Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Tom Tom

andreas p - 2010-02-28, 11:28
Temat postu: Tom Tom
Witam mam pytanko .Ma ktos moze mape Europy Wschodniej do Tom Toma 720 G na SD karcie. Pozdrawiam
JaWa - 2010-02-28, 13:04

andreas p napisał/a:
Ma ktos moze mape Europy Wschodniej

Co rozumiesz przez Europę wschodnią ?

roger - 2010-02-28, 13:14

tu masz link ...

http://gram24.pl/f407/tom...0-a-202914.html

Tu bardziej legalną alternatywę... :

http://www.allegro.pl/ite...izacja_map.html

PS
Nie muszę pisać o tym co to za mapy .... każdy decyduje sam...

Witold Cherubin - 2010-02-28, 13:19

Mam mapę Europy Wschodniej i Zachodniej na karcie SD (2 GB) do Tom Tom One. Mam też oryginalne karty SD dostarczone przez Tom Tom z mapą Europy Wschodniej (na karcie jest nadruk Eastern Europe) oraz Polski, Czech, Słowacji i Węgier (na karcie jest nadruk PL,CZ,SK,H). Chyba nie ma różnicy między kartami SD ? Nie wiem tylko jak mógłbym Ci je skopiować. :?: :!: :(
Pozdrawiam :spoko

JaWa - 2010-02-28, 13:38

Witold Cherubin napisał/a:
(na karcie jest nadruk Eastern Europe)

To eastern europe jakie kraje obejmuje ? ( w TomTomie )

roger - 2010-02-28, 13:52

JaWa napisał/a:
To eastern europe jakie kraje obejmuje ? ( w TomTomie )

Oj chyba się koledze pomyliło i nadruk który ma na karcie to"
Tomtom Western and Central Europe .... ;)
A jedną z części tego pakietu jest: Central and Eastern Europe np.v810.1887

roger - 2010-02-28, 14:04

Nie to jednak ja się pomyliłem robią więcej tych zestawów map i jest faktycznie wschodnia .... upsss
Tu sa różne zestawy :
http://www.swistak.pl/a59...rope-8-40.html#

Jary70 - 2010-02-28, 15:40

Mam mapę Europy Wschodniej i Zachodniej na karcie SD (2 GB) do Tom Tom One

Poszukuję takich map do takiego tomtoma czy jest możliwość pozyskania tych map niekoniecznie drogą zakupu w Tomtom :klnie: zaoszczędzone środki mógłbym przelać przy :pifko najbiższym spotkaniu :lol:

tomo - 2010-02-28, 15:49

Jary
czy Ty sobie zdajesz sprawę z tego, że piszesz na for :shock: um publicznym? :shock: :shock: :shock: :shock:

Andrzej 73 - 2010-02-28, 16:27

tomo napisał/a:
zy Ty sobie zdajesz sprawę z tego, że piszesz na for :shock: um publicznym? :shock: :shock: :shock: :shock:

Za pisanie nic nie grozi , ale za zastosowanie i owszem , oczywiście jak zostanie złapany na użytkowaniu.

Więc piszmy do woli. :wyszczerzony:

:spoko

roger - 2010-02-28, 16:30

Andrzej 73 napisał/a:
Poszukuję takich map do takiego tomtoma "xxxxxxxxxxxxxxx"

Google jest cierpliwe ... ;) napisz czego szukasz dopisz torrent ..... albo rapidshare i masz odpowiedz

Witold Cherubin - 2010-02-28, 17:29

Sprawdziłem, mapa Tom Tom Eastern Europe obejmuje Polskę, Czechy, Słowację i Węgry. Mapa Tom Tom Western and Central Europe obejmuje to co Eastern Europe tzn. PL, CZ, SK i H, a także kraje Europy Zachodniej, Północnej i Wschodniej: Albanię, Andorre, Austrię, Belgię, Białoruś, Bośnię i Hercegowinę, Bułgarię, Chorwację, Czarnogórę, Danię, Estonię, Finlandię, Francję, Gibraltar, Hiszpanię, Holandię, Irlandię, Lichtenstein, Litwę, Łotwę, Luksemburg, Macedonię, Maltę, Mołdawię, Monaco, Niemcy, Norwegię, Portugalię, Rosję, Rumunię, San Marino, Serbię, Słowenię, Szwajcarię, Szwecję, Ukrainę, Watykan i Wlk. Brytanię (Zjednoczone Królestwo). Stopień szczegółowości map dla poszczególnych krajów jest różny, ale dla moich potrzeb turystycznych dotychczas był wystarczający. Jeździłem z tą mapą po Danii, Finlandii, Szwecji, Norwegii, Bośni i Hercegowinie, Słowenii, Chorwacji, Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji i Węgrzech, nie mówiąc o Polsce. Nigdzie nie miałem kłopotów, a nawet kiedyś wyprowadził mnie Tom Tom przez wiejskie dróżki na drogę główną, która była remontowana, a objazd bezdrożami był długi i koszmarny. Od tej pory nabrałem zaufania do tej firmy i jej map.

Jary70 - 2010-02-28, 22:31

tomo napisał/a:
Jary
czy Ty sobie zdajesz sprawę z tego, że piszesz na for um publicznym?

