoje pytanie
Andrzej 73 - 2010-02-15, 20:55
MAWI44 napisał/a: | czy wielki z tym problem aby to ustawic |
Proponuję żebyś kupił sobie miernik sygnału satelitarnego. Na pewno pomoże Ci w ustawianiu anteny satelitarnej.
Resztę info znajdziesz w linku poniżej.
http://www.camperteam.pl/...awianie+anteny.
MAWI - 2010-02-15, 21:12
BARDZO DZIEKUJĘ .ANDZRZEJOWI 73 NA SKIEROWANIE MNIE NA WŁAŚCIWE TORY (JUŻ WIEM WIECEJ A OTO MI DOKŁADNIE CHODZIŁO ),PRZY OKAZJI STAWIAM CI PIWO , A NEROWYM RADZE MELISĘ.
ARCADARKA - 2010-02-15, 21:16 Temat postu: ARCADARKA Niezastąpiony przy namierzaniu sygnału satelity. Pomaga w nakierowaniu czaszy anteny na satelitę za pomocą zmieniających się dźwięków i zwiększającego się świecenia diód LED. Łatwe nakierowanie i wyjustowanie czaszy za pomocą regulatora siły sygnału. Przystosowany do korzystania przy wszystkich antenach satelitarnych.
NIE MA LEPSZEGO
dotyczy anten manualnych
MAWI - 2010-02-15, 21:30
ARKADARKA GDZIE TO MOZNA KUPIĆ. ILE TO CACKO KOSZTUJE.WIESIEK
Zaradek - 2010-02-15, 21:33 Temat postu: Re: Antena satelitarna kwadratowa na dachu kampera.
MAWI44 napisał/a: | Mam pytanie dotyczące anteny satelitarnej. |
Z tego co zdążyłem poczytać w necie. Mamy dwa rodzaje anten tzw "kwadratowych produkowanych przez firmę KATHREIN. Pierwsza do odbioru sygnału analogowego ( BAS 50 ) oraz do sygnału cyfrowego (BAS 60 i jej odmiany 61 65 itd.)
Pierwsza z nich już nie jest produkowana, ze względu na to, że transmisja satelitarna analogowa jest praktycznie na wymarciu. Przez pewien okres były produkowane adaptery umożliwiające przy pomocy BAS 50 odbiór kanałów nadawanych cyfrowo. Obecnie również zaniechano ich produkcji ze względu na nikłe zainteresowanie.
Więc jeżeli Twoja antena to BAS 60 to śmiało możesz o niej podłączać swój cyfrowy tuner.
Odnośnie ustawienia anteny ustawia się ją tak jak zwykłą antenę paraboliczną. Czyli taką z umiejscowionym konwerterem centralnie.
Track222 - 2010-02-15, 21:34
MAWI44 napisał/a: | ARKADARKA GDZIE TO MOZNA KUPIĆ. ILE TO CACKO KOSZTUJE.WIESIEK |
Kolego zerknij http://www.allegro.pl/ite..._szu_17_01.html
WINNICZKI - 2010-02-15, 21:34
Allegro,koszt ok 30 zł.
Andrzej 73 - 2010-02-15, 21:35
Dzięki , dodatkowo proponuję doposażyć się w kompas.
Ja używam zwykłego plastikowego kompasa z linijką .
http://www.sport-shop.pl/...CFUMTzAodzC0_YA
ARCADARKA - 2010-02-15, 21:36
Witaj Wiesiu
dokładnie nie wiem ile kosztuje ale chyba cosik 80 zł , ale jest nie zastąpiony przy szukaniu sygnału ,zakłada się go między anteną , a resiverem , czyli dekoderem
ja korzystam tylko z jednego dostawcy ,ale w Polsce jest wiele sklepów ,gdzie można kupić urządzenia do komunikacji
centrum campingowe elcamp
ul. Zawiła 34
30-442 Kraków
e-mail: info@elcamp.pl
sklep@elcamp.pl
hymer-rent@elcamp.pl
tel: 12 - 276 90 06
12 - 270 82 04
fax: 12 - 276 90 05
MAWI - 2010-02-15, 21:50
DZIEKUJE SERDZECZNIE WSZYSTKIM , I WYBACZCIE MI BRAK DOŚWIADCZENIA ,ALE SIE POPRAWIE .JAK TO MÓWIA "MĄDRY KTO WIE" .DO ZOBACZENIA ,JAK SIE ZOBACZYMY ,TO I TAK NIE BĘDZIEMY OGLĄDALI TELEWIZJI,ALE NIECH GRA.POZDRAWIAM I DO ZOBACZENIA. : WIESIEK
ARCADARKA - 2010-02-15, 21:53
każdy z nas nie miał doświadczenia ,człek się całe życie uczy
pozdrawiam
TomekW - 2010-02-16, 09:33
MAWI44 napisał/a: | ... I WYBACZCIE MI BRAK DOŚWIADCZENIA |
MAWI44, tylko jedna drobna, techniczna uwaga: NIE KRZYCZ NA FORUM. Pisanie dużymi literami jest odbierane jako krzyk, poza tym bardzo źle się taki tekst czyta.
