| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Numer VIN
MILUŚ - 2010-03-12, 22:57 Temat postu: Numer VIN Witam
Chciałbym sprawdzić historię swojego camperka po numerze VIN - jak to zrobić ?
Słyszałem ,że są strony internetowe gdzie można to sprawdzić ?
Byłbym dżwięczny za pomoc
PZDR> MILUŚ
MILUŚ - 2010-03-12, 23:14
co to ma wspólnego z moim pytaniem
roger - 2010-03-12, 23:21
Miluś niestety Twój VIN jest za stary ... ... wtedy "rozliczenia gwarancyjne" ( bo tylko takie można sprawdzić) odbywały się nieco inaczej więc historia nie jest dostępna w sposób prosty nawet w fiacie nic na temat Twojego samochodu ci nie powiedzą poza najprostszymi podstawowymi informacjami typu kto (jaki dealer) komu sprzedał i kiedy ....
PS
a te strony o których myślisz rozkodują ewentualnie VIN ...lub dobiorą części .... -EPER ...
MILUŚ - 2010-03-12, 23:23
Serdeczne dzięki za info
roger - 2010-03-12, 23:29
No niestety
tu masz link do ePer-a chodzi pierwszy sznurek rosyjski to nie najnowsza wersja ale swój powinieneś znaleźć ...
http://www.paliosienaalbe...&id=81&Itemid=1
gino - 2010-03-13, 05:56
strona..o ktorej byc moze mylisz, jest dostepna dla autek ze Szwecji..
wpisujesz nr. rejestracyjny..i znasz cala historie auteczka..
kiedy mial przeglad, czy byl serwisowany..czy mial wypadki itp..itd...
czy inne kraje cos takiego stosuja/nie wiem...
https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx
zreszta..czesto sobie sprawdzam..tak dla jaj..autka z allegro,sprowadzone ze Szwecji...
jak wyjezdzaly..mialy po 300.000km przebiegu...a u nas....120....150...
oczywisicie..juz nie wszytskie..bo handlarze..tez poznali ta strone..wiec..wola nie ryzykowac..
marzena - 2010-03-13, 10:56
Czyli na podstawie VINu , mowa np. a aucie 4 letnim, mozemy sie dowiedziec w serwisie Fiata o wszystkich naprawach i o wlascicielu ale tylko w czasookresie gdy bylo auto objete gwarancją? Jezeli po gwarancji zostal sprzedany kolejnemu wlascicielowi to bedzie to ujawnione czy nie?
roger - 2010-03-13, 11:01
| marzena napisał/a: | | Jezeli po gwarancji zostal sprzedany kolejnemu wlascicielowi to bedzie to ujawnione czy nie? |
Żaden właściciel nie ma obowiązku wykonywania napraw w serwisach autroryzowanych i siła rzeczy jesli naprawia samochód poza siecią ASO takie naprawy nie są nigdzie uwidocznione ... to samo tyczy napraw płatnych do takich ma dostep stacja wykonujaca albo poprzedni właściciel przekaże ci fakturki .... Pół biedy z naprawami mechanicznymi tu większym problemem są szkody komunikacyjne naprawiane w "stodołach" i Bóg wie jakich częściach często ze szrotu bo taniej ....
marzena - 2010-03-13, 11:26
Rozumiem, czyli wszystko co w ASO to jest wklepane w system komputerowy.
A jak u Niemcow sprawdzic, czy np. licznik kilometrow nie byl cofany?Nie jest to zaden problem na stacji diagnostycznej w Niemczech?
roger - 2010-03-13, 11:46
| marzena napisał/a: | | czy np. licznik kilometrow nie byl cofany? |
Marzenko ale jakie ty masz Ducato ...? raz piszesz o 4 latku ....a w avatarze masz '90 to dwa różne samochody.
Jeśli chodzi o licznik to jak ktoś to zrobił z głową to marna szansa dojść jaki był prawdziwy przebieg musisz zdać się na doświadczenie mechanika który określi "organoleptycznie" stopień zużycia konkretnych elementów samochodu i powie ci czy jest on prawdopodony w funkcji przebiegu deklarowanego.
Liczniki mechaniczne żaden problem cofnąć ..... elektroniczne też , czasem info o przebiegu przechowuje kilka kalkulatorów .... to troszkę więcej roboty ale fachowcy zmieniają je wszędzie .... (w stajni fiata był problem z jednym jedynym pojazdem który miał w sobie wredną "kość" motorolli i trzeba było ja wymieniać więc operacja była zbyt kosztowna- model sobie daruję )
Istnieje coś takiego jak dziennik defektów w nowych samochodach rejestrowany w BSI i ECM ...gdzie można prześledzić przy jakim przebiegu i kiedy wystąpił jakiś defekt ale to też żadna gwarancja bo "inteligentny picer" po prostu je zresetuje ....
marzena - 2010-03-13, 12:07
Mam 90 r. a pytam sie o 4 latka ))
roger - 2010-03-13, 12:21
| marzena napisał/a: | Mam 90 r. a pytam sie o 4 latka )) |
I znowu nie odpowiedziałaś w 2006 roku weszło Ducato III więc możemy mówić o Ducato IIFL lub III ... .... tak czy inaczej w poprzednim poście ująłem wszystkie możliwości ...;)
PS
Aby lepiej zrozumieć co ludzie robią i co można poczytaj załacznik :
marzena - 2010-03-13, 13:23
Roger dzieki serdeczne
eMKa - 2010-03-13, 17:52 Temat postu: Re: Numer VIN
| MILUŚ napisał/a: | Witam
Chciałbym sprawdzić historię swojego camperka po numerze VIN - jak to zrobić ?
