Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Stacja pogodowa i inne

adam180 - 2010-03-13, 11:05
Temat postu: Stacja pogodowa i inne
Witam , czy może używacie w swoich camperach czegoś takiego jak stacja pogodowa?
Mam zamiar zakupić takową bo mam jedną w domu i jest bardzo przydatna.
Może coś polecicie?
Następna sprawa : chcę zamontować telewizor i potrzebuję uchwytu z długim wysięgnikiem , ponieważ chcę go zamontować na ściance w tylnej sypialni ,
ale chciałbym żeby była możliwość obrócenia go w stronę jadalni.
W katalogu movery widziałem coś takiego ,
niestety cena to 200 euro a sama firma uchwytu to vogels.
I jeszcze jedna sprawa : rzepki do poduchy .Otóż na bocznej ścianie były umiejscowione
rzepki które przyczepiały się do oparcia kanapy. Niestety te od poduchy były zbyt mocne
i odkleiły rzep od ściany :gwm . Może jest na allegro jakiś mocny rzep?Pozdrawiam

marzena - 2010-03-13, 11:53

stacji pogodowej uzywamy, jak najbardziej, najprostrzej. Co nas interesuje:temperatura na zewnatrz i w srodku.
bonusik - 2010-03-13, 12:37

Wpisz w wyszukiwarkę na Allegro "uchwyt lcd",wyskoczy Ci minimum jedna strona... :ok :spoko
Ceny od 120 zeta :wyszczerzony:

Andrzej1 - 2010-03-13, 14:47

Rzep kupisz w Castoramie, jest bardzo mocny. Sprzedawany jako taśma, jedna strona rzep z drugiej strony jest klej.
maszakow - 2010-03-14, 00:00

Albo jak chcesz coś bardzo mocnego - poszukaj produktów 3M.
Rzep który utrzyma kilkanaście kilogramów i więcej - tylko u nich. Przemysłowe rozwiązania :-)

gino - 2010-03-14, 06:31
Temat postu: Re: Stacja pogodowa i inne
adam180 napisał/a:
rzepki do poduchy .Otóż na bocznej ścianie były umiejscowione
rzepki które przyczepiały się do oparcia kanapy. Niestety te od poduchy były zbyt mocne
i odkleiły rzep od ściany :gwm . Może jest na allegro jakiś mocny rzep?Pozdrawiam

Adasiu...to jakiego rzepu szukasz..?
bo chcesz wyminic mocno trzymajacy na...''jakis mocny''
to nie poduchy sa zbyt mocne..tylko masz dobre mocne RZEPY..

dlatego uwazam, ze nie masz problemu z rzepem, tylko z jego zamocowaniem do sciany...

moze do tego ktory masz, uzyc dobrej mocnej tasmy dwustronnie klejacej np.wspomnianej tu wczesniej f-my 3M :spoko

adam180 - 2010-03-14, 09:13

Dokładnie tak , drogi gino :ok
baja02 - 2010-03-14, 10:29

Teraz dopiero wiem jakizwiązek mają rzepy z "pogodynką". Jak się przypnie rzepem pogodynkę na wysokim ciśnieniu, topododa utrzyma się :bigok
relabi - 2010-03-14, 10:38

Najtańszym rozwiązaniem na twoje problemy bedzie zaprosić Kurczaka na pokład :przepowie na miesiąc do przodu pogodę,przytrzyma poduszkę,a na pewno obroci telewizor,a co godne polecenia; godny to kompan w podróży i na pewno nie bedziesz sie nudził-(traktowac jako reklamę) :spoko
marekoliva - 2010-03-14, 20:00

Uchwytu poszukaj w EURO-AGD mają różne za 169zł kupiłem atestowany odchylany w trzech płaszczyznach
Jacek999 - 2012-04-01, 11:40

Odświeżając temat, mam pytanie, chcę kupić stacje pogody http://allegro.pl/stacja-...2224420525.html co sądzicie o niej ?
Gdzie należy zamontować czujnik zewnętrzny ?

dyha - 2012-04-01, 11:55

Jacek999 napisał/a:

Na..... zewnątrz ? :niewiem: :szeroki_usmiech

Jacek999 - 2012-04-01, 14:26

dyha napisał/a:
Jacek999 napisał/a:

Na..... zewnątrz ? :niewiem: :szeroki_usmiech

I tak i nie, nie będzie łatwo znależć miejsca zacienionego i w miarę zacisznego. Zastanawiam się czy nie lepszy byłby schowek na butle. Jest wentylowany i zacieniony, podczas szybkiej jazdy czujnik się nie urwie.

Agostini - 2012-04-01, 16:13

Jacek999 napisał/a:
nie będzie łatwo znależć miejsca zacienionego i w miarę zacisznego. Zastanawiam się czy nie lepszy byłby schowek na butle. Jest wentylowany i zacieniony, podczas szybkiej jazdy czujnik się nie urwie.

Schowek na butle ma najczęściej cienką ściankę wewnętrzną (czasami plastikową), więc kiedy włączysz ogrzewanie, wskazanie temperatury zewnętrznej będzie wyższe niż w rzeczywistości.

Musisz znaleźć miejsce całkowicie na zewnątrz i to z dala od wszelkich źródeł ciepła takich jak : elementy lodówki, pokładowej kotłowni, a nawet rurek kanalizacyjnych.
Pamiętaj też, żeby czujnik nie był na drodze przepływu ciepła wydzielanego z układu wydechowego, bo wtedy podczas rozpoczętej jazdy zaczniesz obserwować wzrost wskazań termometru.

Jeśli stacja pogody nie ma funkcji wilgotnomierza, możesz taki czujnik zapakować w folię i przymocować opaskami we wcześniej znalezionym miejscu pod podwoziem.

dominik - 2012-04-01, 19:59

Fabrycznie mam pod podłogą za tylnym prawym nadkolem,
Jacek999 - 2012-04-02, 16:09

Dziękuję za podpowiedzi :) , zrobię małą skrzynkę z otworami, będzie w niej umieszczony czujnk. Całość zamontuję gdzieś na na ramie, z dala od źródeł ciepła.