Pozdrawiam!
gino - 2010-02-16, 10:15
TomekW napisał/a: | MAWI44 napisał/a: | ... I WYBACZCIE MI BRAK DOŚWIADCZENIA |
MAWI44, tylko jedna drobna, techniczna uwaga: NIE KRZYCZ NA FORUM. Pisanie dużymi literami jest odbierane jako krzyk, poza tym bardzo źle się taki tekst czyta.
Pozdrawiam! |
o tak..zgadzam sie z Tomkiem..
staraj sie pisac malymi literkami
MAWI - 2010-02-16, 10:39
Dziękuję za cenne uwagi.Usprawiedliwić mnie może tylko to ,że o tym nie wiedziałem.Boje się tylko ,że jeszcze nie raz popełnie gafe,ale się ucze i będe się starał.Pozdrawiam i dzięki za uwagę.
Wracając do tematu anten. Zauwarzył ktoś ,że na wschodniej cześci naszego kraju aby ustawić satelitę (okrągła ,bo taką miałem)zajmowało mi wiecej czasu niz bliżej zachodnich granic,niewiem może to tylko moje stwierdzenie ,czy ktos podziela taką uwage ,czy to przypadek.Wiesiek
Wojtek ELCAMP - 2010-02-16, 11:33
Cytat: | acając do tematu anten. Zauwarzył ktoś ,że na wschodniej cześci naszego kraju aby ustawić satelitę (okrągła ,bo taką miałem)zajmowało mi wiecej czasu niz bliżej zachodnich granic,niewiem może to tylko moje stwierdzenie ,czy ktos podziela taką uwage ,czy to przypadek.Wiesiek |
Tak to prawda. Wynika to z położenia geograficznego Polski względem satelity.
My korzystamy głównie z Hotbirda oraz Astry a one są położone na południowy-zachód od nas.
Obszar zasięgu sygnału, tych satelit, dla anten "kwadratowych" - płaskich praktycznie kończy się na naszej wschodniej granicy (nawet trochę bliżej). Moc syganłu po stronie wschodniej jest o wiele gorsza. Jednak jeśli mamy antene paraboliczną 65 cm mamy zwiększony zasięg a jeśli posiadamy anetenę 85 cm to już nie będziemy mieć aż takich problemów ze złapaniem sygnału.
Polecam stronę www.lyngsat.com gdzie można znależć dokładne namiary na poszczególne progamy.
A tutaj link do footprintu (odcisk zasięgu na mapie) Hotbirda dla anten parabolicznych - ostrzegam, że hotbird troszkę zawyża swoje mozliwości. Astra podaje bardziej realnie.
http://www.lyngsat-maps.com/maps/hb6.html
Ps. 51 dBW mniej więcej odpowiada antenia płaskiej.
Cyryl - 2010-02-16, 16:30
chciałbym się zapytać: jeżeli mam samą antenę pewnie do tego trzeba by dodać jakiś tuner, jaki jest najlepszy?