Słyszałem ,że są strony internetowe gdzie można to sprawdzić ?
Byłbym dżwięczny za pomoc
PZDR> MILUŚ |
Podaj vin na PW (ZFA.....) 17 cyfr jeżeli jest po 1990 ,a na taki wyglada to zobacze co sie da zrobic.
eMKa - 2010-03-13, 17:57
| marzena napisał/a: | | Czyli na podstawie VINu , mowa np. a aucie 4 letnim, mozemy sie dowiedziec w serwisie Fiata o wszystkich naprawach i o wlascicielu ale tylko w czasookresie gdy bylo auto objete gwarancją? Jezeli po gwarancji zostal sprzedany kolejnemu wlascicielowi to bedzie to ujawnione czy nie? |
Podaj Vin na PW i co cie interesuje (naprawy tylko w ASO ,właściciele,km na przeglądach ?)
eMKa - 2010-03-13, 18:14
Na podstawie VIN Fiata mozna określic dane samochodu ,typ silnika,nr silnika dokładną date produkcjii(opuszczenia lini w fabryce,kolor tapicerki kod wersji ,to zaden problem.Jeżeli ma ktoś życzenie znać takie dane to prosze pisac nr na PW.Dotyczy to jednak tylko Ducata po 90r(ma kierunki przy ref a nie pod czy nad reflektorem)
Dane szczegółowe dotyczące napraw wykonanych w ASO, nazwiska właścicieli ,kilometry przy naprawach to dane poufne, można jednak i tego sie dowiedziec.
rysiol - 2016-03-12, 21:10
Mam pytanie. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia po numerze VIN historii Peugota boxera z 2007 roku zarejestrowanego w Niemczech.
dominik - 2016-03-15, 01:17
http://www.autoraport.pl/
bond - 2016-03-15, 02:54
witam ; sprawdzanie jest zawsze za darmo ; a zawsze trzeba bulić kasę
janek50 - 2016-03-15, 09:11
| gino napisał/a: | strona..o ktorej byc moze mylisz, jest dostepna dla autek ze Szwecji..
wpisujesz nr. rejestracyjny..i znasz cala historie auteczka..
kiedy mial przeglad, czy byl serwisowany..czy mial wypadki itp..itd...
czy inne kraje cos takiego stosuja/nie wiem...
https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx
zreszta..czesto sobie sprawdzam..tak dla jaj..autka z allegro,sprowadzone ze Szwecji...
jak wyjezdzaly..mialy po 300.000km przebiegu...a u nas....120....150...
oczywisicie..juz nie wszytskie..bo handlarze..tez poznali ta strone..wiec..wola nie ryzykowac.. |
Gino bo Polska to taki dziwny kraj w któym czas się cofa do tyłu o kilka lat a czasem i o kilka wieków.
Bronek - 2016-03-15, 14:00
Carfax a chameryce.
Za kilka złotych miałem pełny raport.
http://www.camperteam.pl/...p=565607#565607
Tu ichni
http://www.carfax.com
M/w tak too wygląda
Np.
Rawic - 2016-03-15, 17:29
a dlaczego nie korzystacie z oficjalnego, darmowego raportu
https://historiapojazdu.gov.pl/
SlawekEwa - 2016-03-15, 18:41
| Rawic napisał/a: |
a dlaczego nie korzystacie z oficjalnego, darmowego raportu |
To tylko na Polskę działa.
Rawic - 2016-03-15, 23:01
| SlawekEwa napisał/a: | | To tylko na Polskę działa. |
Z tego co wiem to obecnie, najwięcej kamperów zarejestrowanych w Polsce, nabytych jest w Polsce na rynku pierwotnym a także wtórnym.
krimar - 2016-04-14, 16:49
| Bronek napisał/a: | | M/w tak too wygląda |
jeśli to Twój to już raz był złomowany i kupiony na złomowisku
Bronek - 2016-04-14, 17:23
To tylko przykład, ale znam przypadki zmarwychwstania pojazdów i parę motocykli takich sprowadzono, gdy dolar był w promocji po 2,20 pln.
rysiol - 2016-05-01, 10:19
Jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Na ile wiarygodne są dane z niemieckiego przeglądu TUV gdzie zapisany jest przebieg.
krimar - 2016-05-01, 19:15
wiarygodne w 100% tzn na liczniku było tyle w dniu przeglądu co napisano w raporcie
|
|