Tomo nie ma sprawy masz rację, pozbyłerm się bezurzytecznej nawigacji na popołudniowym spacerku, rybki będą teraz mądrzejsze, wracam do map i odkurzyłem globus :(

paf - 2010-02-28, 22:36

Andrzej 73 napisał/a:
Za pisanie nic nie grozi , ale za zastosowanie i owszem , oczywiście jak zostanie złapany na użytkowaniu.

Więc piszmy do woli. :wyszczerzony:

grozi nie grozi - niezależnie od tego co kto robi na własnym komputerze czy PDA powstrzymajmy się od wskazówek do tego jak co szukac na rapidshare czy torrentach - bardzo bym o to prosił - jeżeli ktoś chce iść z pomocą proszę bardzo na PW albo na forach tym się zajmujących - a są takie nawet dość popularne

trzymajmy proszę poziom :)

dzieki
Jary70 napisał/a:
Poszukuję takich map do takiego tomtoma czy jest możliwość pozyskania tych map niekoniecznie drogą zakupu w Tomtom :klnie: zaoszczędzone środki mógłbym przelać przy :pifko najbiższym spotkaniu :lol:
Cytat:
Jary
czy Ty sobie zdajesz sprawę z tego, że piszesz na for :shock: um publicznym? :shock: :shock: :shock: :shock:

no właśnie :zolta:

Jary70 - 2010-03-02, 20:29

Za zamieszanie przepraszam i jeżeli jest to możliwę to proszę o usunięcie postów związanych z moją niefortunna wypowiedzią.
darek 61 - 2011-06-21, 10:25

Gdzie szukać aktualizacji do TOM TOMA.Planuje wyjazd do Bułgarii, moja nawigacja ma pięć lat.Może bardziej by się opłacało kupić najtańszą nową nawigacje z aktualnym programem.
artanek - 2011-06-21, 14:37

Jary70 napisał/a:
Mam mapę Europy Wschodniej i Zachodniej na karcie SD (2 GB) do Tom Tom One

Jest jeszcze jedna sprawa o której sie mało pisze ?To to że w niektórych krajach sprawdzaja nawigacje i programy w jakiej sie w niej znajduja .To w ramach zwalczania piractwa.Znam jednego kierowce tira który z tego tytułu ma sprawe przed sadem w Austri .
Witold Cherubin - 2011-06-21, 19:55

darek krupa napisał/a:
Gdzie szukać aktualizacji do TOM TOMA.Planuje wyjazd do Bułgarii, moja nawigacja ma pięć lat.Może bardziej by się opłacało kupić najtańszą nową nawigacje z aktualnym programem.

Jeśli masz Tom Toma, to możesz na swoim komputerze uruchomić stronę Tom Tom Home. jak ją zainstalujesz to po podłączeniu urządzenia Tom Tom do komputera (przez USB) będziesz mógł aktualizować swoje mapy, ale tylko legalnie kupione od firmy Tom Tom. :szeroki_usmiech
Ja staram sie co miesiąc aktualizować swoje mapy. :mrgreen:
Ponadto w programie Tom Tom Home jest informacja, że za ok. 10 Euro kwartalnie można wykupić opcję wymiany zdezaktualizowanych map, ale ja z tego nie korzystam, bo mapy aktualizuję na bieżąco. :-P
Ponadto Tom Tom jest tak sprytnie zaprogramowany, że mapy (zapisane na karcie pamięci) są przypisane do danego urządzenia i nie mogą być wykorzystana w innym urządzeniu. Przekonaliśmy się o tym z naszym kolegą z CT, któremu oddałem niepotrzebne mi karty pamięci, Niestety nie mógł ich wykorzystać, bo w jego urządzeniu nie można ich było uruchomić. :(
Być może są jakieś sposoby na ominięcie zabezpieczeń stosowanych przez firmę Tom Tom, ale ja osobiście nie jestem zwolennikiem tego rodzaju działań. :)

dobek44 - 2011-06-21, 22:56

Tylko przez stronę, ale warto. Mapa Europa zach i środk. to 99% tej Europy.
krzysztofCz - 2011-06-22, 17:02

Ja również wykupiłem aktualizację i po problemie. Codziennie podłączam do laptopa i wtedy pobiera bezpłatnie pozycje satelitów oraz poprawki wprowadzane przez użytkowników. Co parę miesięcy dostaję aktualizację map (za opłaconą aktualizację). To wszystko jest na stronie Tomtoma oraz po podłączeniu do laptopa po otwarciu programu. Wykupione poprawki są użyteczne tylko dla danego urządzenia.
artanek - 2011-06-22, 17:14

Ja również w Navigonie mam wszystkie poprawki na bieżaco wprowadzane i nie narzekam .Mam badziejstwo zarejestrowane z homogalizacją i mam spokój.Raz mi francuzka policja sprawdzała program I WYSZŁO NA SPOKO .Puscił do mnie francuz oczko i kazał jechac a strach sie najadłem bo nie wiedziałem o co mu idzie.
darek 61 - 2011-06-23, 12:37

krzysztofCz, A ile to kosztuje
krzysztofCz - 2011-06-23, 18:13

darek krupa napisał/a:
krzysztofCz, A ile to kosztuje

TUTAJ Oczywiście musisz mieć TomTom-a. Dokładnie poczytasz na ich stronce.