JaWa - 2010-02-16, 18:17
Cyryl napisał/a: | trzeba by dodać jakiś tuner, jaki jest najlepszy? |
Ja bym pomyślał nad tym, DREAMBOX DM 8000 HD PVR. Jest całkiem, całkiem
papamila - 2010-02-16, 19:56
Cyryl napisał/a: | jeżeli mam samą antenę pewnie do tego trzeba by dodać jakiś tuner, jaki jest najlepszy? |
najpierw ustal czy antena cyfrowa czy analogowa (starsze modele)
do cyfrowych to wszystkie tunery pasują np polsat, n-ka, telewizja na kartę itd,
ze starszych to pewnie jakiś ferguson by musiał być
zwróć uwagę na zasilanie- najlepiej 12V bo inaczej to przetwornica
Zaradek - 2010-02-16, 21:56
JaWa napisał/a: | Cyryl napisał/a: | trzeba by dodać jakiś tuner, jaki jest najlepszy? |
Ja bym pomyślał nad tym, DREAMBOX DM 8000 HD PVR. Jest całkiem, całkiem |
Taaa szczególnie cena jest całkiem całkiem
adam180 - 2010-02-17, 14:31
A jaką antenę kupić do tunera Cyfry + ? Chodzi mi o taką automatyczną np. Oyster 85 . Jeśli taką to jaką wersje : Skew , DVB-T itd. Nie znam się na tym więc proszę o poradę .Może macie jakieś inne propozycje z innych firm Chcę aby miała czaszę ok.85 cm.
papamila - 2010-02-17, 21:51
adam180 napisał/a: | Chodzi mi o taką automatyczną np. Oyster 85 |
tu masz co prawda 65
http://sklep.kempingowe.p...ASY_65-323.html
adam180 - 2010-02-18, 16:08
Ok tylko nie jest na stanie,ogólnie nie mogłem znaleźć tego modelu w Niemczech. A jeszcze wracając do Oystera ,to czym się różni wersja digital od vision?Bo jedyną różnicę jaką widzę to cena
papamila - 2010-02-18, 22:27
adam180 napisał/a: | Ok tylko nie jest na stanie |
pół roku temu Kimtop nabył takową 65-kę
zapytaj go jak się sprawuje
Ja osobiście mam camosa 1300p
.........i mam małe zastrzezenia
tyle że mnie moje "ale" zrekompensowała mi promocyjna cena ustrojstwa
kimtop - 2010-02-19, 12:35
papamila napisał/a: | pół roku temu Kimtop nabył takową 65-kę |
A mam taką ,mam.
Kupiłem ją dzięki Papamli za śmieszne pieniądze.
Po zamontowaniu nie zadziałała.Poszła do producenta i już działa bezproblemowo (odpukać)
Nawet wczoraj ,po zejściu śniegu z kampera,uruchomilem ją i ustawiła się błyskawicznie.
adam180 - 2010-02-19, 22:22
A jak duża jest różnica między tą a 85? Gdzie te teleco są na stanie ?
Na razie mi się nie spieszy.Dopiero za tydzień sprawa z kamperkiem nabierze obrotów .Czy opłaca się sprowadzać z Niemiec? Jak z gwarancją?
Przepraszam za masę pytań ale w temacie Sat nie mam rozeznania.
Jedyne spotkanie z antenami to w wynajmowanym kamperze kiedy to właziłem na dach aby to ustrojstwo ustawić .
ARCADARKA - 2010-02-19, 22:56 Temat postu: ARCADAKA najpierw musisz zobaczyć dach w kamperze, relingi, okna dachowe, klimy, boksy na rupiecie 65 ma promień 130, a 85 170 z oczkiem podczerwieni, jest to bardzo istotne w doborze talerza , jeśli będziesz się włóczył po zachodniej Europie polecam 85 pełen automat cena o wiele lepsza od 65 Teleco i to nie jest reklama tylko pomoc rodzinna
pozdrawiam
papamila - 2010-02-20, 10:28
ARCADARKA napisał/a: | po zachodniej Europie polecam 85 pełen automat cena o wiele lepsza od 65 Teleco |
Darek
wyklaruj mi to,
bo do tej pory myslałem że duże talerze to na wschód i na północ potrzebne
a w katalogu 85 była droższa niż 65 ( chyba że wyprzedaż modelu)
koko - 2010-02-20, 12:02
Mam 65 Oystera ale żałuje że nie 85
85 jest bardziej tolerancyjna na pogodę gałazki szybciej się ustawia a różnica w cenie żadna mam typ taki który nie ma własnego tunera i to uważam za plus zabieram tuner
jakikolwiek z domu i O.K. 65 też nie stwarza problemu
ARCADARKA - 2010-02-20, 15:33
papamila napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | po zachodniej Europie polecam 85 pełen automat cena o wiele lepsza od 65 Teleco |
Darek
wyklaruj mi to,
bo do tej pory myslałem że duże talerze to na wschód i na północ potrzebne
a w katalogu 85 była droższa niż 65 ( chyba że wyprzedaż modelu) |
mam super dostawcę reszta na pw bez reklamy, ale producent anten wypuścił super talerz z internetem ,abonament roczny chiba cosik około 25 euro talerz 85 pełen automat
JaWa - 2010-02-20, 16:27
ARCADARKA napisał/a: | abonament roczny chiba cosik około 25 euro talerz 85 pełen automat |
Może za 20 lat. Na dziś najwolniejszy, dwukierunkowy, miesięcznie to jakieś 430 €.
adam180 - 2010-02-20, 17:40
Tyle że maksymalna prędkość to bodajże 1Mb/s (wydaje mi się że to ten model) co nie wydaje się dzisiaj dużo (w domu mam 6).
Napewno tańszą alternatywą byłaby antena dookólna .
Stajesz pod centrum handlowym i sprawdzasz newsy.
Z tą anteną sat to raczej wezmę Oystera 85 ,tylko którą wersję : Digital czy Vision ?
Ta pierwsza jest trochę droższa jak tak patrzę na ebayu.
MirekM - 2010-02-20, 19:33
A ja z kolei jak tak sobie wyjdę sobie w ciepły, letni wieczorek z kamperka na zewnątrz, rozłożę i uniosę ręce nieco do góry, spojrzę na czyste, rozgwieżdżone niebo gdzieś nad równikiem, to bez żadnej anteny czuję się jak w CYFRZE+, POLSACIE i N razem wziętych. I od tego EPG to tylko łeb kwadratowy, jak w temacie.
adam180 - 2010-02-20, 23:06
No tak drogi MirkuM ,ale jak Cię walnie taki meteor z rozgwieżdżonego nieba to na twoim miejscu wolałbym to wcześniej wiedzieć .
JaWa - 2010-02-21, 10:40
MirekM napisał/a: | A ja z kolei jak tak sobie wyjdę sobie w ciepły, letni wieczorek z kamperka na zewnątrz, rozłożę i uniosę ręce nieco do góry, spojrzę na czyste, rozgwieżdżone niebo gdzieś nad równikiem, to bez żadnej anteny czuję się jak w CYFRZE+, POLSACIE i N razem wziętych. I od tego EPG to tylko łeb kwadratowy, jak w temacie. |
Mirku !! To zupełnie tak jak ja. Przyznam się co prawda, że mam antenę satelitarną, ale nie mam tunera i telewizora, mam urlop od "mord tych moich.."
kimtop - 2010-02-21, 11:34
adam180 napisał/a: | ale jak Cię RĄBNIE taki meteor z rozgwieżdżonego nieba to na twoim miejscu wolałbym to wcześniej wiedzieć . |
A po co
adam180 - 2010-02-21, 15:11
Jeszcze inny temat. Jakie macie telewizory? Nie wiem czy opłaca się kupować takiego z wbudowanym DVD (cena ok.600zł).Może coś polecicie?
papamila - 2010-02-21, 17:21
adam180 napisał/a: | czy opłaca się kupować takiego z wbudowanym DVD (cena ok.600zł) |
mam/miałem takich kilka 15"- sprawują się świetnie.
W PL wystarczy antena typu korona (~80zł) a za granicami odtwarzacz DVD na deszczowe dni.
OMEGA - 2010-02-21, 18:52
papamila napisał/a: | za granicami odtwarzacz DVD na deszczowe dni. |
a gdzie " M jak miłość" ulubiony serial mojej ślubnej , a moja polityka ???
= musi być antena sat.
janusz - 2010-02-21, 19:45
OMEGA napisał/a: | M jak miłość | czy Moda na sukces?
OMEGA - 2010-02-21, 20:48
janusz napisał/a: | czy Moda na sukces? |
Wierz - kobiety chodzą swoimi drogami , zresztą my też - niema co ukrywać
szczególnie jak się ma już ...... lat. Każdy z nas ma już swoje upodobania .
koko - 2010-02-21, 23:28
Większość Amerykanów ma 2 telewizory np 26 cali i 17 w sypialni
adam180 - 2010-02-27, 14:34
Jeszcze jedno : wraz z nowym kamperem
dostałem od właściciela niezamontowaną antene Caro Digital i tu
nachodzi mnie jedno pytanie - Czy sygnał z niej będzie wystarczający
czy może sprzedać tą i dorzucić kasę na Oystera?Patrząc na mapkę sygnałów nie jestem pewien.
Aha , miałem farta bo gość zamiast jednego dał mi dwa odbiorniki .
Co do kamperka to jutro go przedstawię bo będę go miał na miejscu
EwaMarek - 2010-11-14, 21:13
problem z kanałami telewizji na kartę
kupiłem kampera 2007/2008r z zestawem Caro Digital
niestety nie odbiera wszystkich kanałów
czy może ktoś miał taki problem?
jak sobie z tym poradzić?
kimtop - 2010-11-14, 21:22
Miałem ten sam problem u moich rodziców.Nie odbierało m.innymi jedynki i dwójki.
Winne było złe ustawienie anteny.Po dokładnym ustawieniu anteny chodzą wszystkie kanały.
Co ciekawe dekoder cyfry i polsatu działały bez problemu.
EwaMarek - 2010-11-14, 21:47
http://elcamp.movera.com/...d9e75118a571053
to jest taka antena z tym urządzeniem
tam chyba się nie da nic podłączyć
ja wkładam kartę z czipem, włączam i antena sama się ustawia,
potem przełączam na polski kanał i mam hotbirda
tylko jest dziwne bo część kanałów jest a cześci nie ma, wg pomocy technicznej "telewizji na karte" to powinna być pełna lista
kimtop - 2010-11-14, 22:00
Odnoszę wrażenie,że TNK potrzebuje lepszego sygnału.
Podłącz dekoder TNK do innej anteny .
EwaMarek - 2010-11-14, 22:21
te kanały działają
1 tvp1
2 tvp2
3 tvpuls
4
5 tvp polonia
6 tvn
7 tvn24
8 tvn meteo
9 tvn7
11
12
13 4fun
14 mango
15 tvp kultura
16 tvp info
17
24 tv biznes
45 vava
reszty polskich kanałów nie ma,
część się wyświetla na liście ale nie ma obrazu jakby zakodoway ale przecież jest zapłacone i cześć kodowanych widać
EwaMarek - 2010-11-15, 09:09
tego nie rozumiem
antena po włączeniu ustawia się na astre na jakiś niemiecki program
doczytałem w opisie nowej takiej anteny że ona tak jest zaprogramowana,
po przełączeniu kanału na jakiś polski to sama obraca się na hobirda i już tam ma kanały , niestety tylko te co wypisałem
roger - 2010-11-15, 09:32
Popatrz z którego transpondera ma sygnał to można zmienić w ustawieniach ..... Przy mniejszych czaszach poziom i jakość sygnału jest na tyle słaba ze czasem trzeba pokombinować ręcznie z ustawieniami ..... i powinno załapać .... na HotBirdzie działa kilka transponderów .....
papamila - 2010-11-15, 09:34
z tego wynika że to kwestia zaprogramowania pozostałych kanałów
chociaż czasem,- zwykle przy bardzo pochmurnym niebie
też nie mam wszystkich kanałów
EwaMarek - 2010-11-15, 10:02
znalazłem coś takiego
http://telewizjanakarte.p...lad_kanalow.pdf
o to chodzi? gdzie t o wpisać???
roger - 2010-11-15, 10:08
Zmień w ustawieniach tunera transponder na 11508V lub 11785H i przeskanuj ręcznie programy jeśli antena ustawia się prawidłowo powinieneś złapać wszystko na którymś z tych dwóch.
EwaMarek - 2010-11-15, 10:16
ta automatyczna satelita do grobu mnie wpędzi
w poprzednich starych kamperach nie miałem takiego cuda i człowiek żył spokojnie
popytałem na stronach firm - dostałem taką odpowiedź
"""Niestety nie posiadamy żadnych informacji dotyczących dekodera w zestawie , który Pan posiada.Najprawdopodobniej nie posiada on wgranego systemu kodowania conax,dlatego są problemy z kartą tnk.Sugerujemy zakup odbiornika przystosowanego do współpracy z tnk.
----- Original Message -----
--------------------------------------------------------------------------------
tresc_: Antena - zestaw satelitarny CARO DIGITAL firmy Oyster kupiłem kampera z taką anteną z 2007/2008r nie mam żadnych dokumentów włożyłem kartę (telewizja na kartę) i nie odbiera wszystkich kanałów proszę o info co mam zrobić, czy można wgrać nowe oprogramowanie lub jak ręcznie zaprogramować stację. Marek Sosnowski ""
Andrzej 73 - 2010-11-15, 10:37
Tak myślę ...może założymy w CT fanklub miłośników i posiadaczy marki CHAUSSON
Andrzej 73 - 2010-11-15, 10:42
Przepraszam , że nie w temacie , ale cosik mie tak naszło.
EwaMarek - 2010-11-15, 11:38
wieczorkiem się pobawię z tymi ustawieniami
zaraz klub - ja stałem się użytkownikiem chaussona z powodu układu wnętrza i ceny :-)
lepiej założyć oddzielną grupę dla opisywania problemów z samochodami tej marki. porównując z Bursnerem, to trochę wynalazki ale w prosty sposób zastosowane
Andrzej 73 - 2010-11-15, 13:03
EwaMarek napisał/a: | to trochę wynalazki ale w prosty sposób zastosowane |
Ok, może to nie najwyższa półka , ale niema tragedii .... szafki od ścian nie odpadają
kaimar - 2010-11-15, 13:12
A czy ktoś z was reguluje skos konwertera?
EwaMarek - 2010-11-15, 13:14
mieliśmy 2 wyjazdy wekendowe i autko mi się podoba.
mam jedynie porównanie do moich starych bursnerów i kamperów oglądanych u handlarzy i na targach
faktem jest jedno - czym nowsza zabudowa tym mniej trwała.
Podoba mi się prostota zastosowania elementów zabudowy.
trochą trzeba poprawić fabrykę ale jest ok
Mankament - ogrzewanie webasto !!!!
Zaradek - 2010-11-15, 17:57
możliwe że masz starą listę kanałów. Spróbuj przeszukać transponder 11508 V SR 27500 FEC 5/6 (ten paramter się zmienił) lub ustawić na auto. Jaki posiadasz tuner do tej TNK ?
EwaMarek - 2010-11-15, 21:47
no nareszcie działa
dzięki za rady pomogły mi domyśleć sie gdzie wejść w menu i co poprzestawiać
dla potomnych
oprogramowanie jest w j polskim i łatwo je przyswoić, trzeba tylko było troche pomyśleć.
ręcznie mimo wpisywania parametrów zadanych nic nie pomagało.
cały czas była główna lista której nic nie mogłem zmienić.
załączałem wyszukiwanie ale nie szukał wszystkiego, okazało się że musze OK potwierdzić żeby przeleciał wszytkie transpordery a było tego sporo, następnie musiałem z bocznej listy dodawać a raczej podmieniać kanaly niepotrzebne na te co mnie interesowały.
czemu tak nie wiem... ale działa
martwi mnie tylko zasięg tej anteny - wieczór pochmurny jak teraz jest ledwie 50% i niektóre kanały się tną. czasami musze specjalnie przestawić antene na astre żeby potem wróciła na hotbirda wtedy lepiej łapie
zauważyłem też że kamper musi stać dalej od WSZYSTKIEGO wtedy jest lepszy zasięg
dzięki za pomoc
a link do instrukcji
http://www.ten-haaft.de/downloads/GB_auswahl.php
EwaMarek - 2010-11-15, 21:50
a problem był z tym zestawem
http://www.ten-haaft.de/e/produkte_caro.html
EwaMarek - 2010-11-21, 21:31
no i problem z tym zestawe mam nadal
przy niebie zachmurzonym i jescze padającym deszczy nie ma szans na oglądanie czegokolwiek
neptyk - 2010-11-23, 23:57
Przepraszam, ze tak troche nie w temacie, ale tez nabylismy Challengerka (siostrzany, wrecz identyczny samochod jak Chausson, troche inne naklejki, ale auta z jednej tasmy, np. Twoj Flash nazywa sie tu Challenger 43)...
Dostane naszego w lapy dopiero za jakies 6 tygodni no i po prostu nie mozemy sie juz doczekac...i oczywiscie pozeramy kazdy skrawek informacji na temat tej firmy (koncern Trigano) i ich produktow
I tak mnie zaciekawily Twoje - EwaMarek - opinie z praktycznej strony. Cos nie tak z Twoim Webasto??? Czemu niedobre??? Buda nietrwala, meble skrzypia, cos sie dzieje??? Cos bys zmienil??? Cos musiales naprawiac???
Koniecznie napisz cos wiecej bo mi tu Monia z rozterki (za)oszaleje
Ze swojej strony dodam, ze marki te ciesza sie w gestapolandzie dosc dobra opinia. Jesli chodzi o nowsze modele to ogolnie narzeka sie tu na nieizolowany i niewygluszony zintegrowany stopien do budy. Podobno podczas jazdy w deszczu jest dosc glosno, jak woda z kola w niego trafia no i zimno od niego ciagnie - niektorzy obudowuja i izoluja go dodatkowo albo po prostu oklejaja extreme-isolatorem. Aha - jeszcze jedno: firma nie oferuje izolowanych i ogrzewanych zbiornikow na szara wode, trzeba izolowac i montowac ogrzewanie od producentow tzw. Zubehöru (Reimo, Frankana, Fritz Berger itp.)
PS. Sadze, ze pomysl z zalozeniem jakiegos threadu dla posiadaczy Szoszonow/Czelendzerow nie jest zly, zawsze mozna by sie powymieniac w obrebie jednej marki na uwagi i doswiadczenia...
pzdr
neptyk
EwaMarek - 2010-11-24, 19:27
narazie jest ok
http://www.camperteam.pl/...p=191728#191728
odpowiem w tym temacie
EwaMarek - 2011-02-13, 10:56
pomocy
ostatnie ustawienia w zeszłym roku były ok
w tym roku ,wczoraj pierwszy wyjazd i co - LIPA- nic nie znalazł nawet niemieckich stacji.
antena kręci sięw kółko i szuuuuuuuuuuuuuuuuka .....
miałew rozłączone zasilanie - możliwe że zgubił ustawienia? czy coś się popsuło???
na początku myślałem że chmury ale dzisiaj jest piękne niebo i nic nie znajduje
koko - 2011-02-14, 17:03
Ja mam instrukcje po polsku mogę przesłać faxem pod warunkiem że ktoś przekaże ją w sieć na forum dla wszystkich ja zapłaciłem w Elcampie 100 i mam legalne prawa mogę z nią robić co chcę
EwaMarek - 2011-06-01, 22:19
instrukcje ok koko nie mogę załadować na forum ale jak ktoś potrzebuje to mogę wysłać skan
niestety nie wiele mi ta instrukcja pomogła
główną wadą tej anteny jest poprostu za mały talez na nasz region...
EwaMarek - 2011-10-20, 08:21
po wielu próbach się poddałem i wysłałem tuner do elcampu - teraz jest lepiej
ale jednak za mały talerz nie pozwala na dobry odbiór w gorszych warunkach...
koko - 2011-10-20, 10:09
Jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma.
P.S. ile cię skasował elkamp jak nie chcesz ogólnie przyślij na PW
EwaMarek - 2011-10-20, 10:32
100zł
tylko nie pamiętam czy z przesyłką ...
EwaMarek - 2013-04-17, 17:30
obudzę trochę temat
w zeszłym roku sat działał ok ale w tym mam problem - może ktoś sie z tym spotkał...
wykupiłem ponownie abonament telewizji na kartę
i dzieje się coś dziwnego - niby znajduje kanał ale wyskakuje jakieś - c2 no acces
i nie mozna oglądać ale ciekawe jest że jak zostawie na tym kanale to po jakimś czasie nawet kilka minut kanał się aktywuje i jest ok
tak sobie myśle że może to wina karty albo adaperta pcmcia???
|
|